Skip to Content

Heerlijke Stuffed Cabbage Rolls: 1 Uur Werk

Oh, there’s just something about a warm, comforting dish that makes you feel instantly at home, right? For me, that’s definitely Stuffed Cabbage Rolls. They’re like a hug in a bowl, honestly! Imagine tender cabbage leaves, cozying up to a hearty, savory filling, all swimming in a rich, tangy tomato sauce. It’s pure, unadulterated comfort food. This recipe is my go-to because it’s surprisingly simple to pull off and tastes like it’s been simmering for hours – that’s the magic! My Oma used to make these every Sunday, and the smell alone would bring the whole family to the table. It’s a taste of tradition, and I can’t wait to share it with you.

Close-up van vier heerlijke Stuffed Cabbage Rolls in tomatensaus op een wit bord.

Waarom je dol zult zijn op deze Stuffed Cabbage Rolls

Oké, luister even, want er zijn zóveel redenen waarom deze Stuffed Cabbage Rolls gewoonweg fantastisch zijn:

  • Makkelijk te maken: Echt waar! Ook al lijken ze ingewikkeld, met deze stappen heb je ze zo klaar. Geen paniek!
  • Bomvol smaak: Die combinatie van hartig gehakt, zachte rijst en die heerlijke tomatensaus? Hemels! Elke hap is een feestje.
  • Perfect troostvoer: Als je even behoefte hebt aan iets warms en gezelligs op je bord, dan zijn deze koolrolletjes de uitkomst. Ze zijn als een warme deken.
  • Ideaal voor het hele gezin: Groot en klein smult ervan. Dit is zo’n gerecht waar iedereen blij van wordt, van de kids tot opa en oma.
  • Je kunt ze van tevoren maken: Perfect voor als je een drukke week hebt! Maak ze een dag eerder en warm ze rustig op. De smaak wordt er alleen maar beter van!

Ingrediënten voor de perfecte Stuffed Cabbage Rolls

Oké, om die hemelse Stuffed Cabbage Rolls te maken, heb je wel wat spulletjes nodig. Maar geen zorgen, het is een vrij standaard boodschappenlijstje! Zorg dat je deze dingen in huis haalt, dan komt het helemaal goed:

  • 1 grote witte kool: Haal een mooie, stevige kool. We hebben hier de bladeren nodig, dus zorg dat er genoeg grote zijn!
  • 500 gram rundergehakt: Ik gebruik eigenlijk altijd rundergehakt, die geeft echt die lekkere, diepe smaak. Maar je kunt ook een mix met varkensgehakt proberen, dat kan ook heerlijk zijn!
  • 1 ui, fijngehakt: Vers is het allerlekkerst, natuurlijk.
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt: Wat is een hartig gerecht zonder knoflook, toch?
  • 100 gram rijst, gekookt: Gewone witte rijst werkt prima, zorg gewoon dat ‘ie al gaar is. Dat scheelt straks weer kooktijd.
  • 1 ei: Dit is de ‘lijm’ voor je gehaktmengsel.
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt: Peterselie geeft net dat frisse, kruidige accentje wat zo goed past.
  • 1 theelepel zout: Om het gehaktmengsel een goede basis smaak te geven.
  • 0.5 theelepel zwarte peper: Versgemalen is natuurlijk altijd het lekkerst!
  • 1 liter tomatensap: Dit vormt de basis van onze smaakvolle saus waarin de rolletjes sudderen. Kies een sap zonder al te veel poespas, gewoon puur tomatensap.
  • 2 eetlepels olijfolie: Om de rolletjes even aan te bakken voor extra smaak voordat ze in de saus gaan.
  • 1 eetlepel paprikapoeder: Geeft de saus die mooie kleur en een subtiele, zoete smaak.
  • 1 theelepel gedroogde tijm: Tijm en tomaat zijn echt een gouden duo, vind ik.
  • Zout en peper naar smaak: Om de saus perfect op smaak te brengen aan het einde.

Zie je wel? Niks geks aan! Met deze ingrediënten tover je straks de lekkerste Stuffed Cabbage Rolls op tafel.

