Skip to Content

Heerlijk gebakken bloemkool met champignons: 35 min

Oh, heb je ook van die dagen dat je denkt: ‘Wat moet ik nu weer eten?’ Ik ken het! En dan, pats, duik ik in mijn receptenmap en daar ligt hij: gebakken bloemkool met champignons. Serieus, dit recept is echt een redder in nood. Het is zo bizar simpel, maar de smaak is echt om te smullen. Binnen no-time heb je een super gezond bijgerecht of zelfs een heerlijke lichte maaltijd op tafel staan. Ik weet nog dat ik het voor het eerst maakte, echt op de bonnefooi, omdat ik nog bloemkool en champignons moest opmaken. Nou, dat was meteen een schot in de roos! Sindsdien is het een vaste prik hier in huis. Perfect als je een drukke avond hebt, of gewoon trek hebt in iets lekkers en gezonds zonder gedoe.

Waarom U Dol Zult Zijn Op Deze Gebakken Bloemkool met Champignons

Oké, luister even, want dit wil je echt weten:

  • Supersnel klaar: Binnen zo’n 35 minuten staat dit heerlijke gerecht op tafel, inclusief voorbereiding. Perfect voor de snelle trek!
  • Echt makkelijk: Ik ben niet zo van poespas in de keuken, en dit recept is daar het bewijs van. Alles op één bakplaat, dus weinig afwas!
  • Gezond én lekker: Bloemkool en champignons zijn van zichzelf al tof, en hierdoor bakken ze lekker zacht met een beetje knoflook. Puur genieten zonder schuldgevoel.
  • Past overal bij: Dit is echt zo’n bijgerecht dat je bij bijna alles kunt serveren. Van gegrilde kip tot een goed stuk vis, het kan allemaal.

Ingrediënten voor Gebakken Bloemkool met Champignons

Dit is echt het mooiste van dit recept: de lijst is hartstikke kort! Je hebt nodig:

  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes (zorg dat ze niet te groot zijn, anders worden ze niet goed gaar)
  • 250 gram champignons, lekker in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie (niet te zuinig zijn, dat geeft de smaak!)
  • 1 teentje knoflook, heel fijngehakt – ik hou wel van een beetje pit ja!
  • Zout, naar smaak – ik strooi altijd wel flink wat op hoor
  • Zwarte peper, versgemalen, want dat ruikt zo lekker
  • En als je wilt, een beetje verse peterselie, fijngehakt, voor dat frisse kleurtje (maar dat isoptioneel!)

Bereiding: Stap-voor-Stap Gids voor Gebakken Bloemkool met Champignons

Oké, nu gaan we aan de slag! Dit is echt zo simpel dat je er bijna nerveus van wordt. Geen zorgen, het komt helemaal goed. Volg gewoon even deze stappen en je hebt straks de lekkerste gebakken bloemkool en champignons ooit.

Voorbereiding van de Groenten

Eerst even die groenten mooi maken. Zet je oven maar alvast aan op 200 graden Celsius, dat is de perfecte temperatuur hiervoor. Pak een grote kom, want we gaan alles lekker door elkaar husselen. Spoel je bloemkoolroosjes en champignons even af onder koud water. Het belangrijkste is nu hoe je de bloemkool snijdt: probeer de roosjes ongeveer even groot te houden. Zo weet je zeker dat ze allemaal tegelijk gaar worden. Dat scheelt weer dat sommige stukjes nog hard zijn en andere al een beetje verbrand! Snijd de champignons lekker in plakjes, niet te dik, niet te dun.

Close-up van gebakken bloemkoolroosjes en champignons, licht gebruind en gekruid.

Het Bakken van de Bloemkool en Champignons

Nu komt het leuke deel! Doe alle voorbereide groenten, dus die bloemkoolroosjes en champignonplakjes, met de olijfolie, het fijngehakte knoflookteentje, zout en versgemalen peper in die grote kom. Schep alles goed door elkaar met je handen of een lepel, zodat echt alles bedekt is met een dun laagje olie en kruiden. Verdeel het mengsel dan in één laag op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier. Dit is belangrijk, want zo voorkom je dat het straks aan de plaat vastplakt, en die bakplaat schoonmaken is ook niet mijn favoriete klusje, haha! Bak dit zo’n 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Je weet dat het klaar is als de bloemkool beetgaar is, je kunt deze geroosterde bloemkool herkennen aan de mooie lichtbruine puntjes. De champignons worden dan ook heerlijk zacht.

Close-up van gebakken bloemkoolroosjes en champignons op een bakplaat, goudbruin en geroosterd.

Serveren en Garneren

Zodra het uit de oven komt, ruikt het al heerlijk! Haal de bakplaat er voorzichtig uit – pas op, heet! Als je een beetje peterselie hebt liggen, hak die dan fijn en strooi het eroverheen. Dat geeft net dat frisse kruidige tintje en het ziet er ook nog eens supermooi uit. Dit gerecht is echt perfect als bijgerecht bij kip, vis of zelfs een lekkere vegetarische curry. Je kunt het ook gewoon zo eten, hoor, als je trek hebt in iets simpels en voedzaams.

Close-up van heerlijk gebakken bloemkool met champignons, gegarneerd met verse kruiden.

Tips voor het Perfecte Gebakken Bloemkool met Champignons

Oké, je hebt nu de basis, maar ik geef je nog een paar geheimpjes mee om dit gerecht echt naar een hoger niveau te tillen. Vertrouw me, deze kleine dingen maken echt een wereld van verschil en maken je gasten (of je gezin!) super blij. Het is net zoals bij een goed gekruide kip, de details maken het af!

