Skip to Content

Heerlijke Eivrije Vanillecake: Snel & Smeuïg

Ah, bakken! Er is gewoon niets zo fijn als de geur van iets zoets dat langzaam gaar wordt in de oven, toch? Zeker op een regenachtige middag of als je gewoon zin hebt in een klein feestje. En wat is er nu simpeler en toch zo heerlijk dan een goede vanillecake? Maar stel je nu eens voor dat je een supermakkelijke versie maakt die óók nog eens eivrij is, en dan ook nog eens waanzinnig smeuïg blijft. Dat is precies wat we hier gaan doen met deze geweldige eivrije vanillecake! Ik herinner me nog dat een vriendin hier kwam die geen eieren mocht, en ze kon bijna niks lekkers eten. Toen zocht ik een recept en wauw, dit was het! Sindsdien is het hier een absolute favoriet, vooral omdat ‘ie zo verrassend makkelijk te maken is.

Een close-up van een smeuïge eivrije vanillecake, met een gesneden plak.

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Eivrije Vanillecake

Waarom deze eivrije vanillecake zo’n hit is geworden? Nou, ten eerste is ‘ie gewoon ontzettend makkelijk te maken. Echt waar, je hebt er geen chef-kok voor nodig! Plus, hij blijft heerlijk zacht en smeuïg, zelfs na een paar dagen. En het mooiste? Hij is perfect voor iedereen die geen eieren gebruikt, maar stiekem is hij gewoon zó lekker dat niemand het merkt. Je kunt er ook nog alle kanten mee op; eet hem zo, of versier hem met wat fruit of glazuur. Echt een winnaar!

Ingrediënten voor de Perfecte Eivrije Vanillecake

Okido, laten we de keuken induiken! Hier heb je alles wat je nodig hebt. Zorg dat je dit spul in huis hebt, want dan ben je zo klaar. Vertrouw me, deze lijst klopt precies om die heerlijke, luchtige cake te krijgen.

  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 240 ml melk (liefst op kamertemperatuur, dat mengt beter!)
  • 120 ml plantaardige olie (zoals zonnebloem- of raapzaadolie)
  • 1 theelepel vanille-extract (echt goede kwaliteit maakt verschil hier!)
  • 1 eetlepel witte azijn (dit helpt met het bakpoeder en de baking soda om alles lekker luchtig te maken)

Stap-voor-Stap Instructies voor Jouw Eivrije Vanillecake

Oké, nu komt het leuke gedeelte: bakken! Dit recept is zo simpel dat het bijna niet mis kan gaan. Volg gewoon deze stappen en je hebt zo een heerlijke, luchtige vanillecake op tafel staan. En geen zorgen, ik geef je alle tips mee die je nodig hebt! Als je op zoek bent naar een geweldigklassiek vanillecake recept, dan is dit een goede start die je makkelijk aan kunt passen.

Voorbereiding van de Cakevorm en Oven

Eerst even de oven voorverwarmen! Draai ‘m naar 175 graden Celsius. Ondertussen vet je je cakevorm goed in met wat boter of olie en bestuif je ‘m even met bloem. Zo weet je zeker dat je cake er straks makkelijk uitkomt.

Het Mengen van de Droge Ingrediënten

Pak een grote kom en doe daar de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en het zout in. Even goed door elkaar roeren met een garde. Dit zorgt ervoor dat alle kruiden en meel goed verdeeld worden, wat super belangrijk is voor een egale cake.

Het Combineren van de Natte Ingrediënten

In een andere kom klop je de melk, de olie en dat heerlijke vanille-extract even door elkaar. Zorg dat het goed gemengd is, dat maakt het straks makkelijker om alles met de droge ingrediënten te combineren.

Het Samenvoegen van Natte en Droge Ingrediënten

Nu giet je de natte mix bij de droge ingrediënten. Meng dit voorzichtig tot het net gemengd is. Echt, niet te lang! Dan de azijn erbij, zó op het beslag want die moet meteen aan de slag met de baking soda om die heerlijke luchtigheid te creëren. Kort doorroeren en klaar!

