Skip to Content

Braised Pork Belly with Napa Cabbage: 1,5 uur geluk

Oké, luister even goed! Dit is er eentje voor de boeken, een echt comfort food gerecht waar je U tegen zegt: Braised Pork Belly with Napa Cabbage. Langzaam gegaard buikspek dat smelt op je tong, samen met zachte Napa kool en al die heerlijke Aziatische smaken… wow. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar geloof me, dit recept is verrassend eenvoudig en het resultaat is echt fenomenaal. Het is die perfecte balans tussen rijk en fris, iets wat je niet vaak vindt.

Ik herinner me de eerste keer dat ik dit maakte nog goed. Ik was een beetje sceptisch over die kool erbij, maar toen het eenmaal op tafel stond en ik de eerste hap nam… pff, alle twijfel was weg! De smaken dansen echt samen. Het zachte, vette buikspek wordt prachtig aangevuld door de lichte, bijna zoete Napa kool. Dit is nu een van mijn go-to gerechten als ik iets speciaals wil maken zonder uren in de keuken te staan.

Dit recept voor Braised Pork Belly with Napa Cabbage bewijst dat je met simpele ingrediënten en een beetje geduld iets waanzinnig lekkers kunt creëren. Het is perfect voor een gezellige avond thuis, en de geur alleen al vult je huis met warmte. Laten we duiken in de geheimen van dit heerlijke gerecht!

Braised Pork Belly with Napa Cabbage - detail 1

Waarom je deze Braised Pork Belly with Napa Cabbage geweldig zult vinden

Oké, waarom zou je dit recept voor Braised Pork Belly with Napa Cabbage nou echt moeten proberen? Nou, hierom:

  • Het buikspek wordt zo ongelooflijk mals dat het bijna uit elkaar valt. Serieus, het smelt gewoon in je mond.
  • De Napa kool voegt een heerlijke frisse en lichtzoete toets toe die perfect past bij het rijke buikspek. Het is een super combi!
  • De Aziatische saus is vol van smaak maar niet overheersend. Die mix van sojasaus, gember en knoflook is gewoon zalig.
  • Het is comfort food op z’n best, maar door de kool voelt het toch niet te zwaar. Win-win!
  • En het mooiste? Het is verrassend makkelijk te maken. Eenmaal aan het sudderen doet de pan het meeste werk voor jou.

Kortom, dit is een gerecht dat indruk maakt zonder dat je er uren voor zwoegt. Dat willen we toch allemaal?

Braised Pork Belly with Napa Cabbage - detail 2

Benodigdheden voor Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Oké, voordat we beginnen met koken, zorg dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Gelukkig heb je voor deze heerlijke Braised Pork Belly with Napa Cabbage geen gekke dingen nodig. Een goede, stevige pan is essentieel. Denk aan een braadpan met een deksel die goed sluit, want we gaan lekker lang sudderen. Een scherp mes en een snijplank zijn natuurlijk ook onmisbaar voor het snijden van het buikspek en de kool. Oh, en een spatel of lepel om alles om te roeren!

Ingrediënten voor heerlijke Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Nu komt het leukste deel: de boodschappen! Voor deze zalige Braised Pork Belly with Napa Cabbage heb je een paar simpele, maar smaakvolle ingrediënten nodig. Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, dat maakt het koken straks een stuk makkelijker en relaxter. Je gaat nodig hebben:

  • 500 gram buikspek. Snijd dit alvast in mooie, hapklare blokjes.
  • 1 kleine Napa kool. Deze snijd je in grove stukken.
  • 4 teentjes knoflook. Hak deze fijn.
  • 2 cm gember. Ook deze hak je lekker fijn.
  • 2 eetlepels sojasaus. Gewoon goede sojasaus, niks geks.
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn. Dit geeft zo’n fijne frisse kick.
  • 1 theelepel sesamolie. Voor die typische Aziatische geur en smaak.
  • 200 ml kippenbouillon. Een blokje opgelost in heet water werkt prima.
  • Wat olie om te bakken. Zonnebloemolie of arachideolie is goed.
  • En natuurlijk een beetje zout en peper om op smaak te brengen.

Zie je wel? Niks ingewikkelds! Met deze basis kun je echt iets heerlijks op tafel zetten.

