Skip to Content

Beste Goulash: 3 Uur Sudderen

Oh, goulash! Dit is echt mijn go-to comfort food. Als ik denk aan de best goulash recipe, dan denk ik meteen aan die heerlijke, diepe geur die door het hele huis zweeft als het uren staat te pruttelen. Vroeger, toen ik nog klein was, maakte mijn oma dit op zondagen. Het vlees was dan zo zacht dat het bijna uit elkaar viel, en die paprika-smaak… hemels! Het is echt een stukje Hongarije op je bord, en het beste is nog wel hoe makkelijk het eigenlijk te maken is. Echt een aanrader!

Best Goulash Recipe - detail 1

Waarom U Wegdroomt Bij Deze Best Goulash Recipe

Wat maakt deze goulash nou zo speciaal? Nou, het is echt een combinatie van factoren die je gewoonweg moet proberen:

  • Rijke, diepe smaak: De langzame garing en de perfecte balans van specerijen zorgen voor een smaak die je echt niet snel vergeet.
  • Supermals vlees: Het rundvlees wordt zo zacht dat het letterlijk op je tong smelt. Geen taaie hap hier!
  • Makkelijk te maken: Ondanks de lange suddertijd, is de bereiding zelf verrassend eenvoudig. Gewoon wat snijden en laten sudderen.
  • Authentiek Hongaars: Dit is geen slappe hap, maar een echte, traditionele goulash die je terugbrengt naar de Hongaarse puszta.

Essentiële Ingrediënten voor de Best Goulash Recipe

Oké, om die heerlijke, authentieke goulash te maken, heb je wel een paar dingen nodig. En geloof me, de kwaliteit van je ingrediënten maakt echt een wereld van verschil, vooral bij de sterren van de show: het vlees en de paprika!

  • 1 kg rundvlees: Ik gebruik het liefst sukade, riblappen of gewoon goed stoofvlees. Zorg dat het in blokjes van ongeveer 2 tot 3 centimeter is gesneden. Dit soort vlees wordt heerlijk mals tijdens het lange sudderen.
  • 2 grote uien: Echt belangrijk dat ze lekker groot zijn! Snipper ze fijn, want ze smelten als het ware weg in de saus en geven zoveel smaak.
  • 3 eetlepels zoete paprikapoeder: Dit is de basis! Gebruik echt goede kwaliteit, dat proef je meteen.
  • 1 eetlepel hete paprikapoeder (optioneel): Als je van een beetje pit houdt, is dit een must. Begin met een beetje en voeg later meer toe als je wilt.
  • 2 teentjes knoflook: Fijngehakt, want knoflook kan echt geen kwaad in een stoofpot, toch?
  • 2 eetlepels bloem: Dit helpt om de saus mooi in te dikken, dus niet overslaan!
  • 1 blik (400g) tomatenblokjes: Op sap, want dat sap is ook pure smaak!
  • 500 ml runderbouillon: Goede bouillon is goud waard. Je kunt ook zelf bouillon trekken, maar een goed merk uit de winkel werkt ook prima.
  • 2 eetlepels neutrale bakolie: Zonnebloemolie of arachideolie is perfect.
  • Zout en versgemalen zwarte peper: Naar smaak, natuurlijk!

Best Goulash Recipe - detail 2

Kwaliteit van Rundvlees voor de Best Goulash Recipe

Het geheim van echt mals vlees zit ‘m in het juiste stuk rundvlees. Sukade en riblappen zijn mijn favorieten. Ze hebben een beetje vet en bindweefsel, wat essentieel is voor een malse, smaakvolle stoof. Tijdens het lange sudderen breekt dit bindweefsel af en maakt het vlees heerlijk zacht. Dus kies een stuk waar je ‘stoofvlees’ op de kaart ziet staan!

De Magie van Paprikapoeder in de Best Goulash Recipe

Paprikapoeder is echt het hart van goulash. Ik zweer bij de Hongaarse soorten, ze hebben zo’n diepe, zoete smaak. De zoete variant is de basis, maar als je van een beetje pit houdt, voeg dan zeker wat hete paprikapoeder toe. Begin voorzichtig, want de ene hete paprikapoeder is de andere niet! Het is de kunst om die paprika kort mee te bakken, anders wordt ‘ie bitter, en dat willen we niet.

Stap-voor-Stap Instructies voor de Best Goulash Recipe

Oké, nu gaan we aan de slag! Het maken van deze goulash is echt een feestje, en het begint allemaal met die eerste stappen die de basis leggen voor al dat lekkers. Neem je tijd, geniet van het proces, en voor je het weet, heb je de beste goulash ooit op tafel staan.

