Oké, luister even! Als je net als ik gek bent op eten, maar soms écht geen zin hebt in een berg afwas, dan is dit recept je nieuwe beste vriend. Ik heb het over de aller-makkelijkste, meest smaakvolle Sheet Pan Shrimp Boil ooit. Serieus, alles gaat op één bakplaat. Eén! Denk je eens in: al die heerlijke smaken van een klassieke shrimp boil – die sappige garnalen, de kruidige worst, zoete maïs en zachte aardappeltjes – maar dan zonder al dat gedoe met grote pannen en kokend water.
Dit is mijn go-to recept geworden voor drukke doordeweekse avonden of als ik snel iets lekkers op tafel wil zetten voor vrienden. Het is zo belachelijk simpel dat het bijna valsspelen voelt. Je gooit alles met een heerlijke mix van kruiden en boter op een bakplaat, schuift het de oven in, en klaar ben je. De geur die uit je oven komt terwijl dit gaart, is trouwens al een feestje op zich!
Dus, ben je klaar om je leven (en je afwasstapel) een stuk makkelijker te maken? Laten we dan beginnen met deze fantastische Sheet Pan Shrimp Boil!
Waarom Je Deze Sheet Pan Shrimp Boil Geweldig Zult Vinden
Waarom ik zo dol ben op deze Sheet Pan Shrimp Boil? Nou, om eerlijk te zijn, er zijn ZO veel redenen! Het is echt een winnaar in mijn keuken. Hier een paar van mijn favoriete pluspunten:
- Super Snel: Van begin tot eind sta je niet uren in de keuken. Perfect voor als je weinig tijd hebt.
- Kinderspel: Eerlijk, zelfs de grootste keukenkluns kan dit maken. Mengen, op de plaat, in de oven. Klaar!
- Bye Bye Afwas: Het grootste pluspunt? Eén bakplaat! Dat betekent minimale afwas achteraf. Jippie!
- Bomvol Smaak: Die Old Bay met boter… man, man, man. Elk hapje is een feestje.
- Doordeweekse Held: Zo makkelijk en lekker, dat dit met gemak je nieuwe favoriete doordeweekse maaltijd wordt.
Ingrediënten voor je Sheet Pan Shrimp Boil
Oké, voor deze Sheet Pan Shrimp Boil hebben we een paar heerlijke dingen nodig. Geen gekke fratsen, gewoon goede, verse ingrediënten die samen die fantastische smaak geven. Hier is je boodschappenlijstje:
- Een pond van die heerlijke, grote garnalen. Zorg wel dat ze al geschild en ontdaan van darmkanaal zijn, dat scheelt weer werk!
- Een pond van die schattige baby rode aardappelen. Halveer ze even, dan garen ze mooi mee.
- Twee kolven verse maïs. Snijd die in mooie stukken van zo’n 5 cm. Ziet er gezellig uit op je plaat!
- Een pond van je favoriete gerookte worst. Ik ben zelf gek op andouille voor die lekkere kick, maar kies wat jij lekker vindt. Snijd hem in plakjes.
- Vier eetlepels gesmolten ongezouten boter. Boter maakt alles beter, toch?
- Twee eetlepels van die magische Old Bay kruiden. Dit is echt dé smaakmaker.
- Een theelepel knoflookpoeder. Want knoflook kan nooit kwaad.
- Een halve theelepel paprikapoeder voor wat kleur en milde smaak.
- Een kwart theelepel cayennepeper. Dit is optioneel, maar als je van een beetje pit houdt, zeker doen!
- Zout en zwarte peper, gewoon naar smaak. Proef en pas aan!
- Voor de finishing touch: wat verse peterselie, fijngehakt, en een paar citroenpartjes om erbij te serveren. Maakt het helemaal af!
Zo, met deze ingrediënten ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met je Sheet Pan Shrimp Boil!
Benodigdheden voor deze Sheet Pan Shrimp Boil
Oké, voordat we echt met die heerlijke ingrediënten aan de slag gaan, heb je een paar simpele dingen nodig uit je keukenlade. Niets ingewikkelds hoor, waarschijnlijk heb je dit allemaal al in huis!
- Een mooie, grote bakplaat. Hoe groter, hoe beter, want alles moet er comfortabel op passen.
- Wat bakpapier. Geloof me, dit is je beste vriend als het op afwas aankomt. Bekleed je bakplaat hiermee!
- Een grote kom. Hierin gaan we de groenten, worst en garnalen lekker marineren met die heerlijke kruiden en boter.
En dat is het! Meer heb je niet nodig om deze fantastische Sheet Pan Shrimp Boil op tafel te toveren.
Hoe Bereid Je Deze Sheet Pan Shrimp Boil
Oké, nu komt het leuke gedeelte! Het maken van deze Sheet Pan Shrimp Boil is zo simpel, je gelooft het bijna niet. Volg gewoon deze stappen en binnen no-time heb je een feestmaal op tafel.
- Begin met het voorverwarmen van je oven. Zet ‘m lekker op 200°C. Pak die grote bakplaat erbij en bekleed hem netjes met bakpapier. Dat scheelt straks een hoop schrobben, trust me!
