Zin in iets snels, gezonds én superlekker? Dan zit je hier helemaal goed! Dit Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy is mijn ultieme redder in nood op drukke weekavonden. Ik weet nog goed dat ik het voor het eerst maakte, puur omdat ik zin had in iets met groenten en vlees, maar eigenlijk te moe was om lang in de keuken te staan. Binnen 30 minuten stond er een dampend bord op tafel dat iedereen hier verslond! Het is die perfecte mix van mals varkensvlees, knapperige groenten en die onweerstaanbare Aziatische saus die dit gerecht zo’n topper maakt. Serieus, probeer het maar eens, je zult versteld staan hoe makkelijk en toch zo smaakvol dit is!
Waarom dit Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy recept een winnaar is
Waarom zou je dit recept moeten proberen? Nou, ten eerste is het supersnel! Echt, van start tot finish ben je maar een half uurtje bezig. Perfect voor die dagen dat je weinig tijd hebt maar toch gezond en lekker wilt eten. Het is ook nog eens hartstikke makkelijk te maken, zelfs als je geen keukenprins(es) bent. En dan de smaak… Wow! Die combinatie van varkensvlees met groenten en die heerlijke saus is gewoon top. Bovendien is het ook nog eens een gezonde keuze met al die groenten erin. Wat wil je nog meer?
Ingrediënten voor Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy
Oké, tijd om de keuken in te duiken! Hier is precies wat je nodig hebt voor dit heerlijke roerbakgerecht. Ik gebruik altijd varkensvlees van goede kwaliteit, in dunne reepjes gesneden, dat bakt zo lekker snel gaar. En vers is echt het allerbelangrijkste voor de groenten, dus zorg dat je die net voor het koken haalt!
- 300 gram varkensvlees, in dunne reepjes gesneden
- 1 kleine bloemkool, verdeeld in hapklare roosjes
- 2 paksoi, bladeren losgemaakt en in stukken van ongeveer 4-5 cm gesneden
- 2 teentjes knoflook, heel fijngehakt of geperst
- Ongeveer 1 centimeter verse gember, geraspt (of fijngehakt als je dat makkelijker vindt)
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus (dit geeft ZOOVEEL smaak!)
- 1 theelepel sesamolie (voor die heerlijke nootachtige geur)
- 2 eetlepels neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloem- of arachideolie, om in te roerbakken
- Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak om het af te maken
Stap-voor-stap instructies voor de perfecte Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy
Oké, nu gaan we aan de slag! Volg deze stappen en je zet zo een heerlijke, dampende maaltijd op tafel. Het geheim zit hem echt in het tempo en de volgorde, dus lees het even door voordat je begint. En zorg dat alles klaarligt, want straks gaat het snel!
-
Eerst maken we die lekkere saus klaar. Pak een klein kommetje en gooi daar de sojasaus, oestersaus en die heerlijke sesamolie in. Roer het even goed door zodat alles lekker mengt. Zet dit schaaltje straks binnen handbereik, want je hebt het zo nodig.
-
Nu gaan we de pan verhitten. Zet je wok of een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet de plantaardige olie erin en laat die even goed heet worden. Je weet dat het goed is als het een beetje begint te golven.
-
Tijd voor het varkensvlees! Doe de reepjes vlees in de hete olie. Roerbak ze lekker rondom bruin. Geloof me, het ruikt nu al heerlijk! Haal het vlees uit de pan en leg het even apart op een bord. Zo blijft het lekker mals. Heb je zin in een andere roerbak? Kijk dan eens naar dit broccoli kip roerbak recept of dit andere broccoli kip roerbak recept!
-
In dezelfde pan met wat achtergebleven olie bakken we nu de smaakmakers aan. Gooi de fijngehakte knoflook en de geraspte gember erbij. Roerbak dit ongeveer 30 seconden tot het geurig wordt. Pas op dat het niet verbrandt!
-
Nu de groenten! Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de pan. Zet het vuur iets hoger en blijf goed roerbakken, zo’n 3 tot 4 minuten. We willen dat de bloemkool beetgaar wordt, nog een beetje knapperig dus.
-
Voeg daarna de stukken paksoi toe. Roerbak dit nog zo’n 2 minuutjes mee. De paksoi moet slinken, maar ook hier geldt: niet te lang, hij moet nog een lekkere bite hebben. Je wilt toch niet dat al je mooie groenten papperig worden?
