Oh, die kersttijd! De geur van dennennaalden, het zachte schijnsel van kaarsen, en natuurlijk… de magistrale geur van versgebakken Duitse Kerststol die je keuken vult! Ik herinner me nog goed hoe mijn oma vroeger, als de eerste sneeuw viel, al begon met het voorbereiden van de gedroogde vruchten voor déze schat van een recept. Niets verslaat het gevoel van het zelf bakken van zo’n authentieke, rijke en fruitige Duitse Kerststol, toch? En het mooiste is: dit traditionele recept is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Geloof me, deze stol gaat je kerst net dat beetje extra magie geven!
Waarom Je Dol Gaat Zijn Op Deze Duitse Kerststol
Oké, waarom zou je per se déze Duitse Kerststol MOETEN maken? Nou, luister goed:
- Echte, rijke kerstsmaak: Die combinatie van fruit, noten en die heerlijke specerijen… hemels!
- Perfecte textuur: Een beetje stevig, maar toch smeuïg en vol van smaak. Precies zoals het hoort.
- Een plaatje op tafel: Die poedersuikerlaag maakt ‘m zo feestelijk en uitnodigend. Echt een blikvanger!
- Makkelijker dan je denkt: Geloof me, met dit recept lukt het je echt. Geen paniek!
- De ultieme kerstsfeer: Zelfgemaakt is toch altijd het allerlekkerst, vooral met de feestdagen.
Ingrediënten voor de Perfecte Duitse Kerststol
Oké, hier komt het geheime wapen voor die onweerstaanbare Duitse Kerststol. Zorg dat je deze pareltjes in huis haalt, want ze maken echt het verschil!
- 250 gram bloem – het liefst patentbloem, die zorgt voor dat fijne deeg.
- 100 gram boter – zacht en op kamertemperatuur, echt belangrijk voor een smeuïg deeg!
- 50 gram suiker – voor dat subtiele zoetje.
- 1 ei – maat M, ook op kamertemperatuur mag het.
- 1 zakje gist (7 gram) – dat is het wonder dat je deeg laat rijzen!
- 100 ml melk – lauwwarm, echt niet heet, anders dood je de gist. Zo’n 40 graden is perfect.
- 100 gram rozijnen – check even of ze niet keihard zijn, anders weken we ze straks!
- 50 gram gekonfijte sinaasappelschil, fijngehakt – die heerlijke citrus-boost!
- 50 gram gekonfijte citroenschil, fijngehakt – voor die frisse toets die erbij hoort.
- 50 gram amandelen, gehakte – voor een lekkere bite.
- 1 theelepel kaneel – de geur van kerst, toch?
- Een snufje nootmuskaat – maakt het net wat ‘warmer’.
- En natuurlijk: poedersuiker, royaal, om die prachtige witte laag straks te creëren.
Hoe Maak Je Een Authentieke Duitse Kerststol: Stap-voor-Stap
Oké, hier gaan we! Het kriebelt toch altijd weer als je je handen in het deeg steekt, hè? Met dit recept toveren we straks een prachtig stuk Duitse Kerststol op tafel. Volg deze stappen aandachtig, en succes is gegarandeerd!
Voorbereiding van het Fruitmengsel
Begin met de fruitmix. Strooi de rozijnen, die fijngehakte sinaasappel- en citroenschil en de gehakte amandelen in een kom. Giet er een scheutje rum (ongeveer een eetlepel) overheen, of gewoon water als je liever geen alcohol gebruikt. Laat dit ongeveer 15 minuutjes lekker weken, zo worden de vruchten heerlijk zacht en krijgen ze extra smaak.
Het Deeg Maken en Kneden
Nu is het deeg aan de beurt! Pak een andere kom en meng daarin de bloem, suiker, gist, kaneel en dat snufje nootmuskaat. Maak een kuiltje in het midden. Voeg nu de zachte boter, het ei en de lauwwarme melk toe. Nu komt het leuke gedeelte: kneden maar! Je kunt dit met de hand doen, of met een mixer met deeghaken. Kneed zo’n 8 tot 10 minuten tot je een soepel, elastisch deeg hebt dat een beetje plakt, maar niet meer aan je handen blijft zitten. Dat is belangrijk voor die fijne structuur straks.
