Skip to Content

Recept: Gemarineerde Komkommer- en Tomatensalade – Een Zomerse Frisheid op je Bord

Waarom deze salade altijd in mijn koelkast staat zodra de zon zich laat zien

Er zijn van die recepten die vanzelf terugkeren zodra het weer warmer wordt. Voor mij is deze gemarineerde komkommer- en tomatensalade zo’n klassieker. Hij duikt op zodra de eerste barbecue wordt gepland, de picknickmand weer uit de kelder komt, of ik gewoonweg snak naar iets lichts, knapperigs en fris.

Maar eerlijk? Deze salade ontstond uit noodzaak. Jaren geleden, op een snikhete julidag, wilde ik iets simpels bij de lunch dat niet warm was. Geen gedoe met pannen, geen zweet in de keuken. In de koelkast lagen een paar tomaten, een komkommer, wat rode ui en verse peterselie uit mijn balkonbakje. Wat olijfolie, een scheutje azijn erbij, even laten staan – en ineens had ik een salade die ik daarna nooit meer ben vergeten.


Eenvoudig, maar zó krachtig van smaak

Wat deze salade zo bijzonder maakt, is de combinatie van textuur en frisheid. De komkommer is knapperig en sappig, de tomaten geven hun zoetheid langzaam af, en de rode ui zorgt voor net dat beetje pit. Door de groenten te laten marineren in een mengsel van olie, azijn, kruiden en een snufje suiker, gebeurt er iets magisch: ze trekken elkaar aan, wisselen smaken uit en worden samen iets groters dan de som der delen.


Wat betekent ‘gemarineerd’ eigenlijk in dit recept?

Het marineren is hier niet bedoeld zoals bij vlees – met zuren om eiwitten af te breken – maar eerder om de smaken te laten versmelten. In plaats van alles vlak voor het serveren samen te gooien, geef je deze salade tijd. Al is het maar 30 minuten. De azijn verzacht de ui, de olie omhult de komkommer en de kruiden trekken in de tomaat. Het resultaat? Een verfrissende, kruidige salade die bij elk zomers gerecht past.


De magie zit in de eenvoud: mijn favoriete ingrediënten

Voor deze salade heb je nauwelijks iets bijzonders nodig, en toch is het eindresultaat indrukwekkend. Hier is wat ik gebruik (en waarom):

  • Komkommer (1 grote) – stevig, sappig en neutraal. Snijd ‘m in plakjes, met of zonder schil.
  • Tomaten (4 rijpe) – liefst vleestomaten of stevige roma’s. In partjes voor een rustieke uitstraling.
  • Rode ui (1/2) – dun gesneden, voor kleur en een vleugje scherpte. Het marineren verzacht de smaak.
  • Olijfolie (3 eetlepels) – gebruik een fruitige, extra vierge olie voor diepgang.
  • Witte wijnazijn of appelciderazijn (2 eetlepels) – voor zurigheid zonder agressief te zijn.
  • Oregano (1 theelepel, gedroogd) – klassiek, maar peterselie of basilicum mag ook.
  • Snufje suiker (optioneel) – haalt de tomaat op en balanceert het zuur.
  • Zout & zwarte peper – naar smaak, maar wees niet te zuinig.
  • Verse peterselie of basilicum (2 eetlepels, gehakt) – voor kleur en frisheid.

Soms voeg ik er nog wat citroenrasp aan toe of een paar druppels honing als ik in een zoetere bui ben.


Stap voor stap: hoe ik hem elke keer weer net iets anders maak

1. Snijd en bereid alle groenten
Ik begin met de komkommer. Meestal laat ik de schil eraan voor kleur en beet. Snijd ‘m in plakjes – niet te dik, niet te dun. Dan de tomaten: in partjes, zodat ze niet te veel sap verliezen. De ui snijd ik in halve ringen en spoel ik kort af onder koud water – dat maakt ze net iets zachter van smaak.

