Skip to Content

Whole Wheat Crackers: Perfect 250g Vrij Van Sorries

Oké, luister, het maken van whole wheat crackers thuis is echt zóveel leuker en gezonder dan je denkt! Ik weet het, soms lijkt het bakken van je eigen snacks een heel gedoe, maar geloof me, deze zijn echt een makkie. Ik was eerst ook een beetje huiverig – dacht dat het ingewikkeld zou zijn, maar toen ik ze eenmaal zelf maakte, was ik verkocht. De geur die door je keuken zweeft als ze in de oven zitten… heerlijk! En het beste? Je weet precies wat erin gaat. Geen rare toevoegingen, gewoon pure, lekkere volkoren goodness. Perfect voor bij de borrel, als tussendoortje, of gewoon met een beetje kaas erop. Dit is echt een recept dat je keer op keer wilt maken.

Whole Wheat Crackers - detail 1

Waarom Je Dol Gaat Zijn Op Deze Whole Wheat Crackers

Serieus, deze crackers zijn echt een hit en ik snap wel waarom! Ze zijn gewoon super makkelijk te maken, zelfs als je geen keukenprins(es) bent. En het feit dat ze gezond zijn? Dat is natuurlijk een enorm pluspunt. Je kunt er ook nog eens alle kanten mee op qua smaak. Gooi er wat kruiden bij, wat zaadjes, wat je maar lekker vindt! Ze zijn gewoon heerlijk van zichzelf, maar ook perfect om te dippen of met je favoriete beleg erop. Echt een win-win-win!

  • Makkelijk: Echt, binnen een half uurtje op tafel!
  • Gezond: Gemaakt van volkorenmeel, dus vol vezels.
  • Aanpasbaar: Voeg je eigen kruiden en zaadjes toe.
  • Heerlijk: Perfect als snack of bij een kaasplankje.
  • Veelzijdig: Lekker met dips, kaas, of gewoon zo!

Benodigdheden voor Perfecte Whole Wheat Crackers

Oké, laten we aan de slag gaan! Voor deze heerlijke whole wheat crackers heb je niet veel nodig, en dat is nou juist zo fijn. Je hebt gewoon 250 gram volkorenmeel nodig. Zorg dat je echt volkorenmeel gebruikt, dat geeft die lekkere nootachtige smaak en die vezels waar we het over hadden. Dan hebben we 100 ml water nodig, gewoon kraanwater is prima. En voor dat beetje extra pit en om het deeg soepel te maken, gebruiken we 50 ml olijfolie. Liefst een lekkere extra vierge, die geeft net wat meer smaak. Vergeet ook het zout niet, een theelepel is perfect om de smaken echt naar boven te halen. En als laatste, voor een beetje luchtigheid, pakken we 1 theelepel bakpoeder erbij. Dat is alles! Geen gekke dingen, gewoon simpele ingrediënten die samen iets magisch worden.

Whole Wheat Crackers - detail 2

Ingrediëntenlijst voor Whole Wheat Crackers

Even kort op een rijtje wat je nodig hebt:

  • 250 gram volkorenmeel
  • 100 ml water
  • 50 ml olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Stap-voor-Stap Gids: Zelf Whole Wheat Crackers Maken

Oké, nu komt het leuke gedeelte! Het zelf maken van deze whole wheat crackers is echt een fluitje van een cent, je hebt er niet veel voor nodig en het is zo gepiept. Ik ga je precies vertellen hoe ik het doe, zodat jouw crackers net zo lekker worden als die van mij.

