Skip to Content

Redder: Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree in 60 min

Oké, luister even, want ik heb iets dat je leven als thuiskok gaat redden op die drukke avonden! Als er één gerecht is dat keer op keer de show steelt zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan, dan is het wel mijn absolute favoriet: Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree.

We kennen het allemaal, toch? Je komt thuis na een dag rennen en vliegen, je maag knort, en het laatste waar je zin in hebt, is urenlang in de keuken staan. Dat is precies waarom ik zo dol ben op dit gerecht. Het is mijn go-to op dinsdagavonden, als mijn energielevel nul is, maar ik toch iets warms en voedzaams wil eten.

Dit is geen ingewikkelde culinaire uitdaging, absoluut niet. Denk aan pure, ouderwetse troost op een bord: malse kip, zijdezachte aardappelpuree, en die heerlijke, rijke jus die álles samenbrengt. Het is zo simpel, zo snel, en toch zo waanzinnig lekker dat je zou zweren dat je er veel meer moeite voor hebt gedaan. Dit recept is al zó vaak gemaakt in mijn keuken, dat ik er blindelings op vertrouw. Het mislukt gewoon nooit! En het mooiste? Je hebt maar een paar basis-ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree - detail 1

Waarom je zult genieten van deze Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Waarom zou je dit recept nou echt moeten proberen? Nou, omdat het gewoon té lekker en té handig is om te laten liggen! Serieus, ik ben er helemaal gek op en jij straks ook. Dit is waarom dit bordje pure verwennerij jouw nieuwe favoriet wordt:

  • Snel op tafel: Binnen een uurtje heb je een complete maaltijd klaar. Ideaal voor die avonden dat je geen zin of tijd hebt om lang te koken. Echt een redder in nood!
  • Super easy: Geen moeilijke technieken of ingrediëntenlijsten zo lang als je arm. Gewoon simpele stappen die iedereen kan volgen.
  • Comfort food ten top: Die romige aardappelpuree, die malse kip en die rijke, hartige jus… het is gewoon pure liefde op een bord. Perfect om jezelf mee te troosten na een lange dag.
  • Heerlijke smaakcombinatie: De smaken passen zó goed bij elkaar, het is echt een feestje in je mond. En die jus, die maakt het helemaal af!
  • Glutenvrij gemak: En het mooie is, met glutenvrije bouillon en maïzena is dit gerecht van nature al glutenvrij. Handig toch?

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree - detail 2

Benodigdheden voor deze Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Oké, voor dit supermakkelijke gerecht heb je echt geen ingewikkeld keukengerei nodig. De meeste dingen heb je waarschijnlijk al in huis! Dit zijn de basics waar ik altijd mee werk:

  • Een grote koekenpan: perfect om de kip in te bakken en daarna meteen die zalige jus te maken. Dubbel handig!
  • Een steelpan: voor het koken van die aardappels die straks zo’n heerlijke puree worden.
  • Een aardappelstamper: want zonder wordt die puree natuurlijk nooit zo lekker romig.
  • Een scherp mes: om de kip mooi in plakjes te snijden voor het serveren.

Ingrediënten voor Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Oké, nu we de handige tools hebben, is het tijd voor het échte werk: de ingrediënten! En geloof me, dit zijn geen gekke, moeilijk te vinden dingen. Gewoon simpele, goede basisproducten die samen een feestje maken. Dit is wat je nodig hebt om deze heerlijke Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree op tafel te toveren:

  • 2 mooie kipfilets (reken op ongeveer 180 gram per stuk, lekker royaal!).
  • 500 gram kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden (zo koken ze mooi gelijkmatig gaar).
  • 100 ml volle melk, liefst al een beetje licht verwarmd (dit maakt je puree zo lekker romig!).
  • 50 gram ongezouten boter, in blokjes gesneden (want boter maakt alles beter, toch?).
  • 200 ml glutenvrije kippenbouillon (de basis voor die zalige jus!).
  • 1 eetlepel maïzena (ook glutenvrij, natuurlijk!), opgelost in 2 eetlepels koud water (dit is ons geheime wapen voor een gebonden jus).
  • Zout en versgemalen zwarte peper, gewoon lekker naar smaak.
  • 1 eetlepel olijfolie, om die kip mooi goudbruin te bakken.

Stap-voor-stap: Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree bereiden

Oké, dit is het moment waarop de magie echt begint te gebeuren! Ik ga je nu precies vertellen hoe ik dit gerecht maak, stap voor stap. Geloof me, het is zó eenvoudig, je zult versteld staan hoe snel je dit op tafel hebt staan. Volg gewoon deze stappen, en je zit zo te smullen van je eigen Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree!

