Skip to Content

Heerlijke Lemon Blueberry Scones 8x

Oh, scones! Wie houdt er niet van een warme, versgebakken scone, toch? Zeker als het er zo eentje is als deze Lemon Blueberry Scones. Ik kan je garanderen, dit recept is echt een schot in de roos. Het is die perfecte balans tussen de frisse citroen en de zoete blauwe bessen, allemaal samengebald in zo’n heerlijk zacht gebakken ding. Ik heb dit recept zelf jarenlang geperfectioneerd, gewoon omdat ik die combinatie zo lekker vind. Het is niet alleen superlekker, maar ook nog eens zo makkelijk te maken, zelfs als je geen super-bakker bent. Echt waar, de geur die uit je oven komt als deze scones bakken… onbetaalbaar!

Lemon Blueberry Scones - detail 1

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Lemon Blueberry Scones

Waarom zou je dit recept proberen? Nou, ten eerste zijn ze gewoonweg ongelooflijk zacht en smaakvol. De citroen en blauwe bessen werken zo goed samen, het is echt een feestje in je mond. En het beste? Ze zijn snel en super eenvoudig te maken. Binnen een half uurtje heb je ze al op tafel staan, inclusief het bakken! Ideaal dus voor die spontane trek, of als je gasten krijgt voor het ontbijt of de brunch. Die heerlijke combinatie van frisse citroen en zoete blauwe bessen maakt ze echt onweerstaanbaar. Je hebt straks gewoon een baksel waar je trots op kunt zijn, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.

Wat Maakt Deze Lemon Blueberry Scones Speciaal

Oké, dus wat maakt deze Lemon Blueberry Scones nu écht anders dan de rest? Het begint allemaal met de details, weet je wel? Ik zweer bij het gebruik van écht koude boter, en dan ook nog in kleine blokjes gesneden. Dat is cruciaal voor die heerlijke, luchtige textuur waar je van droomt bij een goede scone. Als je dat stapje goed doet, krijg je die mooie laagjes en een heerlijk kruimelige bite. En dan die frisse citroenrasp – niet zomaar een beetje, maar de rasp van een hele citroen! Het geeft die kick die perfect samengaat met de zoetheid van de blauwe bessen. Ik gebruik altijd verse blauwe bessen, en ik vouw ze er voorzichtig doorheen. Je wilt niet dat ze allemaal kapot gaan, want die kleine explosies van fruitigheid zijn zo lekker. Het is die combinatie van simpele, goede ingrediënten en een beetje liefde in de bereiding die deze scones gewoonweg onweerstaanbaar maken.

Lemon Blueberry Scones - detail 2

Ingrediënten voor Onweerstaanbare Lemon Blueberry Scones

  • Bloem: 250 gram, het liefst gezeefd voor een lichter resultaat.
  • Koude boter: 100 gram, echt belangrijk dat ‘ie koud is en in kleine blokjes gesneden.
  • Suiker: 50 gram, voor net dat beetje zoetheid.
  • Bakpoeder: 1 theelepel, om ze lekker luchtig te maken.
  • Zout: Een klein snufje, om de smaken echt naar boven te halen.
  • Ei: 1 groot ei, even losgeklopt.
  • Melk: 80 ml, volle melk werkt het beste hier.
  • Citroenrasp: De rasp van 1 mooie, biologische citroen. Echt doen!
  • Verse blauwe bessen: 100 gram, de sterren van de show!

Stap-voor-Stap Bereiding van Jouw Lemon Blueberry Scones

Voorbereiding van de Basis

Oké, laten we beginnen! Eerst en vooral, zet die oven maar aan op 200 graden Celsius. En leg een bakplaat klaar met bakpapier, dat scheelt straks weer gedoe. In een grote kom meng je dan de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snufje zout. Gewoon even kort door elkaar husselen met een garde of lepel. Dan komt het belangrijkste: de koude boter. Gooi die blokjes erbij en wrijf met je vingertoppen alles door elkaar tot het lijkt op grof broodkruim. Dit doe je dus gewoon met je handen, lekker rustiek.

Het Deeg Maken en Vormen

Nu gaan we het deeg maken. Klop dat ene eitje los met de melk in een apart kommetje. Maak een kuiltje in het midden van je droge mengsel en giet daar het ei-melkmengsel in. Voeg meteen de citroenrasp toe, want die geur alleen al! Meng het nu met een mes of spatel, gewoon tot het een beetje begint samen te komen. Niet te lang kloppen, echt waar! Het moet een zacht, een beetje plakkerig deeg worden. En dan nu de blauwe bessen! Vouw die er voorzichtig doorheen. Echt, wees lief voor die bessen, je wilt niet een paarse smurrie. Stort het deeg dan op je werkblad, waar je een beetje bloem op gestrooid hebt. Druk het plat tot ongeveer 2 centimeter dik. Gebruik een ronde uitsteekvorm of een mes om er mooie scones uit te snijden. Ik maak er meestal 8 uit dit recept.

Lemon Blueberry Scones - detail 3

Bakken tot Perfectie

Leg je vers gesneden Lemon Blueberry Scones op de voorbereide bakplaat. Nu mogen ze de oven in! Bak ze ongeveer 12 tot 15 minuten. Je weet dat ze klaar zijn als ze mooi goudbruin zijn aan de bovenkant en als je er zachtjes op tikt, een beetje hol klinken. Ze ruiken trouwens heerlijk als ze klaar zijn!

