Skip to Content

Flourless Chocolade Pompoen Gember Taart 200g

Oh, hallo daar! Ik heb weer iets nieuws uit de keuken getoverd en ik kan niet wachten om het met jullie te delen. Dit keer is het een Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake, en geloof me, die naam is net zo bijzonder als de smaak! Als je net als ik gek bent op diepte, een beetje pit en natuurlijk héél veel chocolade, dan zit je hier goed. Ik heb al heel wat baksels op mijn naam staan, en deze glutenvrije parel is echt een topper. Hij is super vochtig, vol van smaak en die combinatie van chocolade, pompoen en een vleugje gember? Hemels!

Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake - detail 1

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

  • Glutenvrij genieten: Perfect voor iedereen die glutenvrij eet, zonder concessies te doen aan smaak.
  • Rijk en smeuïg: De chocolade en pompoen zorgen voor een ongelooflijk vochtige textuur.
  • Unieke smaak: De warme kruiden, met name de gember, geven de taart net dat beetje extra pit.
  • Feestelijk én simpel: Ziet er fantastisch uit op tafel, maar is verrassend makkelijk te maken.

Essentiële Ingrediënten voor Jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Oké, hier komt het lijstje waar je je schort voor moet pakken! Voor deze heerlijke Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake heb je het volgende nodig. Zorg dat je alles klaar hebt staan, dat maakt het bakken zoveel relaxter. Je wilt namelijk niet midden in het proces opeens ontdekken dat je iets mist, toch?

We beginnen met 200 gram pure chocolade, en dan bedoel ik écht pure chocolade, fijngehakt. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe dieper de smaak. Vervolgens 100 gram boter, het liefst ongezouten en op kamertemperatuur, zodat het straks lekker makkelijk mengt. Dan 150 gram suiker – je kunt hier een beetje mee spelen qua soort, maar witte kristalsuiker werkt prima. En drie grote eieren, ook het liefst op kamertemperatuur, die zorgen voor de binding en die heerlijke luchtigheid.

Dan komt de ster van de show: 200 gram pompoenpuree. Zorg ervoor dat je échte pompoenpuree gebruikt en geen pompoentaartvulling met extra kruiden en suikers. Dat maakt echt een wereld van verschil! Verder hebben we 50 gram amandelmeel nodig. Dit geeft de taart net die fijne, toch nog een beetje stevige structuur, zonder dat het bloem is. En natuurlijk de kruiden: 1 theelepel gemalen gember voor die lekkere warme kick, een halve theelepel kaneel, een kwart theelepel nootmuskaat en een snufje kruidnagel om het helemaal af te maken. Oh, en vergeet een theelepel bakpoeder en een snufje zout niet, die helpen de smaken naar boven te halen en zorgen dat de taart niet te compact wordt.

Specifieke Ingrediëntkeuzes voor de Beste Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Als je het beste uit deze taart wilt halen, let dan even goed op bij het kiezen van je ingrediënten. Bij de chocolade raad ik echt aan om voor minstens 70% cacao te gaan. Dat geeft een prachtige intense smaak die perfect samengaat met de pompoen en gember, zonder dat het té bitter wordt. En nee, geen chocolade met melk of extra suikers, dat verpest de balans een beetje.

Bij de pompoen is het cruciaal dat je 100% pure pompoenpuree gebruikt. Je vindt dit vaak in blik bij de supermarkt, bij de bakproducten of internationale etenswaren. Pompoentaartvulling is al zoet en gekruid, en dat willen we hier juist niet. Het amandelmeel zorgt voor een heerlijke textuur, dus ga niet opeens voor kokosmeel of iets anders, dat verandert de hele structuur van de taart. Vertrouw me, deze keuzes maken echt het verschil tussen een lekkere taart en een *onvergetelijke* taart!

Stap-voor-Stap Bereiding van de Perfecte Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Oké, het moment suprême! Het bakken van deze Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake is echt een feestje, en ik ga je precies vertellen hoe je dat doet. Geen zorgen, het is echt niet ingewikkeld, ook al klinkt het misschien zo. Volg gewoon deze stappen en je hebt straks een taart waar je u tegen zegt!

