Skip to Content

Onthutsende Honing-glazuurde Kerstham in 1 uur

Oké, luister, als er één ding is dat echt kerst schreeuwt in mijn keuken, dan is het wel die ongelooflijke geur van een Honing-glazuurde Kerstham die langzaam in de oven staat te garen. Het is gewoon magisch, weet je? Elk jaar weer voelt het als thuiskomen zodra die zoete, kruidige aroma’s zich door het huis verspreiden. Het is zo’n klassieker, en eerlijk gezegd, voor mij is een kerstdiner niet compleet zonder. Ik denk dat de liefde voor deze Honing-glazuurde Kerstham begon toen ik nog een klein meisje was en mijn oma hem maakte. Het was altijd het pronkstuk op tafel!

En weet je wat? Het is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Echt niet! Daarom wil ik vandaag mijn go-to recept voor Honing-glazuurde Kerstham met je delen. Het is supermakkelijk, met een glazuur dat je vingers erbij opeet, en gegarandeerd een succes bij iedereen aan tafel. Klaar om indruk te maken?

Honing-glazuurde Kerstham - detail 1

Waarom Je Deze Honing-glazuurde Kerstham Geweldig Zult Vinden

Oké, dus waarom is dit *mijn* favoriete recept voor Honing-glazuurde Kerstham? Nou, een paar redenen:

  • Het is echt super eenvoudig. Serieus, geen ingewikkelde stappen hier!
  • De smaak is om te smullen. Die combinatie van zoete honing, pittige mosterd en warme kruiden? Hemels!
  • Het ziet er spectaculair uit op tafel. Dit is zo’n gerecht waar iedereen “wow” bij zegt.
  • En het beste? De restjes zijn minstens zo lekker. Perfect voor broodjes de dag erna!
  • Het is gewoon dé ultieme kerstsfeerbrenger. De geur alleen al… onbetaalbaar.

Vertrouw me, deze Honing-glazuurde Kerstham wordt gegarandeerd jouw nieuwe feestfavoriet!

De Basis voor Je Honing-glazuurde Kerstham: Ingrediënten

Goed, laten we de mouwen opstropen en kijken wat we nodig hebben om deze heerlijke Honing-glazuurde Kerstham op tafel te toveren. Het zijn allemaal dingen die je waarschijnlijk wel in huis hebt of makkelijk kunt vinden. Geen gekke fratsen hier, gewoon pure, lekkere ingrediënten!

  • Een gekookte ham, van zo’n 2 tot 3 kilo. Ik pak meestal eentje die al netjes is voorbereid, dat scheelt weer werk!
  • 200 gram lekkere vloeibare honing. Elk soort werkt wel, maar een bloemenhoning is top.
  • 50 gram donkere of lichte bruine suiker, net wat je lekker vindt of in huis hebt.
  • 1 flinke eetlepel mosterd. Dijonmosterd geeft een fijne pit, maar gewone werkt ook prima.
  • Een kwart theelepel gemalen kruidnagel. Niet te veel, want dat kan snel overheersen.
  • En een kwart theelepel gemalen kaneel. Kerst in een potje!

Dat is het! Zie je wel, niks ingewikkelds aan.

Benodigdheden voor Honing-glazuurde Kerstham

Oké, naast al die lekkere ingrediënten heb je natuurlijk ook een paar handige snufjes nodig om deze Honing-glazuurde Kerstham tot een succes te maken. Gelukkig is het niet veel, en de meeste dingen heb je waarschijnlijk al in je keukenlade liggen.

  • Een goede, stevige braadslede. Eentje waar je ham comfortabel in past.
  • Aluminiumfolie. Onmisbaar om die ham lekker sappig te houden tijdens het eerste deel van het bakken.
  • Een kwastje, het liefst een siliconen exemplaar, om het glazuur netjes en gelijkmatig over de ham te verdelen.
  • En, als je het echt perfect wilt doen, een vleesthermometer. Zo weet je zeker dat je Honing-glazuurde Kerstham de perfecte temperatuur heeft bereikt.

Dat is alles! Met deze spullen ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan.

Honing-glazuurde Kerstham - detail 2

Stap-voor-Stap: Honing-glazuurde Kerstham Bereiden

Hier komt dan het leuke gedeelte: het daadwerkelijk maken van deze fantastische Honing-glazuurde Kerstham! Geloof me, het is makkelijker dan het klinkt, en het resultaat is zo de moeite waard. Volg gewoon deze stappen en je hebt straks een pronkstuk op tafel.

