Oké, luister even goed! Als er één gerecht is dat écht thuishoort in het rijtje van comfort food uit het Diepe Zuiden van Amerika, dan is het wel deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas. Het klinkt misschien een beetje gek, vlees marineren in frisdrank, maar geloof me: dit is pure magie! Het is zo’n recept dat je op een zondagmiddag maakt en waarbij de geur je de hele dag door de neus kriebelt.
Waarom Coca-Cola? Nou, de bubbels en de zuren helpen het vlees supermals te maken, en de suiker en karameltonen geven die heerlijke, zoete en licht pittige korst als je het bakt. Het is een trucje dat al jaren meegaat in de Zuidelijke keuken, een beetje een familietraditie geworden. Mijn tante Betty zwoer erbij voor haar varkensvlees, en als zij iets maakte, dan wist je dat het goed zat!
Deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas is echt een klassieker. Het is makkelijk te maken, heeft een verrassende smaak die iedereen lekker vindt, en het is perfect voor een gezellig etentje of gewoon een doordeweekse traktatie. Ik maak dit al jaren en het blijft een favoriet. Die combinatie van mals vlees en die plakkerige, smaakvolle saus… mmm! Je gaat hier zo blij van worden!
Waarom u deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas gaat waarderen
Waarom dit recept voor Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas een plekje in jouw keuken verdient? Nou, om deze redenen:
- Super makkelijk: Je gooit de marinade bij elkaar, laat het vlees zijn werk doen in de koelkast, en dan is het eigenlijk alleen nog een kwestie van bakken. Echt waar, meer is het niet!
- Een smaakfeestje: Die mix van zoet door de cola en bruine suiker, en pittig door de Worcestershire saus en knoflook is echt uniek. Het is even iets anders dan je gewend bent, op een hele goede manier.
- Overal lekker bij: Dit past perfect bij aardappelpuree, rijst, een simpele salade, of zelfs op een broodje. Heel veelzijdig dus!
- Iedereen is fan: Ik heb nog nooit iemand ontmoet die dit niet lekker vond. Het is zo’n gerecht waar mensen naar vragen!
Kortom, het is lekker, makkelijk en valt gegarandeerd in de smaak. Wat wil je nog meer?
Ingrediënten voor Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Oké, hier komt het lijstje met wat je nodig hebt voor deze fantastische Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas. Geen gekke dingen hoor, gewoon spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt, of makkelijk kunt vinden in de supermarkt. Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, dat maakt het koken een stuk relaxter!
- 1 varkenshaas (ongeveer 500 gram), een mooie malse!
- 1 blikje (355 ml) Coca-Cola. Ja, de gewone, geen light of zero!
- 1/2 kopje ketchup. Gewoon je favoriete merk.
- 1/4 kopje bruine suiker, en druk die even goed aan in de maatbeker.
- 2 eetlepels Worcestershire saus. Geeft net dat beetje extra diepte.
- 1 teentje knoflook, zo fijn mogelijk gehakt.
- 1/2 theelepel zout.
- 1/4 theelepel zwarte peper, versgemalen is het lekkerst!
Meer is het niet! Simpel toch?
Benodigde Keukenapparatuur voor Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Voor dit recept voor Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas heb je gelukkig geen gekke apparaten nodig. Het meeste heb je waarschijnlijk al in je keukenla liggen. Dit is wat handig is:
- Een afsluitbare zak of een schaal met deksel. Voor het marineren, zodat al die lekkere smaken goed intrekken.
- Een pannetje. Hier koken we straks de marinade in tot een heerlijke saus.
- Een oven of grill. Om de varkenshaas perfect gaar te krijgen.
En natuurlijk wat basisspullen zoals een mes en een snijplank voor de knoflook. Simpel, toch?
Hoe maak je Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Oké, nu komt het leukste deel: het maken van deze heerlijke Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas! Het is echt niet moeilijk, en met deze stappen kom je gegarandeerd bij een supermals en smaakvol resultaat. Volg gewoon rustig de stappen, en voor je het weet geniet je van dit Zuidelijke pareltje.
