Skip to Content

Heerlijke Oven-Baked Peach Cobbler: 1 Perfect Recept

Oh, daar hebben we het hoor! Mijn absolute favoriete Oven-Baked Peach Cobbler recept. Dit is niet zomaar een dessert; dit is pure troost in een schaal. Ik herinner me nog dat mijn oma dit vroeger maakte op warme zomerdagen, de geur van kaneel en zoete perziken vulde het hele huis. Het is echt het makkelijkste en meest lonende perzik cobbler recept dat je ooit zult maken, geloof me! Na jarenlang experimenteren – en natuurlijk heel veel proeven – heb ik het eindelijk perfect.

Gekookte perzikken onder een knapperige kruimellaag in een witte ovenschaal, een perfect Oven-Baked Peach Cobbler.

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Oven-Baked Peach Cobbler

Oké, dit recept is gewoonweg geweldig om een paar redenen:

  • Super Makkelijk: Echt waar, dit is zo simpel te maken. Geen ingewikkelde technieken, gewoon mixen en bakken!
  • Perfect Gebalanceerd: De perziken zijn heerlijk zacht en sappig, met die perfect knapperige, goudbruine topping. Een droomcombinatie!
  • Altijd een Succes: Of het nu voor een familiediner, een feestje of gewoon een dinsdagavond is, deze cobbler wordt altijd geprezen.
  • Veelzijdigheid: Perfect met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.

Ingrediënten voor de Perfecte Oven-Baked Peach Cobbler

Oké, laten we het leuk maken! Hier is wat je nodig hebt voor deze heerlijke Oven-Baked Peach Cobbler. Ik zweer bij verse perziken als het kan, maar hé, soms is bevroren gewoon handiger en werkt het net zo goed. Zorg er wel voor dat je ze goed laat uitlekken als je die gebruikt!

  • Ongeveer 6 kopjes perziken (vers of bevroren), geschild en in mooie plakjes gesneden. Zorg dat ze niet té nat zijn als je bevroren gebruikt hoor!
  • Een half kopje fijne kristalsuiker voor de perzikvulling.
  • Een kwart kopje lichtbruine suiker, voor die extra diepe smaak.
  • 2 eetlepels maizena, om die perzikensaus lekker dik te maken.
  • 1 theelepel kaneel, want wat is perzik cobbler zonder kaneel?
  • Een snufje nootmuskaat, gewoon om het af te maken.
  • 1 eetlepel vers citroensap, om de smaken op te frissen.

Close-up van een Oven-Baked Peach Cobbler met sappige perzikstukjes en een gouden kruimeldeeg topping.

En voor die heerlijke, goudbruine topping:

  • 1 kopje bloem – gewoon all-purpose is prima.
  • Een half kopje kristalsuiker.
  • 1 en een half theelepels bakpoeder, voor een beetje luchtigheid.
  • Een kwart theelepel zout, om alles in balans te houden.
  • Een half kopje melk – volle melk geeft het beste resultaat, vind ik.
  • En een kwart kopje gesmolten boter, want boter maakt alles beter, toch?

Hoe Maak Je Deze Oven-Baked Peach Cobbler: Stap-voor-Stap

Oké, het moment is daar! Tijd om dit heerlijke recept tot leven te brengen. Het is echt niet moeilijk, en voordat je het weet, heb je een dampende schaal vol warme perziken met een heerlijke topping. Hier gaan we! Je kunt trouwens ook een kijkje nemen bij deze southern peach cobbler voor nog meer inspiratie.

Voorbereiding van de Perziklaag

Eerst gaan we voor die lekkere, sappige perziklaag. Neem een grote kom – hoe groter hoe beter, want we willen niet knoeien, toch? Doe daar je mooie plakjes perzik in. Strooi er dan de 1/2 kopje witte suiker, de bruine suiker, de maizena, kaneel en nootmuskaat overheen. En vergeet dat beetje citroensap niet, dat geeft alles net dat beetje extra pit! Roer alles voorzichtig door elkaar zodat elke perzikplak bedekt is. Giet dit mengsel vervolgens in je ovenschaal van ongeveer 20×20 cm. Zorg dat het een beetje gelijkmatig verdeeld is.

