Skip to Content

Makkelijke Tasty Mexican Zucchini Casserole

Oké, luister even, want ik heb een pareltje voor jullie vandaag! Ken je dat? Dat je thuiskomt na een lange dag en écht geen zin hebt om uren in de keuken te staan, maar je wilt toch iets super lekkers en voedzaams op tafel zetten? Precies daarom ben ik zo dol op deze Tasty Mexican Zucchini Casserole. Serieus, dit is echt mijn go-to recept als de tijd dringt. Het zit vol smaak, zit boordevol groenten (mijn favoriete courgette speelt de hoofdrol!) en is zo makkelijk te maken dat je bijna moet oppassen dat je geen fouten maakt. Een paar jaar geleden ontdekte ik dit recept en sindsdien is het niet meer weg te denken uit mijn repertoire, net als al mijn andere Mexicaanse favorieten die me altijd blij maken.

Close-up van een gebakken Mexicaanse courgette schotel met gesmolten kaas en tomaten.

Waarom je dol zult zijn op deze Tasty Mexican Zucchini Casserole

Oké, luister even, want ik heb een pareltje voor jullie vandaag! Ken je dat? Dat je thuiskomt na een lange dag en écht geen zin hebt om uren in de keuken te staan, maar je wilt toch iets super lekkers en voedzaams op tafel zetten? Precies daarom ben ik zo dol op deze Tasty Mexican Zucchini Casserole. Serieus, dit is echt mijn go-to recept als de tijd dringt. Het zit vol smaak, zit boordevol groenten (mijn favoriete courgette speelt de hoofdrol!) en is zo makkelijk te maken dat je bijna moet oppassen dat je geen fouten maakt. Een paar jaar geleden ontdekte ik dit recept en sindsdien is het niet meer weg te denken uit mijn repertoire, net als al mijn andere Mexicaanse favorieten die me altijd blij maken.

Maar waarom zou je dit recept nou precies moeten proberen? Nou, ten eerste is het supersnel klaar. Ik praat hier over een totale tijd van maar 40 minuten, inclusief de oventijd. Dat is sneller dan de meeste afhaalmaaltijden, echt waar! En het is zo’n ideaal gemaksrecept; je gooit alles in één ovenschotel en klaar is kees. Geen gedoe, wel superlekker eten. Daarnaast is het bomvol smaak door die heerlijke Mexicaanse kruiden. En nog een pluspunt: het is een gezonde twist! Courgette is licht en vult goed, dus het is een top alternatief voor zwaardere ovenschotels. En het mooiste? Het is ontzettend veelzijdig. Je kunt er eindeloos mee variëren!

Ingrediënten voor de Tasty Mexican Zucchini Casserole

Oké, om deze goddelijke ovenschotel te maken, heb je niet veel nodig. En het mooie is dat je de meeste dingen waarschijnlijk al in huis hebt! Hier is de lijst, zodat je meteen weet wat je moet pakken. Vergeet niet om de oven alvast voor te verwarmen op 180°C, dat scheelt weer straks!

  • 500 gram courgette, in mooie dunne plakjes gesneden
  • 250 gram lekker rundergehakt
  • 1 middelgrote ui, fijn gesnipperd (dat geeft zoveel smaak!)
  • 2 teentjes knoflook, heel fijngehakt of geperst (ik pers ze meestal, dat gaat sneller!)
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik (liefst die met de lekkere saus erbij)
  • 100 ml maïs, uit blik of diepvries (ik gebruik de blikversie, lekker makkelijk)
  • 100 ml zwarte bonen, goed uitgelekt (even afspoelen onder de kraan mag ook)
  • 1 theelepel komijnpoeder (mijn geheime wapen voor die Mexicaanse touch!)
  • 1 theelepel chilipoeder (pas de hoeveelheid aan naar hoe pittig je het wilt!)
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak (altijd proeven!)
  • 100 gram geraspte kaas (cheddar doet het hier supergoed, maar een mix kan ook!)

Close-up van een Tasty Mexican Zucchini Casserole met laagjes gehakt, courgette en gesmolten kaas.

En vergeet niet, dit recept is een fantastische basis. Als je nog wat extra groenten hebt liggen, zoals paprikareepjes of een paar extra maïskorrels, gooi die er dan gerust bij! Hoe meer kleur, hoe beter, toch?

