Skip to Content

heerlijke gebakken kip: 30 minuten

Oké, luister, ik moet je iets vertellen over gebakken kip. Niet die vette, gefrituurde versie die je thuis misschien vermijdt, nee, nee! Ik heb het over gebakken gefrituurde kip. Ja, je leest het goed! Het is mijn geheim voor die heerlijke, superkrokante korst waar iedereen zo gek op is, maar dan zonder al die rommel en gedoe van frituren. Dit recept is echt een gamechanger. Ik maak het zo vaak, vooral als ik zin heb in iets lekkers maar niet te veel tijd wil besteden. Het ruikt trouwens fantastisch in huis als dit in de oven staat, echt een feestje!

Baked Fried Chicken - detail 1

En waarom is dit recept zo geweldig? Nou, hier zijn een paar redenen waarom je dit MOET proberen:

  • Het is supersnel klaar met voorbereiden, echt een makkie!
  • Geen frituurpan nodig, dus veel minder troep en gedoe.
  • Je krijgt die heerlijke krokante bite, maar dan een stuk gezonder.
  • Het is gewoonweg onweerstaanbaar lekker, je eet je vingers erbij op!

Essentiële Ingrediënten voor Uw Baked Fried Chicken

Oké, om die goddelijke gebakken kip te maken, heb je niet veel nodig, maar de kwaliteit van je ingrediënten maakt echt een verschil. Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, dat maakt het proces zo veel soepeler. Het is echt de moeite waard om even langs de winkel te gaan voor de beste spullen!

De Kip: Kiezen van de Juiste Stukken

Voor dit recept gebruik ik het liefst lekkere kipdelen zoals drumsticks of dijfilets. Die blijven lekker sappig en krijgen een fantastische korst. Je kunt ook kiezen voor kipfilet, maar zorg dan dat je die niet te lang bakt, anders wordt het droog. Het is echt de malsheid van de donkere kipstukken die dit recept zo verrukkelijk maakt.

Het Geheim van de Krokante Korst: Bloem en Kruiden

De magie zit hem echt in de kruidenmix die we door de bloem mengen! Ik gebruik bloem als basis, maar dan komt het: paprikapoeder voor een beetje kleur en diepte, knoflook- en uienpoeder voor die heerlijke hartigheid, en natuurlijk zout en peper om alles op smaak te brengen. Dit mengsel zorgt ervoor dat de kip een heerlijk gekruide, krokante jas krijgt die we zo graag willen.

Vocht en Binding: Eieren en Melk

Dan hebben we nog de natte component: eieren en melk. Dit is super belangrijk, want het zorgt ervoor dat het kruidenmengsel goed aan de kip blijft plakken. Het is net een soort lijm die alles bij elkaar houdt, zodat je die perfecte, egale laag krijgt. Zonder dit zou de kruidenlaag er misschien afvallen tijdens het bakken, en dat willen we natuurlijk niet!

Baked Fried Fried Chicken - detail 2

Bereidingsinstructies voor de Beste Baked Fried Chicken

Oké, het echte werk begint nu! Het maken van deze gebakken gefrituurde kip is echt een fluitje van een cent, geloof me. Volg gewoon deze stappen en je hebt straks de allerlekkerste, krokantste kip die je ooit hebt geproefd, zonder de stress van frituren.

Voorbereiding van de Oven en Bakplaten

Zet je oven alvast aan op 200 graden Celsius. Terwijl die opwarmt, pak je een bakplaat. Leg er even wat bakpapier op, dat scheelt straks een hoop afwas. Echt, dat kleine beetje moeite is het dubbel en dwars waard!

Het Creëren van de Krokante Coating

Nu gaan we de kip lekker klaarmaken. Pak je kipdelen en haal ze eerst goed door het bloemmengsel. Zorg dat elk stukje helemaal bedekt is, dat is het geheim! Daarna dip je ze even door het ei-melkmengsel, laat het overtollige er even afdruipen, en dan weer terug in het bloemmengsel. Druk het een beetje aan zodat de kruidenlaag goed blijft zitten. Dubbel paneren is hier echt de sleutel tot succes!

Bakken en Garen: Het Perfecte Resultaat

Leg de gepaneerde kip nu netjes op de bakplaat. Zorg dat de stukken niet te dicht op elkaar liggen, anders worden ze niet zo mooi krokant. Besprenkel ze nog even met een klein beetje olie – dit helpt om die gouden, knapperige korst te krijgen. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze zo’n 30 tot 40 minuten. Halverwege de baktijd, zo rond de 20 minuten, is het slim om de kip even om te draaien. Zo krijgt elke kant die prachtige kleur en die heerlijke crunch!

Baked Fried Chicken - detail 3

Tips en Trucs voor Succesvolle Baked Fried Chicken

Oké, je hebt de kip lekker gepaneerd en in de oven geschoven, maar hoe weet je nu zeker dat ‘ie perfect is? En hoe krijg je die éxtra krokante korst waar we allemaal zo van houden? Hier deel ik een paar van mijn geheimen!