-
Haal het varkensvlees dat je net apart had gehouden weer tevoorschijn en doe het terug in de pan bij de groenten. Even alles een beetje door elkaar scheppen.
-
Giet nu de voorbereide saus over al het lekkers in de pan. Roer alles nog zo’n 1 tot 2 minuutjes goed door. Zorg dat alles bedekt is met de saus en dat de groenten en het vlees goed heet zijn. Je merkt dat het klaar is als de saus lichtjes indikt en alles mooi glanst.
-
Proef even voorzichtig. Misschien heeft het nog een snufje zout nodig of een draai verse peper. Breng het zo op smaak zoals jij het het lekkerst vindt. Eet smakelijk! Dit gerecht is natuurlijk heerlijk met een beetje gebakken rijst of noedels erbij. Zoek je nog inspiratie voor een goede gebakken rijst of een lekkere kip gebakken rijst naast je roerbak? Hier vind je genoeg ideeën!
Tips voor succes met je Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy
Wil je er zeker van zijn dat je roerbakgerecht echt perfect wordt? Hier zijn een paar geheimpjes die ik zelf ook altijd toepas. Het zijn van die kleine dingen die het verschil maken tussen ‘lekker’ en ‘geweldig’!
Gebruik verse ingrediënten! Dat klinkt logisch, maar bij roerbakken is het cruciaal. Verse groenten blijven knapperiger, en vers vlees bakt beter. Ik haal mijn groenten het liefst zo vers mogelijk van de markt. Vergeet ook die verse gember en knoflook niet; daar zit echt de meeste smaak in!
Snijd alles van tevoren! Roerbakken gaat snel, dus je wilt niet tijdens het koken nog van alles moeten snijden. Hak je groenten, vlees en knoflook alvast in de juiste stukjes en zet alles klaar. Zo kun je straks soepel doorwerken en voorkom je dat dingen aanbranden terwijl je nog bezig bent. Een beetje voorbereiding doen is echt het halve werk.
De juiste temperatuur is key. Zorg dat je wok of pan echt goed heet is voordat je het vlees en de groenten erin gooit. Dit zorgt voor dat heerlijke ‘wok-effect’, waarbij de groenten snel dichtschroeien en hun knapperigheid behouden. Als de pan niet heet genoeg is, gaan de groenten stomen in plaats van roerbakken, en krijg je een papperig resultaat. Geen fan van papperige groenten, toch? Als je van bloemkool houdt, kijk dan ook eens naar dit geroerbakte bloemkool recept!
Niet te veel tegelijk! Probeer de pan niet te vol te proppen. Als je te veel ingrediënten tegelijk bakt, koelt de pan te snel af en krijg je dus weer dat stoom-effect. Bak het vlees eventueel in twee porties als je een grote hoeveelheid maakt. Hetzelfde geldt voor de groenten. Liever een paar keer kort bakken dan alles in één keer tegelijk!
Speel met de saus! De saus is het hart van je roerbak. Voel je vrij om de hoeveelheden sojasaus of oestersaus aan te passen aan jouw smaak. Houd je van pittig? Voeg dan een beetje sambal of gehakte chilipeper toe. Voor een andere twist kun je ook eens denken aan garnalen (check bok choy met garnalen!) of rundvlees (rundvlees met paksoi is ook een aanrader!).
Variaties op je Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy
Dit basisrecept voor roergebakken varkensvlees met bloemkool en paksoi is al heerlijk, maar je kunt er natuurlijk eindeloos mee variëren! Voel je vrij om te experimenteren. Wil je eens wat anders dan varkensvlees? Gebruik dan eens kipfilet of tofu voor een vegetarische twist. Bekijk bijvoorbeeld dit lekkere kip met paprika recept of dit zwarte peper kip recept, of probeer zelfs het zwarte peper kip recept eens!
Ook met de groenten kun je alle kanten op. Broccoli, sugar snaps, champignons, paprika of taugé zijn allemaal fantastische toevoegingen of vervangers. En voor wat extra pit gooi je gewoon een rode peper mee of wat chilivlokken. Zo maak je van dit basisrecept telkens weer iets nieuws!