Bereiding van de Tasty Mexican Zucchini Casserole: Stap voor Stap

Oké, nu gaan we echt aan de slag! Dit is het leukste deel, want hier komt alles samen. Gewoon rustig aan doen, want het is echt niet ingewikkeld. Volg deze stappen en je hebt zo een heerlijke ovenschotel op tafel! Je kunt de courgette natuurlijk ook eerst in plakjes snijden zoals in dit recept voor krokante courgette frietjes, maar voor deze ovenschotel snijden we ze dus gewoon.

Voorbereiding van de basis

Zet eerst je oven maar vast op 180°C, want die mag straks lekker heet worden. Pak nu een ruime koekenpan en doe daar een klein beetje olie in – net genoeg om het gehakt straks niet aan te laten bakken. Doe het gehakt in de pan en bak het rul op middelhoog vuur. Zorg dat er geen grote klonten meer zijn, dat eet lekkerder. Als het gehakt mooi bruin is, voeg je de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook toe. Bak dit even mee tot de ui glazig wordt en lekker begint te geuren. Dat geurtje alleen al is heerlijk, hè? Dit is echt de basis voor mijn favoriete Mexicaanse ovenschotels.

Het samenstellen van de Tasty Mexican Zucchini Casserole

Neem nu je ovenschotel – ik gebruik er eentje van ongeveer 20×30 cm, dat werkt prima. Leg de plakjes courgette netjes naast elkaar op de bodem. Je mag ze een beetje overlappen hoor, dat geeft niks. Giet daarna het rulgebakken gehaktmengsel er voorzichtig overheen. Zorg dat het een beetje verdeeld wordt over de courgette. Nu komt het allerleukste deel: strooi de geraspte kaas er royaal overheen. Zorg dat het mooi bedekt is, want die gesmolten, goudbruine kaas is toch wel het summum van elke ovenschotel, vind je niet?

Close-up van een Tasty Mexican Zucchini Casserole, goudbruin gebakken met gesmolten kaas en courgetteschijfjes.

Bakken en serveren

Zet de schaal nu voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak de ovenschotel ongeveer 20 tot 25 minuten. Je weet dat ‘ie klaar is als de kaas mooi gesmolten en goudbruin is, en de courgette heerlijk zacht is. Je kunt dit checken door er voorzichtig met een vork in te prikken. En dan is het zover: haal de schotel uit de oven en laat ‘m heel even afkoelen. Serveer ‘m warm, eventueel met een frisse salade erbij om het helemaal af te maken. Hoe lekker is dat?!

Close-up van een stuk Tasty Mexican Zucchini Casserole op een bord, met courgetteplakjes en een goudbruine bovenkant.

Tips voor de Perfecte Tasty Mexican Zucchini Casserole

Oké, terwijl deze heerlijke schotel een favoriet is geworden in mijn keuken, zijn er een paar kleine dingen die je kunt doen om hem écht perfect te maken, elke keer weer. Vertrouw me, deze tips komen met de nodige ervaring en een paar kleine ‘oeps’-momentjes die ik heb gehad. 😉

  • Ga voor verse courgette: Ik weet dat het verleidelijk is om makkelijk te doen, maar gebruik echt verse courgette en snijd ‘m kort voordat je gaat koken. Dat helpt enorm om te voorkomen dat je schotel waterig wordt. En als je die paar extra minuutjes neemt om de plakjes een beetje uit te laten lekken op keukenpapier (vooral als je dikkere plakken snijdt), dan is dat helemaal top! Het is een kleine moeite die echt verschil maakt in de textuur.
  • Niet té lang bakken: Je wilt dat de courgette gaar is, maar nog wel een beetje stevigheid heeft. Als je ‘m te lang bakt, wordt het één papperige massa. Houd dus die 20-25 minuten goed in de gaten. Je wilt dat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is, en de courgette gaar is als je er met een vork in prikt, maar niet uit elkaar valt.
  • Kruiden naar smaak: Die komijn en chilipoeder geven die heerlijke Mexicaanse kick, maar wees niet bang om te proeven en aan te passen! Houd je van pittig? Voeg dan wat extra chilipoeder toe, of gooi er een paar in ringetjes gesneden jalapeños bij. Houd je niet van te pittig? Dan doe je er wat minder in, of je gebruikt een milder chilipoeder. Het belangrijkste is dat het voor JOU lekker is.
  • Kaas is koning: Gebruik een kaas die goed smelt en lekker is van smaak. Cheddar is super, maar een mix van cheddar en Monterey Jack, of zelfs een beetje pittige Edammer, doet het ook fantastisch. Zorg dat je de bovenkant goed bedekt, want die goudbruine, bubbelende kaaslaag is toch wel een van de hoogtepunten van deze hele schotel, vind je niet? Eigenlijk net als bij mijn andere Mexicaans geïnspireerde ovenschotels!