2. Meng de marinade in een kommetje
Ik klop de olie, azijn, oregano, suiker en flink wat zwarte peper door elkaar. Proeven is key. Is het te zuur? Dan een beetje extra olie of een druppel honing. Mist het pit? Dan nog een snufje zout.

3. Alles samenvoegen
De gesneden groenten gaan in een ruime kom. Daarover giet ik de marinade en hussel ik het voorzichtig door. Ik gebruik graag mijn handen – voorzichtig – om niets kapot te drukken.

4. Tijd geven om te rusten
Minstens 30 minuten in de koelkast, afgedekt. Soms laat ik het een paar uur staan, en dan zijn de smaken nóg intenser. De komkommer wordt bijna licht ingelegd, en de ui is heerlijk mild.

5. Afmaken vlak voor het serveren
Vlak voor het serveren voeg ik de verse kruiden toe. Die blijven dan fris en fleurig. Soms roer ik nog wat extra olie erdoor voor glans.


Waarom deze salade zoveel meer is dan een bijgerecht

Je zou denken: het is maar wat gesneden groenten in een kom. Maar dat doet deze salade tekort. Hij brengt balans. Heb je een zwaar hoofdgerecht, dan zorgt deze salade voor luchtigheid. Heb je een romige pasta, dan snijdt hij daar perfect doorheen. En op warme dagen is het zelfs genoeg als lichte lunch – met wat brood en misschien een stukje geitenkaas erbij.

Voor mij is dit een gerecht dat zich aanpast. Het is net zo welkom op een zomerse picknick als bij een herfstige ovenschotel als fris bijgerecht. En dat maakt het een van mijn favoriete ‘altijd-goed’ recepten.


Tips die ik door de jaren heen heb geleerd

  • Gebruik tomaten op kamertemperatuur. Die hebben meer smaak dan koude tomaten uit de koelkast.
  • Laat de salade niet te lang staan met verse basilicum. Die wordt bruin – voeg het pas vlak voor het opdienen toe.
  • Komkommer uit de tuin? Laat ‘m dan een uurtje uitlekken met zout als hij veel vocht bevat.
  • Rode ui te scherp? Laat ‘m even weken in azijn of spoel af met heet water.
  • Maak dubbele porties. Hij is de volgende dag nog lekkerder.

Eerste keer dat ik deze salade serveerde voor gasten… en iedereen om het recept vroeg

Ik weet nog goed dat ik deze salade voor het eerst maakte voor een spontane barbecue met vrienden. Iedereen bracht iets mee, en ik wilde iets dat fris, vegetarisch en ‘onopvallend lekker’ was. Iets dat niet in de spotlight stond, maar wel zou opvallen zodra je het proefde.

Binnen tien minuten na het opscheppen vroeg iemand: “Wat zit hier in? Hoe kan het zó simpel en toch zo smaakvol zijn?”
Ik legde het uit – en prompt kwamen de telefoons tevoorschijn om het recept in hun notities te typen. Sindsdien noemden ze het gekscherend ‘Marinade-magie’. En eerlijk? Dat is precies wat het is.


In Deel 2 vertel ik je:

  • Hoe je deze salade kunt uitbreiden tot volwaardige maaltijd
  • Welke variaties geweldig werken met feta, olijven of kikkererwten
  • Mijn favoriete serveermomenten – van picknick tot tapasavond
  • En hoe je deze salade perfect kunt bewaren of voorbereiden voor feestjes

Hier is Deel 2 van de blogpost over de Gemarineerde Komkommer- en Tomatensalade – met extra variaties, serveertips en persoonlijke inzichten


Hoe je van een bijgerecht een volwaardige maaltijd maakt

Deze salade is heerlijk licht, maar met een paar simpele toevoegingen wordt hij ook een stevige lunch of zelfs een avondmaaltijd. Het draait allemaal om balans: iets romigs, iets zoutigs en eventueel iets met bite.