Stap-voor-stap instructies voor heerlijke Stuffed Cabbage Rolls

Oké, nu gaan we écht aan de slag! Dit is waar de magie gebeurt en je straks die heerlijke Stuffed Cabbage Rolls op tafel tovert. Volg deze stappen gewoon en je hebt straks een winnaar. En wees gerust, het is echt te doen!

Voorbereiding van de koolbladeren

Eerst die kool! Je wilt niet dat je koolbladeren scheuren als je ze oprolt, toch? Daarom is de voorbereiding zo belangrijk. Haal eerst de lelijke buitenste bladeren eraf. Dan zet je een flinke pan met water op het vuur, echt veel water. Zodra het kookt, laat je de hele kool er even in zakken, een minuutje ofzo, om de bladeren wat zachter te maken. Draai ‘m dan om zodat de andere kant ook even meehelpt. Het idee is dat je de bladeren straks makkelijk van de stronk kunt halen. Pak daarna voorzichtig de bladeren los, één voor één. Die dikke, harde nerf aan de onderkant moet je eraf snijden, anders kun je nooit mooi oprollen. Doe dat een beetje voorzichtig, dat vleesachtige deel bij de nerf dunner maken of bijna helemaal wegsnijden. Zo krijg je mooie, soepele blaadjes om mee te werken.

Het maken van het gehaktmengsel

Nu is het tijd voor de vulling! Pak gewoon een grote kom erbij. Daar gaat het rundergehakt in. Doe er meteen de fijngehakte ui en knoflook bij. En vergeet de gekookte rijst niet, die zorgt voor een lekkere smeuïge binnenkant. Het ei is echt belangrijk, want dat bindt alles mooi samen. Voeg ook de fijngehakte peterselie toe, dat geeft net dat beetje extra frisheid. En natuurlijk, zout en peper! Ik strooi er altijd een theelepel zout en een half theelepeltje peper in. Het allerbelangrijkste is dat je dit mengsel echt goed door elkaar kneedt. Gebruik je handen, dat werkt het allerbeste! Zo weet je zeker dat alle smaken goed verdeeld zijn over het hele gehakt. Het moet een beetje een samenhangend geheel worden, klaar om de kool in te gaan. Als je trouwens van gevulde groenten houdt, moet je ook deze gevulde paprika’s eens proberen, die zijn ook zo lekker!

Het rollen van de Stuffed Cabbage Rolls

Dit is het leukste deel, het echte rollen! Pak een voorbereid koolblad en leg het plat neer op je snijplank. Zorg dat de kant waar je de nerf hebt weggesneden naar boven ligt. Schep nu een flinke lepel van het gehaktmengsel op het bredere deel van het blad, een beetje naar de onderkant toe. Voug je de zijkanten van het blad voorzichtig naar binnen, over het gehakt heen. Zorg dat het een beetje strak zit alvast. Begin dan vanaf de onderkant (waar het gehakt ligt) stevig op te rollen. Het is net als een kleine wrap maken, maar dan met kool! Het klinkt een beetje gek, maar als je het eenmaal doet, snap je het meteen. Duw niet te hard, maar wel stevig genoeg zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het koken. Herhaal dit proces voor alle koolbladeren en al het gehakt. Je zult zien dat je er steeds handiger in wordt!

Close-up van heerlijke Stuffed Cabbage Rolls geserveerd in een kom met tomatensaus en dille.

Het bakken en sudderen van de koolrolletjes

Voordat ze heerlijk gaan sudderen, bakken we ze even aan. Pak een grote, diepe pan waar alles straks in past, en verhit daar een beetje olijfolie in op middelhoog vuur. Leg je net gemaakte Stuffed Cabbage Rolls voorzichtig in de pan en bak ze rondom een beetje bruin. Dit geeft extra smaak, geloof me! Als ze een mooi kleurtje hebben gekregen, is het tijd voor de saus. Giet het liter tomatensap erbij. Strooi de paprikapoeder en de gedroogde tijm eroverheen. Roer even alles goed door. Breng het geheel aan de kook, en zet dan het vuur meteen laag. Doe een deksel op de pan, echt goed sluiten! Laat ze nu lekker zo’n 45 tot wel 60 minuten sudderen. De kool moet zacht worden en het gehakt helemaal gaar zijn. Je kunt even controleren door voorzichtig een rolletje open te snijden. Breng de saus aan het einde nog even op smaak met wat extra zout en peper. Klaar om te serveren!