Het Fruit en de Noten Toevoegen
Als je deeg lekker soepel is, voeg je het geweekte fruitmengsel toe. Verspreid het een beetje en kneed het er dan voorzichtig doorheen. Je wilt echt dat alle lekkere stukjes goed verdeeld worden in het deeg, zodat je overal die fruitige verrassingen hebt. Niet te hard kneden nu, gewoon rustig doorwerken tot alles mooi verdeeld is.
Eerste Rijzing van het Deeg
Doe het deeg nu in een schone, licht ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek of plasticfolie. Zo kan het deeg niet uitdrogen. Zet de kom op een lekker warm plekje in huis, uit de tocht. Denk aan de buurt van de verwarming of in een net uitgezette oven. Laat het deeg daar zo’n uur rusten, of tot het zeker in volume verdubbeld is. Dat zie je vanzelf gebeuren, het wordt lekker luchtig!
Vormen en Bakken van de Duitse Kerststol
Als het deeg mooi gerezen is, verwarm je de oven alvast voor op 180 graden Celsius (hetelucht is top, zo’n 160 graden). Haal het deeg uit de kom en leg het op een licht met bloem bestoven werkblad. Duw er een beetje de lucht uit en vorm het deeg dan tot een mooie ovale vorm, een beetje langwerpig zoals een traditionele stol. Als je een bakplaat gebruikt, leg er dan een stuk bakpapier op. Leg de gevormde stol daar voorzichtig op. Bak de stol in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 tot 50 minuten. Houd ‘m goed in de gaten, want elke oven is anders. Hij is klaar als ‘ie mooi goudbruin is en hol klinkt als je er zachtjes op klopt. Je kunt ook een satéprikker in het midden steken; als die er schoon uitkomt, is ‘ie gaar. Zo voorkom je dat hij vanbinnen nog deegachtig is, net als bij een goede appeltaart! En oh, als je ooit trek hebt in iets anders zoets, die kersen cheesecake fluff is ook fenomenaal!
Afkoelen en Bestuiven
Haal de pracht uit de oven en laat de stol eerst een paar minuutjes in de vorm afkoelen. Dan haal je ‘m voorzichtig op een rooster om helemaal te laten afkoelen. Dit is héél belangrijk, want een warme stol breekt makkelijk. Zodra ‘ie helemaal koud is, komt het allerleukste: de poedersuiker! Strooi er royaal poedersuiker overheen, echt een dikke laag zodat het net lijkt alsof hij net uit de sneeuw is gerold. Dat maakt ‘m helemaal af!
Tips voor de Perfecte Duitse Kerststol
Oké, even een paar geheimpjes delen, want we willen natuurlijk allemaal die allerbeste Duitse Kerststol, toch? Zorg dat je boter echt zacht is, anders krijg je dat deeg nooit zo lekker soepel. En die melk? Lauwwarm is echt key voor de gist, anders doet ‘ie z’n werk niet goed. Als je deeg een beetje plakkerig is na het kneden, geen paniek! Dat gebeurt bij dit soort rijke degen. Een klein beetje extra bloem op je handen en het werkblad helpt. En die rijstijd, geef het deeg echt de tijd. Een warme plek is cruciaal, zo krijg je dat luchtige effect. Oh, en als je ‘m bakt, de geur alleen al is heerlijk, vergelijkbaar met die van mijn limoncello cake. Geloof me, met deze tips bakt de mooiste stol!
Veelgestelde Vragen over Duitse Kerststol
Nog een paar dingetjes die je misschien wilt weten over deze heerlijke kerstkrans:
Kan ik andere gedroogde vruchten gebruiken in mijn Duitse Kerststol?
