Oké, luister! Er zijn van die dagen dat je gewoon iets lekkers, warms en echt comfort food wilt, maar je hebt geen zin om uren in de keuken te staan, toch? Nou, dan heb ik HET recept voor je: Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus! Dit is mijn go-to recept als ik snel iets op tafel wil toveren dat toch voelt als een feestje. Het is zo simpel, maar de smaak… wauw!
Ik maak dit al jaren, het is een beetje een instant klassieker geworden hier in huis. Het begon eigenlijk een beetje per ongeluk, met restjes schnitzel en een pot mosterd die op moest. En nu? Nu kan ik niet meer zonder! Die malse schnitzelreepjes, perfect goudbruin gebakken, en dan die heerlijke, romige mosterdsaus eroverheen… Zucht. Het is echt zo’n gerecht dat je van binnenuit opwarmt.
Het mooie is dat je er echt van alles bij kunt serveren. Aardappelpuree is een absolute favoriet hier, maar met wat simpele gekookte groenten of zelfs een frisse salade is het ook top. En het is zó snel klaar, je staat echt binnen een halfuur weer buiten (of aan tafel, haha!).
Waarom je deze Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus geweldig zult vinden
- Het is super snel klaar – perfect voor drukke avonden!
- De smaak is rijk en romig, echt comfort food op z’n best.
- Je hebt maar een paar simpele ingrediënten nodig die je vaak al in huis hebt.
- Het is makkelijk aan te passen, dus je kunt er je eigen draai aan geven.
- Kinderen zijn er meestal ook dol op (hallo, schnitzel!).
Ingrediënten voor Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus
Oké, hier komt de lijst met de helden van dit gerecht! Dit zijn de basisdingen die je nodig hebt voor die heerlijke Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus. Niks geks hoor, gewoon fijne, alledaagse ingrediënten.
- 400 gram varkensschnitzels. Ik snijd ze zelf altijd in mooie reepjes, dat werkt het beste.
- Een paar eetlepels bloem. Gewoon om die reepjes een lekker jasje te geven.
- Olijfolie, een scheutje of twee om lekker te bakken.
- Een ui. Eentje is genoeg, en zorg dat je ‘m lekker fijn snijdt.
- 200 milliliter kookroom. Dit maakt de saus heerlijk romig, je weet wel!
- Twee flinke eetlepels grove mosterd. Dit geeft die lekkere mosterdbite aan de saus.
- En natuurlijk zout en peper. Om alles op smaak te brengen, onmisbaar!
Dat is het al! Zie je? Niks ingewikkelds. En met deze simpele dingen gaan we zo iets super lekkers maken, echt waar!
Hoe je Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus maakt
En nu komt het leukste deel: het maken! Volg deze stappen en voor je het weet staat die heerlijke Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus op tafel. Het is echt zo simpel, je hebt het zo onder de knie, beloofd!
- Allereerst gaan we de schnitzels aanpakken. Leg ze op een snijplank en snijd ze in mooie, niet te dunne reepjes. Ik maak ze meestal zo’n centimeter breed, dan blijven ze lekker mals.
- Pak dan een diep bord of een schaal en strooi daar de bloem in. Gooi de schnitzelreepjes erbij en bestrooi ze royaal met zout en peper. Meng het even goed door elkaar, zodat alle reepjes een dun laagje bloem hebben. Dit zorgt straks voor een lekker korstje én helpt de saus binden.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Zorg dat de pan goed heet is, anders gaan de reepjes koken in plaats van bakken. Bak de schnitzelreepjes dan in porties goudbruin. Niet te veel tegelijk in de pan doen hoor, anders koelt de olie te veel af. Haal de gebakken reepjes uit de pan en leg ze even apart op een bord.
- Nu gaan we voor de saus! Fruit in dezelfde pan de fijngesneden ui. Je hebt waarschijnlijk nog wat bakvet in de pan, dat is perfect! Fruit de ui tot ‘ie mooi glazig is, dat duurt een paar minuutjes.