Het Bruinen van het Vlees: De Basis van de Best Goulash Recipe

Pak een flinke pan, mag best een gietijzeren stoofpan zijn, en verhit daar een goede scheut olie in op middelhoog vuur. Echt belangrijk is dat je het vlees niet in één keer in de pan gooit! Bak het in porties rondom bruin. Zo krijg je die mooie korst, en dat is pure smaak. Haal het gebakken vlees uit de pan en zet even apart. Dit voorkomt dat het vlees gaat koken in plaats van bakken.

Het Toevoegen van de Aroma’s

In dezelfde pan, met dat lekkere bruine spul op de bodem, bak je nu de gesnipperde uien. Laat ze rustig zacht en glazig worden, dat duurt wel even hoor, zo’n 5-10 minuten. Daarna is het tijd voor de sterren: de paprikapoeder en de knoflook. Roer dit erdoor en bak het echt maar heel kort mee, een minuutje is genoeg. Pas op dat de paprikapoeder niet verbrandt, want dan wordt het bitter. Dat willen we absoluut niet!

Het Creëren van de Saus

Nu de bloem erbij! Strooi de bloem over de uien en paprika en roer alles goed door elkaar. Bak dit ook even kort mee, zodat het bloemige er een beetje af gaat. Giet dan de tomatenblokjes en de runderbouillon erbij. Roer alles goed door, schraap ook even de bodem van de pan schoon, want daar zit al dat lekkere spul. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag, doe je het deksel op de pan en laat je het minimaal 2 uur sudderen. Het vlees moet echt botermals zijn. Check tussendoor of er nog genoeg vocht in zit, zo niet, voeg dan een scheutje extra bouillon of water toe. Breng het daarna op smaak met zout en peper.

Best Goulash Recipe - detail 3

Tips voor de Perfecte Best Goulash Recipe

Oké, dus je hebt het vlees aangebraden, de paprika erbij gedaan, en nu staat het te sudderen. Wat nu? Het allerbelangrijkste is geduld. Echt waar, het geheim van een fantastische goulash is die lange suddertijd. Soms, als ik echt de tijd heb, laat ik het wel drie of vier uur pruttelen. Het vlees wordt dan zó zacht, je kunt het bijna met een lepel uit elkaar duwen.

Merken je dat de saus te dik wordt tijdens het sudderen? Geen paniek! Gewoon een scheutje extra bouillon of water erbij. Is het juist te dun? Dan kun je het deksel eraf halen en het vuur iets hoger zetten, of een klein beetje extra bloem aanmaken met water en dat erdoor roeren. Proef ook tussendoor, want de smaak ontwikkelt zich steeds verder. Misschien heeft het nog wat zout nodig, of juist een snufje extra hete paprikapoeder.

Geduld is een Schone Zaak: Sudderen voor Smaak

Die lange sudder- of stoof-tijd is echt cruciaal. Het is niet zomaar een stap, het is dé stap die ervoor zorgt dat het taaie stoofvlees verandert in heerlijk malse stukjes die op je tong smelten. En hoe langer het suddert, hoe dieper en rijker de smaken zich vermengen. Dus hoe verleidelijk het ook is om sneller klaar te zijn, geef het de tijd die het verdient!

Variaties op de Best Goulash Recipe

Hoewel dit recept al fantastisch is, kun je er natuurlijk altijd mee spelen! Ik voeg soms graag wat extra groenten toe, zoals worteltjes in plakjes of stukjes paprika, die je samen met de uien meebakt. Een beetje majoraan erbij aan het einde van de kooktijd geeft ook een heerlijke, kruidige twist. En als je echt avontuurlijk bent, probeer dan eens een ander soort vlees, zoals lamsstoofvlees, hoewel rundvlees toch wel het meest klassiek is!

Serveren en Bewaren van uw Best Goulash Recipe

Zo, je hebt het gemaakt! Die heerlijke, dampende goulash. Nu komt het leukste: serveren! Ik serveer het liefst met een flinke klodder zure room en wat verse peterselie eroverheen. Echt waar, die frisse toets van de peterselie en de romigheid van de zure room maken het helemaal af. Aardappelpuree, gekookte aardappelen, rijst of gewoon lekker knapperig brood om in de saus te dopen – het kan allemaal!

Serveersuggesties voor uw Best Goulash Recipe

Om je goulash helemaal compleet te maken, denk eens aan een flinke schep zure room of crème fraîche. Dat geeft een heerlijke frisse tegenhanger voor de rijke smaak. Verse peterselie, fijngehakt, is ook fantastisch. En voor de broodjesliefhebbers: een stuk vers, knapperig brood om al dat lekkers mee op te dippen is echt een must!