Absoluut! De klassieke Duitse Kerststol gebruikt rozijnen, sinaasappel- en citroenschil. Maar voel je vrij om ook gehakte abrikozen, kersen of zelfs stukjes cranberry toe te voegen. Verandert de smaak een beetje, maakt het de stol alleen maar unieker!
Hoe bewaar ik mijn Duitse Kerststol het beste?
Zodra de stol is afgekoeld en bestoven, wikkel je ‘m goed in plasticfolie en daarna eventueel nog in aluminiumfolie. Zo blijft ‘ie het langst vers. Op kamertemperatuur is ‘ie zeker een week tot tien dagen heerlijk. Wegzetten in de koelkast kan ook, maar dan wordt ‘ie iets steviger.
Is het mogelijk om de Duitse Kerststol van tevoren te maken?
Jazeker! Sterker nog, een stol is vaak de dag na het bakken nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Bak ‘m dus gerust een dag of twee van tevoren. Bewaren zoals hierboven beschreven, en je hebt op kerstdag alvast een taak minder!
Voedingsinformatie (Schatting)
Oké, even een kleine disclaimer: dit zijn natuurlijk schattingen hoor! De exacte waarden hangen een beetje af van welke ingrediënten je precies gebruikt en hoe groot je die plak maakt. Maar om je toch een idee te geven, hier is een ruwe schatting per plak stol:
- Calorieën: ongeveer 350 kcal
- Vet: rond de 15g (waarvan 8g verzadigd)
- Koolhydraten: ongeveer 45g
- Suiker: zo’n 25g
- Eiwit: rond de 6g
- Natrium: ongeveer 100mg
Deel Je Ervaring met Deze Duitse Kerststol
Heb je deze heerlijke Duitse Kerststol gebakken? Ik ben zoooo benieuwd hoe hij is geworden! Laat het me weten in de comments hieronder, of geef het recept een beoordeling. En oh, deel vooral ook je mooiste foto’s met mij op social media! Dan kan ik mee genieten van al dat heerlijks dat jij hebt gemaakt. Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje via het contactformulier!
Print
Duitse Kerststol
- Total Time: 75 min
- Yield: 1 stol 1x
- Diet: Vegetarian
Description
Een traditionele Duitse kerststol, een rijke en fruitige cake, perfect voor de feestdagen.
Ingredients
- 250g bloem
- 100g boter, zacht
- 50g suiker
- 1 ei
- 1 zakje gist (7g)
- 100ml melk, lauwwarm
- 100g rozijnen
- 50g gekonfijte sinaasappelschil, fijngehakt
- 50g gekonfijte citroenschil, fijngehakt
- 50g amandelen, gehakte
- 1 theelepel kaneel
- snufje nootmuskaat
- poedersuiker, om te bestuiven
Instructions
- Meng de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil en amandelen in een kom. Voeg een eetlepel rum of water toe en laat 15 minuten weken.
- Meng in een aparte kom de bloem, suiker, gist, kaneel en nootmuskaat.
- Voeg de zachte boter, het ei en de lauwwarme melk toe aan het bloemmengsel. Kneed tot een soepel deeg.
- Voeg het geweekte fruit en de noten toe aan het deeg en kneed goed door.
- Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vorm het deeg tot een ovale vorm.
- Bak de stol in de voorverwarmde oven gedurende 40-50 minuten, of tot deze goudbruin is.
- Laat de stol afkoelen op een rooster.
- Bestuif de afgekoelde stol rijkelijk met poedersuiker.
Notes
- Voor een extra smaak, voeg een beetje citroen- of sinaasappelrasp toe aan het deeg.
- Bewaar de stol in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
- Prep Time: 30 min
- Cook Time: 45 min
- Category: Dessert
- Method: Baking
- Cuisine: German
Nutrition
- Serving Size: 1 plak
- Calories: 350
- Sugar: 25g
- Sodium: 100mg
- Fat: 15g
- Saturated Fat: 8g
- Unsaturated Fat: 7g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 45g
- Fiber: 3g
- Protein: 6g
- Cholesterol: 50mg
Keywords: Duitse kerststol, kerstcake, fruitcake, traditioneel recept, feestdagen