- Dan komt de room en de mosterd erbij! Schenk de kookroom in de pan en voeg de grove mosterd toe. Roer dit even goed door elkaar. Breng het rustig aan de kook en laat het dan zachtjes pruttelen. Je zult zien dat de saus nu wat gaat indikken. Blijf wel even roeren af en toe, anders plakt het aan de bodem. Dit duurt misschien 5 tot 10 minuutjes, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt.
- Als de saus de juiste dikte heeft, mogen de schnitzelreepjes weer terug in de pan. Schep ze voorzichtig door de saus zodat ze helemaal bedekt zijn. Laat het geheel nog heel even zachtjes verwarmen, maar niet te lang, anders worden de schnitzelreepjes taai. Een minuutje is meestal genoeg.
- Proef de saus en voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe. En tadaa! Je Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus zijn klaar om geserveerd te worden.
Zie je wel? Zo gepiept! En echt, het ruikt nu al heerlijk in je keuken, toch?
Tips voor perfecte Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus
Oké, je hebt de basis nu te pakken, super! Maar met een paar kleine trucjes maak je deze Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus écht perfect. Dit zijn mijn geheime tips, dus luister goed!
Zorg er altijd voor dat je pan goed heet is als je de schnitzelreepjes gaat bakken. Dit zorgt voor een mooi goudbruin korstje en voorkomt dat ze gaan stomen. En bak ze in porties! Niet te veel tegelijk in de pan proppen, anders daalt de temperatuur te snel en krijg je geen mooi resultaat.
Voor de saus: laat de ui echt even rustig fruiten tot ‘ie glazig is. Dat haalt de scherpe smaak eraf en maakt de saus zoeter en dieper van smaak. En wees niet bang om te proeven! De hoeveelheid mosterd kun je een beetje aanpassen naar je eigen smaak. Houd je van pittiger? Doe er dan een klein beetje meer bij. Liever milder? Ietsje minder dan.
En het allerbelangrijkste: als de schnitzelreepjes eenmaal terug in de saus zitten, verwarm ze dan maar héél kort mee. Echt maar een minuutje of zo. Dan blijven ze lekker mals en worden ze niet taai. Niemand houdt van taaie schnitzel, toch?
Variaties op Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus
Dit recept voor Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus is al fantastisch, maar het leuke is: je kunt er super makkelijk mee variëren! Zo kun je het helemaal aanpassen aan wat jij lekker vindt of wat je toevallig in huis hebt.
Geen varkensschnitzel in huis? Geen probleem! Kipfilet werkt net zo goed. Snijd de kipfilet in reepjes en volg hetzelfde recept. Het is dan misschien geen ‘schnitzel’ meer, maar de mosterdroomsaus is net zo lekker bij kip!
Wil je er wat groenten bij smokkelen? Dat kan! Voeg bijvoorbeeld fijngesneden champignons of paprika toe samen met de ui. Fruit ze even mee tot ze zacht zijn voordat je de room en mosterd erbij doet. Geeft meteen wat extra kleur en smaak.
En qua kruiden? Een snufje paprikapoeder bij de bloem voor het bakken kan lekker zijn, of een beetje peterselie over de saus strooien voor het serveren. Speel er lekker mee! Dit recept is heel vergevingsgezind.
Veelgestelde vragen over Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus
Oké, ik kan me voorstellen dat je misschien nog een paar vraagjes hebt over deze heerlijke Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus. Geen probleem, ik heb de meest voorkomende even voor je op een rijtje gezet!
Kan ik een andere soort mosterd gebruiken? Jazeker! Ik gebruik zelf graag grove mosterd voor de structuur en de pittigheid, maar je kunt ook Dijon mosterd gebruiken voor een scherpere smaak, of juist milde mosterd als je niet zo van pittig houdt. Probeer gewoon wat jij lekker vindt!
