Skip to Content

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet: 1 Pan Wonder

Oké, luister even goed! Als er iets is waar ik GEK op ben, dan zijn het wel eenpansgerechten. En deze One-Pan Ground Beef and Potato Skillet? Die spant echt de kroon. Serieus, dit is zo’n maaltijd die je redt na een lange dag, als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan en daarna de hele afwas te doen. Je gooit alles in één pan – ja, ECHT in één pan! – en in no-time staat er een heerlijke, vullende maaltijd op tafel waar het hele gezin blij van wordt.

Ik maakte dit soort snelle skillets al jaren, experimenterend met wat ik nog in huis had. Maar deze combinatie van rul gebakken rundergehakt met zachte, smaakvolle aardappelen en die heerlijke kruiden… die is echt beproefd en staat hier standaard op het weekmenu. Het is comfort food op z’n best, maar dan zonder al het gedoe. Echt een winner, elke keer weer. Geloof me, dit wil je proberen!

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet - detail 1

Waarom de One-Pan Ground Beef and Potato Skillet onmisbaar is

Dus, waarom zou je dit recept aan je repertoire toevoegen? Simpelweg omdat het je leven een stuk makkelijker maakt! Zeker als je een druk schema hebt (en wie heeft dat nou niet?). Dit gerecht heeft zoveel voordelen, je vraagt je af waarom je het niet eerder maakte:

  • Minimale afwas: Dit is mijn favoriete punt! Alles gaat in die ene pan. Minder pannen betekent minder afwas. Halleluja!
  • Supersnel klaar: In minder dan een uur staat deze heerlijke maaltijd op tafel. Perfect voor doordeweekse avonden.
  • Complete maaltijd: Vlees, aardappelen, groenten (de ui en knoflook tellen!), het zit er allemaal in. Je hebt eigenlijk niets anders nodig, misschien een simpele salade als je zin hebt.
  • Heel aanpasbaar: Je kunt er van alles aan toevoegen of weglaten. Heb je nog wat paprika of wortel liggen? Gooi het erbij!
  • Boordevol smaak: Ondanks de eenvoud zit de smaak hier echt goed. Die combinatie van gehakt, aardappelen en kruiden is gewoon heerlijk.

Dit is echt dé oplossing voor die momenten dat je iets lekkers en vullends wilt, maar geen zin hebt in gedoe. Een redder in nood, zeg maar!

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet - detail 2

Ingrediënten voor je One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Oké, hier komt het lijstje met wat je nodig hebt. Niets geks hoor, gewoon standaard dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt of makkelijk kunt vinden. Versheid is wel belangrijk voor de beste smaak, dus probeer dat in gedachten te houden! Dit zijn de helden van dit eenpansgerecht:

  • 450 gram rundergehakt
  • 4 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van ongeveer 1,5 cm
  • 1 flinke ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst of heel fijn gehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder (ik gebruik meestal gewone, zoete paprika)
  • Een halve theelepel gedroogde tijm
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar jouw smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 240 milliliter runderbouillon (uit een pakje of van een blokje kan prima)
  • Een handje verse peterselie, grof gehakt (dit maakt het echt af, maar is optioneel!)

Zie je? Niets ingewikkelds! En met deze basis gaan we iets heerlijks maken, beloofd.

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet - detail 3

Benodigde Keukenapparatuur voor de One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Het mooie van dit gerecht? Je hebt bijna niets nodig! Eén pan is het toverwoord. Maar om het echt soepel te laten verlopen, zorg dan dat je deze dingen bij de hand hebt:

  • Een grote koekenpan met een goed passend deksel. Een diep exemplaar is ideaal, dan spat het minder en past alles er makkelijk in.
  • Een stevige spatel om het gehakt rul te bakken en alles om te scheppen.
  • Een snijplank en een scherp mes voor het snijden van de aardappelen, ui en knoflook.

Meer is het niet! Simpel, toch?

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet - detail 4

Hoe je de perfecte One-Pan Ground Beef and Potato Skillet bereidt

Oké, nu gaan we echt aan de slag! Dit is het makkelijke deel, echt waar. Volg deze stappen en voor je het weet staat dat heerlijke eenpansgerecht op tafel. Het is bijna net zo simpel als het klinkt, maar met een paar kleine details om het perfect te krijgen.