Het Maken van de Cobbler Topping

Nu maken we het dekentje voor onze perziken. Pak een andere kom erbij. Doe hierin de bloem, de 1/2 kopje witte suiker, het bakpoeder en het zout. Even kort doorroeren met een garde of een vork zorgt ervoor dat alles goed gemengd is en je straks geen gekke klontjes hebt. Nu komt het lekkere deel: giet de melk erbij en de gesmolten boter. Roer dit nu door elkaar tot het net gecombineerd is. Het hoeft geen glad beslag te zijn, een paar klontjes zijn niet erg. Te lang mixen maakt de topping taai, en dat willen we niet!

Close-up van een Oven-Baked Peach Cobbler in een witte schaal, met sappige perzikken en goudbruin kruimeldeeg.

Bakken en Afkoelen van de Oven-Baked Peach Cobbler

Verwarm je oven voor op 190°C (dat is dus 190 graden Celsius). Zorg dat je oven echt goed op temperatuur is voor je de cobbler erin schuift. Giet het beslag dat je net hebt gemaakt voorzichtig over de perziken in de ovenschaal. Verdeel het een beetje, maar niet te veel rommelen. Zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak het zo’n 35 tot 45 minuten. Je weet dat ‘ie klaar is als de bovenkant mooi goudbruin is en je bubbels ziet langs de randjes van de perzikvulling. Laat het daarna alsjeblieft wel even 10 minuutjes afkoelen voor je het serveert. Dat is belangrijk, want anders brand je je mond! En het helpt de smaken nog even goed te laten mengen.

Tips voor Succes met Jouw Oven-Baked Peach Cobbler

Oké, ik heb hier een paar geheimen die je Oven-Baked Peach Cobbler echt naar een hoger niveau tillen. Het is echt niet moeilijk, maar een paar kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Zorg dat je perziken niet té nat zijn, vooral als je bevroren hebt gebruikt – een beetje uitlekken voorkomt een papperige bodem. Ook mag je de topping echt niet te lang mixen; net genoeg tot alles bij elkaar komt is perfect. Een te lang gemengde topping wordt taai, en dat is zonde!

Close-up van een stuk Oven-Baked Peach Cobbler met sappige perzikstukjes en een goudbruine kruimellaag.

En voor die extra smaakboost? Doe eens een snufje kardemom bij de perziken, of een beetje gember. Het is een beetje anders dan het klassieke recept, maar oh zo lekker! Als je van een knapperigere topping houdt, kun je een handje gehakte pecannoten of amandelen door het deeg mengen. Dat geeft net wat extra crunch en een heerlijke, nootachtige smaak. En vergeet nooit dat de rusttijd na het bakken belangrijk is; de smaken trekken dan echt goed in en de cobbler stijft iets op. Net als bij die honing-geroosterde wortelen, het geduld loont!

Variaties op de Klassieke Oven-Baked Peach Cobbler

Oké, dit recept voor Oven-Baked Peach Cobbler is fantastisch zoals het is, maar soms is het leuk om een beetje te spelen met de smaken, toch? Je zou bijvoorbeeld wat extra specerijen kunnen toevoegen aan de perzikvulling. Een snufje kardemom naast de kaneel geeft een heerlijk warme, exotische twist. Of probeer eens wat geraspte verse gember mee te bakken, dat geeft een heerlijke pittigheid! Misschien denk je aan een andere fruitcombinatie? Meng dan eens rabarber of bessen door de perziken. Of wat dacht je van appels? Zo maak je bijna een appel-perzik cobbler. Net als bij die krokante appelfrietjes kun je hier eindeloos mee variëren!

En de topping? Je kunt er ook nog wat gehakte noten aan toevoegen, zoals pecannoten of amandelen, voor extra crunch. Of vervang een deel van de bloem door havermout voor een rustiekere textuur. Het leuke is dat je met een paar kleine aanpassingen je eigen unieke draai kunt geven aan dit klassieke dessert. Wees creatief en geniet ervan!

Veelgestelde Vragen over Oven-Baked Peach Cobbler

Kan ik ook blikperziken gebruiken?

Jazeker, dat kan! Als je geen verse perziken bij de hand hebt, zijn blikperziken een prima alternatief. Zorg er wel voor dat je ze heel goed laat uitlekken, want we willen niet te veel extra vocht in onze cobbler. Giet het sap uit het blik en laat de perziken eventueel nog even uitlekken in een vergiet. Het citroensap in het recept helpt om de smaak weer wat op te frissen. Net als bij die no-bake pindakaasrepen waarbij je ook op de textuur moet letten, is het hier belangrijk dat de perziken niet te nat zijn.