Wordt de saus niet te machtig door de room? Nee hoor! De mosterd snijdt een beetje door de romigheid heen, waardoor de saus juist heel lekker in balans is. Het is zeker rijk, maar niet té zwaar, vind ik persoonlijk.
Kan ik de saus van tevoren maken? Ja, dat kan! Je kunt de mosterdroomsaus prima een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Warm hem dan zachtjes op in de pan voordat je de gebakken schnitzelreepjes erbij doet. Dat scheelt weer wat werk op het moment zelf!
Welke bijgerechten passen er goed bij? Zoals ik al zei, aardappelpuree is een klassieker. Maar ook gekookte aardappelen, frietjes, rijst of pasta passen er goed bij. En vergeet de groenten niet! Sperziebonen, broccoli of een simpele salade zijn heerlijk erbij.
Bewaren en opwarmen van Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus
Heb je toevallig nog wat over van deze heerlijke Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus? Lucky you! Je kunt de restjes prima bewaren. Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen en doe het dan in een luchtdichte bak in de koelkast. Zo blijft het zeker 2 tot 3 dagen goed.
Opwarmen kan het beste in een pannetje op laag vuur. Roer af en toe even door en warm het rustig op tot het weer goed heet is. In de magnetron kan ook, maar roer dan halverwege even door voor een gelijkmatige verwarming. Zo kun je nog een keer genieten!
Voedingsinformatie
Oké, even een snelle blik op de cijfertjes. Hou in gedachten dat dit een schatting is hè, het hangt natuurlijk een beetje af van de exacte producten die je gebruikt en hoe groot je porties maakt. Maar zo heb je in ieder geval een idee!
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: Rond de 750 kcal
- Suiker: Ongeveer 5 gram
- Natrium: Rond de 800 mg
- Vet: Zo’n 50 gram (ja, room en bakken telt op, haha!)
- Verzadigd vet: Ongeveer 20 gram
- Onverzadigd vet: Rond de 25 gram
- Transvet: 0 gram (gelukkig!)
- Koolhydraten: Ongeveer 15 gram
- Vezels: Rond de 2 gram
- Eiwit: Lekker veel, zo’n 45 gram!
- Cholesterol: Ongeveer 150 mg
Zoals je ziet, het is geen light gerecht, maar hey, het is wel méga lekker en vullend! En het is een schatting, dus pin je er niet helemaal op vast.
Deel jouw ervaring met Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus
Nou, daar heb je het! Mijn favoriete recept voor Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus. Ik hoop echt dat je het gaat proberen, want het is zo lekker! Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond! Heb je er je eigen draai aan gegeven? Deel het hieronder in de reacties of tag me op social media. Vind ik superleuk!
Print
Schnitzelreepjes in Mosterdroomsaus: een simpel wonder
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 2 porties 1x
- Diet: Geen specifieke dieetrestrictie
Description
Malse schnitzelreepjes gehuld in een romige mosterdsaus.
Ingredients
- 400g varkensschnitzels
- 2 el bloem
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 200 ml kookroom
- 2 el grove mosterd
- Zout en peper naar smaak
Instructions
- Snijd de schnitzels in reepjes.
- Bestrooi de schnitzelreepjes met bloem, zout en peper.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de schnitzelreepjes goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
- Fruit de ui in dezelfde pan tot hij glazig is.
- Voeg de kookroom en mosterd toe en breng aan de kook. Laat de saus indikken.
- Doe de schnitzelreepjes terug in de pan en verwarm kort mee.
- Serveer direct.
Notes
- Lekker met aardappelpuree en groenten.
- Je kunt ook kipfilet gebruiken in plaats van varkensschnitzel.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 20 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Koken
- Cuisine: Nederlands
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 750
- Sugar: 5g
- Sodium: 800mg
- Fat: 50g
- Saturated Fat: 20g
- Unsaturated Fat: 25g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 15g
- Fiber: 2g
- Protein: 45g
- Cholesterol: 150mg
Keywords: schnitzel, mosterdsaus, roomsaus, varkensvlees, hoofdgerecht