Skip to Content

Beef Tongue: 3 Uur Sublieme Provence

Oké, luister even! Runder tong… ja, ik weet het, het klinkt misschien een beetje gek voor sommigen, maar geloof me nou! Als je dit Beef Tongue Provençal Style: Een Generous Reinvention eenmaal hebt geprobeerd, dan wil je nooit meer anders. Dit is zo’n gerecht dat je echt omarmt, weet je wel? Die rijke, diepe smaken uit de Provence, die langzaam sudderen tot de tong botermals is… het is echt een feestje in je mond. Mijn oma maakte vroeger al iets soortgelijks, maar deze Provençaalse twist met al die heerlijke kruiden en tomaten? Puur goud! Het is een beetje een herontdekking van een klassieker, en ik kan niet wachten om het met jullie te delen.

Beef Tongue Provençal Style: A Generous Reinvention - detail 1

Waarom Je Dol Zal Zijn Op Beef Tongue Provençal Style

Er zijn zoveel redenen waarom dit gerecht zo speciaal is! Het is gewoonweg heerlijk en verrassend makkelijk te maken. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

  • Malsheid en Smaak: De tong wordt echt zijdezacht, bijna smelt-in-je-mond mals. En die Provençaalse smaken, met de tomaten, knoflook en kruiden, die trekken er helemaal in. Wow!
  • Eenvoudige Bereiding: Echt waar, het meeste werk is het sudderen. Je zet het op en vergeet het bijna. Perfect voor drukke dagen of als je gewoon even geen zin hebt om constant in de keuken te staan.
  • Perfect voor Gasten: Dit is echt zo’n gerecht waar je indruk mee maakt. Het ziet er chique uit, ruikt heerlijk en smaakt nog beter. En omdat je het van tevoren kunt maken, heb je op de avond zelf alle tijd voor je gasten.

De Essentiële Ingrediënten voor Beef Tongue Provençal Style

Oké, dus om die heerlijke Beef Tongue Provençal Style te maken, heb je echt een paar basisingrediënten nodig die de basis leggen. Het begint allemaal met een mooie, flinke runder tong van zo’n kilo. Zorg dat hij schoon is, dat is het allerbelangrijkste. Verder heb je een paar dingen nodig die dat Provençaalse sfeertje naar boven halen.

Kern Ingrediënten voor de Runder Tong

  • 1 runder tong (ongeveer 1 kg), goed schoongespoeld

Aromaten en Groenten

  • 2 grote uien, grof gesneden – geen zin om te fijn te snijden hoor!
  • 4 teentjes knoflook, even geplet met de platte kant van je mes
  • 2 wortelen, in flinke stukken gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, ook in grove stukken

Vocht en Kruiden

  • 400 gram gepelde tomaten uit blik, lekker met het vocht erbij
  • 200 ml rode wijn – kies er eentje die je ook lekker zou drinken!
  • 200 ml runderbouillon – zelfgemaakt is top, maar een goed merk uit pak kan ook
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • Olijfolie, een goede scheut
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Optionele Toevoegingen

  • Een snufje Herbes de Provence, als je die hebt liggen, doet het net dat beetje extra!

Hoe Je Beef Tongue Provençal Style Bereidt: Stap voor Stap

Oké, dit is waar de magie gebeurt! Het maken van dit Beef Tongue Provençal Style gerecht is echt een reis, en het resultaat is elke minuut waard. Het begint allemaal met een goede voorbereiding en dan laat je het geduldige sudderen het zware werk doen.

Voorbereiding van de Runder Tong

Eerst en vooral, die runder tong moet even een goede spoelbeurt krijgen onder koud stromend water. Zorg dat je alle overtollige vetrandjes of vliesjes wegsnijdt, dat maakt het straks makkelijker met het pellen. Daarna gaat de tong in een grote pan, echt een soepketel of een flinke stoofpan. Vul die pan met koud water tot de tong helemaal onder staat. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 5 minuutjes flink borrelen. Dit helpt om het vlees een beetje op te frissen en eventuele onzuiverheden aan het oppervlak te krijgen. Giet daarna dat kookwater helemaal af en spoel de tong nog een keer snel af. Dat is alles voor de voorbereiding van de tong zelf!

Het Bouwen van de Provençaalse Basis

Nu gaan we de smaakmakers toevoegen. Doe de schoongemaakte tong terug in de pan. Hier gooi je de grof gesneden uien, de geplette knoflooktenen, de stukken wortel en bleekselderij bij. Dit is de basis van onze heerlijke Provençaalse saus, dus hoe meer smaak hierin trekt, hoe beter. Vervolgens giet je de rode wijn erbij. Dat is niet alleen voor de smaak, maar helpt ook om het vlees heerlijk mals te maken. Voeg daarna de runderbouillon toe en natuurlijk de hele pot gepelde tomaten, inclusief het sap! Als laatste gaan de takjes tijm en het laurierblad erbij. Die kruiden geven die klassieke, aardse tonen waar de Provençaalse keuken zo bekend om staat.