Het Bakken van de Eivrije Vanillecake

Giet het beslag nu in je voorbereide cakevorm. Zet ‘m in de voorverwarmde oven en bak de cake zo’n 30 tot 35 minuten. Om te testen of ‘ie gaar is, steek je er een tandenstoker in. Komt die er schoon uit? Dan is ‘ie perfect!

Close-up van een gesneden eivrije vanillecake, met een goudbruine korst en een luchtige, zachte binnenkant.

Het Afkoelen van de Cake

Laat de cake na het bakken eerst zo’n 10 minuutjes in de vorm staan. Zo kan ‘ie een beetje stevigheid krijgen. Daarna keer je ‘m voorzichtig op een rooster om helemaal af te koelen. Geduld is hierbij echt een schone zaak!

Tips voor de Perfecte Eivrije Vanillecake

Zo, je hebt nu de basis! Maar om ‘m écht perfect te krijgen, heb ik nog een paar geheimpjes voor je. Vertrouw me, het zijn van die kleine dingen die het verschil maken. Probeer deze tips maar eens uit, ze helpen écht om die heerlijke, luchtige structuur te krijgen waar je zo blij van wordt. En oh, als je ooit een snelle cake wilt proberen, die is ook top!

Zorg dat je melk en olie niet te koud zijn; kamertemperatuur is echt het beste. Dan mengt alles veel soepeler en krijg je geen klontjes. En dat roeren na het toevoegen van de natte bij de droge ingrediënten? Echt, niet te veel doen! Een paar keer kort omhalen is genoeg. Als je te lang mixt, wordt je cake taai en dat willen we niet. Die azijn is trouwens ook cruciaal, die geeft de baking soda een boost die essentieel is voor de luchtigheid, dus die mag je niet overslaan!

Close-up van een gesneden eivrije vanillecake, met een goudbruine korst en een luchtige, zachte binnenkant.

Variaties en Suggesties voor Jouw Eivrije Vanillecake

En nu het allerleukste: een beetje ‘pimpen’! Deze eivrije vanillecake is al heerlijk, maar je kunt er natuurlijk nog wat extra’s mee doen. Wat dacht je van wat citroenrasp door het beslag? Dat geeft een heerlijke frisse toets die supergoed past bij de vanille. Of misschien probeer je eens een andere smaak extract, zoals amandel? Sommige mensen doen er ook graag wat chocolade chips doorheen, dat is altijd een goed idee, toch? En qua serveren… Dit is echt een cake om van te smullen. Serveer ‘m zo, of met een toefje slagroom, vers fruit zoals aardbeien of frambozen, of misschien een simpel glazuur? Een beetje lemon curd erop is ook hemels! Net als die lekkere appel kaneel muffins, kun je hier alle kanten mee op!

Veelgestelde Vragen over Eivrije Vanillecake

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke eivrije vanillecake? Helemaal logisch! Er zijn soms van die kleine dingetjes waar je even aan moet denken, dus hier zijn de meest voorkomende vragen, met antwoorden waar je wat aan hebt.

Kan ik de melk vervangen in dit recept voor eivrije vanillecake?

Jazeker, dat kan! Je kunt prima plantaardige melk gebruiken, zoals amandel-, soja- of havermelk. De exacte plantaardige variant die je kiest kan de smaak een klein beetje beïnvloeden, maar het recept werkt er prima mee. Karnemelk is ook een supergoed alternatief, dat maakt de cake nog extra smeuïg. Dus gooi gerust om wat je in huis hebt!

Waarom wordt mijn eivrije vanillecake zo dicht of droog?