Close-up van heerlijke Stuffed Cabbage Rolls in een rijke tomatensaus, gegarneerd met peterselie.

Tips voor het maken van de perfecte Stuffed Cabbage Rolls

Weet je, om die Stuffed Cabbage Rolls echt *perfect* te maken, zijn er een paar kleine dingetjes waar je op kunt letten. Het zijn van die geheimpjes die het verschil maken! Als je koolbladeren nou echt dwarszitten en dreigen te scheuren, probeer ze dan een paar minuutjes langer te koken, of snijd die dikke nerf echt nóg dunner aan. En dat gehaktmengsel? Je kunt echt mixen! Ik gebruik meestal rund, maar een halve rund en halve varkensgehakt geeft een extra diepe smaak die ook superlekker is. Wil je de saus nét even wat lekkerder? Giet dan niet alleen tomatensap erbij, maar voeg ook een scheutje bouillon toe, of een lepel tomatenpuree voor een intensere tomatensmaak. Dat maakt het echt af! En als je je saus op smaak brengt aan het eind, voeg dan eens een snufje suiker toe als ‘ie te zuur is, dat balanceert alles mooi. Kleine trucjes, maar ze doen wonderen voor je Stuffed Cabbage Rolls! Als je trouwens van groenten met een zoet-hartige twist houdt, moet je zeker eens deze honing-geroosterde wortelen proberen!

Variaties op je Stuffed Cabbage Rolls

Oké, dit basisrecept voor Stuffed Cabbage Rolls is al heerlijk, maar weet je wat het leuke is? Je kunt er eindeloos mee variëren! Als je net als ik van een beetje pit houdt, voeg dan eens een snufje chilivlokken toe aan het gehaktmengsel. Of verrijk de saus met wat extra groenten, zoals fijngesneden paprika of wortel. Dat staat ook lekker kleurrijk in de pan! En heb je gasten die vegetarisch eten? Geen probleem! Vervang het rundergehakt gewoon door een mengsel van fijngesneden champignons, linzen en wat extra kruiden. Dan heb je een heerlijke vegetarische versie waar iedereen van smult. Ook de rijst kun je vervangen door bijvoorbeeld quinoa voor een extra gezonde twist. Net als bij die andere gevulde groenten, zijn de mogelijkheden echt eindeloos!

Veelgestelde vragen over Stuffed Cabbage Rolls

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke Stuffed Cabbage Rolls? Dat snap ik helemaal! Hieronder heb ik de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet, met duidelijke antwoorden. Hopelijk helpt dit je verder!

Kun je Stuffed Cabbage Rolls van tevoren maken?

Ja, absoluut! Dat is het mooie aan dit recept. Je kunt de koolrolletjes prima een dag van tevoren maken. Bereid ze helemaal zoals in de instructies, maar laat ze dan eerst volledig afkoelen. Bewaar ze in de saus in een afgedekte schaal in de koelkast. De volgende dag warm je ze rustig op. De smaken trekken dan nog beter in, dus ze zijn dan eigenlijk nóg lekkerder! Ideaal als je een etentje hebt of gewoon een makkelijke maaltijd wilt doordeweeks.

Hoe bewaar je restjes Stuffed Cabbage Rolls?

Restjes zijn bijna net zo lekker als vers! Zorg dat de koolrolletjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze in een luchtdichte bak doet. Je kunt ze zo’n 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Om ze op te warmen, doe je ze het beste terug in de pan met een beetje extra vocht (water of bouillon) en laat je ze zachtjes sudderen op laag vuur, of je warmt ze op in de magnetron. Pas op dat ze niet te heet worden en uit elkaar vallen.

Wat serveer je bij Stuffed Cabbage Rolls?

Deze Stuffed Cabbage Rolls zijn al een complete maaltijd op zich met die lekkere tomatensaus. Maar als je toch nog iets extra’s wilt, is een stuk knapperig brood om de saus mee op te dippen altijd een goed idee! Een frisse groene salade erbij kan ook heerlijk zijn om het wat lichter te maken. Sommige mensen eten er ook aardappelpuree bij, hoewel dat voor mij persoonlijk wel een beetje té veel van het goede is. Maar iedereen z’n eigen ding, toch? Als je van gestoofd vlees houdt, kun je ook eens kijken naar recepten met gestoofde rundvlees korte ribben, dat heeft ook zo’n heerlijk comfortfood gevoel.

