Skip to Content

Geweldige Cowboy Pasta Salad: 15 Minuten

Oké, luister eens! Ik heb het hier over de ultieme Cowboy Pasta Salad. Dit is niet zomaar een pastasalade, nee nee, dit is een stevige, smaakvolle vriend die je meteen omarmt. Je weet wel, zo’n recept dat perfect is voor die drukke weekavonden, een picknick, of gewoon als je zin hebt in iets dat écht vult. Ik leerde dit recept van een tante uit Texas, een echte keukenheldin, en sindsdien is ‘ie niet meer weg te denken uit mijn repertoire. Het geheim zit ‘m in de simpele, eerlijke ingrediënten die samen een explosie van smaak geven die je keer op keer wilt. Dit is mijn go-to Cowboy Pasta Salad!

Close-up van een kom Cowboy Pasta Salad met fusilli pasta, maïs, rode paprika, bonen en geraspte kaas.

Waarom je van deze Cowboy Pasta Salad zult houden

Er zijn zoveel redenen waarom deze Cowboy Pasta Salad mijn favoriet is geworden, en ik weet zeker dat jij ‘m ook geweldig gaat vinden!

  • Snel & Makkelijk: Serieus, binnen 15 minuten staat deze op tafel. Perfect voor als je weinig tijd hebt.
  • Bomvol Smaak: Die combinatie van bonen, maïs, paprika en die heerlijke romige, kruidige dressing? Een feestje in je mond!
  • Super Veelzijdig: Lekker als bijgerecht bij de BBQ, als lunch, of zelfs als lichte avondmaaltijd. Hij doet het altijd goed.
  • Crowd Pleaser: Zowel volwassenen als kinderen zijn er dol op. Gegarandeerd dat de schaal leeg is!
  • Lekker Vullend: Dankzij de bonen en pasta sla je hier écht niet op leeg. Een maaltje waar je blij van wordt.
  • Simpele Ingrediënten: Je hebt waarschijnlijk alles al in huis. Geen gedoe met speciale boodschappenlijstjes.

Ingrediënten voor de perfecte Cowboy Pasta Salad

Om deze heerlijke Cowboy Pasta Salad te maken, heb je niet veel bijzonders nodig. De magie zit ‘m juist in die simpele, fijne ingrediënten die je zo uit je keukenkastje of de supermarkt haalt. Hier is wat je nodig hebt:

  • 400 gram pasta (ik gebruik zelf vaak elleboogjes of fusilli, maar kies wat je lekker vindt!), gekookt en goed afgekoeld.
  • 1 blik zwarte bonen (400g), de bonen goed afspoelen en laten uitlekken.
  • 1 blik kidneybonen (400g), óók afspoelen en laten uitlekken. Die bonen zijn echt het hart van deze salade!
  • 1 blik maïs (340g), gewoon laten uitlekken, die zoete maïskorrels zijn zo lekker!
  • 1 rode paprika, zaadlijsten eruit en lekker fijngehakt. Dat geeft een mooi kleurtje en een frisse bite.
  • Een halve rode ui, ook fijngehakt. Als je niet zo van rauwe ui houdt, kun je ook een sjalotje gebruiken of ‘m even kort spoelen met koud water na het hakken.
  • 100 gram cheddar kaas, lekker geraspt. Dat smelt zo fijn en geeft een heerlijke smaak.
  • Voor de dressing: 100 ml mayonaise (gebruik je favoriete merk!), 50 ml zure room (voor die heerlijke romigheid), een eetlepel chilipoeder (niet te zuinig!), en een halve theelepel komijnpoeder.
  • En natuurlijk nog wat zout en verse zwarte peper, naar smaak.

Stap-voor-stap instructies voor je Cowboy Pasta Salad

Oké, nu wordt het leuk want we gaan ‘m maken! Deze Cowboy Pasta Salad is echt zó makkelijk. Volg gewoon deze stappen, en je hebt zo een heerlijke schaal klaar.

  1. Eerst en vooral: zorgen dat je pasta gekookt en helemaal afgekoeld is. Dat is echt belangrijk, anders wordt het een plakkerige boel. Doe de afgekoelde pasta in een grote kom. Ik neem altijd een extra grote, want je wilt straks alles makkelijk kunnen mengen zonder te morsen.
  2. Nu gooien we alle andere lekkere dingen erbij! Voeg de afgespoelde en uitgelekte zwarte bonen, kidneybonen, de zoete maïs, de fijngesneden rode paprika en natuurlijk die fijngehakte rode ui toe. Kijk al dat kleurtje, heerlijk toch?
  3. Close-up van een kom Cowboy Pasta Salad met fusilli pasta, kidneybonen, maïs, rode paprika en geraspte kaas.