Beef Tongue Provençal Style: A Generous Reinvention - detail 2

Het Sudderproces voor Malsheid

Nu komt het belangrijkste deel: het geduld. Breng alles in de pan aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk, doe je het deksel stevig op de pan en laat je het minimaal 3 uur sudderen. Echt, 3 uur is het minimum! Als je tong wat dikker is, kan het zelfs 4 uur duren. Het doel is dat het vlees zo mals wordt dat je het bijna met een lepel kunt doorsnijden. Af en toe even checken of het niet te droog wordt en eventueel een scheutje water of bouillon toevoegen is geen slecht idee, maar meestal is het vocht genoeg. Je wilt dat de tong echt botermals is.

Afwerking en Serveren van Beef Tongue Provençal Style

Als de tong heerlijk mals is, haal je hem voorzichtig uit de pan. Laat hem een beetje afkoelen, net genoeg zodat je hem kunt vasthouden. Nu komt dat klusje dat sommigen misschien een beetje vies vinden, maar het is essentieel: het verwijderen van de buitenste, taaie huid. Dit gaat het makkelijkst als de tong nog een beetje warm is. Trek de huid er als het ware vanaf. Als de tong afgekoeld is, snijd je hem in mooie, royale plakken. Ondertussen zeef je de bouillon in een schone pan. Gooi de groenten en kruiden weg, die hebben hun werk gedaan. Doe de gesneden tongplakken terug in de gezeefde saus en laat het geheel nog zo’n 15 minuutjes zachtjes pruttelen, zodat de smaken weer goed intrekken. Proef de saus en breng op smaak met zout, peper en als je wilt, die Herbes de Provence voor die extra mediterrane kick. Serveren maar!

Tips voor Perfect Beef Tongue Provençal Style

Wil je echt dat die Beef Tongue Provençal Style perfect uitpakt? Hier zijn een paar geheimpjes die ik heb geleerd, zodat jij ook dat heerlijke, malse resultaat krijgt waar ik zo van hou.

Het Kiezen van de Juiste Runder Tong

Niet elke tong is hetzelfde, hoor! Ga voor een mooie, egale tong, het liefst van een jonger dier als je de keuze hebt. Die zijn vaak malser. En zorg dat hij fris ruikt en er mooi roze uitziet. Dat is al de helft van het werk!

Geduld Tijdens het Sudderen

Dit is echt cruciaal. Die 3 uur (of soms zelfs 4!) sudderen is geen grapje. Forceer het niet door het vuur hoger te zetten. Het langzame, lage sudderen is wat de tong die ongelooflijke, botermalse textuur geeft. Dus, zet een goed muziekje op, pak een glas wijn en laat het pruttelen.

De Huid Verwijderen: Een Warme Aanpak

Het verwijderen van die buitenste huid kan een beetje een gedoe zijn, maar het gaat echt een stuk makkelijker als de tong nog warm is. Niet gloeiend heet, hoor, maar gewoon nog lekker warm. Pak hem dan voorzichtig op – misschien met wat keukenpapier als hij glad is – en begin bij de dikste kant. Het moet er eigenlijk als een soort pantser af te trekken zijn.

Variaties op Beef Tongue Provençal Style

Hoewel dit Beef Tongue Provençal Style recept al fantastisch is, kun je er natuurlijk altijd nog je eigen draai aan geven! Ik hou ervan om te spelen met de ingrediënten, en dit gerecht leent zich er perfect voor.

Toevoegen van Mediterrane Groenten

Heb je nog wat paprika liggen, of misschien wat courgette? Snijd die in grove stukken en voeg ze tegelijk met de wortel en bleekselderij toe. Stukjes olijven erbij op het laatst is ook heerlijk, dat geeft net die extra zoute, Provençaalse kick. Echt, je kunt er alle kanten mee op!

Kruidige Experimenten

Naast de tijm en laurier, vind ik een beetje rozemarijn erbij ook altijd lekker. En als je van een beetje pit houdt, gooi er dan gerust een klein rood pepertje bij als je de groenten aanfruit. Het is jouw keuken, dus maak het zo lekker als je zelf wilt!

Serveersuggesties voor Beef Tongue Provençal Style

Dit heerlijke Beef Tongue Provençal Style gerecht is zo rijk van smaak, dat het eigenlijk niet veel meer nodig heeft om compleet te zijn. Maar als je toch iets erbij wilt, heb ik wel een paar favorieten die perfect passen bij die diepe, Provençaalse smaken.

Klassieke Begeleiders

Denk aan iets simpels, zoals romige aardappelpuree. Die fluweelzachte puree is perfect om al dat lekkere sausje mee op te deppen. Of wat dacht je van knapperig, versgebakken stokbrood? Ideaal om de laatste restjes van die heerlijke saus mee van je bord te vegen. Echt een klassieke combinatie die altijd werkt!

Lichte Salades

Als je het wat lichter wilt houden, is een frisse, groene salade met een lichte vinaigrette een uitstekende keuze. Dat frisse contrast is heerlijk tegenover de rijke tong. Een paar cherrytomaatjes en wat komkommer erin maken het helemaal af. Zo heb je een compleet en gebalanceerd maal!