Voorbereiding van het Deeg

Eerst gooien we alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom. Dus dat is je 250 gram volkorenmeel, lekker dat fijne zoutje, en dat beetje bakpoeder voor de luchtigheid. Meng het even goed door elkaar met een garde of een lepel, zodat alles netjes verdeeld is. Dan maken we een kuiltje in het midden en gieten we daar de 50 ml olijfolie en de 100 ml water in. Nu komt het leukste: kneed het deeg! Begin met een spatel of lepel, en als het een beetje begint samen te komen, pak je het met je handen aan. Je wilt een soepel deeg krijgen, niet te plakkerig en niet te droog. Als het nog een beetje poederig is, voeg dan een heel klein beetje extra water toe, maar wees voorzichtig. Kneed het zo’n minuutje of vijf tot het echt lekker zacht en soepel is. Het moet een beetje aanvoelen als klei, maar dan lekker.

Het Vormen en Bakken van de Whole Wheat Crackers

Nu gaan we het deeg uitrollen. Bestrooi je aanrecht of een stuk bakpapier met een beetje volkorenmeel, zodat het deeg niet blijft plakken. Je wilt het echt dun uitrollen, zo dun als je kunt. Denk aan zo’n 2 millimeter dik, want dan worden ze lekker knapperig. Gebruik een deegroller, en als je die niet hebt, kan een stevige fles ook wel! Als het deeg dun is uitgerold, snijd je het in de vormpjes die je wilt. Vierkantjes, rechthoekjes, driehoekjes, wat je maar leuk vindt! Gebruik een mes of een pizzasnijder. Je kunt er ook nog wat gaatjes in prikken met een vork, dan rijzen ze minder tijdens het bakken en blijven ze platter. Leg de crackers voorzichtig op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier. Zorg dat ze een beetje ruimte hebben. Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden Celsius. Bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten. Ze moeten goudbruin zijn en lekker knapperig aan de randjes. Pas op dat ze niet te donker worden, want dat kan snel gaan met volkorenmeel!

Whole Wheat Crackers - detail 3

Optionele Smaakmakers voor Je Whole Wheat Crackers

Wil je je whole wheat crackers nog wat extra pit geven? Dan heb ik een supertip voor je! Voordat je het deeg gaat uitrollen, kun je er namelijk allerlei lekkere dingen doorheen mengen. Denk aan gedroogde kruiden zoals rozemarijn of tijm, dat geeft echt een heerlijke mediterrane touch. Of wat dacht je van wat sesamzaadjes, maanzaad of zelfs wat chilivlokken als je van een beetje pit houdt? Meng die kruiden of zaadjes gewoon door het droge meel heen voordat je het natte spul toevoegt. Dan zit het straks overal lekker doorheen verdeeld. Het is echt zo simpel, maar het maakt zo’n verschil in smaak. Experimenteer er lekker op los, want met deze basis kun je echt alle kanten op!

Tips voor het Perfect Bakken van Whole Wheat Crackers

Oké, om er zeker van te zijn dat je whole wheat crackers echt perfect worden, heb ik een paar geheimpjes voor je. Ten eerste, echt waar, zorg dat je het deeg zo dun mogelijk uitrolt. Ik bedoel, echt papierdun! Als je ze allemaal ongeveer even dik maakt, bakken ze ook gelijkmatig gaar. Niets is vervelender dan half verbrande en half zachte crackers, toch? Gebruik dus die deegroller en wees niet bang om er flink op te drukken. En een andere tip: gebruik altijd bakpapier op je bakplaat. Dat voorkomt niet alleen plakken, maar helpt ook bij het gelijkmatig bakken omdat het een beetje isoleert. Tot slot, als ze eenmaal gebakken en afgekoeld zijn, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze dagenlang heerlijk knapperig. Als ze toch een beetje zacht worden, kun je ze nog even kort opwarmen in een warme oven, dat doet wonderen!

Veelgestelde Vragen Over Whole Wheat Crackers

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke whole wheat crackers? Ik snap het helemaal, soms wil je gewoon even zeker weten hoe het zit. Hier heb ik een paar veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet:

Kan ik ook ander meel gebruiken? Zeker! Hoewel volkorenmeel de beste smaak en textuur geeft, kun je ook prima experimenteren met bijvoorbeeld speltmeel of een mix van volkoren en gewoon tarwemeel. Gluten-vrij is lastiger, daarvoor heb je speciale meelmixen nodig, maar met dit recept is dat niet direct mogelijk.