  4. Tijd voor de dressing, want die maakt het helemaal af. Pak een kleinere kom en meng daarin de mayonaise, de zure room – dat maakt het lekker romig! – het chilipoeder en het komijnpoeder. Proef even! Doe er zout en versgemalen peper bij tot je het precies goed vindt. Dit is je geheime wapen! Als je houdt van een beetje extra pit, kun je hier ook nog een kneepje Mexicaanse dressing erbij doen, maar de basissaus is al top.
  5. Giet die heerlijke dressing nu over de salade in de grote kom. Nu komt het leuke deel: mengen maar! Zorg dat echt alle pasta, bonen en groenten bedekt zijn met die romige dressing. Gebruik daarvoor een goede lepel of spatel.
  6. Als laatste roeren we de geraspte cheddar kaas erdoor. Oh, ik hou van dat moment. Die gele kaas die zich mengt met de rest. Dat maakt ‘t écht af!
  7. Close-up van een kom met Cowboy Pasta Salad, vol met fusilli pasta, kidneybonen, maïs, rode paprika en geraspte kaas.

  8. Nu komt het allerlastigste deel: geduld! Dek de kom goed af met folie of een deksel en zet ‘m minimaal 30 minuten in de koelkast. Dit is cruciaal, want zo kunnen alle smaken lekker intrekken en komen ze pas écht tot hun recht. Langer mag ook, hij wordt er alleen maar beter van.
  9. En dan… serveren maar! Deze Cowboy Pasta Salad is het allerlekkerst als ‘ie goed koud is. Geniet ervan!

Tips voor de beste Cowboy Pasta Salad

Oké, wil je er zeker van zijn dat je Cowboy Pasta Salad écht onweerstaanbaar wordt? Hier zijn een paar van mijn geheime trucjes die ik altijd toepas. Kleine dingen, maar ze maken zó’n verschil!

  • Kwaliteit van de ingrediënten: Gebruik echt lekkere verse groenten en een goede kwaliteit pasta die niet te papperig wordt. En die dressing? Als je tijd hebt, gebruik dan een zelfgemaakte mayonaise, die geeft echt een boost. Die van mij met knoflook is hier te vinden, maar elke goede zelfgemaakte mayo werkt!
  • Pasta goed afkoelen: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: laat je pasta écht goed afkoelen. Een beetje warmte in de pasta zorgt ervoor dat de dressing meteen één grote, plakkerige massa wordt in plaats van lekker romig en apart.
  • Laat ‘m trekken! Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Die 30 minuten in de koelkast zijn goud waard. Alle smaken krijgen dan de kans om bij elkaar te komen en de pasta en bonen nemen de dressing heerlijk op. Langer is echt beter, dus maak ‘m gerust de avond van tevoren.
  • Proef en pas aan: Smaak is persoonlijk, toch? Proef dus altijd je dressing voordat je ‘m erdoor mixt. Te flauw? Meer zout en peper. Meer pit nodig? Een beetje extra chilipoeder.
  • Lekker met kruidenboter: Als je echt wilt uitpakken, serveer ‘m dan met wat huisgemaakte kruidenboter. Dat past er perfect bij!

Variaties op je Cowboy Pasta Salad

Deze Cowboy Pasta Salad is al fantastisch zoals ‘ie is, maar je kunt ‘m natuurlijk nog meer je eigen draai geven! Ik hou ervan om te experimenteren, al is het soms maar een klein beetje. Hier een paar simpele ideeën om ‘m nog persoonlijker te maken:

  • Extra proteïne: Bak wat stukjes kip of chorizo rul en bak dat erdoorheen. Of voeg wat gekookt ei toe, heerlijk!
  • Andere groenten: Denk aan fijngesneden komkommer voor extra frisheid, of wat blikje chili-bonen voor meer pit en kleur.
  • Pittiger maken: Een snufje cayennepeper in de dressing, of wat fijngehakte jalapeños erdoorheen.
  • Andere kaas: Probeer eens wat pittige Mon Chéri of een combi met wat geraspte oude kaas.
  • Lekker fris: Een beetje verse koriander of peterselie maakt ‘t ook helemaal af.

Je kunt ook eens kijken naar een recept voor zomerse pastasalades voor nog meer inspiratie, of die maissalade is ook een topper als je van die smaken houdt. Maar met kleine aanpassingen maak je deze basissalade al helemaal jouw versie!

Bewaren en opwarmen van je Cowboy Pasta Salad

Deze Cowboy Pasta Salad is het allerlekkerst als ‘ie lekker koud is, dus bewaar ‘m sowieso in de koelkast. Doe ‘m in een luchtdichte bak of dek de kom waar je ‘m in gemaakt hebt goed af met plastic folie. Zo blijft ‘ie zeker wel 3 tot 4 dagen goed. Opwarmen is eigenlijk niet nodig, want koud is ‘ie juist het lekkerst. Heb je ‘m toch per ongeluk te lang laten staan? Geen paniek, je kunt ‘m best even op temperatuur laten komen door ‘m een uurtje voor het serveren uit de koelkast te halen. Zo simpel is het!

