Skip to Content

Heerlijke Healthy Carrot Cake: 1 Makkie

Er is toch niks lekkerders dan een heerlijke, zelfgebakken taart op tafel? En dan ook nog een die goed voor je is! Ik heb het hier over mijn favoriete Healthy Carrot Cake, en geloof me, deze is zo lekker dat niemand zal geloven dat ‘ie ook nog eens gezond is. Ik bak deze taart al jaren voor vrienden en familie, en het is altijd een daverend succes, zelfs bij de grootste snoepers. Geen compromis tussen smaak en gezondheid, dat is de magie van dit recept!

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Healthy Carrot Cake

Waarom is deze taart nou zo’n topper? Nou, dat is eigenlijk heel simpel! Hier zijn een paar van mijn favoriete redenen:

  • Supergezond: Gemaakt met volkorenmeel, echte wortels en natuurlijke zoetstoffen. Je proeft de goede ingrediënten!
  • Echt makkelijk te maken: Geen ingewikkelde technieken hier hoor. Zelfs als je geen keukenprins(es) bent, krijg je dit voor elkaar!
  • Heerlijk & Vochtig: Ondanks dat ‘ie gezond is, is deze taart sappig, vol smaak en gewoonweg té lekker.
  • Heel veelzijdig: Perfect voor bij de koffie, als dessert of zelfs als lekker tussendoortje. Altijd goed!

Ingrediënten voor de Perfecte Healthy Carrot Cake

Oké, laten we het hebben over wat je precies nodig hebt voor deze fantastische Healthy Carrot Cake. Het mooie is dat het allemaal super toegankelijke dingen zijn die waarschijnlijk al in je keukenkastje liggen! Voor de basis gebruik ik altijd 200 gram volkorenmeel; dat geeft net wat meer vezels en een lekkere volle smaak. Dan doen we er 1 theelepel bakpoeder bij voor wat luchtigheid. De sterren van de show qua kruiden zijn 1 theelepel kaneel, een halve theelepel nootmuskaat en een kwart theelepel gemberpoeder – die combi is echt magisch! Natuurlijk mogen de wortels niet ontbreken: 200 gram fijn geraspte wortel is perfect. Zelf rasp ik ze altijd vers vlak voor gebruik, ze geven de taart zoveel vocht en die heerlijke oranje kleur, geloof me, dat is echt een gamechanger! Vergeet ook die 100 gram rozijnen niet voor zoete verrassinkjes en 50 gram gehakte walnoten voor die lekkere crunch. Qua natte ingrediënten hebben we 2 grote eieren nodig, 100 ml neutrale plantaardige olie (zonnebloem is prima!) en om het zoet te maken gebruiken we 100 gram honing of ahornsiroop – kies wat je lekkerder vindt! En om het af te maken, 1 theelepeltje vanille-extract voor die extra warme smaak. Simpel toch?

Stap-voor-Stap Bereiding van Jouw Healthy Carrot Cake

Oké, nu komt het leukste gedeelte: bakken! Het is echt een fluitje van een cent hoor, ik beloof het. Het belangrijkste is dat je alles rustig aanpakt. We gaan eerst de oven voorverwarmen op 180°C (dat is hete lucht, of 200°C zonder, als je dat hebt). En zorg dat je je cakevorm even goed invet, of bekleed hem met bakpapier, dan blijft er niks plakken. Zie je wel, makkelijk! Een klein tipje van mij: meng het beslag niet te lang! Als je het net gecombineerd hebt, is het goed. Een paar kleine klontjes hier en daar zijn helemaal prima en zorgen juist voor die heerlijk malse taart. Te lang mixen maakt een taart taai, en dat willen we niet, toch? En als je je echt wilt uitleven, kijk dan ook eens naar honing-geroosterde wortelen, dat geeft het dan weer een totaal andere, heerlijke twist!

Voorbereiding van de Ingrediënten

Voordat we echt beginnen, even een snelle check. Zorg dat je die 200 gram wortel al hebt geraspt – dat geeft de beste textuur en vocht. En die 50 gram walnoten (of wat je ook kiest!) zijn lekker fijngehakt. Dat is eigenlijk alles wat je vooraf hoeft te doen, de rest is zo gebeurd.

Het Mengen van de Healthy Carrot Cake Ingrediënten

Nu gaan we alles samenbrengen! Pak een grote kom en meng daarin rustig het volkorenmeel, bakpoeder en al die heerlijke kruiden: kaneel, nootmuskaat en gember. Goed doorroeren. In een aparte kom klop je de 2 eieren even los. Daar doe je dan de olie, de honing of ahornsiroop en het vanille-extract bij. Even goed mengen tot een egaal geheel. Nu komt het moment suprême: giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten en voeg ook meteen de geraspte wortel, rozijnen en gehakte noten toe. Meng het nu héél rustig door, tot alles nét gecombineerd is. Serieus, niet meer dan dat!

Bakken en Afkoelen van de Healthy Carrot Cake

Dan het beslag in de voorbereide vorm gieten en de oven in! Bak de taart ongeveer 35 tot 45 minuten. Je weet dat ‘ie gaar is als je er een satéprikker insteekt en die er schoon uitkomt. Geen nat deeg meer eraan? Perfect! Laat de taart eerst zo’n 10 minuten lekker afkoelen in de vorm zelf. Dit helpt ‘m stevig te worden. Daarna haal je ‘m voorzichtig uit de vorm en laat je ‘m op een rooster helemaal afkoelen. Geduld is hierbij een schone zaak!

