Skip to Content

Healthy Cookies without Flour and Added Sugar: 1 recept

Oké, luister even goed! Ik moet je gewoon vertellen over mijn nieuwste obsessie: deze super simpele, maar oh zo lekkere gezonde koekjes zonder bloem en toegevoegde suiker. Serieus, toen ik deze voor het eerst maakte, dacht ik: “Dit kan toch niet zo makkelijk zijn?” Maar het is het wel! Ze zijn perfect voor als je trek hebt in iets zoets, maar niet de hele suikerbom wilt. En het beste? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Deze koekjes zijn echt een gamechanger voor mij. Vooral op die momenten dat ik rond een uur of drie ‘s middags zin krijg in iets lekkers bij mijn thee. Geen schuldgevoel, gewoon puur genieten. Ze zitten boordevol goede dingen, zoals havermout voor de vezels en noten voor die lekkere crunch. En die zoete smaak? Die komt gewoon van de banaan! Geen gekke toevoegingen, geen geraffineerde suikers. Gewoon puur en echt.

Het begon eigenlijk toen ik een weekje suikervrij wilde proberen. Ik miste mijn gebruikelijke koekjes en ging op zoek naar een gezond alternatief. Na wat experimenteren kwam ik op dit recept uit. En wow, het was direct raak! Mijn kinderen zijn er ook dol op, en dat wil wat zeggen. Ze vragen er nu zelfs om als tussendoortje. Dat is toch fantastisch?

Dus als je op zoek bent naar een makkelijke, snelle en gezonde traktatie, dan is dit recept echt iets voor jou. Geloof me, je gaat hier geen spijt van krijgen. Ze zijn zacht van binnen, een beetje knapperig aan de randjes, en de combinatie van banaan, havermout en kaneel is gewoon hemels. Laten we beginnen!

Gezonde koekjes zonder bloem en suiker

Waarom je dol zult zijn op dit Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Oké, waarom zou je deze koekjes nou echt moeten proberen? Nou, om een paar supergoede redenen:

  • Ze zijn serieus gezond! Geen bloem, geen toegevoegde suiker, alleen maar goede dingen.
  • Zo makkelijk te maken dat zelfs ik het kan op een drukke dag. En ik ben soms een beetje chaotisch, haha!
  • Supersnel klaar. Van mixen tot uit de oven, je bent zo klaar.
  • De zoetheid komt puur van de rijpe banaan. Moeder Natuur’s eigen suiker!
  • Perfect als tussendoortje, voor bij de koffie of thee, of zelfs als snel ontbijtje.
  • Kinderen zijn er gek op. Echt waar!

Zie je wel? Genoeg redenen om meteen de keuken in te duiken!

Ingrediënten voor dit Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Oké, hier komt het lijstje met de helden van dit recept. Je hebt echt niet veel nodig, en de meeste dingen heb je vast al in je keukenkastjes staan. Dat is toch fijn?

  • 2 rijpe bananen: En dan bedoel ik ook écht rijp. Hoe meer bruine spikkels, hoe zoeter je koekjes worden. Perfect!
  • 100 gram havermout: Gewoon ouderwetse havermout is prima. Zorgt voor die lekkere structuur en vezels.
  • 50 gram gehakte noten: Hier kun je lekker mee variëren! Walnoten, amandelen, pecannoten… wat jij maar lekker vindt. Even grof hakken, dat geeft een fijne bite.
  • 30 gram rozijnen of andere gedroogde vruchten: Rozijnen zijn klassiek, maar gedroogde cranberry’s of abrikozen (even fijn snijden) zijn ook heerlijk.
  • 1 theelepel kaneel: Dit geeft die warme, knusse smaak. Echt onmisbaar, vind ik zelf!

Zie je? Simpel toch? Met deze basis kun je al aan de slag!

