Oké, luister even goed! Als er iets is wat hier in huis altijd een doorslaand succes is – of het nu voor een luie zondagse brunch is, een snelle hap door de week, of gewoon omdat ik zin heb in iets serieus lekkers – dan is het wel deze Potato and Bacon Quiche. Serieus, deze hartige taart is zo ontzettend vullend en vol van smaak, dat je meteen begrijpt waarom hij zo vaak op tafel komt.
Ik ben geen chef-kok met fancy diploma’s, maar ik kook al jaren met hart en ziel, en dit recept voor Potato and Bacon Quiche is echt een van mijn persoonlijke favorieten. Het is comfort food op z’n best, maar dan wel met een beetje flair, snap je? Die combinatie van zachte aardappelschijfjes, knapperig spek en een romig eimengsel… mmm!
Het mooie is: het is helemaal niet ingewikkeld. En de beloning? Een heerlijk geurende keuken en een taart die iedereen blij maakt. Dus, ben je klaar om de keuken in te duiken en deze fantastische Potato and Bacon Quiche te maken? Ik beloof je, het is de moeite waard!
Waarom je deze Potato and Bacon Quiche geweldig zult vinden
Oké, dus waarom zou je júist deze Potato and Bacon Quiche maken? Nou, simpel! Hij is ongelooflijk makkelijk om te maken, serieus vullend (hallo, aardappelen én spek!) en de smaakcombinatie is gewoonweg goddelijk. Het is zo’n gerecht waar je blij van wordt.
Voordelen van deze Potato and Bacon Quiche
Even op een rijtje waarom deze Potato and Bacon Quiche een blijvertje is:
- Super simpel te maken, zelfs voor beginners.
- Heerlijk vullend, perfect als maaltijd.
- Bomvol smaak door het spek en de aardappelen.
- Doet het altijd goed, bij iedereen!
Ingrediënten voor een heerlijke Potato and Bacon Quiche
Oké, tijd om de mouwen op te stropen! Voor deze zalige Potato and Bacon Quiche heb je geen gekke dingen nodig hoor, gewoon fijne, simpele ingrediënten. Het belangrijkste is dat je goede kwaliteit kiest, dat proef je echt terug. Hier is wat je op je boodschappenlijstje kunt zetten:
- 1 voorgebakken taartbodem (lekker makkelijk, toch?)
- 200 gram spekblokjes (mag best een beetje vet zijn, dat geeft smaak!)
- 2 grote aardappelen (gewoon kruimig of vastkokend, wat je in huis hebt)
- 1 ui (niet te groot, gewoon eentje die je blij aankijkt)
- 100 ml room (slagroom of kookroom, allebei prima)
- 100 ml melk (volle melk geeft net dat beetje extra romigheid)
- 3 eieren (maat L, de basis van je quiche!)
- 50 gram geraspte kaas (jonge of oude, net wat je lekker vindt)
- Een snufje zout
- Een draai peper uit de molen
Zie je? Niks ingewikkelds! Met deze basis gaan we iets fantastisch maken.
Benodigdheden voor je Potato and Bacon Quiche
Oké, voordat we echt beginnen, check even of je de volgende dingen bij de hand hebt. Geen gekke apparatuur hoor, gewoon de standaard spullen die je waarschijnlijk al in je keuken hebt staan. Dit maakt het proces net even soepeler, trust me!
- Een goede, stevige mengkom
- Een garde of vork om de eieren los te kloppen
- Een koekenpan om het spek en de aardappelen in te bakken
- Een scherp mes en snijplank voor de aardappelen en ui
- Natuurlijk, de taartvorm waar je de bodem in hebt liggen
- En natuurlijk, je oven!
Met deze basis ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan!
Stap-voor-stap bereiding van Potato and Bacon Quiche
Zo! Nu we alle ingrediënten en spullen klaar hebben staan, is het tijd om deze heerlijke Potato and Bacon Quiche daadwerkelijk in elkaar te zetten. En geloof me, het is net zo makkelijk als het klinkt. Volg gewoon deze stappen, en voor je het weet staat er een goudbruine, geurende quiche op tafel. Dit is hoe ik het altijd doe:
- Eerst en vooral: zet je oven alvast aan! Hij moet lekker warm zijn, dus verwarm hem voor op 180 graden Celsius.
