Skip to Content

Heerlijke Avocado Maïs Tomatensalade met Spek

Oh, wat hou ik toch van een salade die zó vol zit met smaak dat je er echt blij van wordt! En deze Avocado Corn Tomato Salad with Bacon and Creamy Cilantro-Lime Dressing, ofwel de Avocado Maïs Tomatensalade met Spek en Romige Koriander-Limoendressing, is precies zo eentje. Het is echt zo’n salade die je maakt als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten, maar het voelt alsof je uren in de keuken hebt gestaan. Perfect voor die zomerse barbecue waar iedereen iets lekkers wil meenemen, of gewoon op een doordeweekse dag als je zin hebt in een frisse lunch die toch lekker vullend is. Ik serveerde ‘m laatst bij een picknick en iedereen vroeg meteen naar het recept – dat zegt wel genoeg, toch?

Verse Avocado Maïs Tomatensalade met spek en romige dressing, gegarneerd met peterselie.

Waarom je dol zult zijn op deze Avocado Maïs Tomatensalade met Spek

Oké, luister, als je op zoek bent naar een salade die gewoon alles heeft, dan heb ik ‘m hier voor je. Deze Avocado Maïs Tomatensalade met Spek en die superlekkere Koriander-Limoendressing is echt een winnaar. Waarom? Nou, kijk maar:

  • Supersnel en makkelijk: Serieus, je staat hier in minder dan 30 minuten mee in de keuken. Perfect als je net thuiskomt van werk of als je last-minute nog iets nodig hebt.
  • Explosie van smaak: Zacht, romig van de avocado, fris van de tomaat, een beetje zoet van de maïs, zoutig en knapperig van het spek, en die dressing… oh, die dressing! Fris en vol van koriander en limoen. Jammie!
  • Textuurparadijs: De combinatie van romig, sappig en knapperig is gewoonweg fantastisch. Elke hap is een feestje.
  • Zoveelzijdig: Of je nu een bijgerecht zoekt voor bij de barbecue, een lichte lunch, of iets meeneemt naar een feestje, deze salade doet het altijd goed.
  • Die dressing! Geloof me, de romige koriander-limoendressing is de ster van de show. Hij maakt gewoon alles compleet.

Ingrediënten voor de Avocado Maïs Tomatensalade met Spek

Oké, voordat we aan de slag gaan, even dit: goede ingrediënten maken echt het verschil, zeker bij zo’n frisse salade als deze. Zorg dat je alles bij de hand hebt, dan vlieg je zo door het recept heen. Vertrouw me erop dat de kwaliteit van je avocado en tomaat echt de smaak bepaalt.

  • 2 rijpe avocado’s, in blokjes (niet te zacht, anders wordt het prut!)
  • 1 blik (ongeveer 340 gram) maïs, goed uitgelekt (laten uitlekken is belangrijk hoor!)
  • 250 gram cherrytomaten, gehalveerd (of in vieren als ze groot zijn)
  • 100 gram spek, krokant gebakken en verkruimeld (dit geeft die heerlijke crunch en zoute kick)
  • 1/4 rode ui, heel fijngehakt (of naar smaak, als je niet zo van rauwe ui houdt)
  • Een halve bos verse koriander, grof gehakt (als je geen koriander fan bent, peterselie kan ook, maar koriander is top)
  • Voor de dressing:
  • 1/4 kopje mayonaise (gebruik je favoriete merk, dat maakt het persoonlijk!)
  • 2 eetlepels vers limoensap (dat frisse is cruciaal!)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (of geperst, wat je makkelijk vindt)
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak (altijd proeven!)

Bereidingswijze: Stap-voor-stap naar de Perfecte Avocado Maïs Tomatensalade met Spek

Oké, nu komt het leukste gedeelte: alles samenbrengen! Met deze simpele stappen maak je de heerlijkste salade die je ooit hebt gehad. Het is echt zo gebeurd, dus laten we meteen beginnen.

Stap 1: De Basis van de Avocado Maïs Tomatensalade

Pak een flinke kom, want hier gaat straks alles in. Doe de blokjes avocado er als eerste in – wees een beetje voorzichtig ermee, die moeten mooi blijven. Voeg daarna de uitgelekte maïs, gehalveerde cherrytomaten, de krokant gebakken en verkruimelde spekjes, de fijngehakte rode ui en de grof gehakte koriander toe. Kijk eens hoe mooi dat er al uitziet!