Hier zijn mijn favoriete combinaties:


1. Met feta en olijven
Voeg 100 gram verkruimelde feta toe, samen met een handje Kalamata-olijven. De feta smelt niet, maar omhult de komkommer en tomaat met romigheid en zout – een klassieke Griekse draai.


2. Met kikkererwten of linzen
Spoel een blik kikkererwten af of gebruik gekookte linzen. Deze bonen nemen de marinade prachtig op en maken het geheel vullend zonder zwaar te zijn. Extra proteïne, extra textuur.


3. Met avocado en limoensap
Snijd een rijpe avocado in blokjes en besprenkel met limoensap zodat hij niet verkleurt. Meng vlak voor serveren door de salade. De romige avocado vormt een perfect contrast met de zurige dressing.


4. Met gegrilde halloumi
Snijd halloumi in plakjes, grill tot goudbruin en serveer warm bovenop de salade. Het zoute van de kaas tilt alles naar een hoger niveau. Een favoriet op zomeravonden.


5. Met bulgur of couscous
Roer wat gekookte en afgekoelde bulgur of couscous door de salade. Ideaal voor picknicks of lunches, en het vult net wat meer. Voeg eventueel wat munt toe voor frisheid.


Perfect bij… eigenlijk bijna alles

Deze salade is een soort culinaire kameleon – hij past zich aan aan wat je daarnaast serveert. Hier zijn een paar van mijn favoriete combinaties:

  • Bij de barbecue: Naast gegrilde kip, worstjes of halloumi.
  • Op een tapasavond: In een schaal naast hummus, brood, gegrilde paprika en olijven.
  • Bij pasta of pizza: Snijdt perfect door het vet van kaas of tomatensaus.
  • Op een zomerse brunchtafel: Fris tussen de croissants en fruitsalade.
  • Als lichte lunch: Met brood, een gekookt eitje en wat zaden.

Een onverwachte salade-hit op een regenachtige dag

Soms is het juist op niet-zomerse dagen dat deze salade verrast. Ik weet nog dat ik ‘m een keer maakte toen de zomer even pauze nam – grijze lucht, lichte regen, alles klam. Toch wilde ik iets fris. Ik combineerde de salade met warme falafel en een yoghurt-tahindressing.

Wat gebeurde? Juist doordat het buiten zó nat en somber was, smaakte de salade nóg levendiger. De kleuren sprongen van het bord, de smaken kwamen binnen als een zonnestraal. Sindsdien is het mijn go-to als ik de zomer wil voelen, zelfs als hij zich niet laat zien.


Slim bewaren en voorbereiden

1. Hoe lang blijft het goed?
Tot wel 2 dagen in de koelkast, mits goed afgesloten. De smaken worden intenser, maar de komkommer wordt na dag 2 soms iets slapper. Voeg op dag 2 wat verse kruiden en een scheutje olie toe voor opfrissing.

2. Dressing apart bewaren?
Als je alles vooruit wilt snijden, bewaar dan de dressing apart. Meng pas vlak voor het serveren voor maximale knapperigheid.

3. Meenemen naar een picknick of lunch?
Perfect. Neem de salade en dressing apart mee in potjes. Meng ter plekke. Of doe het in één grote pot, draai dicht, even schudden, en klaar!

4. Voor een etentje:
Maak de salade 2 uur van tevoren, maar voeg verse basilicum pas vlak voor het serveren toe – anders wordt hij slap en bruin.


Variaties die je kunt uitproberen

Voor een Aziatische twist:
Vervang oregano door koriander, gebruik rijstazijn in plaats van wijnazijn, en voeg een scheutje sesamolie en sojasaus toe. Strooi er sesamzaad over.

Voor een Midden-Oosterse stijl:
Voeg sumak toe aan de dressing en gebruik munt en peterselie als kruiden. Serveer met pita en hummus.

