Skip to Content

Onweerstaanbare Homemade Tomatensaus: 1 KG Genot!

Oh, vrienden! Vandaag duiken we in iets wat mijn hart sneller doet kloppen: de magie van Homemade Tomatensaus. Vergeet die potten uit de supermarkt, echt waar. Er gaat niks boven de pure, rijke smaak van saus die je helemaal zelf hebt gemaakt. Het is zo veelzijdig, zo veel lekkerder, en je proeft gewoon de liefde in elke lepel. Of je nu een snelle pasta op tafel zet, een pizza-avondje plant, of een basis zoekt voor die heerlijke lasagne, deze saus is je nieuwe beste vriend.

Ik herinner me nog hoe mijn oma altijd zei: “Een goede saus is de ziel van de Italiaanse keuken.” En ze had gelijk! De geur die door je huis zweeft terwijl deze Homemade Tomatensaus zachtjes staat te pruttelen, is al de helft van het genot. Het brengt me meteen terug naar haar keuken, waar we urenlang kletsten terwijl de pot op het vuur stond. Het maken van deze saus is voor mij niet alleen koken; het is een traditie, een stukje geschiedenis dat ik graag met jullie deel. Vertrouw me maar, dit recept is door de jaren heen geperfectioneerd en zal je niet teleurstellen!

Homemade Tomato Sauce - detail 1

Waarom je zult genieten van deze Homemade Tomatensaus

Waarom zou je de moeite nemen om zelf tomatensaus te maken, vraag je? Nou, daar zijn zóveel goede redenen voor! Ten eerste, die ongeëvenaarde smaak. Versheid, daar draait het om! En je weet precies wat erin zit – geen gekke toevoegingen of conserveermiddelen, alleen pure ingrediënten. Bovendien kun je deze Homemade Tomatensaus helemaal aanpassen aan jouw smaak. Meer pit? Minder zout? Geen probleem! Het is echt verrassend eenvoudig om te maken, en de voldoening die je krijgt van je eigen potje saus is onbetaalbaar. Geloof me, als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders!

De voordelen van zelfgemaakte tomatensaus

Naast die heerlijke smaak en de controle over je ingrediënten, biedt zelfgemaakte tomatensaus nog veel meer voordelen. Het is vaak gezonder, omdat je de hoeveelheid zout, suiker en vet zelf bepaalt. En je portemonnee zal je ook dankbaar zijn; het is een stuk goedkoper dan al die potjes uit de winkel. Maar het mooiste? Dat gevoel van voldoening. Zelf iets van begin tot eind creëren, met je eigen handen, dat is toch fantastisch? Het is pure liefde, in een potje!

Essentiële Ingrediënten voor je Homemade Tomatensaus

Oké, nu komt het leukste deel: wat hebben we nodig voor deze goddelijke Homemade Tomatensaus? Zoals ik al zei, houden we het puur en simpel. Je zult zien dat de beste smaken vaak voortkomen uit een paar kwaliteitsingrediënten. Begin met 1 kilogram rijpe tomaten – en dan bedoel ik écht rijp, vol van smaak. Mijn favorieten zijn Roma- of pruimtomaten, die zijn heerlijk vlezig en zoet. Dan hebben we 2 eetlepels extra vierge olijfolie nodig; kies een goede, de smaak proef je echt terug. Een grote ui, fijngehakt, is de basis van onze smaakexplosie, samen met 2 teentjes knoflook, ook fijngehakt, want knoflook is leven, toch? Voor de kruiden gaan we voor klassiekers: 1 theelepel gedroogde oregano en een halve theelepel gedroogde basilicum. Zout en zwarte peper naar smaak zijn onmisbaar, en een klein snufje suiker is optioneel, maar helpt echt om de zuurgraad van de tomaten te balanceren. Meer heb je niet nodig, beloofd!

Tips voor de beste tomaten voor Homemade Tomatensaus

De ster van de show zijn natuurlijk je tomaten. Kies de meest rijpe die je kunt vinden! Als het seizoen is, ga dan voor verse tomaten van de markt; die hebben de meeste smaak. Buiten het seizoen zijn goede kwaliteit bliktomaten, zoals San Marzano, ook een uitstekende optie, die zijn superzoet en vol van smaak. Maar als je de kans hebt, ga dan voor die verse, dieprode Roma’s of pruimtomaten. Knijp er zachtjes in; ze moeten stevig zijn, maar wel een beetje meegeven. Dat is het geheim voor een echt smaakvolle Homemade Tomatensaus!

Stapsgewijze Bereiding van je Homemade Tomatensaus

Oké, pak je schort maar, want nu gaan we echt aan de slag met deze heerlijke Homemade Tomatensaus! Geen stress, het is makkelijker dan je denkt. Volg gewoon deze stappen, en voor je het weet, heb je een pot vol goddelijkheid op het fornuis staan. We beginnen met de voorbereiding, want een goede basis is het halve werk, toch?