Close-up van een heerlijke Avocado Maïs Tomatensalade met knapperig spek en romige dressing.

Stap 2: De Romige Koriander-Limoendressing Maken

Nu maken we die onweerstaanbare dressing. Pak een klein kommetje en doe daar je favoriete mayonaise in. Spuit er het verse limoensap bij en voeg het fijngehakte teentje knoflook toe. Je kunt hier ook aan denken: onze magische knoflookmayonaise zou hier ook fantastisch in werken! Klop dit even goed door elkaar tot het een mooie, gladde dressing is. Breng ‘m op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Proef even, misschien wil je er nog iets bij?

Stap 3: Alles Samenbrengen voor de Avocado Maïs Tomatensalade

Giet nu die heerlijke dressing over alle ingrediënten die je al in de grote kom hebt gedaan. Nu komt mijn favoriete deel: gewoon rustig omscheppen. Zorg ervoor dat echt alles een beetje van die dressing krijgt, maar doe het voorzichtig, ja? We willen geen avocadopurée, we willen mooie stukjes! Gebruik een spatel of twee lepels om alles langzaam te mengen.

Close-up van een kom Avocado Maïs Tomatensalade met spek en romige dressing.

Stap 4: Serveren maar!

En dat is het! Je salade is klaar om te serveren. Het allerlekkerst is deze salade als je ‘m meteen serveert, dan zijn die spekjes nog lekker knapperig en de avocado perfect. Maar als je echt geen tijd hebt, kun je ‘m ook even laten staan. Geniet ervan!

Close-up van een heerlijke Avocado Maïs Tomatensalade met Spek en romige koriander-limoendressing.

Tips voor Succes met je Avocado Maïs Tomatensalade

Zelfs bij zo’n makkelijke salade zijn er slimme trucjes die ‘m nóg lekkerder maken. En geloof me, met deze tips maak je echt indruk. Het is echt de moeite waard om even op te letten voordat je begint!

  • Kies de perfecte avocado: Niets is zo jammer als een salade met bruine, papperige avocado. Kies avocado’s die zacht zijn als je er zachtjes in knijpt, maar waar je nog wel een vorm in kunt drukken – niet zo’n ding dat je vinger er meteen in wegzakt. Dat zorgt voor mooie blokjes in plaats van pap.
  • Maak ‘m van tevoren… bijna! Wil je de salade al eerder maken? Geen probleem! Bak het spek, snijd de groenten en maak de dressing alvast. Maar hou de avocado en de koriander apart. Doe die er pas op het allerlaatste moment bij, net voordat je ‘m serveert. Zo blijft alles mooi groen en fris, en wordt je salade geen bruine, sompige teleurstelling. De dressing kun je wel alvast over de maïs, tomaat en ui doen, dat trekt heerlijk in!
  • Voeg wat pit toe: Ben je een fan van een beetje spicy? Heerlijk! Hak een klein beetje verse jalapeño mee met de rode ui. Of voeg een snufje chilivlokken toe aan de dressing. Dat geeft net die extra kick die deze salade zo lekker maakt. Je kunt ook altijd een kijkje nemen bij onze recepten voor Mexicaanse saladedressing voor inspiratie.
  • Verse koriander is key: Oké, ik weet dat niet iedereen fan is van koriander. Maar in deze salade is het echt de finishing touch die de smaak helemaal afmaakt. Als je het écht niet lust, kun je het vervangen door platte peterselie, maar probeer het in ieder geval eens met koriander – het verfrist echt enorm!
  • De juiste balans in de dressing: Proef altijd even je dressing voordat je ‘m over de salade doet. Misschien wil je net iets meer limoensap voor extra frisheid, of een snufje extra zout. Het is jouw salade, dus maak ‘m precies naar jouw smaak!

Veelgestelde Vragen over Avocado Maïs Tomatensalade

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke salade? Geen zorgen, hier heb ik de meest gestelde dingen even op een rijtje gezet. Hopelijk helpt het je verder!

Kan ik deze Avocado Maïs Tomatensalade van tevoren maken?