Het Belang van Kerntemperatuur

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de kip goed gaar is. Het beste trucje? Een vleesthermometer! Prik die in het dikste deel van een kipdeel, en als ‘ie 75 graden Celsius aangeeft, weet je dat het helemaal goed zit. Zo voorkom je dat de kip nog rauw is van binnen, of juist te ver gebakken. Voor meer informatie over veilige kerntemperaturen kun je terecht bij het Voedingscentrum.

Extra Krokantheid Verkrijgen

Wil je die superkrokante korst? Zorg dat de kipstukken niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat, geef ze wat ruimte! Als je echt fan bent van extra knapperig, kun je de laatste paar minuten de ovengrill even aanzetten. Houd het wel goed in de gaten, want het kan snel verbranden. Dat geeft die heerlijke extra crunch!

Variaties en Serveersuggesties voor Uw Baked Fried Chicken

Oké, dit basisrecept is al fantastisch, maar je kunt er natuurlijk nog alle kanten mee op! Het is zo leuk om te spelen met smaken, vind je niet? Hier zijn wat ideeën om je gebakken kip nog specialer te maken.

Experimenteren met Kruiden en Specerijen

Voel je vrij om te experimenteren met de kruiden! Een beetje cayennepeper geeft een lekkere kick, gerookt paprikapoeder geeft een diepere smaak, of misschien wat gedroogde Italiaanse kruiden? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb laatst zelfs wat kerriepoeder toegevoegd, was ook heerlijk! Als je van pittig houdt, probeer dan eens deze pittige knoflook garnalen tacos.

Perfecte Bijgerechten voor Gebakken Kip

En wat eet je erbij? Klassiekers zoals romige aardappelpuree, frisse coleslaw, of een stukje maïsbrood zijn altijd een schot in de roos. Zelf vind ik het ook heerlijk met een simpele salade om het wat lichter te houden. Het is echt een veelzijdig gerecht!

Baked Fried Chicken - detail 4

Veelgestelde Vragen over Baked Fried Chicken

Heb je nog vragen over deze heerlijke gebakken gefrituurde kip? Ik snap het helemaal, soms wil je gewoon even zeker weten hoe het zit. Hier heb ik de meest voorkomende dingen op een rijtje gezet!

Hoe bewaar ik restjes Baked Fried Chicken?

Restjes? Dat gebeurt hier niet vaak, haha! Maar als het toch gebeurt, bewaar je de kip in een luchtdichte bak in de koelkast. Om ‘m weer lekker krokant te krijgen, kun je ‘m het beste even in de oven opwarmen, niet in de magnetron, want dan wordt ‘ie zacht.

Kan ik ook andere kipdelen gebruiken voor deze Baked Fried Chicken?

Jazeker! Naast drumsticks en dijfilets werken kipfilet of zelfs kippenvleugels ook prima. Houd er wel rekening mee dat kipfilet sneller droog kan worden, dus houd die wat beter in de gaten tijdens het bakken. Vleugels zijn vaak sneller gaar!

Is deze Baked Fried Chicken echt krokant?

Absoluut! Het geheim zit ‘m in het dubbel paneren en het bakken op de juiste temperatuur. Zorg dat de kip niet te dicht op elkaar ligt op de bakplaat en geef het de tijd om die goudbruine, knapperige korst te ontwikkelen. Een klein beetje olie eroverheen helpt ook enorm!

Voedingsinformatie

Dit recept is voor ongeveer 4 porties, waarbij elke portie zo’n 550 calorieën bevat. Het zit vol met eiwitten (ongeveer 40g per portie), wat goed is voor de spieren. Er zit niet veel suiker in (slechts 3g), maar wel wat vet (30g), waarvan een deel verzadigd vet is. De rest van de voedingswaarden, zoals koolhydraten en vezels, zijn ook prima in balans voor een heerlijke maaltijd.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Baked Fried Chicken

heerlijke gebakken kip: 30 minuten


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Onbekend

Description

Krokant gebakken kip, heerlijk en makkelijk te maken.


Ingredients

Scale
  • 1 kg kipdelen
  • 200 g bloem
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 10 g paprikapoeder
  • 5 g knoflookpoeder
  • 5 g uienpoeder
  • 10 g zout
  • 5 g zwarte peper
  • Olie om te bakken

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Klop de eieren los met de melk in een kom.
  3. Meng in een andere kom de bloem met paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper.
  4. Haal elke kipdeel eerst door het bloemmengsel, dan door het eiermengsel en tot slot weer door het bloemmengsel. Zorg dat de kip goed bedekt is.
  5. Leg de kipdelen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Besprenkel de kip met een beetje olie.
  7. Bak de kip in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot deze goudbruin en gaar is. Keer de kip halverwege de baktijd om.

Notes

  • Serveer met uw favoriete bijgerechten.
  • Controleer de gaarheid van de kip met een vleesthermometer; de kerntemperatuur moet 75°C zijn.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 40 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie (ongeveer 250g)
  • Calories: 550 kcal
  • Sugar: 3 g
  • Sodium: 800 mg
  • Fat: 30 g
  • Saturated Fat: 8 g
  • Unsaturated Fat: 22 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 30 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 40 g
  • Cholesterol: 150 mg

Keywords: gebakken kip, gefrituurde kip, krokante kip, kip recept

Recipe rating