Ten eerste, wees niet bang om te variëren met de groenten! Ja, bloemkool en champignons zijn fantastisch, maar heb je wel eens een paprikaatje meebakken? Of een rode ui in partjes? Dat geeft weer een heel andere smaakdimensie aan het geheel. Bak die groenten dan wel meteen mee vanaf het begin, want ze hebben vaak een iets langere baktijd nodig dan de bloemkool. En als je van die lekkere zoetzure smaak houdt, net als bij die honing-geroosterde wortelen, doe dan aan het einde van de baktijd een klein scheutje balsamicoazijn over de groenten. Dat karamelliseert een beetje en geeft een heerlijke kick die perfect past bij de aardse smaken van de bloemkool en champignons. Echt een aanrader!

En nog een pro-tip: als je van een beetje ‘bite’ houdt, bak dan de champignons apart in een pan tot ze een beetje bruin zijn voordat je ze met de bloemkool op de bakplaat gooit. Zo worden ze lekkerder knapperig en krijgen ze meer smaak dan wanneer je ze alleen maar bakt in de oven. Vergeet niet een extra kneepje knoflook en een snufje peper toe te voegen aan die champignons in de pan. Het is even een extra stapje, maar je proeft het verschil echt.

Variaties op Gebakken Bloemkool met Champignons

Dit recept voor gebakken bloemkool met champignons is al heerlijk zoals het is, maar weet je wat het mooie is? Je kunt er eindeloos mee variëren! Ik heb hier een paar favorieten die je zeker eens moet proberen.

Heb je zin in iets met een beetje pit? Strooi er dan aan het einde van de baktijd een handje geraspte Parmezaanse kaas overheen. Het smelt heerlijk en geeft een zoutige, hartige kick. Of ga voor een Mediterrane twist: voeg wat zongedroogde tomaatjes toe en een snufje Italiaanse kruiden toen je de groenten kruidde. Dat is echt superlekkermee zoals deze courgettes, waar ik ook vaak extra kruiden aan toevoeg.

Close-up van gebakken bloemkool met champignons, goudbruin geroosterd op een bakplaat.

En nog een tip: probeer eens wat chilivlokken met de knoflook voor een beetje extra warmte. Of wat paprikapoeder voor een zoete, rokerige smaak. Zie je wel, met een paar kleine aanpassingen maak je er steeds weer iets nieuws en spannends van!

Veelgestelde Vragen over Gebakken Bloemkool met Champignons

Heb je nog wat vragen over dit heerlijke, simpele gerecht? Ik snap het helemaal! Het is zo makkelijk dat je bijna denkt: ‘Kan het écht zo simpel?’ Ja hoor, dat kan het!

Kan ik ook diepvriesbloemkool gebruiken?

Ja hoor, dat kan prima! Als je diepvriesbloemkool gebruikt, zorg er dan wel voor dat je het eerst goed laat ontdooien en het overtollige water eruit knijpt. Anders wordt het een beetje nat op de bakplaat. Diepvriesgroenten zijn soms wel iets minder stevig dan verse, dus misschien wordt het iets zachter, maar de smaak is er nog steeds!

Hoe lang is dit gerecht houdbaar?

Gebakken bloemkool met champignons is het allerlekkerst als je het vers eet, maar restjes kun je zeker nog een dag of twee in de koelkast bewaren. Warm het dan voorzichtig weer op in de oven of een koekenpan, niet in de magnetron, want dan wordt het sneller papperig. Een scheutje olijfolie erbij kan helpen om het weer een beetje leven in te blazen.

Wat zijn goede combinaties met dit gerecht?

Dit is echt een super veelzijdig bijgerecht! Ik serveer het graag bij gegrilde kip of visfilet. Maar ook lekker bij een schnitzel of een simpele maar lekkere vegetarische burger. Als je echt een complete maaltijd wilt, kun je er ook nog wat quinoa of couscous bij maken. Het past eigenlijk overal wel bij!

Voedingswaarde (Schatting)

Even een kleine disclaimer: de voedingswaarden die je hieronder ziet, zijn een schatting per portie. Dit kan natuurlijk een beetje verschillen afhankelijk van de precieze hoeveelheden die je gebruikt en het merk olijfolie en zo. Maar zo heb je in ieder geval een idee waar je aan toe bent!

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 80 kcal
  • Suikers: 4g
  • Natrium: 150mg
  • Vet: 5g
  • Verzadigd vet: 1g
  • Onverzadigd vet: 4g
  • Transvet: 0g
  • Koolhydraten: 7g
  • Vezels: 3g
  • Eiwitten: 3g
  • Cholesterol: 0mg
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Close-up van gebakken bloemkool met champignons op een bakplaat, gekruid met zwarte peper.

Gebakken Bloemkool met Champignons


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 35 min
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een eenvoudig en smaakvol gerecht van gebakken bloemkool en champignons.


Ingredients

Scale
  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
  • 250g champignons, in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Verse peterselie, gehakt (optioneel, voor garnering)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng de bloemkoolroosjes en plakjes champignons in een kom met de olijfolie, knoflook, zout en peper.
  3. Verdeel het mengsel over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  4. Bak gedurende 20-25 minuten, of tot de bloemkool gaar en lichtbruin is.
  5. Garneer eventueel met verse peterselie voor het serveren.

Notes

  • Voeg andere groenten toe, zoals paprika of ui, voor extra smaak.
  • Gebruik een scheutje balsamicoazijn voor een zoetzure toets.
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 25 min
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 80
  • Sugar: 4g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 5g
  • Saturated Fat: 1g
  • Unsaturated Fat: 4g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 7g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 3g
  • Cholesterol: 0mg

Keywords: gebakken bloemkool, champignons, groentegerecht, bijgerecht, vegetarisch

Recipe rating