Skip to Content

Heerlijke korstloze tomatenpastei: 1 smaakvol geheim

Oh, jeetje, heb je zin in iets makkelijks, smaakvol en waar je totaal niet gestrest van wordt? Dan moet je echt deze korstloze tomatenpastei eens proberen! Ik ontdekte dit recept jaren geleden toen ik écht geen zin had om te bakken, maar toch iets lekkers op tafel wilde zetten. En wow, het is zo simpel, maar de smaak is zo intens. Verse, rijpe tomaten, een beetje ui en knoflook, eieren en kaas… dat is het wel zo’n beetje! Het is echt een wonder hoe die simpele ingrediënten samenkomen tot zo’n heerlijke, warme en vullende maaltijd. Perfect voor een snelle lunch of als bijgerecht. Deze korstloze tomatenpastei is echt een van mijn geheimen voor een smakeloze, maar o zo fijne avond.

Een punt van een heerlijke korstloze tomatenpastei met verse tomaten en een gouden korst op een wit bord.

Waarom je van deze Korstloze Tomatenpastei zult houden

Dit is waarom ik zo gek ben op deze korstloze tomatenpastei:

  • Supersimpel: Echt, je gooit alles gewoon in een ovenschaal en klaar!
  • Bomvol smaak: De rijpe tomaten worden heerlijk zoet en intens van smaak in de oven.
  • Super veelzijdig: Perfect als lichte lunch met een salade, of als heerlijk bijgerecht.
  • Vegetarisch én lekker: Iedereen kan hiervan genieten, of je nu vegetarisch eet of niet!

Ingrediënten voor de perfecte Korstloze Tomatenpastei

Voor deze heerlijke korstloze tomatenpastei heb je echt geen gekke dingen nodig. Het belangrijkste is dat je goede, rijpe tomaten gebruikt, die geven zoveel smaak! Hier is wat je nodig hebt:

  • 1 kilogram lekkere, rijpe tomaten (echt, hoe rijper, hoe beter!)
  • 1 ui, lekker fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, ook fijngehakt hoor
  • 100 gram geraspte kaas (mijn favoriet is een lekkere cheddar of gruyère, maar gebruik wat je lekker vindt!)
  • 2 eieren, gewoon de boerenvrije hoor
  • 100 milliliter melk
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt (dit maakt het net even extra fris!)
  • Zout en peper, naar smaak (proef even!)
  • Een scheutje olijfolie voor de ovenschaal

Hoe maak je deze Korstloze Tomatenpastei: Stap-voor-stap

Oké, nu komt het leukste gedeelte: hoe je deze heerlijke pastei maakt! Het is écht zo makkelijk, je gelooft het bijna niet. Volg gewoon deze stappen en je hebt zo een toppertje op tafel staan.

Voorbereiding van de tomaten en ovenschaal

Begin met het voorverwarmen van je oven, zet ‘m op 180 graden Celsius. Pak een mooie ovenschaal – ik gebruik het liefst een die een beetje diep is – en vet die lekker in met een beetje olijfolie. Dit voorkomt dat alles straks vastplakt. Dan snijd je de tomaten in plakjes, niet te dik, niet te dun. Leg een laagje van die mooie tomaten in de schaal. Daarna strooi je de helft van je fijngesneden ui en knoflook eroverheen. Dit is de basis van al dat lekkers!

Een plak van een heerlijke korstloze tomatenpastei, met tomaten en kaas, op een wit bord.

Het eimengsel en de kaaslaag

Nu is het tijd voor het ‘bindmiddel’. Pak een kom en kluts daarin de eieren, samen met de melk. Gooi er ook meteen die verse peterselie bij, en natuurlijk zout en peper naar smaak. Even goed kloppen tot het een mooi egaal geheel is. Giet dit mengsel daarna rustig over de tomaten in de ovenschaal, probeer het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. En dan, het allerlekkerste deel: strooi de geraspte kaas eroverheen. Ja, lekker veel!

Het bakken en serveren van de Korstloze Tomatenpastei

Zet die schaal vol lekkers voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak de pastei zo’n 30 tot 40 minuten. Je weet dat ‘ie klaar is als de bovenkant mooi goudbruin is geworden en het eimengsel helemaal gestold is. Je kunt dat even testen door voorzichtig met een mesje in het midden te prikken; als er geen vloeibaar beslag meer uitkomt, is ‘ie perfect. Haal de schaal uit de oven en laat ‘m écht eventjes 5 minuutjes staan voordat je ‘m aansnijdt. Dat fixeert alles nog net even een beetje. En dan… smullen maar! Lekker met een frisse salade erbij, zoals deze knapperige courgettefrietjes.