Aardappelen voorbereiden voor de puree

We beginnen met de basis: de aardappelen! Schil de aardappelen lekker vlot en snijd ze dan in ongeveer gelijke stukken. Waarom gelijk? Omdat ze dan allemaal tegelijk gaar zijn, en je wilt natuurlijk geen harde stukjes in je romige puree, toch? Doe ze in een steelpan, voeg ruim water toe, en een snufje zout. Breng het aan de kook en laat ze zachtjes koken tot ze helemaal gaar zijn. Je kunt er makkelijk met een vork doorheen prikken als ze goed zijn.

Kipfilet bakken voor de Eenvoudige Kip

Terwijl de aardappels koken, gaan we de kip aanpakken. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de kipfilets erin en bak ze aan elke kant goudbruin. Dit duurt zo’n 6-8 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. Zorg dat de kip helemaal gaar is van binnen, maar bak ‘m niet droog! Een sappige kip is zo veel lekkerder. Haal de kip uit de pan en leg ‘m even apart op een bord. Laat ‘m een paar minuutjes rusten, dat maakt de kip nog sappiger.

Romige aardappelpuree maken

Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Zet de pan dan even terug op laag vuur om het laatste beetje vocht te laten verdampen. Dit is superbelangrijk voor een luchtige puree! Voeg nu de licht verwarmde melk en de boterblokjes toe aan de aardappelen. Pak die aardappelstamper en stampen maar! Blijf stampen tot je een heerlijk gladde, romige puree hebt. Ik proef hier altijd even en voeg dan zout en versgemalen zwarte peper toe naar smaak. Echt, proeven is de sleutel tot perfectionisme!

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree - detail 3

De smaakvolle jus voor de Eenvoudige Kip

Nu gaan we die goddelijke jus maken, en het mooiste is: dat doen we in dezelfde pan waar de kip in lag! Daar zitten namelijk al die lekkere bakrestjes in die zoveel smaak geven. Giet de glutenvrije kippenbouillon in de pan en breng het aan de kook. Roer alle aanbaksels los. Meng ondertussen de maïzena met het koude water tot een papje. Giet dit papje al roerend bij de bouillon in de pan. Blijf roeren tot de jus mooi dik en gebonden is. En voilà, de basis voor je “Eenvoudige Kip met Saus” is klaar!

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree serveren

Snijd de gebakken kipfilets in mooie plakjes. Schep een flinke portie van die romige aardappelpuree op je bord. Leg de gesneden kip er sierlijk overheen. En dan, het allerbelangrijkste: lepel royaal die heerlijke, zelfgemaakte jus over de kip en de puree. Wat een genot! Je bent helemaal klaar om te smullen!

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree - detail 4

Tips voor de Perfecte Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Oké, je kent de stappen, maar ik heb nog een paar gouden tips om jouw Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree écht perfect te maken. Kleine dingen, groots resultaat, beloofd!

Gebruik altijd warme melk voor je aardappelpuree. Dat maakt hem zijdezacht en klontvrij. Echt een gamechanger!

Laat die gebakken kipfilet ook even rusten voordat je snijdt. Zo blijven de sappen mooi in het vlees en krijg je super sappige kip. Geduld loont!

En heel belangrijk: proef de jus! Voordat je de maïzena toevoegt, check even of de smaak helemaal top is. Zo weet je zeker dat elke hap perfect is, precies zoals jij het wilt!

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree - detail 5

Variaties op je Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Oké, dit gerecht is al waanzinnig lekker zoals het is, maar soms wil je gewoon een beetje variëren, toch? En deze Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree is superflexibel, je kunt ‘m makkelijk aanpassen!

Wat dacht je ervan om wat verse kruiden, zoals bieslook, door je romige aardappelpuree te roeren? Heerlijk fris! Wil je een vegetarische draai? Gebruik dan groentebouillon voor de jus en voeg eens wat gebakken champignons toe. Zo simpel kan het zijn!

Veelgestelde Vragen over Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Jullie hebben vast nog wat brandende vragen over deze heerlijke Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree, toch? Geen zorgen, ik heb de meest gestelde vragen voor jullie beantwoord. Zo weet je zeker dat jouw gerecht net zo perfect wordt als dat van mij!