Variaties en Substituties

Het mooie van deze Tasty Mexican Zucchini Casserole is dat je er makkelijk mee kunt spelen. Ik hou van het origineel, maar soms heb ik gewoon zin in iets anders, of ik heb net andere groenten in huis. Hier zijn een paar ideeën!

  • Extra Groentjes: Die paprika mag er van mij altijd wel in! Snijd een rode of gele paprika in reepjes en bak die kort mee met de ui. En extra maïs, ja graag! Dat geeft altijd zo’n lekkere zoete bite. Sommige mensen doen er zelfs champignons of wat spinazie in, dat kan ook prima, maar zorg dat je die spinazie eerst even laat slinken.
  • Vegetarisch? Geen probleem! Als je geen vlees wilt eten, of gewoon even geen gehakt in huis hebt, laat je dat gewoon weg. Je kunt het gehakt vervangen door vegetarisch gehakt, of je maakt er een compleet vegetarische schotel van met extra zwarte bonen, meer maïs en misschien wat blokjes zoete aardappel erdoor. Echt waar, het is net zo lekker! Denk ook eens aan een vegetarische taco ovenschotel, dat is ook een topper.
  • Pittigheid op Maat: Houd je van een beetje vuur? Gooi dan wat extra chilipoeder erbij, of gebruik een pittigere variant. Verse jalapeño in plakjes meebakken met de ui is ook heerlijk. Als je het liever wat milder houdt, gebruik dan minder chilipoeder of helemaal geen. De maïs en de tomaten verzachten het al een beetje.
  • Kaas Combinaties: Cheddar is geweldig, maar heb je wel eens geprobeerd om een mix te gebruiken? Een beetje pittige kaas zoals Pepper Jack, of juist een romige kaas zoals Havarti erdoorheen mengen geeft net weer een andere smaak. Experimenteer maar lekker!

Veelgestelde Vragen over deze Tasty Mexican Zucchini Casserole

Ik snap het helemaal als je nog wat vragen hebt, dat is heel normaal bij een nieuw recept! Hier heb ik de meestgestelde dingen even op een rijtje gezet, hopelijk helpt het je verder:

Kan ik deze Tasty Mexican Zucchini Casserole van tevoren maken?

Jazeker! Dat is het fijne aan een ovenschotel. Je kunt de hele schotel (zonder de kaas erop) prima van tevoren klaarmaken. Bouw ‘m op in de ovenschaal en dek ‘m goed af met folie. Bewaar ‘m zo in de koelkast. Als je het wilt gaan eten, haal je de schotel ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast, bestrooi je ‘m met de kaas en bak je hem daarna in de oven zoals aangegeven. De baktijd kan iets langer zijn, houd dat dus goed in de gaten!

Welke kaas is het beste voor deze ovenschotel?

Voor deze Tasty Mexican Zucchini Casserole werkt eigenlijk elke kaas die goed smelt het allerbeste. Cheddar is een klassieker die altijd goed is, zeker als je van die lekkere, oranje gloed houdt. Maar je kunt ook prima kiezen voor een mix. Een beetje pittige kaas zoals Pepper Jack, of juist een romige kaas zoals Havarti, maakt het extra lekker. Zelfs een beetje geraspte Parmezaan erdoorheen mengen kan net dat extra beetje smaak geven. De sleutel is dat het lekker smelt en een fijn korstje vormt bovenop!

Hoe zorg ik dat mijn courgette niet te waterig wordt in de schotel?