Hoe lang blijven deze zelfgemaakte crackers vers? Als je ze goed bewaart, dus in een luchtdichte trommel, kun je er wel een week van genieten. Ze blijven dan lekker knapperig, mits je ze echt goed laat afkoelen na het bakken. Soms wel tot 5-7 dagen!

Kan ik er ook zaadjes of kruiden aan toevoegen? Absoluut! Dat is juist zo leuk aan zelf gezonde snacks maken. Meng je favoriete zaadjes, zoals sesam, lijnzaad of zonnebloempitten, of gedroogde kruiden zoals rozemarijn of tijm door het deeg. Dat maakt ze nog lekkerder!

Mijn crackers zijn niet zo knapperig, wat doe ik verkeerd? Waarschijnlijk heb je ze niet dun genoeg uitgerold, of niet lang genoeg gebakken. Zorg echt dat het deeg heel dun is, en bak ze tot de randjes mooi goudbruin zijn. Ze worden ook knapperiger als ze volledig afgekoeld zijn.

Bewaren en Opwarmen van Je Whole Wheat Crackers

Heb je nog wat van die lekkere whole wheat crackers over? Geen paniek! Bewaar ze in een luchtdichte trommel of een goed afgesloten pot. Zo blijven ze echt wel een week goed en lekker knapperig. Zet ze niet in de koelkast, want dan worden ze vaak zacht. Als je merkt dat ze toch een beetje hun crunch kwijt zijn geraakt, is er een simpele oplossing: verwarm ze nog even kort in een voorverwarmde oven op ongeveer 150 graden Celsius voor een paar minuutjes. Even laten afkoelen, en ze zijn weer als nieuw!

Voedingsinformatie voor Whole Wheat Crackers

Even een idee van wat er ongeveer in deze lekkere whole wheat crackers zit per stuk: reken op zo’n 80 kcal. Ze bevatten ongeveer 4 gram vet, waarvan maar een half grammetje verzadigd. Verder zo’n 10 gram koolhydraten, waarvan 3 gram vezels (super!), en 2 gram eiwit. De hoeveelheid suiker is heel laag, maar 1 gram. Natuurlijk zijn dit schattingen, want het kan natuurlijk een beetje variëren afhankelijk van hoe dun je ze bakt en welke ingrediënten je precies gebruikt!

Whole Wheat Crackers - detail 4

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Whole Wheat Crackers

Whole Wheat Crackers: Perfect 250g Vrij Van Sorries


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: Ongeveer 20 crackers 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Heerlijke en gezonde volkoren crackers, perfect voor elke gelegenheid.


Ingredients

Scale
  • 250 gram volkorenmeel
  • 100 ml water
  • 50 ml olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Instructions

  1. Meng het volkorenmeel, zout en bakpoeder in een kom.
  2. Voeg de olijfolie en water toe. Kneed tot een soepel deeg.
  3. Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven oppervlak.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  5. Snijd het deeg in de gewenste vorm en leg de crackers op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Bak de crackers in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Notes

  • Je kunt kruiden zoals rozemarijn of tijm toevoegen aan het deeg voor extra smaak.
  • Laat de crackers volledig afkoelen voordat je ze bewaart.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 20 minuten
  • Category: Bakken
  • Method: Oven
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 cracker
  • Calories: 80 kcal
  • Sugar: 1 gram
  • Sodium: 150 mg
  • Fat: 4 gram
  • Saturated Fat: 0.5 gram
  • Unsaturated Fat: 3.5 gram
  • Trans Fat: 0 gram
  • Carbohydrates: 10 gram
  • Fiber: 3 gram
  • Protein: 2 gram
  • Cholesterol: 0 mg

Keywords: volkoren crackers, zelfgemaakte crackers, gezonde snacks, bakken

Recipe rating