- Pak je grote kom erbij. Gooi daar de gehalveerde rode aardappelen en de maïsstukken in. Giet er 2 eetlepels van die gesmolten boter over. Strooi er 1 eetlepel Old Bay, knoflookpoeder, paprikapoeder, en die optionele cayennepeper overheen. Vergeet een snufje zout en peper niet! Hussel alles goed door elkaar zodat alles mooi bedekt is. Spreid dit dan netjes uit over je bakplaat.
- Schuif de bakplaat met de aardappelen en maïs voorzichtig in de voorverwarmde oven. Laat ze daar lekker 15 minuten roosteren. Dit geeft de aardappelen alvast een voorsprong.
- Haal de bakplaat even uit de oven (voorzichtig, heet!). Nu is het tijd om de plakjes worst toe te voegen. Verdeel ze een beetje tussen de aardappelen en maïs. Geef het geheel nog een klein zacht husseltje.
- Zet de bakplaat weer terug in de oven en rooster nog eens 10 minuten. De worst wordt lekker bruin en de aardappelen garen verder.
- Terwijl dat in de oven staat, pak je diezelfde grote kom weer. Hier gaan nu de garnalen in. Giet de overgebleven 2 eetlepels gesmolten boter erbij en strooi de rest van de Old Bay kruiden (die laatste eetlepel dus!) erover. Meng de garnalen even snel, zorg dat ze goed bedekt zijn.
- Na die 10 minuten haal je de bakplaat weer uit de oven. Verspreid nu de gekruide garnalen over de plaat. Zorg dat ze een beetje tussen de andere ingrediënten liggen, dan garen ze mooi.
- Schuif de bakplaat voor de laatste keer de oven in. Rooster nog zo’n 8 tot 10 minuten. Houd de garnalen goed in de gaten! Zodra ze mooi roze en gaar zijn, zijn ze klaar. Gaar ze alsjeblieft niet te lang, anders worden ze taai!
- Haal de bakplaat uit de oven. Strooi er nog wat verse, fijngehakte peterselie over als je dat lekker vindt. Serveer direct, eventueel met citroenpartjes om erover uit te knijpen. Eet smakelijk!
Tips voor een Perfecte Sheet Pan Shrimp Boil
Oké, dit recept is al super makkelijk, maar met een paar kleine trucjes maak je je Sheet Pan Shrimp Boil écht perfect. Hier zijn mijn persoonlijke tips:
- Garnalen-alarm! Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip: kook je garnalen NIET te lang! Ze hebben maar een paar minuten nodig om mooi roze en gaar te worden. Als ze te lang in de oven liggen, worden ze rubberachtig en dat wil je echt niet. Houd ze goed in de gaten in die laatste 8-10 minuten!
- Pittigheid naar Wens: Die cayennepeper is er voor de liefhebbers van een beetje pit. Voeg gerust meer toe als je van heet houdt, of laat het helemaal weg als je het mild wilt houden. Proef en pas aan naar jouw smaak!
- Groente Variaties: Voel je vrij om te experimenteren met andere groenten! Broccoli of sperziebonen doen het ook supergoed in een Sheet Pan Shrimp Boil. Voeg ze toe samen met de aardappelen en maïs, dan garen ze mooi mee.
Met deze simpele tips tover je gegarandeerd een heerlijke en perfect gegaarde Sheet Pan Shrimp Boil op tafel!
Variaties op je Sheet Pan Shrimp Boil
Het mooie van deze Sheet Pan Shrimp Boil is dat je er lekker mee kunt spelen! Het basisrecept is fantastisch, maar soms is het leuk om een beetje te variëren. Hier een paar ideetjes om je Sheet Pan Shrimp Boil net even anders te maken:
- Extra Groenten: Zoals ik al zei, andere groenten passen er perfect bij! Denk aan stukjes broccoli, sperziebonen, paprika of zelfs champignons. Voeg ze toe bij de aardappelen en maïs, dan garen ze mooi mee op de bakplaat.
- Andere Worst: Geen fan van andouille? Geen probleem! Gebruik een andere gerookte worst die jij lekker vindt, zoals kielbasa of zelfs een pittige chorizo voor een extra kick.
- Extra Hitte: Houd je van echt heet? Serveer je Sheet Pan Shrimp Boil dan met een lekkere hete saus ernaast. Een beetje Tabasco of je favoriete chilisaus maakt het helemaal af!
Wees creatief en maak deze Sheet Pan Shrimp Boil helemaal van jou!
Veelgestelde Vragen over Sheet Pan Shrimp Boil
Ik krijg altijd wel wat vragen over deze Sheet Pan Shrimp Boil als ik het recept deel. Logisch, want het is zo makkelijk dat het bijna te mooi lijkt om waar te zijn! Hier zijn een paar van de dingen die me vaak gevraagd worden:
Kan ik bevroren garnalen gebruiken voor deze Sheet Pan Shrimp Boil?