Braised Pork Belly with Napa Cabbage - detail 3

Braised Pork Belly with Napa Cabbage Stap voor Stap Bereiden

Oké, het is tijd om de keuken in te duiken en dit heerlijke gerecht te maken! Volg deze stappen en je hebt zo een pan vol zalige Braised Pork Belly with Napa Cabbage op tafel staan. Neem er de tijd voor, vooral het sudderen, dat is echt de sleutel tot succes hier.

Voorbereiding van de Braised Pork Belly

We beginnen met het buikspek. Dit is waar de magie begint, want door het eerst goed aan te braden, krijg je die heerlijke, licht knapperige buitenkant die straks zo mooi contrasteert met het zachte binnenste. Pak je braadpan en zet hem op middelhoog vuur. Doe er een scheutje olie in. Als de olie heet is (je ziet het een beetje glimmen), voeg je de blokjes buikspek toe. Je hoeft de pan niet vol te proppen, bak het desnoods in twee keer zodat alle stukjes goed de ruimte hebben om mooi bruin te worden. Bak het buikspek aan alle kanten goudbruin. Dit duurt zo’n 5 tot 8 minuutjes. Haal het buikspek even uit de pan en zet het apart. Laat het vet wel lekker in de pan zitten, daar bakken we straks de smaakmakers in!

Smaakmakers en het Sudderen van de Braised Pork Belly

Nu gaan we de smaken toevoegen! In hetzelfde achtergebleven vet van het buikspek, voeg je de fijngehakte knoflook en gember toe. Bak dit ongeveer een minuutje, tot het heerlijk begint te geuren. Pas op dat het niet verbrandt! Nu is het tijd voor de vloeistoffen: giet de sojasaus, rijstwijnazijn en sesamolie erbij. Roer even goed door. Giet dan de kippenbouillon erbij en leg het aangebraden buikspek terug in de pan. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur heel laag, zodat het zachtjes pruttelt. Doe de deksel op de pan en laat het buikspek nu minimaal 1,5 uur sudderen. Dit is de cruciale stap waarbij het vlees supermals wordt. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg anders een klein beetje extra bouillon of water toe.

De Napa Cabbage toevoegen aan de Braised Pork Belly

Na die 1,5 uur sudderen is het buikspek waarschijnlijk al heerlijk zacht. Nu is het tijd voor de Napa kool! Voeg de gesneden Napa kool toe aan de pan. Het lijkt misschien veel, maar Napa kool slinkt enorm tijdens het koken. Roer de kool voorzichtig door de saus met het buikspek. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel nog 15 tot 20 minuten sudderen, of tot de kool helemaal zacht is geworden. Proef even en breng het gerecht op smaak met zout en peper als dat nodig is. Vaak is de sojasaus al zout genoeg, dus proef eerst! En voilà, je Braised Pork Belly with Napa Cabbage is klaar om geserveerd te worden!

Braised Pork Belly with Napa Cabbage - detail 4

Tips voor de perfecte Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Oké, je weet nu hoe je deze heerlijke Braised Pork Belly with Napa Cabbage maakt, maar hier zijn nog een paar van mijn persoonlijke tips om het echt naar een hoger niveau te tillen:

  • Neem echt de tijd om het buikspek goed aan te braden. Die mooie korst geeft zoveel extra smaak en textuur. Niet overslaan dus!
  • Gebruik verse gember en knoflook. Poeder of pasta kan wel, maar de smaak van vers is gewoon onvergelijkbaar in dit gerecht.
  • Laat het sudderen ook echt lang genoeg duren. Geduld is een schone zaak, en in dit geval betekent het supermals buikspek.
  • Als je van een beetje pit houdt, gooi er dan een paar gedroogde chilipepers bij tijdens het sudderen. Heerlijk!
  • Proef altijd voordat je extra zout toevoegt. Sojasaus is al best zout, dus je hebt misschien minder nodig dan je denkt.

Volg deze kleine dingetjes en je Braised Pork Belly with Napa Cabbage wordt gegarandeerd een succes!

Veelgestelde Vragen over Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Oké, nu je het recept hebt, heb je misschien nog wat vragen over deze heerlijke Braised Pork Belly with Napa Cabbage. Geen probleem, hier beantwoord ik de meest voorkomende dingen waar mensen tegenaan lopen:

Kan ik ander vlees gebruiken dan buikspek?