Veelgestelde Vragen over Stir-fried Pork with Cauliflower and Bok Choy
Kan ik een ander soort vlees gebruiken dan varkensvlees?
Absoluut! Dit recept is super flexibel. Kipfilet snij ik ook vaak in reepjes en dat werkt net zo goed. Voor een vegetarische optie is stevige tofu (goed uitgeknepen en in blokjes gesneden) een fantastische keuze. Grote kans dat je ook heerlijke varianten vindt met rundvlees, zoals dit lekkere rundvlees en kool roerbak recept! Het belangrijkste is dat je het vlees of de vleesvervanger goed van tevoren snijdt en op hoog vuur kort aanbakt zodat het mooi bruin wordt.
Hoe maak ik dit gerecht pittiger?
Oh, daar hou ik ook van! De makkelijkste manier is om gewoon wat verse rode peper of gedroogde chilivlokken mee te bakken met de knoflook en gember. Een scheutje sambal oelek in de saus op het einde werkt ook perfect. Begin met een klein beetje en proef, want je wilt het niet té heet maken. Een beetje pit maakt dit gerecht echt af, vind je niet?
Wat zijn goede alternatieven voor bloemkool en paksoi?
Dat is het mooie van roerbakken, je kunt zo variëren! Broccoli, sugar snaps, sperziebonen, champignons, paprika, courgette, taugé… ze doen het allemaal goed. Zorg er wel voor dat je de groenten in ongeveer gelijke, hapklare stukken snijdt en dat je ze in de juiste volgorde toevoegt. Groenten die langer nodig hebben, zoals broccoli, voeg je eerder toe dan bijvoorbeeld taugé.
Kan ik de saus ook van tevoren maken?
Jazeker! Ik doe dit zelfs heel vaak. Meng gewoon alle saus-ingrediënten (sojasaus, oestersaus, sesamolie) alvast in een kommetje en dek het af. Zo staat het klaar als je straks de groenten bakt en hoef je alleen maar de saus erbij te gieten. Echt een tijdsbespaarder op drukke avonden!
Voedingswaarde van dit Roergebakken Varkensvleesgerecht
Even een kleine disclaimer: dit zijn schattingen, want het kan natuurlijk een beetje verschillen wat je precies gebruikt. Maar gemiddeld zit dit overheerlijke roerbakgerecht per portie ongeveer zo: zo’n 350 calorieën, 18 gram vet (waarvan 4 gram verzadigd), 30 gram eiwit en 15 gram koolhydraten. Zout (natrium) is zo’n 800mg, dus probeer niet te veel extra zout toe te voegen als je op je inname let!
Print
Roergebakken Varkensvlees met Bloemkool en Paksoi
- Total Time: 30 min
- Yield: 2 porties 1x
- Diet: Low Salt
Description
Een snel en smaakvol roergebakken gerecht met varkensvlees, bloemkool en paksoi.
Ingredients
- 300g varkensvlees, in reepjes
- 1 kleine bloemkool, in roosjes
- 2 paksoi, in stukken
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 cm gember, geraspt
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 theelepel sesamolie
- 2 eetlepels plantaardige olie
- Zout en peper naar smaak
Instructions
- Meng de sojasaus, oestersaus en sesamolie in een kleine kom.
- Verhit de plantaardige olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg het varkensvlees toe en roerbak tot het bruin is. Haal uit de pan en zet apart.
- Voeg de knoflook en gember toe aan de pan en roerbak 30 seconden.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak 3-4 minuten.
- Voeg de paksoi toe en roerbak nog 2 minuten.
- Doe het varkensvlees terug in de pan.
- Giet de saus over het geheel en roerbak nog 1-2 minuten tot alles goed gemengd is en de groenten gaar maar nog knapperig zijn.
- Breng op smaak met zout en peper.
Notes
- Serveer direct met rijst of noedels.
- Voeg naar wens chilipepers toe voor wat extra pit.
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 15 min
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Roerbakken
- Cuisine: Aziatisch
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 350
- Sugar: 8g
- Sodium: 800mg
- Fat: 18g
- Saturated Fat: 4g
- Unsaturated Fat: 14g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 15g
- Fiber: 5g
- Protein: 30g
- Cholesterol: 70mg
Keywords: varkensvlees, bloemkool, paksoi, roerbak, Aziatisch, snel, makkelijk