Veelgestelde Vragen over Beef Tongue Provençal Style

Heb je nog wat vragen over dit heerlijke Beef Tongue Provençal Style gerecht? Geen zorgen, ik heb de meest voorkomende alvast voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat het helemaal goed komt!

Hoe lang moet de runder tong sudderen?

Dat is echt het allerbelangrijkste voor de malsheid! Ik raad minimaal 3 uur aan, maar als je tong wat dikker is, kan het zelfs 4 uur duren. Het geheim is dat het vlees zo zacht wordt dat het bijna uit elkaar valt. Dus, geduld is hier echt een schone zaak!

Kan ik de runder tong van tevoren bereiden?

Ja, absoluut! Dit is een van de redenen waarom ik zo van dit recept hou. Je kunt de tong prima een dag van tevoren sudderen en daarna in de saus laten staan in de koelkast. Warm het de volgende dag langzaam weer op. Sterker nog, de smaken trekken dan vaak nóg beter in het vlees.

Wat is het beste om te serveren bij runder tong?

Ik hou zelf van de klassieke combinatie met romige aardappelpuree, want die absorbeert de heerlijke saus zo goed. Maar knapperig stokbrood om mee te dippen is ook fantastisch. Een frisse groene salade met een lichte dressing biedt een mooi contrast met het rijke vlees.

Hoe verwijder ik de huid van de runder tong het makkelijkst?

Het geheim zit hem in de temperatuur! Doe dit het liefst als de tong nog warm is, maar niet meer gloeiend heet. Pak hem met keukenpapier vast, anders glijdt hij weg, en begin bij de dikkere kant. Trek de huid er als het ware als een soort ‘jasje’ af. Het moet vrij makkelijk loslaten als het goed is.

Even een kleine disclaimer over de voedingswaarden van dit heerlijke Beef Tongue Provençal Style gerecht: de precieze cijfers kunnen natuurlijk variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten die je gebruikt, zoals het merk bouillon of de hoeveelheid olijfolie. Ik geef hier dus geen exacte getallen, want dat zou niet helemaal eerlijk zijn!

Beef Tongue Provençal Style: A Generous Reinvention - detail 3

Deel Jouw Ervaring met Beef Tongue Provençal Style

Heb je dit heerlijke Beef Tongue Provençal Style gerecht ook eens gemaakt? Ik ben zo benieuwd hoe het bij jou is uitgepakt! Deel je ervaringen, je mooiste foto’s, of misschien heb je nog wel een eigen twist toegevoegd? Laat het me weten in de reacties hieronder, ik lees het super graag!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Beef Tongue Provençal Style: A Generous Reinvention

Beef Tongue: 3 Uur Sublieme Provence


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 3 uur 35 minuten
  • Yield: 4-6 porties 1x
  • Diet: Gluten Free

Description

Een rijke en smaakvolle bereiding van runder tong, geïnspireerd op de Provençaalse keuken, met een royale twist.


Ingredients

Scale
  • 1 runder tong (ongeveer 1 kg)
  • 2 uien, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 2 wortelen, in stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • Olijfolie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Optioneel: een snufje Herbes de Provence

Instructions

  1. Spoel de runder tong grondig af onder koud water.
  2. Plaats de tong in een grote pan en bedek met koud water. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet het water af en spoel de tong opnieuw af.
  3. Doe de schoongemaakte tong terug in de pan. Voeg de uien, knoflook, wortelen, bleekselderij, tijm en laurierblad toe.
  4. Giet de rode wijn en runderbouillon erbij. Voeg de gepelde tomaten toe.
  5. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af en laat sudderen voor minimaal 3 uur, of tot de tong zeer mals is.
  6. Haal de tong uit de pan en laat iets afkoelen. Verwijder de buitenste huid.
  7. Snijd de tong in plakken.
  8. Zeef de bouillon en verwijder de groenten en kruiden. Giet de bouillon terug in de pan.
  9. Voeg de gesneden tong toe aan de bouillon en laat nog 15 minuten sudderen.
  10. Breng op smaak met zout, peper en eventueel Herbes de Provence.

Notes

  • Zorg ervoor dat de tong volledig ondergedompeld is in de vloeistof tijdens het sudderen.
  • De sudertijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de tong.
  • De huid van de tong is het best te verwijderen als deze nog warm is.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 3 uur 15 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Sudderen
  • Cuisine: Frans (Provençaals)

Nutrition

  • Serving Size: Ongeveer 150 gram
  • Calories: 350 kcal
  • Sugar: 4 gram
  • Sodium: 300 mg
  • Fat: 20 gram
  • Saturated Fat: 7 gram
  • Unsaturated Fat: 13 gram
  • Trans Fat: 0.5 gram
  • Carbohydrates: 8 gram
  • Fiber: 2 gram
  • Protein: 30 gram
  • Cholesterol: 150 mg

Keywords: runder tong, Provençaals, stoofgerecht, mals, klassiek

Recipe rating