Voorbereidende Stappen voor Jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Voordat we echt beginnen, is het slim om even alles klaar te zetten. Zet je oven alvast aan op 180°C (dat is hete lucht, hè?). Ondertussen pak je een springvorm van ongeveer 20 centimeter. Vet die goed in met boter of bakspray, en leg een cirkel bakpapier op de bodem. Dat voorkomt dat je prachtige taart straks vastplakt. En oh ja, zorg dat je alle ingrediënten alvast hebt afgewogen en klaargezet. Dat scheelt straks een hoop gedoe en stress!

Het Mengen en Bakken van de Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Nu gaan we de handen uit de mouwen steken! Smelt eerst de gehakte pure chocolade samen met de boter. Je kunt dit au bain-marie doen – dat is in een kom boven een pannetje met zachtjes kokend water – of gewoon voorzichtig in de magnetron, steeds even roeren tussendoor. Zorg dat het helemaal glad is. In een andere kom klop je de eieren met de suiker tot een mooi licht en luchtig geheel. Dit duurt een paar minuten, maar die luchtigheid is belangrijk! Voeg dan het gesmolten chocolademengsel toe aan de eieren en mix dat goed door. Nu komt de pompoenpuree erbij, die roer je er ook zo doorheen. In weer een andere kom meng je het amandelmeel met alle droge kruiden, bakpoeder en zout. Dat droge mengsel voeg je nu geleidelijk toe aan het natte chocolade-pompoenmengsel. Mix het rustig tot alles net gemengd is. Niet te lang doorgaan, want dan kan de taart taai worden.

Giet het beslag in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant een beetje glad. Zet de vorm dan voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak de taart zo’n 35 tot 40 minuten. Hoe weet je of hij gaar is? Steek er een satéprikker in het midden in. Als die er schoon uitkomt, met alleen een paar vochtige kruimeltjes eraan, dan is hij perfect! Zit er nog nat beslag aan, bak hem dan nog een paar minuutjes langer. Haal de taart daarna uit de oven en laat hem eerst een minuut of 10 in de vorm afkoelen. Daarna haal je hem voorzichtig uit de vorm en laat je hem helemaal koud worden op een rooster. Geduld is hierbij echt een schone zaak!

Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake - detail 2

Bak Benodigdheden voor Jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Om deze heerlijke Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake te maken, heb je niet superveel bijzondere spullen nodig. Gewoon de standaard keukenuitrusting, eigenlijk. Zorg dat je een springvorm van ongeveer 20 cm hebt, die is perfect voor dit recept. Een goede garde om de eieren luchtig te kloppen en een spatel of houten lepel om alles rustig door elkaar te mengen zijn ook essentieel. Vergeet ook niet wat mengkommen van verschillende groottes en natuurlijk bakpapier om je vorm mee te bekleden. Oh, en als de taart klaar is, heb je een afkoelrek nodig om hem helemaal te laten afkoelen. Dat is alles, geloof me!

Tips voor Succes met Jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Wil je zeker weten dat jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake net zo geweldig wordt als die van mij? Hier zijn een paar geheimpjes! Zorg er écht voor dat je eieren en boter op kamertemperatuur zijn. Dat helpt enorm om alles mooi glad te krijgen zonder klontjes, en zorgt voor die luchtige structuur. Als je de chocolade en boter smelt, doe dat dan rustig aan. Te heet, en de chocolade wordt korrelig. Dat wil je niet! En dat amandelmeel? Meng het niet te lang door het beslag. Zodra je geen droge plekjes meer ziet, stop je. Overmixen is de vijand van een smeuïge taart. Als je oven soms wat grillig is met temperatuur, is het slim om de baktijd een paar minuutjes korter te houden en dan de satéprikker-test te doen. Zo voorkom je dat hij te droog wordt. De pompoen zorgt al voor veel vocht, dus dat helpt ook enorm!