Marineren van de Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Dit is waar de magie begint! Pak een kom en meng daarin de Coca-Cola, ketchup, bruine suiker, Worcestershire saus, fijngehakte knoflook, zout en peper. Roer dit goed door elkaar totdat de bruine suiker een beetje is opgelost. Het ruikt nu al heerlijk, vind je niet?
Leg je varkenshaas in een afsluitbare zak (zo’n diepvrieszak werkt perfect!) of een schaal waar het vlees goed in past. Giet de marinade er voorzichtig overheen, zorg dat het vlees aan alle kanten bedekt is. Sluit de zak goed af (of doe het deksel op de schaal) en leg het geheel minimaal 2 uur in de koelkast. Langer mag zeker, hoe langer het marineert, hoe meer smaak erin trekt. Een nachtje is zelfs nog beter als je de tijd hebt!
Bakken van de Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Als je varkenshaas lekker gemarineerd is, kun je de oven voorverwarmen op 190°C. Haal het vlees uit de marinade en dep het een beetje droog met keukenpapier. Dit helpt om een mooie korst te krijgen tijdens het bakken. Gooi de overgebleven marinade *niet* weg, die hebben we zo meteen nog nodig!
Leg de varkenshaas in een ovenschaal of op een bakplaat. Schuif hem in de voorverwarmde oven en bak hem zo’n 20 tot 25 minuten. De precieze tijd hangt een beetje af van de dikte van je varkenshaas en hoe gaar je hem wilt. Ik mik meestal op een kerntemperatuur van 63°C, dan is hij nog lekker sappig en een beetje rosé vanbinnen. Gebruik vooral een vleesthermometer als je die hebt, dat is de beste manier om zeker te zijn!
Inkoken van de Oude Zuidelijke Coca-Cola Marinade
Terwijl de varkenshaas in de oven ligt, pak je die bewaarde marinade erbij. Giet het in een klein pannetje en zet het op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het dan zachtjes pruttelen. Blijf af en toe roeren. Je zult zien dat de saus dikker wordt naarmate het vocht verdampt. Dit duurt meestal zo’n 5 tot 10 minuten. Je krijgt dan een heerlijke, stroperige saus die perfect is om over de varkenshaas te lepelen.
Als de varkenshaas klaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem een paar minuutjes rusten voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen goed verdeeld blijven. Snijd de varkenshaas in mooie plakken en serveer die met die ingekookte Coca-Cola saus. Mmm, genieten maar!
Tips voor de perfecte Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Om ervoor te zorgen dat jouw Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas net zo fantastisch wordt als die van tante Betty, heb ik hier nog een paar handige tips voor je:
- Kies goed vlees: Begin met een mooie, malse varkenshaas. Dat maakt echt een verschil in het eindresultaat. Vers is altijd het beste!
- Geduld is een schone zaak: Geef die marinade genoeg tijd om zijn werk te doen. Minimaal 2 uur is prima, maar als je de varkenshaas een nachtje laat marineren, wordt de smaak nog intenser.
- Meet de temperatuur: De beste manier om te weten of je varkenshaas gaar is, zonder dat hij droog wordt, is door een vleesthermometer te gebruiken. Mik op 63°C voor een perfect sappig resultaat.
- Laat het rusten: Dit is zo belangrijk! Laat de varkenshaas na het bakken even rusten onder aluminiumfolie. Zo blijven alle lekkere sappen in het vlees zitten en wordt het extra mals.
Met deze tips kan er weinig misgaan. Veel succes en vooral: eet smakelijk!
Variaties op Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Dit recept voor Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas is al heerlijk op zich, maar je kunt er ook lekker mee spelen! Een supergoeie optie is om de varkenshaas te grillen in plaats van te bakken. Dat geeft zo’n lekkere rokerige smaak en mooie grillstrepen. Zorg wel dat je de grill goed invet, want door de suiker in de marinade kan het snel plakken.
En weet je wat? Die fantastische Coca-Cola marinade is niet alleen voor varkenshaas! Probeer hem ook eens voor kippendijen of zelfs spareribs. De zoete en pittige smaken werken fantastisch met verschillende soorten vlees. Wees creatief en kijk wat jij het lekkerst vindt!
Veelgestelde Vragen over Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Oké, ik hoor je al denken: “Maar wat nou als…?” Goede vragen! Hier zijn een paar dingen die mensen vaak willen weten over deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas:
Kan ik een ander soort frisdrank gebruiken?