Ja, dat kan zeker! Hoewel buikspek vanwege het vetgehalte supermals wordt tijdens het sudderen, kun je ook ander varkensvlees gebruiken. Varkensschouder of procureur werkt ook prima, maar houd er rekening mee dat de kooktijd iets kan verschillen en het eindresultaat misschien iets minder ‘smeltend’ is dan met buikspek.

Is Napa kool echt essentieel?

Napa kool geeft dit gerecht die specifieke, lichtzoete en zachte textuur. Het is wel echt een aanrader voor de authentieke smaak van deze Braised Pork Belly with Napa Cabbage. Maar als je het echt niet kunt vinden, zou je eventueel paksoi of zelfs savooiekool kunnen proberen, al verandert de smaak dan wel iets.

Hoe weet ik of het buikspek gaar is?

Na 1,5 uur sudderen moet het buikspek echt heel zacht zijn. Je kunt het testen door voorzichtig met een vork in een stukje te prikken. Als de vork er zonder veel weerstand inglijdt en je het vlees makkelijk uit elkaar kunt trekken, dan is het perfect gaar. Langer sudderen mag altijd voor nog meer malsheid!

Kan ik dit gerecht van tevoren maken?

Absoluut! Deze Braised Pork Belly with Napa Cabbage is zelfs nog lekkerder de volgende dag, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Maak het helemaal af, laat het volledig afkoelen en bewaar het in een afgesloten bak in de koelkast. Opwarmen gaat makkelijk in een pan op laag vuur.

Voedingswaarde van Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Even een klein nootje over de voedingswaarde van deze Braised Pork Belly with Napa Cabbage. De cijfers die je hier ziet, zijn een schatting. Het hangt natuurlijk heel erg af van de precieze stukken buikspek die je gebruikt, welk merk sojasaus (qua zout!) en ga zo maar door. Zie het als een richtlijn, geen keiharde feiten. Maar hé, dit is vooral bedoeld om van te genieten!

Suggesties om je Braised Pork Belly with Napa Cabbage te serveren

Oké, je heerlijke Braised Pork Belly with Napa Cabbage is klaar, en nu? Hoe serveer je dit nou op z’n best? Mijn absolute favoriet is gewoon met stomende witte rijst. Die absorbeert al die lekkere saus zo mooi! Een beetje extra verse koriander eroverheen is ook altijd een goed idee voor wat frisheid. Soms serveer ik er ook nog wat gestoomde groene groenten bij, zoals broccoli of sperziebonen, voor een complete maaltijd. Simpel, maar oh zo lekker!

Braised Pork Belly with Napa Cabbage - detail 5

Bewaren en Opwarmen van Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Heb je nog wat van deze heerlijke Braised Pork Belly with Napa Cabbage over? Lucky you! Dit gerecht is de volgende dag vaak nog lekkerder. Laat het gerecht helemaal afkoelen en bewaar het dan in een goed afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft het makkelijk 2-3 dagen goed. Opwarmen gaat het beste in een pannetje op laag vuur, roer af en toe even door. Je kunt ook de magnetron gebruiken, maar in de pan wordt het vaak iets mooier egaal warm.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Braised Pork Belly with Napa Cabbage

Braised Pork Belly with Napa Cabbage: 1,5 uur geluk


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Geen

Description

Langzaam gegaarde buikspek met Napa kool.


Ingredients

Scale
  • 500 gram buikspek, in blokjes
  • 1 kleine Napa kool, gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 cm gember, fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 200 ml kippenbouillon
  • Olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Verhit olie in een pan en bak het buikspek rondom bruin.
  2. Voeg knoflook en gember toe en bak kort mee.
  3. Voeg sojasaus, rijstwijnazijn, sesamolie en kippenbouillon toe.
  4. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1,5 uur sudderen met de deksel op de pan.
  5. Voeg de Napa kool toe en laat nog 15-20 minuten sudderen tot de kool zacht is.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer warm, eventueel met rijst.

Notes

  • Je kunt ook andere koolsoorten gebruiken.
  • Voeg eventueel wat gedroogde chilipepers toe voor pit.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 1 uur 45 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Sudderen
  • Cuisine: Aziatisch

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 800mg
  • Fat: 35g
  • Saturated Fat: 12g
  • Unsaturated Fat: 18g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 10g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 25g
  • Cholesterol: 100mg

Keywords: buikspek, Napa kool, sudderen, Aziatisch

Recipe rating