Skip to Content

Beste Simple Chocolate Cake Keer Op Keer Bewezen

Oké, luister, als er één recept is dat ik keer op keer maak en dat altijd, maar dan ook áltijd slaagt, dan is het wel deze simple chocolate cake. Serieus, het is zo makkelijk dat je bijna niet kunt geloven hoe lekker ‘ie wordt! Ik heb dit recept al zo vaak gebakken, voor verjaardagen, onverwachte gasten, of gewoon omdat ik zin had in iets lekkers. Het geheim zit hem echt in hoe simpel het is, zonder gedoe, maar met een super bevredigende, rijke chocoladesmaak. Dit is een taart waar je blij van wordt, elke keer weer.

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Simple Chocolate Cake

Waarom dit recept zo’n winnaar is? Nou, kijk maar even:

  • Snel te maken: Je staat echt binnen een mum van tijd aan de slag.
  • Minimale ingrediënten: Vrijwel alles heb je waarschijnlijk al in huis.
  • Rijke chocoladesmaak: Het is intens chocoladerijk, echt hemels.
  • Altijd een succes: Geloof me, iedereen smult hiervan!

Ingrediënten voor Jouw Simple Chocolate Cake

Oké, voor deze heerlijke taart heb je echt niet veel nodig. De meeste dingen heb je vast al in je keukenkastjes staan, wat het nog makkelijker maakt! Zorg dat je de volgende spullen verzamelt:

Essentiële Ingrediënten

  • 200 gram bloem, gewoon de standaard soort
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram cacaopoeder, het liefst een goede kwaliteit voor die intense smaak
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • Een snufje zout, zo’n halve theelepel, om de smaken echt naar boven te halen
  • 2 grote eieren, het is het beste als ze op kamertemperatuur zijn
  • 240 ml melk, volle melk geeft net iets meer smaak
  • 120 ml neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloem- of koolzaadolie
  • 2 theelepels vanille-extract, dit maakt het echt af!
  • 240 ml heet water, echt heet, bijna kokend!

Dit is echt alles wat je nodig hebt. Simpel, toch?

Hoe Je Een Simple Chocolate Cake Maakt: Stap-voor-Stap

Oké, nu gaan we het echt doen! Dit is het deel waar de magie gebeurt. Geloof me, het is echt niet ingewikkeld, gewoon een paar logische stappen volgen. Zorg dat je alles bij de hand hebt, dan is het zo gebeurd.

Voorbereiding van de Cakevorm

Voordat we ook maar iets met het beslag gaan doen, moeten we eerst de vorm voorbereiden. Dit is super belangrijk, anders blijft je prachtige taart straks vastzitten. Ik pak altijd een gewone ronde cakevorm, zo’n 20-23 cm doorsnede. Wat ik doe, is ‘m eerst goed invetten met boter of bakspray. Zorg echt dat je alle hoekjes en gaatjes meepakt. Daarna strooi ik er een beetje bloem in en draai de vorm rond, zodat de bloem overal op de ingevette randen komt. Klop het overtollige bloem er dan voorzichtig uit. Dit laagje bloem zorgt ervoor dat je taart straks makkelijk loskomt. Een soort anti-aanbaklaagje, zeg maar!

Het Maken van het Beslag voor de Simple Chocolate Cake

Nu het leuke gedeelte: het beslag! Het begint allemaal met de droge ingrediënten. Pak een grote kom, echt een ruime, en doe daar de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en het zout in. Gewoon alles bij elkaar. Gebruik een garde om het even goed door elkaar te mengen. Zo weet je zeker dat alles goed verdeeld is en je geen klontjes krijgt. Hierna pak je een andere kom. Daarin kluts je de eieren een beetje los. Doe dan de melk, de olie en het vanille-extract erbij. Meng dit ook weer even goed door elkaar. Nu is het tijd om de natte ingrediënten bij de droge te doen. Giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten. Mix dit met een garde of een mixer op lage snelheid tot het net gemengd is. Je wilt niet te lang mixen, want dan kan de taart taai worden. Een paar streepjes bloem die nog net zichtbaar zijn, is niet erg. Het allerlaatste, en dit is echt het geheim van deze taart, is het hete water. Giet dit er voorzichtig bij. Het beslag wordt hierdoor best dun, dat is helemaal goed! Meng het heel even door tot het net aan is opgenomen. Het is echt een dun, vloeibaar beslag, maar dat is precies wat deze taart zo lekker smeuïg maakt.

Simple Chocolate Cake - detail 1

Bakken en Afkoelen van de Simple Chocolate Cake

Verwarm je oven voor op 175 graden Celsius. Dit is een standaard temperatuur die voor de meeste ovens goed werkt. Giet het dunne beslag in de voorbereide cakevorm. Verdeel het een beetje gelijkmatig. Zet de vorm voorzichtig in de voorverwarmde oven. Nu komt het geduldwerk: bak de taart ongeveer 30 tot 35 minuten. Hoe weet je of ‘ie gaar is? Steek een tandenstoker of een dun mesje in het midden van de taart. Als er geen nat beslag meer aan kleeft, is ‘ie klaar! Er mogen wel een paar vochtige kruimeltjes aan zitten, dat is juist goed. Haal de taart uit de oven en laat ‘m eerst zo’n 10 minuutjes in de vorm staan. Dit helpt de taart om een beetje steviger te worden. Daarna stort je ‘m voorzichtig op een rooster. Laat ‘m daar helemaal afkoelen. Dit is belangrijk, want als je ‘m te warm decoreert, smelt je glazuur of slagroom meteen weg.