Ja, dat kan! Hoewel de klassieke smaak van de Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas natuurlijk het beste is met gewone Coca-Cola, kun je ook Dr. Pepper proberen. Dat geeft een iets andere, maar zeker ook lekkere, zoete en kruidige smaak. Andere colamerken werken ook, maar de smaak kan net iets anders zijn.
Hoe lang is de varkenshaas houdbaar in de koelkast?
Als je restjes hebt (knap als dat lukt!), kun je de gare Coca-Cola varkenshaas in een luchtdichte verpakking zo’n 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen kan in de magnetron of zachtjes in een pannetje met wat extra saus.
Wat als ik geen Worcestershire saus in huis heb?
Worcestershire saus geeft echt een unieke umami-smaak, dus het is wel een belangrijk onderdeel van de marinade voor deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas. Mocht je het echt niet hebben, dan kun je een heel klein beetje sojasaus met een drupje azijn proberen, maar de smaak zal wel anders zijn.
Kan ik de varkenshaas bevriezen?
Ja hoor! Je kunt zowel de rauwe, gemarineerde varkenshaas invriezen (in de marinade) als de gare, aangesneden varkenshaas. Laat het vlees dan wel volledig ontdooien in de koelkast voordat je het bereidt of opwarmt.
Voedingsinformatie Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Even een kleine noot over de voedingswaarde van deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas. Omdat iedereen net even andere merken gebruikt, of misschien een klein beetje meer of minder van een ingrediënt toevoegt, is het lastig om hier exacte cijfers te geven die voor iedereen kloppen.
Zie de voedingsinformatie die je misschien ergens anders tegenkomt dus altijd als een schatting. Het kan een handige richtlijn zijn, maar onthoud dat de exacte waarden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke producten die jij in je keuken gebruikt.
Probeer deze Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas
Zo, nu weet je al mijn geheimen voor deze heerlijke Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas! Ik hoop echt dat je hiermee aan de slag gaat, want het is zo’n dankbaar gerecht. Het is makkelijk, zit boordevol smaak en iedereen is er dol op. Je zult zien dat die Coca-Cola marinade echt iets magisch doet met het vlees.
Laat me vooral weten hoe jouw Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas is geworden! Heb je hem gebakken of gegrild? Heb je misschien een eigen twist toegevoegd? Deel je ervaringen in de reacties hieronder, dat vind ik superleuk om te lezen. En als je hem gemaakt hebt, laat dan ook een sterrenbeoordeling achter. Alvast eet smakelijk!
Print
Oude Zuidelijke Coca-Cola Varkenshaas Maak nu dit geniale
- Total Time: 2 uur 40 minuten
- Yield: 4 porties 1x
- Diet: Geen
Description
Een mals varkenshaasje gemarineerd in een zoete en pittige Coca-Cola saus.
Ingredients
- 1 (ongeveer 500 gram) varkenshaas
- 1 blikje (355 ml) Coca-Cola
- 1/2 kopje ketchup
- 1/4 kopje bruine suiker
- 2 eetlepels Worcestershire saus
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel zwarte peper
Instructions
- Meng in een kom de Coca-Cola, ketchup, bruine suiker, Worcestershire saus, knoflook, zout en peper.
- Leg de varkenshaas in een afsluitbare zak of schaal. Giet de marinade erover.
- Sluit de zak of schaal af en marineer minimaal 2 uur in de koelkast, bij voorkeur langer.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Haal de varkenshaas uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade.
- Bak de varkenshaas 20-25 minuten in de oven, of tot de kerntemperatuur 63°C is.
- Giet de resterende marinade in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten inkoken tot een saus.
- Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de ingekookte saus.
Notes
- U kunt de varkenshaas ook grillen in plaats van bakken.
- De marinade kan ook gebruikt worden voor kip of spareribs.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 25 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 350
- Sugar: 35g
- Sodium: 850mg
- Fat: 10g
- Saturated Fat: 3g
- Unsaturated Fat: 6g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 40g
- Fiber: 1g
- Protein: 25g
- Cholesterol: 70mg
Keywords: varkenshaas, Coca-Cola, marinade, zuidelijk, zoet