Q. Kan ik de jus van tevoren maken?

A. Jazeker! Dat is zelfs superhandig als je weinig tijd hebt. Je kunt de jus prima een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar ‘m in de koelkast en warm hem zachtjes op als je wilt serveren. Als hij te dik is geworden, voeg dan gewoon een klein scheutje bouillon toe en roer goed. Ik doe dit zelf ook vaak als ik weet dat ik een drukke avond heb!

Q. Hoe bewaar ik restjes van dit gerecht?

A. Restjes? Heerlijk! Dit gerecht is de volgende dag bijna nog lekkerder. Bewaar de kip, jus en aardappelpuree apart in luchtdichte bakjes in de koelkast. Het blijft zo zeker 2 tot 3 dagen goed. Warm het geheel zachtjes op in de magnetron of in een pannetje op laag vuur. Voeg eventueel een beetje melk toe aan de puree of bouillon aan de jus om het weer lekker smeuïg te maken. Perfect voor de lunch!

Q. Kan ik andere soorten vlees gebruiken?

A. Absoluut! Hoewel kipfilet heerlijk is, kun je ook prima variëren. Kipdijfilet werkt bijvoorbeeld fantastisch, die blijft super sappig. Maar probeer ook eens varkenshaasje of zelfs gebakken champignons voor een vegetarische variant. De jus past bij zoveel dingen, dus wees lekker creatief!

Q. Hoe maak ik de aardappelpuree extra romig?

A. Ah, mijn favoriete vraag! De sleutel zit ‘m in de boter en warme melk, dat is al een goed begin. Maar voor éxtra romigheid kun je een scheutje warme room toevoegen in plaats van melk, of een klein klontje roomkaas door de puree roeren. Dat is echt mijn guilty pleasure! Zorg ook dat je niet te lang stampt, anders wordt het juist plakkerig. Gewoon romig, niet lijmerig!

Voedingsinformatie

Natuurlijk wil je misschien ook weten wat je precies binnenkrijgt met zo’n heerlijk bordje comfort food! Hieronder vind je de geschatte voedingswaarden per portie van deze Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree. Houd er wel rekening mee dat dit een schatting is, want de waarden kunnen altijd een beetje variëren afhankelijk van de precieze ingrediënten en merken die je gebruikt. Maar het geeft je een goed idee!

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 550 kcal
  • Vet: 30 g (waarvan verzadigd: 15 g, onverzadigd: 10 g, transvet: 0 g)
  • Koolhydraten: 40 g (waarvan vezels: 5 g, suiker: 5 g)
  • Eiwit: 35 g
  • Natrium: 600 mg
  • Cholesterol: 100 mg

Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree - detail 6

Klaar om te genieten?

En daar heb je het dan! Jouw eigen, heerlijke Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree. Ik hoop echt dat je net zo enthousiast wordt over dit recept als ik. Het is zo’n fijne, troostrijke maaltijd. Ga het snel proberen in je eigen keuken! Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond in de reacties hieronder. Ik ben zó benieuwd naar jullie versies!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree

Redder: Eenvoudige Kip met Saus Over Aardappelpuree in 60 min


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2 porties 1x
  • Diet: Glutenvrij

Description

Eenvoudig kipgerecht met jus over romige aardappelpuree.


Ingredients

Scale
  • 2 stuks kipfilet
  • 500 gram aardappelen
  • 100 ml melk
  • 50 gram boter
  • 200 ml kippenbouillon (glutenvrij)
  • 1 eetlepel maïzena (glutenvrij)
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructions

  1. Schil en kook de aardappelen gaar.
  2. Bak de kipfilets in olijfolie tot ze gaar zijn.
  3. Verwarm de melk en boter. Stamp de aardappelen met melk en boter tot puree. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Giet de kippenbouillon in de pan van de kip. Breng aan de kook.
  5. Meng maïzena met een beetje koud water. Voeg toe aan de bouillon. Roer tot de jus dikker wordt.
  6. Snijd de kip in plakjes. Serveer de kip en jus over de aardappelpuree.

Notes

  • Gebruik kippenbouillon voor smaak.
  • Voeg verse kruiden toe aan de puree.
  • Bewaar restjes in de koelkast.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 30 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Koken, Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 550 kcal
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 600 mg
  • Fat: 30 g
  • Saturated Fat: 15 g
  • Unsaturated Fat: 10 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 40 g
  • Fiber: 5 g
  • Protein: 35 g
  • Cholesterol: 100 mg

Keywords: Eenvoudige kip, jus, aardappelpuree, hoofdgerecht

Recipe rating