Een heerlijk stuk korstloze tomatenpastei op een wit bord, met verse tomaten en kaas.

Tips voor de perfecte Korstloze Tomatenpastei

Oké, hoewel dit recept supermakkelijk is, zijn er toch een paar kleine dingetjes waar je op kunt letten om ‘m écht perfect te maken. En geloof me, ik heb wel eens minder lekkere versies gemaakt, dus ik weet waar ik het over heb!;

  • Tomaten, tomaten, tomaten: Gebruik echt goeie, rijpe tomaten. Die sappige die je in de zomer op de markt vindt, zijn ideaal. Als je minder goede tomaten gebruikt, proef je dat echt terug hoor. Een beetje vocht uit de tomaten wegscheppen kan soms helpen als ze heel erg waterig zijn, maar snijd ze liever niet te dun.
  • Kaas is key: Ik hou van een mix van cheddar en gruyère, dat geeft een heerlijke smaak die lekker wegsmelt. Maar experimenteer gerust! Een beetje Parmezaan erbij geeft ook een lekkere kick, of gebruik gewoon wat je in huis hebt. Zorg wel dat de kaas goed raspt, dat smelt het mooist.
  • Kruidenpret: Peterselie is top hoor, maar wat dacht je van wat verse basilicum erdoor? Of oregano? Een klein beetje gedroogde tijm kan ook wonderen doen. Voeg ze bij het eimengsel toe, dan verspreidt de smaak zich heerlijk door de hele pastei.
  • Niet te nat: Pas op dat je niet té veel vocht in je pastei krijgt. Ripe tomaten geven vocht af, wat heerlijk is, maar als het te nat wordt, kan het een beetje waterig blijven. Zorg dat je die 5 minuten rusttijd echt even neemt, dat helpt enorm om alles wat steviger te laten worden. En mocht je een keer echt heel waterige tomaten hebben, kun je een beetje van het vocht weggieten voordat je het eimengsel erbij doet.
  • Goudbruin is goed: Hou je pastei goed in de gaten tijdens het bakken. Iedere oven is anders, dus kijk wanneer de bovenkant begint te kleuren. Als het te snel gaat, kun je er altijd nog een stukje aluminiumfolie overheen leggen. Zo voorkom je dat de kaas verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Dit recept is trouwens ook heerlijk, al zeg ik het zelf, kijk maar naar deze walnoten pindakaastaart, die is ook zo’n succes!

Variaties op je Korstloze Tomatenpastei

Het leuke van deze korstloze tomatenpastei is dat je er eindeloos mee kunt variëren! Het is een soort blanco canvas waar je makkelijk je eigen draai aan geeft. Probeer eens wat extra fijngesneden courgette of wat paprika toe te voegen aan de lagen tomaten. Een beetje pit is ook heerlijk, denk aan wat fijngehakte rode peper of een snufje chilivlokken in het eimengsel. En die kaas? Gooi er eens wat Parmezaan doorheen voor extra zoutigheid, of een paar olijven voor een mediterrane touch. Het is allemaal mogelijk! Echt een recept om mee te spelen, net als deze kleurrijke groentensalade, daar kun je ook alle kanten mee op!

Een punt van een heerlijke korstloze tomatenpastei, met sappige tomaten en romige kaas.

Veelgestelde Vragen over Korstloze Tomatenpastei

Natuurlijk heb je misschien nog een paar vragen over deze lekkere korstloze tomatenpastei. Dat is helemaal oké! Hieronder heb ik de meest voorkomende vragen alvast voor je beantwoord:

Kan ik deze korstloze tomatenpastei van tevoren maken?

Ja, dat kan zeker! Je kunt de pastei prima de avond van tevoren samenstellen en ongeklaard in de koelkast bewaren. Bak ‘m dan de volgende dag iets langer, want een koude pastei heeft wat meer tijd nodig in de oven. Hij is dan wel minder luchtig dan wanneer je ‘m vers bakt. Hij is ook heerlijk op kamertemperatuur hoor, dus als je een deel van de pastei opwarmt, is dat ook geen zwaar, zompig ding.

Wat voor kaas is het beste voor deze tomatenpastei?

De keuze van de kaas is echt een beetje aan jou! Een lekkere, middel-oude cheddar is altijd een goed idee, die smelt mooi en heeft een fijne smaak. Gruyère geeft een wat nootachtigere smaak. Je kunt ook een mix gebruiken, bijvoorbeeld cheddar met een snufje Parmezaan voor extra pit. Zorg er gewoon voor dat de kaas die je kiest goed smelt, dat is het belangrijkste!