Simple Chocolate Cake - detail 2

Tips en Trucs voor de Beste Simple Chocolate Cake

Oké, ik heb deze taart al zo vaak gemaakt, dus ik heb wel wat trucjes geleerd om ‘m écht perfect te krijgen. Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

Ingrediënt Kwaliteit en Variaties

Gebruik echt goede cacaopoeder, dat maakt echt een verschil voor de smaak! En dat hete water? Zorg dat het écht heet is, bijna aan het koken. Dat helpt om de cacao goed op te lossen en zorgt voor die extra smeuïgheid. Wil je nog meer chocolade? Gooi er dan gerust een handje chocoladechips doorheen, dat is heerlijk! Of probeer eens een beetje amandelextract naast de vanille, dat geeft ook net een andere draai.

Baktechnieken voor Succes

Als je het beslag mixt, mix dan echt niet te lang nadat je de droge en natte ingrediënten hebt samengevoegd. Een paar streepjes bloem die nog zichtbaar zijn, is echt geen ramp. Te lang mixen maakt de taart taai, en dat willen we niet. En dat dunne beslag? Dat is precies goed, laat het rustig in de vorm lopen. Zorg ook dat je oven goed is voorverwarmd, anders bakt de taart niet gelijkmatig. Oh, en een flexibele spatel is handig om het laatste beetje beslag uit de kom te schrapen!

Simple Chocolate Cake - detail 3

Veelgestelde Vragen Over Simple Chocolate Cake

Ik krijg vaak vragen over deze simpele chocoladetaart, en dat snap ik wel! Het is zo’n fijne basis. Hier zijn een paar dingen die mensen zich afvragen:

Vragen Over Ingrediënten en Aanpassingen

Kan ik zelfrijzend bakmeel gebruiken in plaats van bloem met bakpoeder en baking soda? Ja hoor, dat kan wel, maar het is niet ideaal. Zelfrijzend bakmeel geeft een iets andere textuur, en de combinatie van bakpoeder en baking soda in dit recept is echt bedoeld om die heerlijke, smeuïge structuur te krijgen. Als je toch zelfrijzend bakmeel gebruikt, laat dan het aparte bakpoeder en de baking soda weg, en gebruik ongeveer 250 gram zelfrijzend bakmeel. Het resultaat kan wel iets anders uitpakken, hoor!

Kan ik dit recept ook maken met een andere olie? Zeker! Zolang het een neutrale olie is, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie of zelfs arachideolie, werkt het prima. Olijfolie zou ik niet aanraden, die heeft echt een te sterke smaak die door de chocolade heen kan komen. Boter als vetstof is ook een optie, maar dan moet je het wel eerst smelten en iets laten afkoelen, en de olie zorgt toch voor een iets ander soort smeuïgheid.

Vragen Over Bakken en Bewaren

Hoe lang blijft deze taart goed? Als je de taart goed afgedekt op kamertemperatuur bewaart, blijft ‘ie wel zo’n 3 tot 4 dagen lekker. Het vochtige beslag zorgt ervoor dat ‘ie niet snel uitdroogt. Je kunt ‘m ook in de koelkast bewaren, maar dan wordt ‘ie wat steviger. Haal ‘m dan wel even uit de koelkast voordat je ‘m gaat eten, zodat de smaak weer beter tot z’n recht komt.

Kan ik van dit recept ook cupcakes maken? Ja, absoluut! Vul papieren vormpjes in een muffinvorm ongeveer voor tweederde met het beslag. De baktijd is dan wel korter, meestal zo’n 18-22 minuten, afhankelijk van je oven. Controleer ook hier weer met een tandenstoker of ze gaar zijn. Ze zijn superleuk om te trakteren!

Simple Chocolate Cake - detail 4

Serveersuggesties voor Jouw Simple Chocolate Cake

Deze simpele chocoladetaart is op zichzelf al heerlijk, maar je kunt ‘m natuurlijk nog wat extra’s geven! Een toefje verse slagroom is altijd een goed idee, of misschien een bolletje romig vanille-ijs erbij. Verse frambozen of aardbeien passen er ook perfect bij; de frisheid van het fruit snijdt lekker door de rijke chocoladesmaak. Een beetje poedersuiker eroverheen strooien is ook altijd een klassieker en ziet er meteen feestelijk uit!

Even een kleine disclaimer over de voedingswaarden: dit zijn schattingen, hè? Het kan een beetje variëren afhankelijk van welk merk je gebruikt of als je nog iets extra’s toevoegt. Maar zo heb je in ieder geval een idee waar je aan toe bent!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Simple Chocolate Cake

Beste Simple Chocolate Cake Keer Op Keer Bewezen


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 12 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een eenvoudig recept voor een heerlijke chocoladetaart.


Ingredients

Scale
  • 200g bloem
  • 200g suiker
  • 50g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 240ml melk
  • 120ml plantaardige olie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 240ml heet water

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.
  2. Meng in een grote kom de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout.
  3. Voeg in een andere kom de eieren, melk, olie en vanille-extract toe. Klop goed door.
  4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
  5. Voeg voorzichtig het hete water toe en meng tot het net gecombineerd is. Het beslag zal dun zijn.
  6. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm.
  7. Bak 30-35 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  8. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort om volledig af te koelen.

Notes

  • Je kunt chocoladestukjes toevoegen aan het beslag voor extra smaak.
  • Zorg ervoor dat het water echt heet is voor het beste resultaat.
  • Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem decoreert.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 35 minuten
  • Category: Desserts
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 300 kcal
  • Sugar: 35g
  • Sodium: 200mg
  • Fat: 15g
  • Saturated Fat: 5g
  • Unsaturated Fat: 10g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 40g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 40mg

Keywords: chocoladetaart, cake, eenvoudig, dessert, bakken, chocolade

Recipe rating