- Terwijl de oven opwarmt, pak je de aardappelen. Schil ze en snijd ze daarna in mooie, dunne plakjes. Niet te dik, anders worden ze niet gaar in de oven. Een paar millimeter dik is perfect.
- Snipper daarna de ui fijn. Gewoon kleine stukjes, die bakken straks lekker mee.
- Nu het spek! Bak de spekblokjes in een pan op middelhoog vuur tot ze heerlijk knapperig zijn. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Het vet dat achterblijft in de pan? Dat is goud waard, laat dat lekker zitten!
- In datzelfde spekvet bak je nu de aardappelplakjes en de gesnipperde ui. Bak ze tot de aardappelen een beetje zacht beginnen te worden en de ui glazig is. Dit duurt zo’n 5-7 minuutjes.
- Pak je voorgebakken taartbodem erbij (die zit als het goed is al in je taartvorm). Verdeel nu de gebakken aardappelen, ui en de knapperige spekblokjes mooi over de bodem. Zorg dat het een beetje gelijkmatig ligt.
- In een aparte kom klop je nu de eieren los. Voeg de room, melk, een snufje zout en een draai peper toe. Klop dit even goed door elkaar tot het een mooi egaal mengsel is.
- Giet dit romige eimengsel voorzichtig over de vulling in de taartbodem. Zorg dat alles goed bedekt is.
- En dan de finishing touch: strooi de geraspte kaas er royaal overheen. Kaas maakt alles beter, toch?!
- Nu mag de Potato and Bacon Quiche de oven in! Bak hem in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 35 minuten. Je weet dat hij klaar is als de bovenkant mooi goudbruin is en de quiche gestold is in het midden (hij wiebelt dan niet meer zo).
- Haal de quiche uit de oven en laat hem heel even staan voordat je hem aansnijdt. Zo kan hij nog een beetje opstijven. Geduld is een schone zaak, zeker met quiche!
En voilà! Je zelfgemaakte Potato and Bacon Quiche is klaar om van te genieten. Makkelijk, toch?
Tips voor de beste Potato and Bacon Quiche
Wil je dat jouw Potato and Bacon Quiche echt de allerbeste wordt? Hier een paar kleine trucjes die ik in de loop der jaren heb geleerd:
- Bak het spek echt krokant, dat geeft zo’n lekkere bite!
- Zorg dat je de aardappelschijfjes niet te dik snijdt, anders blijven ze hard.
- Voor extra romigheid kun je een lepel crème fraîche door het eimengsel roeren. Probeer dat eens!
- Check na 30 minuten even hoe je quiche eruitziet; elke oven is anders. Is de bovenkant al mooi, maar wiebelt het midden nog? Dek hem dan even af met aluminiumfolie en bak nog een paar minuutjes door.
Met deze tips wordt jouw Potato and Bacon Quiche gegarandeerd een succes!
Veelgestelde vragen over Potato and Bacon Quiche
Ik krijg best vaak vragen over deze Potato and Bacon Quiche, wat logisch is, want iedereen wil natuurlijk de perfecte maken! Hier beantwoord ik de meest gestelde vragen, zodat jij ook vol vertrouwen de keuken in kunt duiken.
V1. Wat maakt deze Potato and Bacon Quiche zo speciaal?
Nou, wat dacht je van die heerlijke combinatie van zachte aardappelen en zout, krokant spek? Het is echt comfort food, super vullend en die romige vulling maakt het helemaal af. Het is simpel, maar zo ontzettend smaakvol!
V2. Kan ik ook andere aardappelen gebruiken dan kruimige?
Ja hoor, dat kan prima! Vastkokende aardappelen werken ook, snijd ze dan wel echt dun, dan worden ze zeker gaar. Het gaat erom dat je lekkere aardappelsmaak in je quiche krijgt.
V3. Hoe weet ik zeker dat de quiche gaar is?
Je ziet dat de Potato and Bacon Quiche gaar is als de bovenkant mooi goudbruin is en de vulling in het midden niet meer wiebelt als je er zachtjes aan schudt. Je kunt er ook voorzichtig een mesje insteken; als het er schoon uitkomt, is hij goed!
V4. Kan ik de quiche van tevoren maken?
Jazeker! Je kunt de quiche prima een dag van tevoren maken. Laat hem dan helemaal afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Opwarmen kan in de oven of zelfs in de magnetron (dan wordt de bodem wel minder knapperig).