Tips voor Succesvolle Lemon Blueberry Scones

Wil je er zeker van zijn dat jouw Lemon Blueberry Scones net zo lekker worden als die van mij? Hier zijn een paar geheimpjes die ik heb geleerd! Het allerbelangrijkste is echt om koude ingrediënten te gebruiken, vooral die boter. Bewaar ‘m echt tot het allerlaatste moment in de koelkast. Waarom? Dat helpt om die luchtige textuur te krijgen die je wilt. En een andere tip: wees voorzichtig met het mengen van het deeg. Zodra alles net samenkomt, stop je! Te lang kneden maakt je scones taai, en dat willen we absoluut niet. Oeps, bijna vergeten! Als je de blauwe bessen toevoegt, doe dat dan echt heel voorzichtig. Je wilt niet dat ze helemaal kapot gaan en alles paars maken, die kleine sappige beetjes zijn juist zo lekker. En voor het serveren: ik vind ze het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn, met een flinke klodder clotted cream en een beetje jam. Heerlijk! Oh, en als je geen verse blauwe bessen hebt, geen paniek! Diepvries blauwe bessen werken ook prima. Voeg ze dan gewoon bevroren toe, dat voorkomt dat ze te veel kleur afgeven tijdens het mengen.

Veelgestelde Vragen over Lemon Blueberry Scones

Heb je nog wat vragen over dit heerlijke scones recept? Dat snap ik helemaal! Hier zijn wat antwoorden op de meest voorkomende dingen die ik hoor:

  • Q: Kan ik ook andere bessen gebruiken voor deze Lemon Blueberry Scones?
    Absoluut! Dit recept is super flexibel. Je kunt ook frambozen, bramen of zelfs een mix van bessen gebruiken. Zorg er wel voor dat ze niet te nat zijn, en als je diepvriesbessen gebruikt, voeg ze dan bevroren toe, net als de blauwe bessen.
  • Q: Hoe bewaar ik mijn Lemon Blueberry Scones het beste?
    Ik raad aan ze zo vers mogelijk te eten, liefst op de dag dat je ze gebakken hebt. Als je toch wat over hebt, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel op kamertemperatuur. Ze zijn de dag erna nog steeds lekker, zeker als je ze even kort opwarmt in de oven of magnetron.
  • Q: Waarom zijn mijn scones niet luchtig genoeg?
    Dat kan aan een paar dingen liggen. Meestal komt het doordat het deeg te lang is gemengd, of omdat de boter niet koud genoeg was. Zorg ervoor dat je echt stopt met mengen zodra alles net samenkomt, en gebruik echt ijskoude boter. Dat is echt het geheim!
  • Q: Wat is de beste manier om Lemon Blueberry Scones te serveren?
    Mijn favoriete manier is warm, met een flinke schep clotted cream en een beetje aardbeienjam. Maar een klodder slagroom of wat citroen-mascarponecrème is ook heerlijk. Ze zijn echt een traktatie bij een kopje thee of koffie!

Voedingsinformatie voor Jouw Lemon Blueberry Scones

Even een kleine disclaimer: dit zijn natuurlijk schattingen per scone, want elke scone kan net iets anders uitpakken. Maar voor een idee:

  • Per scone (geschat):
  • Calorieën: 200 kcal
  • Vet: 10g
  • Verzadigd vet: 6g
  • Koolhydraten: 25g
  • Suiker: 10g
  • Eiwit: 3g
  • Vezels: 2g
  • Natrium: 150mg

Deel Jouw Ervaring met Lemon Blueberry Scones

Nou, dat was ‘m dan! Ik hoop dat je net zo geniet van deze Lemon Blueberry Scones als ik dat doe. Heb je ze gemaakt? Hoe zijn ze geworden? Ik hoor het supergraag! Laat hieronder een reactie achter, vertel me wat je ervan vond, of geef het recept een beoordeling. Jouw ervaring helpt mij en andere thuiskoks enorm!

Lemon Blueberry Scones - detail 4

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Lemon Blueberry Scones

Heerlijke Lemon Blueberry Scones 8x


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 8 scones 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Zachte en smaakvolle scones met citroen en blauwe bessen.


Ingredients

Scale
  • 250g bloem
  • 100g koude boter, in blokjes
  • 50g suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 80ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 100g verse blauwe bessen

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom.
  3. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
  4. Klop het ei los met de melk. Voeg dit toe aan het droge mengsel, samen met de citroenrasp. Meng tot een zacht deeg.
  5. Voeg voorzichtig de blauwe bessen toe en meng kort.
  6. Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Druk het plat tot ongeveer 2 cm dikte.
  7. Snijd er 8 scones uit met een ronde vorm of mes.
  8. Leg de scones op de bakplaat.
  9. Bak 12-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Notes

  • Serveer warm met clotted cream en jam.
  • Je kunt ook diepvries blauwe bessen gebruiken, voeg deze bevroren toe aan het deeg.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 15 minuten
  • Category: Gebak
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Brits

Nutrition

  • Serving Size: 1 scone
  • Calories: 200 kcal
  • Sugar: 10g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 10g
  • Saturated Fat: 6g
  • Unsaturated Fat: 4g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 25g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 3g
  • Cholesterol: 40mg

Keywords: citroen, blauwe bessen, scones, gebak, ontbijt, brunch

Recipe rating