Het Voorbereiden van de Honing-glazuurde Kerstham

Oké, eerst zorgen we ervoor dat alles klaarstaat. Zet je oven aan en verwarm hem voor op 160°C. Dat is een mooie, rustige temperatuur zodat de ham niet uitdroogt. Haal je gekookte ham uit de verpakking. Vaak zit er nog een zwoerd omheen. Die trek je er voorzichtig af, maar laat wel een dun laagje vet zitten. Dat vetlaagje gaan we straks insnijden, dat zorgt voor een mooi patroon en helpt het glazuur erin te trekken. Pak een scherp mes en snijd ruitjes in dat vetlaagje, maar probeer niet te diep in het vlees te snijden. Gewoon door het vet heen is genoeg.

Het Aanbrengen van het Honing-glazuur

Nu maken we dat magische glazuur! Pak een kommetje en meng de honing, bruine suiker, mosterd, gemalen kruidnagel en kaneel door elkaar. Roer goed tot je een mooie, gladde saus hebt. Dit is het moment dat de keuken al heerlijk begint te ruiken! Pak je kwastje en bestrijk de ham royaal met ongeveer de helft van dit glazuur. Zorg dat het glazuur goed in de ruitjes trekt.

Bakken en Rusten van de Honing-glazuurde Kerstham

Leg de geglazuurde ham nu in je braadslede. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie. Zo blijft de ham lekker sappig tijdens het eerste deel van het bakken. Schuif hem in de voorverwarmde oven en bak hem zo’n 1 uur. Na dat uur haal je de ham uit de oven en verwijder je de folie. Nu komt de tweede laag glazuur! Bestrijk de ham nogmaals met het resterende glazuur. Zet de ham terug in de oven, nu zonder folie, en bak nog zo’n 30 minuten. Je wilt dat het glazuur mooi gekarameliseerd is en de ham een prachtige goudbruine kleur heeft gekregen. Houd het laatste kwartiertje goed in de gaten, suiker kan snel verbranden! Als de ham klaar is (je kunt eventueel de kerntemperatuur checken, die moet rond de 60°C zijn), haal je hem uit de oven. Het allerbelangrijkste nu: laat de ham minimaal 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Zo blijven alle sappen in het vlees en is hij supermals.

Honing-glazuurde Kerstham - detail 3

Tips voor een Perfecte Honing-glazuurde Kerstham

Oké, nu je weet hoe het moet, nog een paar van mijn persoonlijke tips om die Honing-glazuurde Kerstham echt van het aanrecht te laten springen. Want je wilt natuurlijk dat-ie perfect is, toch?

Mijn grootste tip? Investeer in een goede vleesthermometer. Serieus, het maakt het leven zóveel makkelijker! Je prikt hem in het dikste deel van de ham en dan zie je precies wanneer die magische 60°C is bereikt. Geen giswerk meer, gewoon perfect gegaard vlees.

En dat glazuur… Houd het laatste halfuur goed in de gaten. Dat spul kan best snel donker worden, en je wilt een mooi gekarameliseerd laagje, geen verbrande boel. Als het te snel gaat, dek de ham dan even losjes af met een nieuw stukje folie.

Laat die ham écht even rusten. Ik weet het, het is verleidelijk om meteen aan te snijden, maar die 15 minuten rust zorgen ervoor dat alle sappen zich weer door het vlees verspreiden. Het resultaat? Een supermalse Honing-glazuurde Kerstham. Echt het wachten waard!

Variaties op de Honing-glazuurde Kerstham

Nu heb je de basis te pakken voor een fantastische Honing-glazuurde Kerstham! Maar je kunt er natuurlijk nog alle kanten mee op. Dat is het leuke van koken, toch? Een beetje spelen met smaken!

Wil je het glazuur net een extra kick geven? Probeer eens een snufje gemberpoeder of een klein beetje cayennepeper erdoor te roeren. Dat laatste klinkt misschien gek, maar die lichte hitte combineert verrassend goed met het zoete. Of voeg wat sinaasappelrasp toe voor een frisse, fruitige toets. Heerlijk!

En qua bijgerechten? Alles kan! Maar ik vind gekarameliseerde appeltjes of geroosterde ananas echt fantastisch bij die zoete, zoute Honing-glazuurde Kerstham. Het frisse en zoete fruit snijdt mooi door het rijke van de ham. En natuurlijk is een klassieke aardappelpuree of een simpele groene salade ook altijd goed.

Veelgestelde Vragen over Honing-glazuurde Kerstham

Oké, ik kan me voorstellen dat je misschien nog een paar vragen hebt over het maken van deze heerlijke Honing-glazuurde Kerstham. Geen zorgen, ik heb de meest voorkomende even voor je op een rijtje gezet!