Ah, de eeuwige strijd met courgette! Het geheim is eigenlijk vrij simpel. Snijd de courgette net voordat je begint met de bereiding en dep de plakjes een beetje droog met keukenpapier. Leg ze daarna iets overlappend in de ovenschotel. Tijdens het bakken wordt er vocht aan de courgette onttrokken, maar door het gehaktmengsel en de kaas eroverheen te doen, wordt het meeste vocht ‘gevangen’ en verdampt het niet zo snel. Als je écht zeker wilt zijn, kun je de courgetteplakjes ook nog heel even kort grillen in een grillpan voordat je ze in de schotel legt, maar eerlijk gezegd is dat meestal niet eens nodig!

Hoe bewaar ik de restjes van deze Tasty Mexican Zucchini Casserole?

Restjes zijn goud waard! Laat de ovenschotel volledig afkoelen en bewaar ‘m daarna in een goed afgesloten bak in de koelkast. Zo kun je er nog wel 2 tot 3 dagen van genieten. Langer bewaren is niet aan te raden, want de courgette kan dan echt te zacht worden.

Voedingswaarde (schatting)

Even een kleine disclaimer, dit zijn natuurlijk schattingen, want het hangt een beetje af van welk merk gehakt je gebruikt en hoeveel kaas je er precies op doet. Maar per portie van deze lekkere Tasty Mexican Zucchini Casserole kun je rekenen op ongeveer:

  • Calorieën: 350 kcal
  • Eiwitten: 25g
  • Koolhydraten: 15g
  • Vetten: 20g
  • Vezels: 5g

Opslag en Opwarmen

Zit je met restjes van deze heerlijke Tasty Mexican Zucchini Casserole? Geen paniek, dat is juist superhandig! Laat de ovenschotel helemaal afkoelen voordat je ‘m opbergt. Doe hem vervolgens in een goed afgesloten bak en zet ‘m in de koelkast. Zo is de schotel nog wel zo’n 2 tot 3 dagen lekker. Langer bewaren zou ik persoonlijk niet doen, want de courgette kan dan te papperig worden. Wil je de schotel weer opwarmen? De oven is vaak de beste optie. Verwarm de oven voor op 160°C en zet de schotel er zo’n 15-20 minuutjes in tot hij weer door en door warm is. De magnetron kan ook, maar dan loop je meer risico dat de courgette zacht wordt.

Deel je creatie!

Heb je deze Tasty Mexican Zucchini Casserole gemaakt? Ik ben zoooo benieuwd hoe hij is geworden! Laat het me weten in de reacties hieronder of geef je eerlijke beoordeling. En als je er een mooie foto van hebt gemaakt, deel die dan vooral op social media met #smaakvollecreaties, dan kan ik ‘m ook bewonderen! Ik kijk ernaar uit om jullie creaties te zien! Meer weten over mij en smaakvolle.nl? Kijk dan hier!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een Tasty Mexican Zucchini Casserole met gesmolten kaas, vers uit de oven in een glazen schaal.

Lekkere Mexicaanse Courgetti Schotel


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 40 min
  • Yield: 4 personen 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een eenvoudige en smaakvolle Mexicaanse courgetti schotel, perfect voor een snelle maaltijd.


Ingredients

Scale
  • 500g courgette, in plakjes
  • 250g gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400g tomatenblokjes
  • 100ml maïs
  • 100ml zwarte bonen, uitgelekt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 100g geraspte kaas

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bak het gehakt rul in een pan. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de tomatenblokjes, maïs, zwarte bonen, komijnpoeder en chilipoeder toe. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de plakjes courgette in een ovenschaal.
  5. Giet het gehaktmengsel over de courgette.
  6. Bestrooi met de geraspte kaas.
  7. Bak in de oven voor 20-25 minuten, of tot de kaas goudbruin is en de courgette gaar.

Notes

  • Serveer met een frisse salade.
  • Voeg extra groenten toe zoals paprika of jalapeños voor meer pit.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 25 min
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Oven
  • Cuisine: Mexicaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 350
  • Sugar: 8g
  • Sodium: 500mg
  • Fat: 20g
  • Saturated Fat: 8g
  • Unsaturated Fat: 12g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 15g
  • Fiber: 5g
  • Protein: 25g
  • Cholesterol: 70mg

Keywords: Mexicaanse courgetti schotel, courgette recept, gehakt recept, snelle maaltijd, ovenschotel

Recipe rating