  1. Eerst wassen we die prachtige tomaten. En dan, hier komt een trucje van mijn oma: kerf een kleine ‘X’ in de onderkant van elke tomaat. Dit maakt het pellen straks supermakkelijk. Vertrouw me, dit scheelt je een hoop gedoe!
  2. Breng dan een grote pan met water aan de kook. Zodra het bubbelt, dompel je de tomaten er zachtjes in onder. Laat ze daar zo’n 30 tot 60 seconden in zwemmen. Je zult zien dat de schil begint te krullen, dat is je teken!
  3. Haal de tomaten eruit met een schuimspaan en plons ze meteen in een kom met ijswater. Dit stopt het kookproces en maakt het pellen nog makkelijker. Echt, die temperatuurshock doet wonderen!
  4. Nu komt het leuke deel: pel de tomaten. De schil glijdt er zo af! Verwijder dan de harde kern en hak de tomaten grof. Geen zorgen over perfectie hier, ze worden toch gepureerd.
  5. Verhit nu de olijfolie in een grote pan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze rustig tot hij zacht en doorschijnend is. Reken hier zo’n 5 tot 7 minuten voor. Geduld is een schone zaak!
  6. Dan mag de knoflook erbij! Bak deze nog een minuutje mee, tot het heerlijk geurig is. Pas op dat het niet bruin wordt, want dan wordt het bitter.
  7. Nu mogen de gehakte tomaten in de pan, samen met de oregano, basilicum, zout, peper en dat snufje suiker (als je die gebruikt). Roer alles goed door elkaar.
  8. Breng de saus aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het zachtjes sudderen zonder deksel. Dit duurt zo’n 30 tot 45 minuten, of totdat de saus mooi is ingedikt en de smaken diep zijn. Vergeet niet af en toe te roeren, zodat het niet aanbrandt.
  9. Wil je een gladdere saus? Gebruik dan een staafmixer direct in de pan om de saus te pureren tot de gewenste consistentie. Voor een superfijne textuur kun je de saus ook door een zeef halen. Ik hou wel van een beetje structuur, dus ik pureer meestal niet alles helemaal glad.
  10. Proef de saus en pas de kruiden aan als dat nodig is. Misschien nog een beetje zout, of wat extra peper? Jouw saus, jouw smaak!
  11. En dan, het beste deel: serveer je warme Homemade Tomatensaus met je favoriete pasta, of gebruik het als basis voor een ander gerecht. Genieten maar!

Voorbereiding van de tomaten voor de Homemade Tomatensaus

Die ‘X’ in de tomaat en dan de warmte- en koudeschok, dat is echt de truc voor perfect gepelde tomaten. Het is even een klusje, maar geloof me, het is het waard voor die zijdezachte textuur van je Homemade Tomatensaus. Vergeet ook niet de harde kern te verwijderen; die wil je echt niet in je saus hebben. Precisie hier zorgt voor een heerlijk glad resultaat!

Het sudderen voor de diepste smaak van je Homemade Tomatensaus

Het sudderen is waar de magie gebeurt. Laat die saus lekker pruttelen op laag vuur, zonder deksel. Hierdoor verdampt het vocht en concentreren de smaken zich. Af en toe roeren is belangrijk, vooral aan de onderkant, om te voorkomen dat je Homemade Tomatensaus aanbrandt. Hoe langer je sudder, hoe dieper en rijker de smaak wordt. Geduld is een schone zaak in de keuken!

Veelgestelde Vragen over Homemade Tomatensaus

Natuurlijk komen er altijd vragen op bij zo’n heerlijk recept! Dat is helemaal niet erg, want ik help je graag op weg. Deze Homemade Tomatensaus is super veelzijdig, en er zijn een paar dingen die handig zijn om te weten. Laten we eens kijken naar de meest gestelde vragen, zodat jouw saus altijd perfect is en je er maximaal van kunt genieten!

Hoe lang kan ik mijn Homemade Tomatensaus bewaren?

Goede vraag! Je kunt je vers gemaakte Homemade Tomatensaus tot wel 5 dagen bewaren in de koelkast, mits goed afgesloten in een luchtdichte container. Wil je langer genieten? Geen probleem! Deze saus vriest fantastisch in. Verdeel het in porties (handig voor een snelle maaltijd!) en vries het in luchtdichte zakjes of bakjes in. Zo blijft het tot wel 3 maanden goed in de vriezer. Ideaal voor als je een drukke week hebt!

Kan ik andere kruiden toevoegen aan mijn Homemade Tomatensaus?

Absoluut! Dit recept is een basis, en de keuken is jouw speeltuin! Ik hou zelf van de klassieke oregano en basilicum, maar experimenteer gerust. Een takje verse tijm of rozemarijn tijdens het sudderen kan een heerlijke aardse toets geven. Voor een beetje pit kun je wat rode pepervlokken toevoegen, vroeg in het proces met de ui en knoflook. En als je van laurier houdt, gooi er dan gerust een blaadje bij tijdens het sudderen en haal die eruit voordat je serveert. Vergeet niet te proeven en aan te passen naar je eigen smaak. Jouw Homemade Tomatensaus, jouw regels!