Een dik stuk gezonde worteltaart met meerdere lagen, roomkaasglazuur en walnoten.

Tips voor de Perfecte Healthy Carrot Cake

Oké, wil je er zeker van zijn dat jouw Healthy Carrot Cake echt álles heeft? Hier zijn nog een paar geheimpjes die ik in de loop der jaren heb ontdekt. Ten eerste, wees niet bang om te variëren met de noten. Walnoten zijn top, maar pecannoten geven ook een heerlijke smaak, en amandelen doen het ook altijd goed. Voel je vrij om te experimenteren! En voor extra vocht en een subtiele smaak boost, voeg ik soms een extra eetlepel ongezoete appelmoes toe aan het beslag – dat maakt ‘m nog smeuïger, echt waar. Een fout die ik vroeger wel eens maakte, was te veel mixen, maar nu weet ik: hoe rustiger je mengt, hoe beter de textuur. Probeer het maar eens! En als je je cake wilt opfleuren, kijk dan eens naar dit geweldige basis worteltaart recept, dat zit vol met inspiratie!

Een dikke plak gezonde worteltaart met roomkaasglazuur en walnoten, op een bord.

Veelgestelde Vragen over Healthy Carrot Cake

Ik snap het helemaal als je na het lezen nog wat vragen hebt. Hieronder probeer ik de meest voorkomende dingen even uit te leggen over mijn geliefde Healthy Carrot Cake:

Kan ik van deze Healthy Carrot Cake ook een vegan versie maken?

Jazeker, dat kan! Vervang de 2 eieren simpelweg door een ‘banana egg’: pureer daarvoor 1 rijpe banaan en voeg die toe aan je natte ingrediënten. Controleer wel even of je honing puur gebruikt; als dat zo is, vervang die dan ook door ahornsiroop of een andere plantaardige zoetstof.

Hoe bewaar ik de Healthy Carrot Cake het beste?

Deze taart is het allerlekkerst als ‘ie vers is, maar hij blijft ook nog wel een paar dagen goed. Bewaar ‘m op kamertemperatuur in een luchtdichte trommel. Dan blijft ‘ie heerlijk smeuïg. Als je ‘m langer wilt bewaren, kun je ‘m prima een paar dagen in de koelkast leggen, maar haal ‘m dan wel even van tevoren uit de koelkast zodat de smaken weer tot leven komen.

Een dikke plak gezonde worteltaart met roomkaasglazuur en walnoten, op een bord.

Mag ik er ook een cream cheese frosting bij doen?

Absoluut! Hoewel de taart van zichzelf al heerlijk is, maak je ‘m helemaal af met een simpele cream cheese frosting. Klop daarvoor wat roomkaas zacht met een beetje poedersuiker en een vleugje vanille. Dat is pas echt genieten, hoewel het dan natuurlijk wel iets minder ‘gezond’ wordt, maar soms mag dat gewoon!

Hebben jullie nog tips voor het gebruik van andere noten?

Ja hoor! Walnoten zijn geweldig, maar pecannoten geven een iets meer gekarameliseerde smaak, wat ook superlekker is bij worteltaart. Amandelen zijn ook een fijne optie als je van een mildere smaak houdt. Hak ze wel fijn, we willen die kleine crunchmomentjes, geen grote stukken!

Een heerlijk stuk gezonde worteltaart met roomkaasglazuur en walnoten, op een bord met een vork.

Voedingsinformatie (Geschat)

Even een kleine disclaimer: dit zijn schattingen, want natuurlijk speelt de exacte hoeveelheid van elk ingrediënt een rol. Maar globaal gezien bevat een stuk van deze Healthy Carrot Cake ongeveer 300 calorieën. Je krijgt zo’n 15 gram vet binnen (waarvan maar 2 gram verzadigd), 35 gram koolhydraten en een mooie 4 gram vezels. En niet onbelangrijk: zo’n 5 gram eiwit! Allemaal prima cijfers voor zo’n lekkere traktatie!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een dikke plak gezonde worteltaart met romige frosting en walnoten, op een bord.

Gezonde Worteltaart


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 60 min
  • Yield: 8 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een heerlijke en gezonde worteltaart, perfect voor elk moment.


Ingredients

Scale
  • 200g volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 200g geraspte wortel
  • 100g rozijnen
  • 50g gehakte walnoten
  • 2 eieren
  • 100ml plantaardige olie
  • 100g honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in.
  2. Meng in een kom het volkorenmeel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en gemberpoeder.
  3. Voeg de geraspte wortel, rozijnen en walnoten toe aan het droge mengsel.
  4. Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de plantaardige olie, honing of ahornsiroop en vanille-extract toe. Meng goed.
  5. Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer tot alles net gecombineerd is.
  6. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm.
  7. Bak 35-45 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  8. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster volledig laat afkoelen.

Notes

  • Je kunt ook amandelen of pecannoten gebruiken in plaats van walnoten.
  • Voor een extra smaak kun je wat citroen- of sinaasappelschil toevoegen aan het beslag.
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 40 min
  • Category: Dessert
  • Method: Baking
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 stuk
  • Calories: 300
  • Sugar: 25g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 15g
  • Saturated Fat: 2g
  • Unsaturated Fat: 13g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 35g
  • Fiber: 4g
  • Protein: 5g
  • Cholesterol: 50mg

Keywords: worteltaart, gezonde taart, volkoren, vegetarisch, dessert

Recipe rating