Bewaren en Opwarmen: Houd uw Best Goulash Recipe Vers

Heb je nog goulash over? Geen probleem! Goulash wordt de volgende dag vaak nóg lekkerder. Laat het volledig afkoelen en bewaar het in een goed afgesloten bak in de koelkast. Dat is meestal wel zo’n 2-3 dagen houdbaar. Om het op te warmen, doe je het gewoon weer in een pan op laag vuur, met een klein scheutje water of bouillon erbij als het te dik is geworden. Even rustig laten sudderen tot het weer heet is, en klaar!

Veelgestelde Vragen over de Best Goulash Recipe

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke goulash? Ik snap het helemaal! Er zijn altijd wel dingen waar je even aan moet denken. Hier zijn een paar dingen die ik vaak hoor:

  • Is dit recept glutenvrij? Ja, dat is het zeker! Zolang je glutenvrije bouillon gebruikt, is deze goulash helemaal glutenvrij. De bloem die ik gebruik om de saus in te dikken, kan je eventueel vervangen door maizena als je echt zeker wilt zijn, maar de traditionele manier is met bloem.
  • Wat voor rundvlees is het beste voor goulash? Zoals ik al zei, sukade of riblappen zijn mijn favorieten. Vlees met een beetje vet en bindweefsel wordt echt het allerlekkerst. Gewoon stoofvlees van de slager werkt ook prima, vraag het gewoon even!
  • Kan ik goulash van tevoren maken? Absoluut! Sterker nog, ik vind dat het de volgende dag nóg lekkerder is. De smaken trekken dan nog beter in het vlees. Dus maak het gerust een dag van tevoren en warm het rustig op.
  • Mijn goulash is te dun, wat nu? Geen paniek! Je kunt het op een paar manieren wat dikker maken. Je kunt een eetlepel maizena of bloem aanmaken met een beetje koud water tot een glad papje en dat dan al roerend aan je goulash toevoegen. Laat het dan nog even zachtjes koken. Of haal gewoon het deksel van de pan en laat het wat langer sudderen op een iets hoger vuur, dan verdampt het vocht en wordt het vanzelf dikker.
  • Wat zijn veelgemaakte fouten bij goulash maken? Nou, de grootste fout is denk ik te snel willen gaan. Het vlees moet echt de tijd krijgen om mals te worden. En pas op met de paprikapoeder, die mag niet verbranden, want dan wordt je hele goulash bitter. Dat is echt zonde!

Best Goulash Recipe - detail 4

Voedingsinformatie

Even een kleine disclaimer: alle voedingswaarden die je hieronder vindt, zijn schattingen. Het kan natuurlijk zijn dat jouw goulash net iets anders uitpakt qua calorieën of vet, afhankelijk van de precieze ingrediënten en merken die je gebruikt. Maar het geeft je in ieder geval een goed idee!

Deel Uw Ervaring met de Best Goulash Recipe

Heb je deze heerlijke goulash gemaakt? Vertel me er alles over! Ik ben super benieuwd wat je ervan vond. Laat een reactie achter met je mening, geef een beoordeling, of deel je eigen geheime tips of variaties. Jouw ervaringen helpen andere thuiskoks ook weer op weg!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Best Goulash Recipe

Beste Goulash: 3 Uur Sudderen


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 2 uur 50 minuten
  • Yield: 4-6 porties 1x
  • Diet: Gluten Free

Description

Een klassiek Hongaars stoofgerecht met malse rundvlees en paprika.


Ingredients

Scale
  • 1 kg rundvlees, in blokjes
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 eetlepels paprikapoeder (zoet)
  • 1 eetlepel paprikapoeder (heet, optioneel)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 blik (400g) tomatenblokjes
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Bak het rundvlees rondom bruin.
  3. Voeg de gesnipperde uien toe en bak mee tot ze zacht zijn.
  4. Roer de paprikapoeder en knoflook erdoor en bak kort mee.
  5. Bestrooi met bloem en roer goed door.
  6. Voeg de tomatenblokjes en runderbouillon toe.
  7. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat minimaal 2 uur sudderen, of tot het vlees gaar is.
  8. Breng op smaak met zout en peper.

Notes

  • Serveer met aardappelen, rijst of brood.
  • Voeg eventueel extra groenten toe zoals wortelen of paprika.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 2 uur 30 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Hongaars

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450 kcal
  • Sugar: 6 g
  • Sodium: 400 mg
  • Fat: 20 g
  • Saturated Fat: 8 g
  • Unsaturated Fat: 12 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 15 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 50 g
  • Cholesterol: 120 mg

Keywords: Goulash, Hongaarse goulash, rundvlees stoofpot, paprika stoofpot

Recipe rating