Voor een Italiaanse variant:
Gebruik basilicum, buffelmozzarella en een scheut balsamico. Voeg cherrytomaatjes toe in plaats van gewone tomaten.


Mijn geheime ingrediënten (die eigenlijk niet geheim zijn)

Iedereen heeft van die kleine trucjes die een gerecht net naar een hoger niveau tillen. Hier zijn de mijne voor deze salade:

  • Citroenrasp: een theelepeltje raspt over de salade maakt het frisser zonder zuur toe te voegen.
  • Een drupje honing: balanceert de zurigheid, zeker als je iets scherpere uien gebruikt.
  • Mosterd in de dressing: een theelepel Dijon-mosterd zorgt voor binding en diepte.
  • Verse dille: geeft een lichte anijsachtige toets die verrassend goed werkt.

Een salade met karakter, elke keer weer anders

Wat ik het mooiste vind aan dit recept, is dat het me blijft verrassen. Soms maak ik ‘m simpel, puur, zonder fratsen. Soms bouw ik ‘m uit tot maaltijdsalade met peulvruchten, noten en ei. En elke keer past hij zich aan aan het moment – aan wat er in mijn koelkast ligt, aan mijn stemming, aan het seizoen.

Er zijn weinig recepten die zó veelzijdig zijn, zó verfrissend, en toch zó makkelijk. En misschien is dat wel waarom ik hem al jaren blijf maken. Hij vraagt weinig, maar geeft veel.


Probeer ‘m zelf – en geef jouw draai eraan

Heb jij deze salade gemaakt? Voeg je er iets aan toe dat ik nog niet noemde? Laat het me weten! Deel je versie met me – of het nu een snelle lunch is, een barbecue-hit of jouw favoriete maaltijdsalade.

Want dit recept leeft pas écht als het wordt gedeeld, aangepast, en van jou wordt gemaakt.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gemarineerde komkommer- en tomatensalade met rode ui en verse kruiden – een frisse, kleurrijke klassieker voor elke zomerse tafel.

Recept: Gemarineerde Komkommer- en Tomatensalade – Een Zomerse Frisheid op je Bord


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 40 minuten (inclusief marineren)
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegan

Description

Gemarineerde komkommer- en tomatensalade met rode ui, verse kruiden en frisse dressing – een zomerse klassieker vol smaak en knapperigheid.


Ingredients

Scale
  • 1 grote komkommer, in plakjes
  • 4 rijpe tomaten, in partjes
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn of appelciderazijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel suiker (optioneel)
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels verse peterselie of basilicum, fijngehakt

Instructions

  1. Snijd komkommer, tomaten en rode ui en doe ze in een grote kom.
  2. Klop olijfolie, azijn, oregano, suiker, zout en peper tot een dressing.
  3. Giet de dressing over de groenten en hussel voorzichtig door.
  4. Dek de salade af en laat minimaal 30 minuten marineren in de koelkast.
  5. Voeg vlak voor het serveren de verse kruiden toe en meng opnieuw.

Notes

  • Gebruik tomaten op kamertemperatuur voor meer smaak.
  • Voeg feta, olijven of kikkererwten toe voor een maaltijdsalade.
  • Laat ui kort weken in azijn of spoel af voor mildere smaak.
  • Voeg mosterd of citroenrasp toe voor extra diepte in de dressing.
  • Vooraf te bereiden en ideaal voor picknicks of barbecue.
  • Prep Time: 10 minuten
  • Cook Time: 0 minuten
  • Category: Salades
  • Method: Rauw, gemarineerd
  • Cuisine: Mediterrane

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 90
  • Sugar: 4g
  • Sodium: 100mg
  • Fat: 7g
  • Saturated Fat: 1g
  • Unsaturated Fat: 6g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 7g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 1g
  • Cholesterol: 0mg

Keywords: gemarineerde komkommer- en tomatensalade, zomerse salade, frisse salade, komkommersalade, salade bijgerecht, vegan salade

Recipe rating