Vraag: Welk type ham kan ik het beste gebruiken?

Gebruik absoluut een *voorgekookte* ham. Dat maakt het proces zoveel makkelijker! Je hoeft hem alleen maar op te warmen en het glazuur te laten karameliseren. Een rauwe ham heeft veel meer bereidingstijd nodig.

Vraag: Mijn glazuur wordt te snel donker, wat nu?

Dat kan gebeuren, suiker verbrandt snel! Als je ziet dat het glazuur te donker wordt voordat de baktijd voorbij is, dek de ham dan losjes af met een stukje aluminiumfolie. Zo bescherm je het glazuur terwijl de ham verder opwarmt.

Vraag: Hoe weet ik zeker dat de ham warm genoeg is?

De beste manier is met die vleesthermometer die ik al noemde! Prik hem in het dikste deel van de ham, weg van het bot. De kerntemperatuur moet rond de 60°C zijn. Omdat het een voorgekookte ham is, hoef je hem alleen maar veilig op te warmen.

Vraag: Kan ik de ham van tevoren voorbereiden?

Je kunt de ham alvast uitpakken, het zwoerd verwijderen en het ruitpatroon insnijden. Je kunt zelfs het glazuur alvast maken en in een potje in de koelkast bewaren. Vlak voor het bakken haal je het glazuur eruit, roert het even door en gaat aan de slag. Dat scheelt weer stress op de dag zelf!

Honing-glazuurde Kerstham - detail 4

Voedingsinformatie Honing-glazuurde Kerstham

Oké, over de voedingsinformatie van deze Honing-glazuurde Kerstham. Het is handig om een idee te hebben, maar onthoud alsjeblieft dat dit een schatting is, hè? De exacte waarden hangen echt af van de ham die je kiest, welke honing je gebruikt en zelfs welk merk mosterd. Zie het als een richtlijn, niet als de allerlaatste waarheid. Eén ding is zeker: het is een heerlijk feestelijk gerecht!

Probeer Deze Honing-glazuurde Kerstham en Deel Je Ervaring

Zo, nu heb je het recept! Ik hoop echt dat je deze Honing-glazuurde Kerstham gaat proberen. Het is zo’n dankbaar gerecht en perfect voor de feestdagen, of eigenlijk elke keer dat je iets speciaals op tafel wilt zetten. Als je hem maakt, laat me dan alsjeblieft weten hoe het ging! Deel een foto op social media of laat hieronder een reactie achter. Ik ben zo benieuwd naar jouw Honing-glazuurde Kerstham succesverhaal!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Honing-glazuurde Kerstham

Onthutsende Honing-glazuurde Kerstham in 1 uur


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 1 uur 45 minuten
  • Yield: 8-10 porties 1x
  • Diet: Geen

Description

Een klassieke honing-glazuurde kerstham, perfect voor de feestdagen.


Ingredients

Scale
  • 1 gekookte ham (ongeveer 23 kg)
  • 200 g honing
  • 50 g bruine suiker
  • 1 eetlepel mosterd
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • ¼ theelepel gemalen kaneel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Haal de ham uit de verpakking en verwijder eventueel zwoerd, laat een dun laagje vet zitten.
  3. Snijd een ruitpatroon in het vetlaagje.
  4. Meng in een kom de honing, bruine suiker, mosterd, kruidnagel en kaneel.
  5. Bestrijk de ham met de helft van het glazuur.
  6. Plaats de ham in een braadslede en dek losjes af met aluminiumfolie.
  7. Bak de ham 1 uur in de voorverwarmde oven.
  8. Haal de ham uit de oven en verwijder de folie.
  9. Bestrijk de ham met het resterende glazuur.
  10. Plaats de ham terug in de oven en bak nog 30 minuten, of tot het glazuur gekarameliseerd is en de ham een mooie kleur heeft.
  11. Laat de ham 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Notes

  • Gebruik een vleesthermometer om te controleren of de ham de juiste kerntemperatuur heeft bereikt (ongeveer 60°C).
  • Je kunt de ham garneren met ananasringen of kersen voor een feestelijke presentatie.
  • Restjes ham zijn heerlijk in sandwiches of salades.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 1 uur 30 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1/8 van de ham
  • Calories: 400
  • Sugar: 30g
  • Sodium: 1500mg
  • Fat: 20g
  • Saturated Fat: 7g
  • Unsaturated Fat: 10g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 35g
  • Fiber: 0g
  • Protein: 30g
  • Cholesterol: 80mg

Keywords: kerstham, honingglazuur, feestdagen, varkensvlees

Recipe rating