Benodigde Keukenapparatuur

Je hebt voor deze koekjes echt geen fancy keukenmachine nodig, gelukkig maar! Dit is wat je ongeveer klaarleggen:

  • Een mengkom: Gewoon een simpele kom waar je alles lekker in kunt prakken en mixen.
  • Een vork: Onmisbaar om die bananen fijn te prakken.
  • Een bakplaat: Eentje die in je oven past, natuurlijk!
  • Bakpapier: Dit voorkomt dat je koekjes vastplakken en maakt de afwas een stuk makkelijker. Echt een lifesaver!
  • Een koelrooster: Om je koekjes netjes op af te laten koelen. Zo worden ze lekker knapperig aan de buitenkant.

Meer heb je niet nodig! Simpel, toch?

Bereiding van de Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Oké, nu komt het leukste deel: de koekjes maken! Dit is echt zo simpel, je gelooft het bijna niet. Volg gewoon deze stappen, en voor je het weet ruikt je huis heerlijk naar versgebakken koekjes.

  1. Verwarm de oven voor: Zet je oven alvast aan op 180°C. En bekleed je bakplaat alvast met een stuk bakpapier. Dat scheelt straks weer gedoe.
  2. Prak de bananen: Pak die twee rijpe bananen en je vork erbij. Prak ze in de mengkom tot een gladde massa. Het hoeft niet perfect glad te zijn, een paar kleine stukjes banaan zijn juist lekker voor de structuur.
  3. Voeg de rest toe: Nu gooi je de havermout, de gehakte noten, de rozijnen (of ander gedroogd fruit) en de kaneel erbij.
  4. Alles mengen: Pak een lepel of spatel en meng alles goed door elkaar. Zorg dat de droge ingrediënten goed vermengd zijn met de geprakte banaan. Dit is je ‘deeg’. Het ziet er misschien een beetje plakkerig uit, maar dat hoort zo.
  5. Vorm de koekjes: Dit hoeft echt niet perfect. Schep met een lepel hoopjes van het mengsel op de bakplaat met bakpapier. Je kunt ze een beetje platdrukken met de achterkant van de lepel of met je vingers om mooie, ronde koekjes te krijgen. Ze lopen niet heel erg uit, dus je kunt ze redelijk dicht bij elkaar leggen.
  6. Bakken maar! Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes zo’n 15 tot 20 minuten. De baktijd kan een beetje variëren per oven, dus houd ze in de gaten. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en een beetje stevig aanvoelen.
  7. Laten afkoelen: Haal de bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier met de koekjes voorzichtig op een koelrooster. Laat ze hier helemaal afkoelen. Terwijl ze afkoelen worden ze wat steviger. Geduld is hier een schone zaak, al ruiken ze zo lekker dat het moeilijk is!

En tadaa! Je heerlijke, gezonde koekjes zijn klaar om van te genieten. Zie je wel, appeltje-eitje!

Gezonde koekjes op bakpapier

Tips voor Perfect Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Oké, dit recept is al super makkelijk, maar met een paar kleine trucjes maak je ze echt perfect. Dit zijn mijn gouden tips:

  • Gebruik écht rijpe bananen: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Hoe rijper, hoe zoeter en hoe makkelijker te prakken. Dat maakt echt een wereld van verschil voor de smaak en textuur.
  • Niet overmixen: Als je alle ingrediënten hebt toegevoegd, hoef je alleen maar te mengen tot alles net gecombineerd is. Te lang mixen maakt de koekjes taai, en dat willen we niet!
  • Druk ze een beetje plat: Het deeg loopt niet veel uit in de oven, dus vorm ze alvast in de gewenste dikte en grootte op de bakplaat.
  • Laat ze goed afkoelen: Ik weet het, het is verleidelijk om er meteen eentje te pakken als ze uit de oven komen. Maar als je ze even laat afkoelen op het rooster, worden ze steviger en lekkerder van textuur.

Met deze tips lukt het jou zeker om de allerlekkerste gezonde koekjes te bakken!

