Oké, luister hier even naar, want dit Cinnamon Sugar Donut Brood is echt een gamechanger. Ik weet het, het klinkt misschien als een gewone cake, maar geloof me, dit is echt iets anders. Het ruikt zo heerlijk als het in de oven staat, naar die verse donuts van de kermis, maar dan makkelijker te maken. Mijn kids rennen al de keuken in zodra ze die kaneelgeur ruiken, en ik kan je vertellen, het is altijd een succes. Dit recept is zo simpel, zelfs als je denkt dat je niet kunt bakken, maak je hiermee indruk!
Waarom Je Dol Bent Op Dit Cinnamon Sugar Donut Brood
Er zijn zoveel redenen waarom ik dit recept keer op keer maak. Het is gewoonweg geweldig! Hier zijn een paar van de belangrijkste redenen waarom jij er ook dol op zult zijn:
- Super Makkelijk: Echt waar, je hebt dit brood zo gemaakt. Perfect voor een snelle traktatie of een ontbijtje in het weekend.
- Heerlijke Smaak: Die combinatie van kaneel en suiker, met een heerlijk zacht broodje eronder… mmm!
- Veelzijdig: Of je het nu bij het ontbijt eet, als tussendoortje, of zelfs als een licht dessert, het kan allemaal.
Ingrediënten voor Authentiek Cinnamon Sugar Donut Brood
Oké, dit is het gedeelte waar de magie begint! Zorg dat je alles bij de hand hebt, want voor je het weet staat het huis heerlijk te ruiken. Ik heb hier de lijst met alles wat je nodig hebt, met de precieze hoeveelheden die ik altijd gebruik. Het is echt de moeite waard om goede ingrediënten te gebruiken, je proeft het verschil!
Droge Ingrediënten voor het Brood
- 2 koppen bloem (gewone tarwebloem is perfect)
- 1 kop suiker (witte kristalsuiker)
- 1 theelepel bakpoeder (voor die luchtigheid)
- 1/2 theelepel zout (haalt de smaken op)
- 1 theelepel kaneel (en dit is nog maar voor het brood zelf!)
Natte Ingrediënten voor het Brood
- 1 groot ei (op kamertemperatuur is het beste)
- 1/2 kop melk (volle melk geeft net iets meer smaak)
- 1/4 kop gesmolten boter (ongezouten, en laat het even afkoelen zodat het het ei niet kookt!)
- 1 theelepel vanille-extract (echt vanille, geen aroma als het even kan)
Ingrediënten voor de Kaneelsuiker Topping
- 1/4 kop gesmolten boter (nog een beetje extra boter, yay!)
- 1/4 kop suiker (hier gebruik ik ook witte kristalsuiker voor)
- 1 theelepel kaneel (en nog een beetje extra kaneel voor de volle donutervaring!)
Stap-voor-Stap Bereiding van Cinnamon Sugar Donut Brood
Oké, nu komt het leukste gedeelte: het daadwerkelijke bakken! Het is echt niet ingewikkeld, hoor. Gewoon even rustig de stappen volgen en je hebt zo een heerlijk brood op tafel staan. Ik hou ervan om dit op zaterdagochtend te doen, dan staat het hele huis naar donuts te ruiken als we wakker worden. Het is echt een feest!
Voorbereiding van de Oven en Vorm
Eerst en vooral, zet die oven maar aan! We willen dat ie lekker warm is als het beslag klaar is. Dus, verwarm je oven voor op 175 graden Celsius (dat is die 175 graden die we eerder noemden, gewoon om zeker te zijn). En dan die broodvorm, die moet ook klaar zijn. Ik vet hem altijd even in met een beetje boter en dan doe ik er een schepje bloem in en schud dat rond, zodat de hele binnenkant bedekt is. Dit zorgt ervoor dat je brood er straks makkelijk uitkomt. Je kunt ook bakpapier gebruiken als je dat fijner vindt, vooral aan de onderkant is dat handig.
Mengen van de Droge Ingrediënten
Pak nu een grote kom, echt een flinke. Daar gooien we alle droge spulletjes in: de twee koppen bloem, de kop suiker, dat theelepeltje bakpoeder, het halve theelepeltje zout en die ene theelepel kaneel. Nu pak je een garde of een lepel en meng je alles goed door elkaar. Het is belangrijk dat alles goed verdeeld is, zodat je straks overal die lekkere kaneelsmaak hebt en het brood mooi gelijkmatig rijst. Geen klontjes meer van het bakpoeder of zout!