Serveren en Variaties van je Homemade Tomatensaus

Nu je zo’n fantastische pot Homemade Tomatensaus hebt gemaakt, is het tijd om ervan te genieten! De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk met je favoriete pasta. Denk aan spaghetti, penne, of zelfs verse ravioli – het past allemaal perfect. Maar deze saus is zóveel meer dan alleen een pastasaus! Gebruik het als basis voor een overheerlijke zelfgemaakte pizza, of smeer het op een broodje voor een snelle lunch. Het is ook geweldig over kip Parmezaanse kaas, of als een smaakvolle toevoeging aan je gehaktballen. En als je wat extra groenten wilt toevoegen, gooi er dan wat gesneden paprika, courgette of champignons bij tijdens het sudderen voor een hartigere saus. Of wat dacht je van wat rundergehakt of Italiaanse worst voor de vleesliefhebbers? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ideeën voor het gebruik van Homemade Tomatensaus

Je Homemade Tomatensaus is een echte alleskunner! Denk eens aan een heerlijke shakshuka voor het ontbijt, waarbij je eieren pocheert in de saus. Of gebruik het als basis voor een chili con carne, of een rijke stoofpot. Het is zelfs lekker als dipsaus voor knapperig brood of focaccia. En als je restjes hebt, vries ze dan in kleine porties in, zo heb je altijd een smaakvolle basis bij de hand voor als de inspiratie toeslaat!

Voedingsinformatie van deze Homemade Tomatensaus

Oké, voor degenen die graag weten wat ze eten, hier is een schatting van de voedingswaarde van deze Homemade Tomatensaus. Onthoud wel dat dit een schatting is, hè? De precieze waarden kunnen een beetje variëren, afhankelijk van de specifieke tomaten die je gebruikt en welk merk olijfolie je kiest. Maar het geeft je zeker een goed idee van wat je binnenkrijgt met deze heerlijke, verse saus!

Jouw ervaring met Homemade Tomatensaus telt!

Zo, daar heb je het dan: mijn recept voor de allerbeste Homemade Tomatensaus! Ik hoop echt dat je net zo enthousiast bent als ik. Maar weet je, het mooiste van koken is dat we van elkaar kunnen leren. Dus, als je deze saus hebt gemaakt, laat me dan alsjeblieft weten wat je ervan vond! Laat een reactie achter, geef het recept een beoordeling of deel je creatie op sociale media – tag me gerust! Heb je misschien een eigen twist toegevoegd? Een geheim ingrediënt? Ik ben super benieuwd naar jouw ervaringen en variaties. Samen maken we koken nóg leuker!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Homemade Tomato Sauce

Onweerstaanbare Homemade Tomatensaus: 1 KG Genot!


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 65 minuten
  • Yield: Ongeveer 4-6 porties 1x
  • Diet: Vegan

Description

Een eenvoudige en smaakvolle huisgemaakte tomatensaus, perfect voor pasta, pizza of als basis voor andere gerechten.


Ingredients

Scale
  • 1 kg rijpe tomaten (bijv. Roma of pruimtomaten)
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Een snufje suiker (optioneel, om de zuurgraad te balanceren)

Instructions

  1. Was de tomaten en kerf een kleine ‘X’ in de onderkant van elke tomaat.
  2. Breng een grote pan met water aan de kook. Dompel de tomaten 30-60 seconden onder in het kokende water, of totdat de schil begint te krullen.
  3. Haal de tomaten uit het water en dompel ze direct onder in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
  4. Pel de tomaten, verwijder de kern en hak ze grof.
  5. Verhit de olijfolie in een grote pan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze tot hij zacht en doorschijnend is, ongeveer 5-7 minuten.
  6. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut, tot het geurig is.
  7. Voeg de gehakte tomaten, oregano, basilicum, zout, peper en een snufje suiker (indien gebruikt) toe aan de pan.
  8. Breng de saus aan de kook, verlaag dan het vuur tot laag en laat sudderen zonder deksel gedurende 30-45 minuten, of totdat de saus is ingedikt en de smaken goed zijn gemengd. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  9. Voor een gladdere saus kunt u een staafmixer gebruiken om de saus te pureren tot de gewenste consistentie. U kunt de saus ook door een zeef halen voor een extra fijne textuur.
  10. Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
  11. Serveer de huisgemaakte tomatensaus warm met uw favoriete pasta of gebruik het als basis voor andere gerechten.

Notes

  • De saus kan tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
  • De saus kan ook worden ingevroren voor langere bewaring. Verdeel het in porties en vries het in luchtdichte zakken of containers in voor maximaal 3 maanden.
  • Voor een pittigere saus kunt u een snufje rode pepervlokken toevoegen tijdens het sudderen.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 45 minuten
  • Category: Saus
  • Method: Sudderen
  • Cuisine: Italiaans

Nutrition

  • Serving Size: 1/2 kop
  • Calories: 70
  • Sugar: 7g
  • Sodium: 200mg
  • Fat: 4g
  • Saturated Fat: 0.5g
  • Unsaturated Fat: 3.5g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 9g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 2g
  • Cholesterol: 0mg

Keywords: tomaten, saus, huisgemaakt, pasta, Italiaans, vegetarisch, vegan

Recipe rating