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet - detail 5

Stap-voor-stap bereiding van de One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Begin met het verwarmen van die grote koekenpan. Doe de olijfolie erin op middelhoog vuur. Zodra de olie warm is (je ziet het een beetje glanzen), voeg je het rundergehakt toe. Breek het gehakt met je spatel in kleinere stukjes en bak het rul en goudbruin. Dit is belangrijk voor de smaak, dus neem hier even de tijd voor! Als het gehakt gaar is, laat je het even uitlekken op een stukje keukenpapier. Zo voorkom je dat je gerecht te vet wordt. Giet eventueel het overtollige vet uit de pan, laat een klein beetje achter voor de smaak.

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet - detail 6

Het toevoegen van de smaakmakers en aardappelen

Nu de pan nog warm is (en met een klein beetje vet erin), voeg je de gesnipperde ui toe. Bak de ui een paar minuten tot hij zacht en glazig is. Voeg dan de fijngehakte knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee, tot je de heerlijke geur ruikt. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt hij bitter! Nu mogen de aardappelblokjes erbij. Roer alles goed door elkaar, zodat de aardappelen een beetje bedekt zijn met de ui, knoflook en het achtergebleven vet. Strooi het paprikapoeder en de gedroogde tijm erover, en vergeet het zout en de peper niet! Roer nogmaals goed, zodat alle smaken zich kunnen mengen.

Sudderen tot de One-Pan Ground Beef and Potato Skillet klaar is

Giet nu de runderbouillon erbij. Het moet net genoeg zijn om de bodem van de pan te bedekken en een beetje tussen de aardappelen te komen. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager, zodat het zachtjes suddert. Doe het deksel op de pan en laat het zo’n 15 tot 20 minuten pruttelen. De exacte tijd hangt een beetje af van hoe groot je de aardappelblokjes hebt gesneden. Je weet dat ze goed zijn als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Als de aardappelen gaar zijn, haal je het deksel eraf en laat je het nog een paar minuutjes koken zonder deksel. Dit helpt om de saus wat in te dikken. Roer het rul gebakken gehakt er weer doorheen. Proef en voeg indien nodig nog wat zout of peper toe. En als je verse peterselie hebt, strooi die er dan op het laatst overheen. Dat geeft het een frisse touch!

Tips voor een nog betere One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Oké, dit recept is al supermakkelijk en lekker, maar met een paar simpele trucjes til je het naar een nog hoger niveau. Geloof me, het zit ‘m soms in de kleine dingen!

Wil je echt de beste smaak? Zorg er dan voor dat je het gehakt goed bruin bakt in het begin. Dat geeft zoveel meer diepte aan je gerecht. En qua aardappelen? Vastkokende aardappelen houden hun vorm beter, maar kruimige aardappelen vallen een beetje uit elkaar en maken de saus lekkerder. Probeer eens welke jij het fijnst vindt! Heb je nog wat restjes groenten liggen, zoals wortel, paprika of doperwten? Gooi ze gerust de laatste 10 minuten mee met de aardappelen. En mijn persoonlijke geheimtip? Voeg vlak voor het serveren een klein klontje boter toe en roer het erdoorheen. Klinkt simpel, maar het maakt het geheel heerlijk romig en extra smaakvol!

Variaties op de klassieke One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Het mooie van dit eenpansgerecht is dat je er eindeloos mee kunt variëren! Zie het als een basisrecept dat je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Heb je zin in wat meer kleur en vitamines? Gooi er dan gerust wat extra groenten bij. Denk aan in blokjes gesneden wortel, reepjes paprika, of een handje doperwten. Voeg deze tegelijk met de aardappelen toe, of de laatste 5-10 minuten als ze sneller gaar zijn.

Wil je een lichtere versie? Probeer dan eens kip- of kalkoengehakt in plaats van rundergehakt. De bereiding blijft precies hetzelfde! En als je van kaas houdt (wie niet?!), strooi er dan vlak voor het serveren wat geraspte cheddar of een andere lekkere kaas over. Doe het deksel er nog even op, of zet de pan kort onder de grill, tot de kaas gesmolten en bubbelend is. Echt heerlijk!

Veelgestelde vragen over One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Oké, ik snap het! Soms heb je nog net even een paar extra vraagjes voordat je vol enthousiasme de keuken induikt. Geen probleem, hier zijn de meest gestelde vragen over dit heerlijke One-Pan Ground Beef and Potato Skillet gerecht, met mijn antwoorden natuurlijk!

Kun je dit gerecht invriezen? Ja hoor, dat kan prima! Laat de skillet eerst helemaal afkoelen en bewaar het dan in een luchtdichte bak in de vriezer. Bij het opnieuw opwarmen kan de textuur van de aardappelen wel iets veranderen, maar de smaak blijft goed.