Veelgestelde vragen over Cowboy Pasta Salad

Wat maakt deze Cowboy Pasta Salad zo ‘cowboy-achtig’?

Dat komt vooral door de combinatie van stevige ingrediënten zoals bonen (zwarte en kidneybonen!), maïs en die heerlijk kruidige, romige dressing met chilipoeder en komijn. Het voelt een beetje als een maaltijd die je buiten bij het kampvuur zou eten: vullend, smaakvol en met een lekkere kick. Het is echt een salade waar je een voldaan gevoel van krijgt! Als je van salades met een beetje pit houdt, kijk dan ook eens naar deze pastasalade met eieren en groenten.

Kan ik deze Cowboy Pasta Salad van tevoren maken?

Absoluut! Dit is echt een salade die beter wordt als hij even kan trekken. Je kunt ‘m prima de avond van tevoren maken. Bewaar het wel altijd in de koelkast. De smaken van de dressing mengen zich dan nog beter met de pasta en de rest, waardoor hij alleen maar lekkerder wordt. Gegarandeerd een succes dus!

Is deze Cowboy Pasta Salad ook geschikt voor vegetariërs?

Jazeker! Dit recept is van zichzelf al vegetarisch. Er zit geen vlees of vis in, alleen maar lekkere groenten, bonen, pasta en kaas. Het is een heerlijk vullende maaltijd waar iedereen van kan genieten. Echt een aanrader als je op zoek bent naar een stevige, vegetarische salade.

Hoe kan ik deze Cowboy Pasta Salad pittiger maken?

Dat is makkelijk! In de dressing kun je wat extra chilipoeder of een snufje cayennepeper doen. Als je echt van pittig houdt, kun je ook verse jalapeños fijn snijden en meemengen met de paprika en ui. En anders kun je altijd nog een paar druppels hete saus toevoegen aan je eigen portie op je bord. Misschien vind je die tacopasta salade ook wel wat als je van pittig houdt!

Voedingsinformatie (schatting)

Even een kleine disclaimer: dit zijn natuurlijk schattingen, want het hangt er echt vanaf welke mayo je gebruikt, hoeveel kaas je er precies op doet, en zo zijn er nog wel meer dingen die ‘t kunnen beïnvloeden. Maar voor die 6 porties mag je rekenen op ongeveer 450 calorieën per portie. Dat zit wel snor, toch? Verder zit er zo’n 25 gram vet in, waarvan ongeveer 6 gram verzadigd, 40 gram koolhydraten en maar liefst 8 gram vezels. En je krijgt er ook lekker wat eiwitten uit binnen, zo’n 15 gram per keer. Perfect voor een vullende, maar toch redelijk gebalanceerde maaltijd!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Close-up van een kom Cowboy Pasta Salad, rijk gevuld met macaroni, mais, rode paprika en geraspte kaas.

Cowboy Pasta Salade


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 25 min
  • Yield: 6 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een stevige en smaakvolle pastasalade met bonen, maïs en een romige dressing.


Ingredients

Scale
  • 400g pasta, gekookt en afgekoeld
  • 1 blik (400g) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik (400g) kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik (340g) maïs, uitgelekt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 1/2 rode ui, fijngehakt
  • 100g cheddar kaas, geraspt
  • 100ml mayonaise
  • 50ml zure room
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Doe de gekookte en afgekoelde pasta in een grote kom.
  2. Voeg de zwarte bonen, kidneybonen, maïs, rode paprika en rode ui toe aan de kom.
  3. Meng in een aparte kom de mayonaise, zure room, chilipoeder en komijnpoeder. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Giet de dressing over de pastasalade en meng alles goed door elkaar.
  5. Roer de geraspte cheddar kaas erdoor.
  6. Dek de kom af en zet de salade minimaal 30 minuten in de koelkast om de smaken te laten trekken.
  7. Serveer koud.

Notes

  • Voor een pittigere salade, voeg een snufje cayennepeper toe aan de dressing.
  • Je kunt ook andere groenten toevoegen, zoals komkommer of selderij.
  • Deze salade is heerlijk als bijgerecht of als lichte maaltijd.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 10 min
  • Category: Salade
  • Method: Mengen
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450
  • Sugar: 8g
  • Sodium: 600mg
  • Fat: 25g
  • Saturated Fat: 6g
  • Unsaturated Fat: 19g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 40g
  • Fiber: 8g
  • Protein: 15g
  • Cholesterol: 30mg

Keywords: pastasalade, cowboy salade, bonen, maïs, vegetarisch, bijgerecht

Recipe rating