Kan ik ook andere groenten toevoegen aan deze tomatenpastei?

Absoluut! Dit is zo’n recept waar je makkelijk mee kunt experimenteren. Fijngesneden courgette, dunne plakjes aubergine of wat paprika passen er allemaal heerlijk bij. Zorg er wel voor dat als je vochtige groenten gebruikt, je ze eventueel een beetje laat uitlekken voordat je ze in de pastei legt, anders wordt het misschien te nat. Een beetje fijngesneden prei kan ook lekker zijn, samen met de ui!

Mijn tomatenpastei is een beetje waterig, wat heb ik verkeerd gedaan?

Dat kan gebeuren, vooral als je heel sappige tomaten gebruikt. Zorg ervoor dat je de tomaten goed laat uitlekken als ze echt heel veel vocht bevatten, of snijd ze niet te dun. Ook die 5 minuten rusttijd na het bakken is belangrijk; dit helpt het vocht wat te laten binden. Als je merkt dat het na het bakken nog steeds erg nat is, kun je de volgende keer misschien iets meer kaas gebruiken om het te helpen binden.

Opslag en Opwarmen van je Korstloze Tomatenpastei

Heb je nog wat heerlijke korstloze tomatenpastei over? Geen zorgen, dat is supermakkelijk te bewaren en op te warmen! Bewaar de restjes in een luchtdichte bak in de koelkast, dan blijven ze wel zo’n 3 dagen goed. Om ze weer lekker te maken, kun je ze het beste even in de oven opwarmen op ongeveer 150°C tot ze weer warm zijn. Zo blijft de textuur het best behouden, veel lekkerder dan in de magnetron vind ik zelf!

Voedingsinformatie (Schatting)

Even een kleine disclaimer: dit zijn schattingen, want het hangt natuurlijk helemaal af van de precieze ingrediënten die je gebruikt, zoals de soort kaas en de vetgehaltes. Maar gemiddeld zou je per portie van deze heerlijke korstloze tomatenpastei ongeveer het volgende kunnen verwachten:

  • Calorieën: zo’n 250 kcal
  • Vet: ongeveer 15 gram (waarvan 7 gram verzadigd)
  • Koolhydraten: ongeveer 15 gram
  • Eiwitten: rond de 12 gram
  • Zout: ongeveer 300 mg

Prima te doen voor een lichte maaltijd of bijgerecht, toch?

Deel je creatie!

Heb je deze heerlijke korstloze tomatenpastei gemaakt? Ik ben zó benieuwd wat je ervan vond! Laat hieronder vooral een reactie achter met jouw ervaringen, of misschien heb je nog wel leuke variaties bedacht? En deel je foto’s gerust, ik vind het altijd prachtig om jullie creaties te zien! Je kunt ook altijd meer lezen over mij en mijn culinaire avonturen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een smakelijk stuk korstloze tomatenpastei op een wit bord, met gesmolten kaas en tomatenstukjes.

Korstloze Tomatenpastei


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 55 min
  • Yield: 4-6 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een eenvoudige en smaakvolle korstloze tomatenpastei, perfect voor een lichte maaltijd.


Ingredients

Scale
  • 1 kg rijpe tomaten, in plakjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas (bijv. cheddar of gruyère)
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 2 eetlepels verse peterselie, gehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  2. Leg een laag tomatenplakjes in de ovenschaal.
  3. Bestrooi de tomaten met de helft van de ui en knoflook.
  4. Herhaal de lagen met de resterende tomaten, ui en knoflook.
  5. Klop in een kom de eieren los met de melk, peterselie, zout en peper.
  6. Giet het eimengsel gelijkmatig over de tomaten.
  7. Bestrooi met de geraspte kaas.
  8. Bak gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de pastei gestold.
  9. Laat 5 minuten afkoelen voor het serveren.

Notes

  • Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals basilicum of oregano.
  • Serveer warm of op kamertemperatuur.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 40 min
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 250
  • Sugar: 10
  • Sodium: 300
  • Fat: 15
  • Saturated Fat: 7
  • Unsaturated Fat: 8
  • Trans Fat: 0
  • Carbohydrates: 15
  • Fiber: 3
  • Protein: 12
  • Cholesterol: 100

Keywords: korstloze tomatenpastei, vegetarische pastei, tomatengerecht, makkelijke maaltijd, ovenschotel

Recipe rating