Welke pan is het beste voor dit eenpansgerecht? Een grote, diepe koekenpan met een goed passend deksel is ideaal. Gietijzeren pannen werken ook fantastisch, die houden de hitte goed vast.

Kan ik zoete aardappel gebruiken in plaats van gewone aardappel? Absoluut! Zoete aardappel geeft een iets zoetere smaak en wordt wat zachter tijdens het sudderen. Snijd ze wel in ongeveer dezelfde grootte als gewone aardappelblokjes.

Hoe weet ik zeker dat de aardappelen gaar zijn? Prik gewoon met een vork in een paar aardappelblokjes. Als de vork er zonder veel weerstand inglijdt, zijn ze gaar! Simpel toch?

Kan ik voorgekookte aardappelen gebruiken? Ja, dat is mogelijk, maar dan hoeven ze niet zo lang mee te sudderen. Voeg ze de laatste 5-10 minuten toe, net genoeg om ze op te warmen en de smaken te laten mengen. Verse aardappelen geven wel net iets meer smaak en textuur aan dit snelle gerecht.

Bewaren en opnieuw opwarmen van je One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Heb je restjes over van deze heerlijke skillet? Lucky you! Dit gerecht is de volgende dag (of zelfs de dag erna) nog steeds superlekker. Laat het eerst helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Schep het dan over in een luchtdichte bewaarbak en zet het in de koelkast. Zo blijft het zeker 2 tot 3 dagen goed.

Opwarmen kan makkelijk. Je kunt het terugdoen in een koekenpan op middelhoog vuur, afgedekt, en af en toe roeren tot het goed warm is. Voeg eventueel een klein scheutje water of bouillon toe als het wat droog lijkt. Of je warmt het gewoon snel op in de magnetron. Beide werken prima!

Voedingswaarde van de One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Oké, even een korte noot over de voedingswaarde van dit heerlijke gerecht. Omdat iedereen andere ingrediënten en merken gebruikt, is het lastig om een exacte voedingswaarde te geven. De cijfers die je soms ziet zijn altijd schattingen! Het hangt echt af van het soort gehakt dat je kiest, de hoeveelheid olie die je gebruikt, en zelfs het merk bouillon. Zie het als een richtlijn, maar weet dat het kan variëren. Het belangrijkste is dat het een vullende maaltijd is met aardappelen en vlees!

Deel jouw ervaring met deze heerlijke One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

Zo, nu weet je al mijn geheimen voor dit supersnelle en lekkere eenpansgerecht! Ik ben zo benieuwd wat jij ervan vond. Heb je het geprobeerd? Heb je er misschien nog extra groenten aan toegevoegd of een andere variatie gemaakt? Laat het me weten in de reacties hieronder! En als je een foto hebt gemaakt van jouw creatie, deel die dan vooral op sociale media. Gebruik de hashtag #eenpansgeluk of tag me, vind ik echt leuk om te zien! Welke snelle maaltijd staat bij jou favoriet op tafel?

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
One-Pan Ground Beef and Potato Skillet

One-Pan Ground Beef and Potato Skillet: 1 Pan Wonder


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Geen

Description

Een snelle en gemakkelijke maaltijd met rundergehakt en aardappelen.


Ingredients

Scale
  • 450g rundergehakt
  • 4 middelgrote aardappelen, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 240 ml runderbouillon
  • Verse peterselie, gehakt (optioneel)

Instructions

  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg het rundergehakt toe en bak het rul. Laat het uitlekken.
  3. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe aan de pan en bak tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de aardappelblokjes, paprikapoeder, tijm, zout en peper toe en roer goed.
  5. Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en zet het vuur lager.
  6. Dek de pan af en laat sudderen gedurende 15-20 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn.
  7. Haal het deksel eraf en kook nog een paar minuten om de saus in te dikken.
  8. Bestrooi met verse peterselie indien gewenst.

Notes

  • Gebruik elk type rundergehakt dat je lekker vindt.
  • Je kunt andere groenten toevoegen, zoals wortelen of paprika.
  • Pas de kruiden aan naar jouw smaak.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 30 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Eenpansgerecht
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450
  • Sugar: 3g
  • Sodium: 600mg
  • Fat: 25g
  • Saturated Fat: 10g
  • Unsaturated Fat: 12g
  • Trans Fat: 1g
  • Carbohydrates: 30g
  • Fiber: 4g
  • Protein: 28g
  • Cholesterol: 80mg

Keywords: rundergehakt, aardappelen, eenpansgerecht, snel, gemakkelijk

Recipe rating