Mengen van de Natte Ingrediënten
In een andere kom, een iets kleinere, doen we de natte ingrediënten. Dat ene ei, de melk, die gesmolten boter (zorg dat die niet meer gloeiend heet is, anders krijg je roerei!) en dat beetje vanille-extract. Klop dit even goed door elkaar met een vork of een kleine garde. Je wilt een mooi egaal mengsel, zonder stukjes ei die nog rondzweven. Die vanille geeft echt dat extraatje, dat maakt het net wat specialer.
Combineren van Beslag voor Cinnamon Sugar Donut Brood
Nu komt het moment suprême! Je giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten. En nu is het heel belangrijk: niet te lang mixen! Echt maar tot alles net gemengd is. Je wilt geen taaie cake, dus zodra je geen droge bloem meer ziet, stop je. Een paar kleine klontjes zijn niet erg, die verdwijnen tijdens het bakken. Te veel mixen maakt het brood taai, en dat willen we niet. We willen dat heerlijke, zachte donut-achtige broodje!
Bakken van het Cinnamon Sugar Donut Brood
Het beslag gaat nu in de voorbereide broodvorm. Zorg dat het een beetje gelijkmatig verdeeld is. Dan gaat de vorm de voorverwarmde oven in. Bak het brood zo’n 30 tot 35 minuten. Hoe weet je of het gaar is? Nou, pak een tandenstoker of een dun mesje en prik dat in het midden van het brood. Als er geen nat beslag meer aan kleeft, dan is het perfect! Zo niet, laat het dan nog een paar minuutjes extra bakken en test dan opnieuw. Zorg dat je het niet te lang bakt, anders wordt het droog.
Afkoelen en Toppen van het Brood
Als het brood klaar is, haal je de vorm voorzichtig uit de oven. Laat het brood eerst even in de vorm zitten, zo’n 10 minuutjes. Dit helpt het brood om steviger te worden en niet meteen uit elkaar te vallen als je het eruit haalt. Daarna haal je het voorzichtig uit de vorm en leg je het op een rooster om helemaal af te koelen. Terwijl het brood afkoelt, maak je de topping. Smelt die 1/4 kop boter (niet te heet!) en meng in een apart kommetje de 1/4 kop suiker met de 1 theelepel kaneel. Zodra het brood een beetje is afgekoeld, besmeer je de bovenkant royaal met de gesmolten boter en strooi je er daarna het kaneelsuiker mengsel overheen. Zo krijg je die heerlijke, knapperige donutlaag!
Tips voor Perfect Cinnamon Sugar Donut Brood
Oké, je hebt nu het recept en de stappen, maar hier zijn nog een paar geheimpjes van mij die ervoor zorgen dat je Cinnamon Sugar Donut Brood echt perfect wordt. Kleine dingen, weet je wel, maar die maken net het verschil tussen ‘lekker’ en ‘wauw, dit moet ik vaker maken!’.
De Juiste Consistentie van het Beslag
Als je het beslag maakt, is het echt belangrijk om niet te lang te mixen nadat je de natte en droge ingrediënten hebt samengevoegd. Je wilt gewoon dat alles net gemengd is. Een paar kleine klontjes zijn helemaal geen ramp, geloof me! Als je te lang mixt, wordt het brood taai en dat is precies wat we niet willen. We willen dat heerlijke, zachte, bijna cake-achtige textuur die je verwacht van een donut.
Het Gebruik van Verse Kaneel
Dit is zo’n klein ding, maar het maakt zóveel verschil. Zorg ervoor dat je kaneel vers is! Oude kaneel verliest zijn smaak en aroma. Als je een potje hebt dat al een jaar of twee openstaat, ga dan toch even langs de winkel voor een vers potje. Het verschil in geur en smaak is echt enorm, vooral bij dit brood waar kaneel zo’n hoofdrol speelt. En als je dan toch bezig bent, probeer eens die speciale ‘cassia’ kaneel, die geeft net een wat pittigere, zoetere smaak die perfect bij de donutsmaak past. Voor meer informatie over het belang van verse kruiden, kun je hier terecht.