Variaties en serveersuggesties voor je Potato and Bacon Quiche
Het mooie van deze quiche is dat je er heerlijk mee kunt variëren! De basis met aardappel en spek is top, maar je kunt ‘m makkelijk aanpassen aan wat je in huis hebt of waar je zin in hebt. Wat dacht je van wat fijngesneden prei erbij bakken met de aardappelen en ui? Of champignons? Dat geeft weer een hele andere twist.
En voor wie van extra romig houdt (wie niet?!), roer gerust een flinke lepel crème fraîche door het eimengsel voordat je het over de vulling giet. Dat maakt het nog net iets luxer, heerlijk!
Qua serveren? Deze quiche is op zichzelf al een complete maaltijd. Maar een simpele groene salade erbij is altijd goed. Of misschien een lekkere tomatensalade in de zomer. Het is zo’n gerecht dat eigenlijk overal wel bij past, of gewoon puur, warm uit de oven, mmm!
Bewaren en opwarmen van Potato and Bacon Quiche
Heb je per wonder nog een stukje over van deze heerlijke quiche? Geen probleem! Je bewaart restjes makkelijk in de koelkast, goed afgedekt, voor zo’n 2-3 dagen. Als je ‘m weer wilt opwarmen, kan dat prima in de oven (ongeveer 10-15 minuutjes op 160 graden) of snel in de magnetron. In de oven blijft de bodem net iets knapperiger, dat is wel mijn favoriet!
Voedingsinformatie (schatting)
Oké, even voor wie het interessant vindt: hier is een schatting van de voedingswaarden per portie van deze Potato and Bacon Quiche. Houd er rekening mee dat dit een indicatie is, want het hangt natuurlijk af van de precieze producten die je gebruikt en hoe groot je de porties snijdt. Maar zo heb je in ieder geval een idee!
- Portiegrootte: 1 stuk
- Calorieën: ongeveer 450 kcal
- Vet: zo’n 30 gram (met een deel verzadigd)
- Koolhydraten: rond de 25 gram
- Eiwitten: ongeveer 20 gram
Het is een stevige hap, dat is duidelijk, maar hé, hij is dan ook wel super vullend en lekker! Zie het als een heerlijke maaltijd.
Deel jouw Potato and Bacon Quiche ervaring
Nou, dat was ‘m dan! Mijn absolute favoriete Potato and Bacon Quiche recept. Ik hoop echt dat je ‘m gaat proberen, want hij is zo de moeite waard. En als je ‘m gemaakt hebt, laat me alsjeblieft weten hoe je het vond! Laat een reactie achter hieronder, geef het recept een cijfer, of deel een foto op social media! Vind ik superleuk om te zien!
Print
Gouden Potato and Bacon Quiche 30 min
- Total Time: 55 minuten
- Yield: 6 porties 1x
- Diet: Geen
Description
Een hartige quiche met aardappelen en spek.
Ingredients
- 1 voorgebakken taartbodem
- 200 gram spekblokjes
- 2 grote aardappelen
- 1 ui
- 100 ml room
- 100 ml melk
- 3 eieren
- 50 gram geraspte kaas
- Zout
- Peper
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
- Snipper de ui fijn.
- Bak de spekblokjes krokant in een pan. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Bak de aardappelplakjes en de ui in het achtergebleven spekvet tot ze zacht zijn.
- Verdeel de gebakken aardappelen, ui en spek over de taartbodem.
- Klop de eieren los met de room, melk, zout en peper.
- Giet het eimengsel over de vulling in de taartbodem.
- Strooi de geraspte kaas erover.
- Bak de quiche in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de quiche gestold en goudbruin is.
- Laat de quiche voor het snijden even afkoelen.
Notes
- Je kunt ook andere groenten toevoegen, zoals prei of champignons.
- Voor een extra romige quiche kun je wat crème fraîche toevoegen aan het eimengsel.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 35 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Frans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 450
- Sugar: 5g
- Sodium: 800mg
- Fat: 30g
- Saturated Fat: 12g
- Unsaturated Fat: 15g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 25g
- Fiber: 3g
- Protein: 20g
- Cholesterol: 180mg
Keywords: aardappel quiche, spek quiche, hartige taart, quiche recept