Hoe voorkom ik een slappe bodem?

Een slappe bodem is echt het laatste wat je wilt bij een goede cobbler! Het geheim zit ‘m eigenlijk in twee dingen: zorg dat je perziken niet té nat zijn, zoals ik net al zei. Als je bevroren perziken gebruikt, laat ze dan eerst goed ontdooien en dep ze eventueel droog. Het tweede is dat je de cobbler niet meteen na het bakken aansnijdt. Geef het even de tijd om af te koelen, zodat de sappen zich kunnen binden en de bodem steviger wordt. Dat beetje geduld is het echt waard.

Kan ik deze Oven-Baked Peach Cobbler van tevoren maken?

Goed idee! Je kunt de perziklaag en de topping prima apart van elkaar van tevoren klaarmaken. Bewaar de perzikvulling in een afgesloten bak in de koelkast en de topping ook. Als je er klaar voor bent, doe je de perziken in de ovenschaal, stort je de topping eroverheen en bak je het als normaal. Je kunt ook de hele cobbler maken en bakken, en ‘m daarna afgedekt op kamertemperatuur laten komen. Warm hem dan wel even kort op in de oven voor het serveren, dan is ‘ie weer heerlijk!

Voedingsinformatie (Schatting)

Oké, even over die voedingswaarden. Dit is een schatting per portie, want het hangt natuurlijk een beetje af van de precieze perziken, de grootte van je portie crème fraîche of ijs, en wat je allemaal precies gebruikt. Maar reken op ongeveer:

  • Calorieën: 350 kcal
  • Vet: 12g (waarvan 7g verzadigd)
  • Koolhydraten: 60g
  • Suikers: 45g
  • Eiwitten: 4g
  • Zout: 150mg

Dit is best een traktatie, maar hé, dat is het dubbel en dwars waard!

Deel Je Creatie!

Heb je deze heerlijke Oven-Baked Peach Cobbler gemaakt? Ik ben zo benieuwd wat je ervan vond! Laat hieronder een berichtje achter, deel je ervaringen of geef het recept een beoordeling. En vergeet niet je foto’s te delen op social media – ik ben dol op het zien van jullie creaties! Misschien heb je het nog wel net zo lekker gemaakt als bij die cheesecake-deviled strawberries van ons!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een close-up van een perfect gebakken plak Oven-Baked Peach Cobbler met sappige perzikstukjes en een knapperige topping.

Oven-Baked Perzik Cobbler


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 60 min
  • Yield: 6-8 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een klassieke perzik cobbler gebakken in de oven met een knapperige topping.


Ingredients

Scale
  • 6 kopjes verse of bevroren perziken, geschild en in plakjes
  • 1/2 kopje witte suiker
  • 1/4 kopje bruine suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kopje bloem
  • 1/2 kopje witte suiker
  • 1 1/2 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kopje melk
  • 1/4 kopje ongezouten boter, gesmolten

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Meng in een grote kom de perziken, 1/2 kopje witte suiker, bruine suiker, maizena, kaneel, nootmuskaat en citroensap. Giet dit mengsel in een ovenschaal van 20×20 cm.
  3. In een aparte kom, meng de bloem, 1/2 kopje witte suiker, bakpoeder en zout.
  4. Voeg de melk en gesmolten boter toe aan het droge mengsel en roer tot het net gecombineerd is. Giet dit beslag over de perziken.
  5. Bak gedurende 35-45 minuten, of tot de topping goudbruin en gaar is en de perziken bubbelen.
  6. Laat 10 minuten afkoelen voor het serveren.

Notes

  • Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of slagroom.
  • Gebruik bevroren perziken voor gemak, maar laat ze eerst ontdooien en giet het overtollige vocht af.
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 40 min
  • Category: Dessert
  • Method: Baking
  • Cuisine: American

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 350
  • Sugar: 45g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 12g
  • Saturated Fat: 7g
  • Unsaturated Fat: 5g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 60g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 30mg

Keywords: perzik cobbler, oven gebakken, dessert, perzik recept, fruit cobbler

Recipe rating