Veelgestelde Vragen over Cinnamon Sugar Donut Brood
Hoe bewaar ik Cinnamon Sugar Donut Brood?
Als je nog wat van dit heerlijke Cinnamon Sugar Donut Brood over hebt, geen paniek! Je kunt het het beste luchtdicht bewaren. Ik gebruik gewoon een plastic bakje of wikkel het goed in vershoudfolie. Zo blijft het zeker wel 2 tot 3 dagen lekker zacht en smaakvol. Als het brood een beetje droog aanvoelt, kun je het heel kort even opwarmen in de magnetron, zo’n 10-15 seconden, en dan is het weer net zo lekker als vers!
Kan ik dit Donut Brood Invriezen?
Ja, absoluut! Dit donut brood leent zich er perfect voor om in te vriezen. Bak het brood zoals aangegeven, laat het volledig afkoelen, en snijd het dan in plakken. Je kunt het ook in zijn geheel invriezen, wat je zelf het makkelijkst vindt. Wikkel het goed in plasticfolie en doe het daarna in een diepvrieszak. Zo blijft het wel tot wel 2 maanden goed. Als je dan zin hebt in een stukje, haal je het gewoon uit de vriezer. Als je het in plakken hebt ingevroren, kun je er makkelijk een plakje uit halen zonder het hele brood te ontdooien. Heerlijk toch?
Voedingsinformatie voor Cinnamon Sugar Donut Brood
Even een kleine disclaimer voordat we het over de voedingswaarden hebben: dit zijn natuurlijk schattingen, hè? Elk merk boter of suiker is weer anders, en de manier waarop je bakt kan ook nog invloed hebben. Dus zie dit als een richtlijn, niet als een exacte wetenschap. Het belangrijkste is dat het superlekker is! Geniet ervan met mate, want het is echt een verwennerij.
Deel Jouw Ervaring met Cinnamon Sugar Donut Brood
Heb je dit heerlijke Cinnamon Sugar Donut Brood gemaakt? Ik ben zo benieuwd hoe het bij jou is gelukt! Heb je misschien nog een leuke variatie geprobeerd of heb je een fantastische foto gemaakt? Deel het hieronder in de reacties met mij en de rest van de bakfans. Ik kan niet wachten om het te zien!

Cinnamon Sugar Donut Brood: 1 Simpele Succes
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 1 brood 1x
- Diet: Vegetarisch
Description
Een heerlijk recept voor cinnamon sugar donut brood. Perfect voor ontbijt of als zoete traktatie.
Ingredients
- 2 koppen bloem
- 1 kop suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei
- 1/2 kop melk
- 1/4 kop gesmolten boter
- 1 theelepel vanille-extract
- Voor de topping: 1/4 kop gesmolten boter, 1/4 kop suiker, 1 theelepel kaneel
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een broodvorm in.
- Meng in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, zout en kaneel.
- Klop in een aparte kom het ei, de melk, gesmolten boter en vanille-extract.
- Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng tot alles net gecombineerd is. Giet het beslag in de voorbereide broodvorm.
- Bak 30-35 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
- Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen voordat u het op een rooster plaatst om volledig af te koelen.
- Meng voor de topping de suiker en kaneel. Bestrijk het afgekoelde brood met de gesmolten boter en bestrooi royaal met het kaneelsuiker mengsel.
Notes
- Zorg ervoor dat de boter voor de topping niet te heet is.
- Je kunt ook andere specerijen zoals nootmuskaat toevoegen aan de topping.
- Dit brood is het lekkerst als het nog een beetje warm is.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 35 minuten
- Category: Bakken
- Method: Bakken
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1 plak
- Calories: ongeveer 300 kcal
- Sugar: ongeveer 20g
- Sodium: ongeveer 150mg
- Fat: ongeveer 12g
- Saturated Fat: ongeveer 7g
- Unsaturated Fat: ongeveer 5g
- Trans Fat: ongeveer 0g
- Carbohydrates: ongeveer 45g
- Fiber: ongeveer 1g
- Protein: ongeveer 4g
- Cholesterol: ongeveer 50mg
Keywords: donut brood, kaneelsuiker, cake, ontbijt, dessert, bakken