Oké, luister even goed! Als er één gerecht is dat mijn hart (en maag!) sneller doet kloppen, dan is het wel deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook. Dit is geen ingewikkeld gedoe, nee hoor. Dit is puur comfort food, recht uit de pan. Ik stuikelde jaren geleden over een soortgelijk recept toen ik wanhopig op zoek was naar een makkelijk bijgerecht. Het bleek een openbaring! Wie had gedacht dat simpele kool, een beetje spek en wat ui en knoflook zo’n smaakexplosie konden geven?
Sindsdien staat Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook standaard op het menu. Het is mijn go-to als ik snel iets warms en hartigs wil. Het ruikt goddelijk tijdens het bakken en smaakt nóg beter. Geloof me, dit wil je proberen!
Waarom je dol zult zijn op deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook
Oké, waarom is deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook nou zo’n hit bij mij (en hopelijk straks ook bij jou)? Nou, om een paar simpele, maar oh zo belangrijke redenen:
- Het is ZO makkelijk! Echt, als je kunt snijden en roeren, kun je dit maken.
- Het staat razendsnel op tafel. Perfect voor die doordeweekse avonden.
- De smaakcombinatie van zout spek, zoete ui en pittige knoflook met die zachte kool? Hemels!
- Het is een fantastisch bijgerecht. Past overal bij, van een braadstuk tot een simpel stukje kip.
Dus ja, eenvoud, snelheid en die onweerstaanbare smaak – dat is waarom je dit recept voor Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook echt moet proberen!
Essentiële ingrediënten voor Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook
Goed, voordat we de keuken induiken en die heerlijke geuren loslaten, hebben we natuurlijk wel een paar dingen nodig. Gelukkig is het lijstje voor deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook lekker kort en simpel. Dit zijn de helden die dit gerecht maken:
- 1 middelgroot hoofd witte kool, fijn gesneden. Ja, zelf snijden is het lekkerst!
- 200 gram spek, in kleine blokjes. Kies je favoriet, de mijne is een beetje rokerig.
- 1 grote ui, fijn gesnipperd. Niet te grof, we willen zachte, zoete uitjes.
- 3 teentjes knoflook, heel fijn gehakt. Of pers ze even, net wat je makkelijk vindt.
- Zout, naar smaak. Begin voorzichtig, het spek is al zout!
- Verse zwarte peper, ook naar smaak. Een beetje pit is fijn.
Dat is alles! Zie je? Niks ingewikkelds, gewoon pure, smaakvolle ingrediënten voor jouw perfecte Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook.
Hoe je deze heerlijke Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook bereidt
Oké, nu wordt het leuk! Het maken van deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook is echt kinderspel, zolang je maar een paar simpele stappen volgt. Hier is hoe ik het altijd doe, voor dat perfecte, smaakvolle resultaat. Geen stress, gewoon lekker koken!
Spek krokant bakken voor Gebakken Kool
We beginnen met de smaakbom: het spek! Pak een ruime pan of hapjespan, eentje waar straks lekker veel kool in past. Doe de spekblokjes erin en zet het vuur op middelhoog. Nu is het een kwestie van geduld. Bak het spek rustig tot het heerlijk goudbruin en knapperig is. Dit duurt meestal een minuutje of 5 tot 8, afhankelijk van hoe dik je spek is. Blijf er een beetje bij, want je wilt niet dat het aanbrandt!
Als het spek klaar is, haal je het met een schuimspaan uit de pan en leg je het even op een stukje keukenpapier om uit te lekken. En hier komt het belangrijke deel: laat het spekvet in de pan zitten! Dat is pure smaak en de basis voor de rest van je Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook. Gooien we absoluut niet weg!
Ui en knoflook fruiten als basis voor Gebakken Kool
Met dat heerlijke spekvet nog in de pan, is het nu tijd voor de ui. Gooi de gesnipperde ui in de pan en draai het vuur ietsje lager, naar medium-laag. Bak de ui rustig, roer af en toe, tot ‘ie zacht en glazig wordt. Dit duurt zo’n 5 tot 7 minuten. Je zult merken dat de ui een beetje zoet wordt door het bakken in het spekvet. Heerlijk!