Variaties op de Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Het fijne aan dit basisrecept is dat je er supermakkelijk mee kunt spelen! Zie het als een blanco canvas voor jouw koekjescreaties. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Chocolade liefhebber? Voeg een handje pure chocolade chips toe aan het deeg. Kies eentje met een hoog cacaopercentage voor minder suiker.
  • Meer pit? Naast kaneel kun je ook een snufje nootmuskaat of gemberpoeder toevoegen voor een warmere smaak, vooral lekker in de herfst of winter.
  • Ander gedroogd fruit: Probeer eens gehakte gedroogde abrikozen, dadels (wel even fijn snijden!) of cranberry’s in plaats van rozijnen. Elke fruitsoort geeft weer een andere twist.
  • Noten variatie: Geen walnoten of amandelen in huis? Gebruik pecannoten, hazelnoten of zelfs zonnebloempitjes voor wat extra crunch.
  • Kokos fan? Roer een eetlepel geraspte kokos door het beslag voor een tropisch tintje.

Wees niet bang om te experimenteren! Dit recept is heel vergevingsgezind.

Veelgestelde Vragen over Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Oké, even wat praktische dingen. Misschien heb je nog wat vragen voordat je begint met bakken. Geen probleem! Hier zijn de meest gestelde vragen die ik krijg over deze gezonde koekjes:

Hoe bewaar ik deze koekjes het beste?

Je kunt de koekjes het beste bewaren in een luchtdichte trommel op kamertemperatuur. Zorg wel dat ze helemaal zijn afgekoeld voordat je ze in de trommel stopt, anders worden ze zompig.

Hoe lang blijven ze lekker?

In een luchtdichte trommel blijven ze zo’n 3 tot 4 dagen lekker vers. Perfect dus om een voorraadje te maken voor doordeweeks!

Kan ik de havermout vervangen door iets anders?

Havermout is echt de basis van dit recept en zorgt voor de structuur. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met iets anders, dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar als je experimenteert, laat het me vooral weten!

Kan ik ander gedroogd fruit gebruiken dan rozijnen?

Jazeker! Zoals ik al zei, gedroogde cranberry’s, gehakte abrikozen of dadels zijn ook heerlijk. Kies gewoon wat jij lekker vindt!

Kan ik de noten weglaten vanwege een allergie?

Absoluut! Je kunt de noten weglaten of vervangen door zonnebloempitjes of pompoenpitjes als je dat lekker vindt. De textuur verandert dan een beetje, maar ze zijn nog steeds heerlijk.

Voedingsinformatie (Schatting)

Even een kleine disclaimer hier: de voedingsinformatie die je hieronder ziet, is een schatting. Waarom? Omdat het super afhangt van de precieze ingrediënten en merken die jij gebruikt. Zie het als een richtlijn, oké?

Deel Jouw Ervaring

Nou, daar heb je het! Mijn favoriete recept voor deze heerlijke, gezonde koekjes. Ik ben zó benieuwd wat jij ervan vindt! Heb je ze al gemaakt? Laat het me weten in de reacties hieronder! Geef het recept een sterrenbeoordeling en deel misschien wel een foto van jouw creaties op social media. Vind ik superleuk om te zien!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Healthy Cookies without Flour and Added Sugar Recipe

Healthy Cookies without Flour and Added Sugar: 1 recept


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 10-12 koekjes 1x
  • Diet: Vegan

Description

Maak gezonde koekjes zonder bloem en toegevoegde suiker.


Ingredients

Scale
  • 2 rijpe bananen
  • 100 g havermout
  • 50 g gehakte noten (bijv. walnoten of amandelen)
  • 30 g rozijnen of andere gedroogde vruchten
  • 1 theelepel kaneel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Prak de bananen fijn in een kom.
  3. Voeg de havermout, gehakte noten, rozijnen en kaneel toe.
  4. Meng alles goed door elkaar.
  5. Vorm kleine koekjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Bak de koekjes 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  7. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notes

  • Je kunt andere soorten noten en gedroogd fruit gebruiken.
  • Voeg eventueel een snufje zout toe voor meer smaak.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte verpakking.
  • Prep Time: 10 minuten
  • Cook Time: 20 minuten
  • Category: Koekjes
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Internationaal

Nutrition

  • Serving Size: 1 koekje
  • Calories: 80
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 5mg
  • Fat: 3g
  • Saturated Fat: 0.5g
  • Unsaturated Fat: 2g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 12g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 1.5g
  • Cholesterol: 0mg

Keywords: gezonde koekjes, zonder bloem, zonder suiker, havermoutkoekjes, vegan koekjes

Recipe rating