Kan ik een ander soort vlees gebruiken voor deze Stuffed Cabbage Rolls?

Jazeker! Het klassieke recept gebruikt vaak rundvlees, maar je kunt hier eindeloos mee variëren. Een mix van half rundergehakt en half varkensgehakt geeft een extra rijke smaak. Ook lamsgehakt kan een interessante twist geven, hoewel dat wel wat sterker van smaak is. Sommige mensen gebruiken zelfs kip- of kalkoengehakt, maar houd er rekening mee dat dit iets droger kan uitpakken omdat er minder vet in zit. Wil je een vegetarische versie? Gebruik dan een mengsel van fijngesneden champignons, linzen en noten, dat geeft ook een heerlijke vulling.

Voedingswaarde van deze Stuffed Cabbage Rolls

Even een klein woordje over de voedingswaarde, want dat is ook wel handig om te weten! Dit zijn natuurlijk schattingen, want het hangt er een beetje vanaf hoe je ze precies maakt en wat voor ingrediënten je gebruikt. Maar per portie (zo’n 1 koolrolletje met saus) kun je rekenen op ongeveer:

  • Calorieën: Zo’n 350 kcal
  • Vet: Ongeveer 20 gram (waarvan 8 gram verzadigd)
  • Eiwitten: Zo’n 20 gram
  • Koolhydraten: Ongeveer 25 gram
  • Zout: Rond de 600mg

Het is dus een redelijk vullend gerecht, vol met eiwitten en met een mooie balans van koolhydraten en vetten. Lekker en voedzaam tegelijk, wat wil je nog meer?

Een schaal met vier gevulde koolrolletjes (Stuffed Cabbage Rolls) in een rijke tomatensaus.

Deel je ervaring met deze Stuffed Cabbage Rolls!

Heb je deze heerlijke Stuffed Cabbage Rolls gemaakt? Ik ben zó benieuwd wat je ervan vond! Laat hieronder een reactie achter met je ervaringen, je favoriete tips, of deel misschien wel je eigen unieke variatie. En als je ze een beoordeling wilt geven, mag dat natuurlijk ook! Jouw feedback helpt mij en andere thuiskoks enorm. Kom anders ook eens kijken naar deze romige kip-broccoli pasta, die is ook zo’n succes!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Close-up van heerlijke Stuffed Cabbage Rolls, gevuld met vlees en geserveerd in tomatensaus.

Gevulde Koolrolletjes


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 90 min
  • Yield: 6 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Klassieke koolrolletjes gevuld met een hartige gehaktmix en geserveerd in een rijke tomatensaus.


Ingredients

Scale
  • 1 grote witte kool
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gram rijst, gekookt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 0.5 theelepel zwarte peper
  • 1 liter tomatensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Kook de kool in ruim water tot de bladeren zacht genoeg zijn om te ontrollen. Haal de bladeren voorzichtig los en verwijder de dikke nerf.
  2. Meng in een kom het rundergehakt, de ui, knoflook, gekookte rijst, ei, peterselie, zout en peper.
  3. Leg een koolblad plat neer en plaats een portie van het gehaktmengsel aan de onderkant. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad stevig op. Herhaal dit met de rest van de koolbladeren en het gehakt.
  4. Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak de koolrolletjes rondom bruin.
  5. Voeg het tomatensap, paprikapoeder en tijm toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat de koolrolletjes ongeveer 45-60 minuten sudderen, of tot het gehakt gaar is en de kool zacht.
  6. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Notes

  • Je kunt ook een mengsel van runder- en varkensgehakt gebruiken voor extra smaak.
  • Serveer de koolrolletjes met de tomatensaus.
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 60 min
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Sudderen
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 koolrolletje met saus
  • Calories: 350
  • Sugar: 15g
  • Sodium: 600mg
  • Fat: 20g
  • Saturated Fat: 8g
  • Unsaturated Fat: 12g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 25g
  • Fiber: 4g
  • Protein: 20g
  • Cholesterol: 90mg

Keywords: gevulde koolrolletjes, kool, gehakt, tomatensaus, hoofdgerecht, klassiek recept

Recipe rating