Ja, dat kan zeker! Het beste is om de dressing en de groenten (behálve de avocado, die ook apart houden) alvast te mengen. De spekjes kun je ook alvast bakken. Meng de avocado er pas op het allerlaatste moment doorheen, vlak voor het serveren, om te voorkomen dat hij bruin wordt.

Wat zijn goede alternatieven voor spek in deze salade?

Geen spek of liever vegetarisch? Geen probleem! Superfijne knapperige stukjes gerookte tofu of gebakken tempeh werken ook heel goed. Voor een vegan versie zou je wat geroosterde pompoenpitten of zonnebloempitten kunnen gebruiken voor de crunch.

Welke andere groenten passen goed in deze salade?

Deze salade is een feestje om mee te variëren! Denk aan zwarte bonen voor extra eiwitten, wat blokjes komkommer voor nog meer frisheid, of paprika in mooie rode of gele blokjes voor de kleur. Eigenlijk past bijna alles wat je lekker vindt er wel bij!

Voedingsinformatie (Schatting)

Oké, even een kleine disclaimer: dit zijn schattingen, want elke avocado is weer anders en de ene lepel mayonaise is de andere niet, hè? Maar als je de genoemde porties aanhoudt, krijg je per persoon ongeveer dit binnen.

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 350 kcal
  • Suikers: 8g
  • Natrium: 400mg
  • Vet: 28g
  • Verzadigd Vet: 7g
  • Onverzadigd Vet: 21g
  • Transvet: 0g
  • Koolhydraten: 18g
  • Vezels: 6g
  • Eiwitten: 7g
  • Cholesterol: 20mg

Zo weet je toch een beetje wat je eet! Maar eerlijk? Voor zo’n lekkere salade is dat het helemaal waard.

Deel je creatie van de Avocado Maïs Tomatensalade met Spek

Heb je deze heerlijke salade gemaakt? Ik ben zoooo benieuwd hoe hij bij jou is geworden! Laat het me weten in de reacties hieronder, ik lees ze allemaal met veel plezier. En als je ‘m op social media deelt (dat mag natuurlijk altijd!), tag me dan even. Ik ben dol op het zien van jullie creaties! Misschien heb je zelf nog wel leuke variaties verzonnen? Of tips? Deel ze vooral! Voor inspiratie kun je ook nog eens kijken naar onze andere frisse salades, zoals deze romige komkommer-tomaten salade, die gemarineerde komkommer- en tomatensalade, of natuurlijk de altijd goede Caprese salade!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een heerlijke Avocado Maïs Tomatensalade met spek, avocado, tomaat, maïs en romige dressing.

Avocado Maïs Tomatensalade met Spek en Romige Koriander-Limoendressing


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 25 min
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een frisse en smaakvolle salade met avocado, maïs, tomaat, spek en een romige koriander-limoendressing.


Ingredients

Scale
  • 2 rijpe avocado’s, in blokjes
  • 1 blik (ongeveer 340 gram) maïs, uitgelekt
  • 250 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 100 gram spek, krokant gebakken en verkruimeld
  • 1/4 rode ui, fijngehakt
  • 1/2 bosje verse koriander, grof gehakt
  • 1/4 kopje mayonaise
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Meng in een grote kom de avocado, maïs, cherrytomaten, gebakken spek, rode ui en koriander.
  2. Klop in een kleine kom de mayonaise, limoensap en knoflook tot een gladde dressing.
  3. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  4. Giet de dressing over de salade en meng voorzichtig.
  5. Serveer direct.

Notes

  • Je kunt de salade van tevoren bereiden, maar voeg de avocado pas vlak voor het serveren toe om verkleuring te voorkomen.
  • Voeg eventueel wat jalapeño toe voor extra pit.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 10 min
  • Category: Salade
  • Method: Geen kookmethode
  • Cuisine: Mexicaans-geïnspireerd

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 350
  • Sugar: 8g
  • Sodium: 400mg
  • Fat: 28g
  • Saturated Fat: 7g
  • Unsaturated Fat: 21g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 18g
  • Fiber: 6g
  • Protein: 7g
  • Cholesterol: 20mg

Keywords: avocado salade, maïs salade, tomatensalade, spek salade, koriander limoen dressing, zomerse salade, bijgerecht

Recipe rating