Nu de knoflook! Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de pan met de ui. Bak dit maar heel even mee, zo’n minuutje. Je ruikt meteen hoe lekker dit is! Pas wel op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt ‘ie bitter. Gewoon even kort meebakken tot het geurig is, dat is genoeg.
Het bakken van de kool en het samenvoegen
Oké, de basis is gelegd. Nu komt de kool! Gooi de fijngesneden witte kool in de pan bij de ui en knoflook. Dit lijkt misschien heel veel, maar kool slinkt enorm tijdens het bakken, dus geen paniek als de pan vol zit! Roer alles goed door elkaar, zodat alle kool bedekt is met dat lekkere spekvet en mengsel van ui en knoflook.
Nu gaan we de kool bakken. Blijf af en toe roeren en laat de kool rustig bakken tot ‘ie zacht is. Hoe lang dit duurt, hangt een beetje af van hoe gaar je de kool wilt. Ik hou van kool die nog een klein beetje bite heeft, dus dan bak ik het zo’n 10-15 minuten. Wil je ‘m zachter, bak dan iets langer. Proef tussendoor om te kijken of het naar je zin is.
Als de kool de juiste zachtheid heeft, is het tijd om het gebakken spek weer terug in de pan te doen. Roer het spek erdoorheen, zodat het weer warm wordt en de smaken goed mengen. Nu proeven! Breng je Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook op smaak met zout en verse zwarte peper. Denk eraan: het spek is al zout, dus begin met een klein snufje en voeg meer toe als het nodig is. En dan… serveren maar! Warm is dit gerecht echt het allerlekkerst.
Tips voor perfecte Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook
Oké, om die Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook echt onvergetelijk te maken, heb ik nog een paar kleine trucjes voor je. Dit zijn de dingen die het verschil maken, geloof me:
- Kies je kool met zorg: Ga voor een stevig, wit koolhoofd dat zwaar aanvoelt voor zijn grootte. Dat betekent dat ‘ie lekker vers is en veel vocht bevat. Dat komt de textuur ten goede!
- Spek is koning: Neem de tijd om het spek rustig uit te bakken. Je wilt dat ‘ie knapperig is én dat al dat heerlijke vet vrijkomt. Dat vet is de smaakmaker van je Gebakken Kool!
- Niet te veel roeren: Als de kool eenmaal in de pan ligt te bakken, hoef je niet constant te roeren. Laat het even liggen, dan kan het mooi karamelliseren en krijgt het die lekkere gebakken smaak. Af en toe omscheppen is genoeg.
- Proeven, proeven, proeven: Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Zout en peper zijn naar smaak, en omdat spek van zichzelf al zout is, moet je echt even proeven voordat je van alles toevoegt. Begin met een klein beetje en voeg meer toe als het nodig is.
Met deze simpele tips tover je gegarandeerd een pan perfecte Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook op tafel!
Variaties op Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook
Het mooie van dit recept voor Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook is dat je er heerlijk mee kunt spelen! De basis is fantastisch, maar je kunt eindeloos variëren. Dat maakt het nooit saai!
Wil je wat extra groen? Gooi er gerust wat gesneden paprika, wortelreepjes of zelfs sperzieboontjes bij. Bak ze even mee met de kool. Voor wat extra pit voeg ik soms een snufje rode pepervlokken toe tegelijk met de knoflook. Wow, dat geeft een lekkere kick! Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten spek; gerookt spek geeft weer een andere dimensie dan gewoon ontbijtspek. En als je een beetje lef hebt, probeer dan eens een drupje appelazijn op het einde, voor wat frisheid!
Veelgestelde vragen over Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook
Ik krijg vaak vragen over deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook, wat logisch is want het is zo’n fijn en makkelijk gerecht. Hier zijn een paar van de meest voorkomende, met mijn antwoorden natuurlijk!
Kan ik Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook van tevoren maken?