Oei, dat is balen! Meestal komt dat doordat het beslag te lang gemengd is nadat de bloem erbij zat. Probeer echt maar kort te roeren tot het net gemengd is. Een andere boosdoener kan zijn dat de bakpoeder of baking soda niet meer zo vers is. Controleer de houdbaarheidsdatum! En natuurlijk, als je te lang bakt, kan de cake ook uitdrogen. Houd die baktijd dus goed in de gaten.

Hoe bewaar ik mijn eivrije vanillecake het beste?

Deze cake is het lekkerst als ‘ie vers is, maar je kunt hem prima een paar dagen bewaren. Het beste is om de afgekoelde cake in een luchtdichte trommel te doen of hem stevig in te pakken met plasticfolie. Zo blijft ‘ie lekker smeuïg. Je kunt hem het beste op kamertemperatuur bewaren, in de koelkast kan hij soms wat droger worden. Hij blijft zo zeker wel 3 tot 4 dagen goed.

Close-up van een smeuïge eivrije vanillecake, met een goudbruine korst en een luchtige kruimel.

Kan ik ook andere smaakjes toevoegen aan deze vanillecake?

Absoluut! Deze eivrije vanillecake is echt een top basis om mee te spelen. Wat dacht je van wat citroen- of sinaasappelrasp voor wat frisheid? Of bijvoorbeeld wat kaneel erdoor voor een warmere smaak? Chocolade chips erdoorheen is natuurlijk ook altijd een feestje! Wees creatief, dit recept kan er goed tegen!

Opslag en Herverwarming van Jouw Eivrije Vanillecake

Heb je nog cake over? Geen probleem! Deze eivrije vanillecake blijft verrassend lekker. Bewaar ‘m het liefst in een luchtdichte trommel, gewoon op kamertemperatuur. Zo blijft ‘ie zeker 3 tot 4 dagen heerlijk smeuïg. Moet je ‘m toch in de koelkast bewaren? Pak ‘m dan goed in, maar houd er rekening mee dat hij dan iets minder zacht kan worden. Opwarmen gaat trouwens ook prima, kort een paar seconden in de magnetron of tien minuutjes in een lauwwarme oven doen wonderen!

Voedingswaarde van Eivrije Vanillecake

Een stukje van deze heerlijke eivrije vanillecake is zo’n 300 calorieën. Je krijgt dan ongeveer 15 gram vet binnen, waarvan maar zo’n 2 gram verzadigd. Verder zitten er zo’n 40 gram koolhydraten in, wat ‘m lekker vullend maakt, en een paar gram eiwit. Suikers zijn er ook zo’n 40 gram, maar dat is nou eenmaal lekker in cake! Deze cijfers zijn natuurlijk schattingen; het kan een beetje verschillen per merk ingrediënt dat je gebruikt.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een close-up van een stuk smeuïge eivrije vanillecake op een houten plank.

Eenvoudige Vanillecake zonder Ei


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 50 min
  • Yield: 8 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een makkelijk recept voor een heerlijke, luchtige vanillecake, perfect voor iedereen die geen eieren gebruikt.


Ingredients

Scale
  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 240 ml melk
  • 120 ml plantaardige olie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel witte azijn

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.
  2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout.
  3. Klop in een aparte kom de melk, olie en vanille-extract door elkaar.
  4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
  5. Voeg de azijn toe en roer kort door.
  6. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm.
  7. Bak gedurende 30-35 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  8. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster plaatst om volledig af te koelen.

Notes

  • Je kunt ook karnemelk gebruiken in plaats van melk voor een nog zachtere cake.
  • Voeg eventueel wat citroenschil toe voor extra smaak.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 35 min
  • Category: Dessert
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 300
  • Sugar: 40g
  • Sodium: 200mg
  • Fat: 15g
  • Saturated Fat: 2g
  • Unsaturated Fat: 13g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 40g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 3g
  • Cholesterol: 0mg

Keywords: eivrije vanillecake, veganistische cake, makkelijke cake, bakken zonder ei, dessert recept

Recipe rating