Absoluut! Zorg er wel voor dat je ze eerst helemaal ontdooit en goed droog dept met keukenpapier voordat je ze marineert. Te veel vocht zorgt ervoor dat ze meer stomen dan roosteren, en we willen die mooie roze kleur en textuur!
Hoe lang kan ik restjes Sheet Pan Shrimp Boil bewaren?
Als je al die heerlijkheid niet in één keer opeet (wat ik me bijna niet kan voorstellen!), kun je de restjes in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Ze blijven zo’n 2-3 dagen goed. Opwarmen gaat het beste in de oven op een lage temperatuur, of heel kort in de magnetron.
Welke soort worst is het beste voor Sheet Pan Shrimp Boil?
Ik gebruik zelf het liefst gerookte worst zoals andouille, die geeft een lekkere pittige rooksmaak die perfect past bij de Old Bay kruiden. Maar je kunt eigenlijk elke gerookte worst gebruiken die jij lekker vindt. Kies eentje met een beetje pit als je durft!
Moet ik de maïs en aardappelen echt eerst roosteren?
Ja, dat is wel belangrijk voor deze Sheet Pan Shrimp Boil! Aardappelen en maïs hebben iets langer nodig om gaar te worden dan de garnalen. Door ze eerst even solo de oven in te sturen, zorg je ervoor dat alles tegelijkertijd perfect gaar is. Geloof me, dit stapje wil je niet overslaan!
Bewaren en Opwarmen van je Sheet Pan Shrimp Boil
Oké, stel je voor, wonder boven wonder heb je niet alles in één keer opgegeten (hoe dan?!). Geen zorgen, je kunt je Sheet Pan Shrimp Boil prima bewaren voor later! Wat je over hebt, stop je gewoon in een luchtdichte bak. In de koelkast blijft het zo’n twee tot drie dagen lekker.
Wil je het weer opwarmen? Ik vind zelf de oven het beste, op een wat lagere temperatuur (rond de 150°C) tot het weer warm is. Zo drogen die garnalen niet uit. Heel even in de magnetron kan ook, maar pas op dat het niet te lang gaat, anders worden de garnalen taai. Eten weggooien is zonde, dus geniet er gewoon nog een keer van!
Voedingsinformatie (Schatting)
Oké, even over de voedingswaarden van deze Sheet Pan Shrimp Boil. Omdat ik niet precies weet welke merken worst of boter jij gebruikt, en hoe groot je garnalen precies zijn, is de voedingsinformatie hieronder een schatting. Het is gewoon om je een idee te geven, maar houd er rekening mee dat de werkelijke waarden kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke ingrediënten!
Print
Sheet Pan Shrimp Boil: 1 bakplaat geluk
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 4 porties 1x
- Diet: Geen
Description
Een gemakkelijke garnalen kookplaat bereid op een bakplaat.
Ingredients
- 1 pond grote garnalen, geschild en ontdaan van darmkanaal
- 1 pond baby rode aardappelen, gehalveerd
- 2 maïskolven, in stukken van 5 cm gesneden
- 1 pond gerookte worst (zoals andouille), in plakjes gesneden
- 4 eetlepels gesmolten ongezouten boter
- 2 eetlepels Old Bay kruiden
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper (optioneel)
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering (optioneel)
- Citroenpartjes, voor het serveren (optioneel)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier voor eenvoudige reiniging.
- Meng in een grote kom de gehalveerde rode aardappelen en maïsstukken met 2 eetlepels gesmolten boter, 1 eetlepel Old Bay kruiden, knoflookpoeder, paprikapoeder, cayennepeper (indien gebruikt), zout en peper. Verdeel gelijkmatig over de voorbereide bakplaat.
- Rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Voeg de plakjes worst toe aan de bakplaat met de aardappelen en maïs. Meng voorzichtig.
- Rooster nog eens 10 minuten.
- Meng in dezelfde grote kom de garnalen met de resterende 2 eetlepels gesmolten boter en de resterende 1 eetlepel Old Bay kruiden.
- Voeg de gekruide garnalen toe aan de bakplaat. Verdeel gelijkmatig tussen de aardappelen, maïs en worst.
- Rooster nog eens 8-10 minuten, of tot de garnalen roze en gaar zijn.
- Haal de bakplaat uit de oven. Garneer met verse peterselie en serveer met citroenpartjes, indien gewenst.
Notes
- U kunt de pittigheid aanpassen door meer of minder cayennepeper te gebruiken.
- Andere groenten zoals broccoli of sperziebonen kunnen ook worden toegevoegd.
- Zorg ervoor dat u uw garnalen niet te gaar kookt; ze worden rubberachtig.
- Voor een extra kick kunt u hete saus serveren.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 35 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Roosteren
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1/4 van het recept
- Calories: Onbekend
- Sugar: Onbekend
- Sodium: Onbekend
- Fat: Onbekend
- Saturated Fat: Onbekend
- Unsaturated Fat: Onbekend
- Trans Fat: Onbekend
- Carbohydrates: Onbekend
- Fiber: Onbekend
- Protein: Onbekend
- Cholesterol: Onbekend
Keywords: Garnalen, kookplaat, worst, maïs, aardappelen, Old Bay, oven