Ja hoor, dat kan zeker! Je kunt de spek alvast bakken en de ui en knoflook fruiten. Bewaar dit apart van de gesneden kool. Vlak voor het serveren bak je dan de kool in het spekvet met het ui-knoflookmengsel en voeg je het spek op het laatst toe. Het is het allerlekkerst als het vers uit de pan komt, maar voorbereiden scheelt zeker tijd!
Hoe bewaar ik restjes Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook?
Mocht je onverhoopt restjes overhouden (wat zelden gebeurt hier!), dan bewaar je die heel makkelijk. Laat de Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook eerst helemaal afkoelen. Doe het dan in een luchtdichte bak en zet het in de koelkast. Daar blijft het zo’n 2-3 dagen goed. Opwarmen kan in de magnetron of, nog beter, even kort in een pannetje op het vuur.
Nog een vraag die ik wel eens krijg: **Kan ik diepvrieskool gebruiken?** Ik zou het persoonlijk niet aanraden voor dit recept. Verse kool geeft de beste textuur en smaak aan je Gebakken Kool. Diepvrieskool kan snel papperig worden en mist die lekkere ‘bite’.
Nutritionele informatie voor Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook
Oké, als je een beetje let op wat je eet, of gewoon nieuwsgierig bent, is het fijn om te weten wat er in zo’n heerlijk portie Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook zit. Dit is een schatting hoor, want het hangt natuurlijk af van welk spek je gebruikt en hoe gul je bent met het spekvet!
Ongeveer per portie (en dit recept maakt er vier):
- Calorieën: ongeveer 350
- Suiker: zo’n 5 gram
- Natrium: rond de 600 mg (dat komt vooral door het spek!)
- Vet: ongeveer 25 gram (ja, spekvet is smaakvol, maar ook vet!)
- Verzadigd vet: zo’n 8 gram
- Koolhydraten: rond de 15 gram
- Vezels: een mooie 5 gram
- Eiwit: ongeveer 15 gram
Zie het als een richtlijn. Het belangrijkste is dat je geniet van je zelfgemaakte Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook!
Probeer dit recept van Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook vandaag nog!
Nou, ben je al overtuigd? Ik hoop van wel! Deze Gebakken Kool met Spek, Ui en Knoflook is echt zo’n simpel gerecht dat iedereen kan maken, en het resultaat is altijd verrassend lekker. Het bewijst maar weer dat je met een paar eenvoudige ingrediënten iets fantastisch op tafel kunt zetten.
Dus, waar wacht je nog op? Duik de keuken in, haal die kool en dat spek in huis en ga aan de slag! Ik ben super benieuwd wat je ervan vindt. Laat hieronder een reactie achter of deel een foto van jouw creatie op social media. Eet smakelijk!
Print
Gebakken Kool met Spek ui knoflook: 4 porties
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 4 porties 1x
- Diet: Geen
Description
Een eenvoudig en smakelijk gerecht van gebakken kool met spek, ui en knoflook.
Ingredients
- 1 hoofd witte kool, fijngesneden
- 200 g spek, in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
Instructions
- Bak het spek in een grote pan op middelhoog vuur tot het knapperig is. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Laat het vet in de pan.
- Voeg de gesnipperde ui toe aan het spekvet in de pan en bak deze tot ze zacht en glazig zijn, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1 minuut tot het geurig is.
- Voeg de fijngesneden kool toe aan de pan. Roer goed door zodat de kool bedekt is met het spekvet en de ui.
- Bak de kool onder af en toe roeren tot deze zacht is, ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van hoe zacht je de kool wilt.
- Voeg het gebakken spek weer toe aan de pan. Roer door.
- Breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Serveer warm.
Notes
- Je kunt ook andere soorten spek gebruiken, zoals gerookt spek.
- Voor een pittigere variant kun je een snufje rode pepervlokken toevoegen.
- Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij vlees of vis.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 20 minuten
- Category: Bijgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 350
- Sugar: 5g
- Sodium: 600mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 8g
- Unsaturated Fat: 15g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 15g
- Fiber: 5g
- Protein: 15g
- Cholesterol: 50mg
Keywords: Gebakken Kool, Spek, Ui, Knoflook, Bijgerecht