Veelvoorkomende Vragen Over de Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Is deze taart echt glutenvrij? Ja hoor, helemaal! Er zit geen enkel grammetje tarwebloem in, alleen amandelmeel. Dus perfect voor iedereen die glutenvrij eet of gewoon een keer iets anders wil proberen. Het is echt een heerlijke glutenvrije optie.

Hoe kan ik de gember smaak intensiveren? Als je een echte gember-liefhebber bent, kun je altijd een beetje extra gemalen gember toevoegen, misschien wel anderhalve theelepel. Of, nog lekkerder, voeg wat fijngehakte verse gember toe aan het beslag. Dat geeft een heerlijke frisse, pittige kick die geweldig samengaat met de chocolade en pompoen!

Hoe bewaar ik de taart het beste? Deze taart blijft het langst lekker als je hem luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Hij is de volgende dag vaak nog lekkerder dan vers gebakken, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Je kunt hem ook een paar dagen in de koelkast bewaren, maar haal hem dan wel even van tevoren uit de koelkast zodat hij weer op temperatuur kan komen. Zo blijft hij lekker smeuïg.

Kan ik ander notenmeel gebruiken? Ja, dat kan wel, maar het zal de textuur een beetje veranderen. Kokosmeel neemt bijvoorbeeld veel meer vocht op, dus dan zou je de hoeveelheid moeten aanpassen. Amandelmeel is echt ideaal voor deze taart omdat het zorgt voor die fijne, bijna fluweelzachte structuur. Ik zou er dus mee oppassen om te wisselen, tenzij je echt geen amandelmeel kunt vinden.

Voedingswaarde van de Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Even een kleine disclaimer over de voedingswaarden, hè? Dit zijn natuurlijk schattingen, want het kan altijd een beetje verschillen afhankelijk van welk merk chocolade je gebruikt of hoe groot je de punten precies snijdt. Maar het geeft je in ieder geval een idee waar je aan toe bent!

Serveertips voor Jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Deze taart is al fantastisch op zichzelf, maar een paar kleine extraatjes maken het helemaal af. Ik vind hem persoonlijk heerlijk met een flinke toef versgeklopte slagroom, dat zachte en luchtige contrasteert zo mooi met de dichte, rijke taart. Een bolletje romig vanille-ijs is ook altijd een goede keuze, vooral als de taart nog een beetje warm is. En voor een extra feestelijk tintje kun je altijd nog een beetje poedersuiker eroverheen strooien, een beetje zoals oma vroeger deed, maar dan met deze moderne twist. Echt genieten!

Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake - detail 3

Opslag en Opwarmen van Jouw Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Heb je nog een stukje over? Geen paniek! Deze Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake blijft echt supergoed op kamertemperatuur, mits je hem luchtdicht verpakt. Een taartdoos of een goed gesloten bakje is perfect. Hij wordt er de volgende dag vaak alleen maar lekkerder van, omdat alle smaken dan nog beter zijn ingetrokken. Mocht je hem toch liever koud houden, dan kan dat ook in de koelkast, maar haal hem dan wel zeker een half uurtje voordat je hem gaat eten even uit de koelkast. Zo wordt hij weer heerlijk zacht en smeuïg. Opwarmen in de magnetron kan ook, maar doe dat heel kort, anders wordt hij alsnog droog. Gewoon een paar seconden is vaak al genoeg om die lekkere chocoladesmaak weer helemaal terug te laten komen.

Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake - detail 4

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Flourless Chocolate Pumpkin Ginger Cake

Flourless Chocolade Pompoen Gember Taart 200g


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 8 porties 1x
  • Diet: Gluten Free

Description

Een rijke en vochtige taart met chocolade, pompoen en gember, glutenvrij.


Ingredients

Scale
  • 200g pure chocolade, gehakt
  • 100g boter
  • 150g suiker
  • 3 eieren
  • 200g pompoenpuree
  • 50g amandelmeel
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • Snufje kruidnagel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Smelt de pure chocolade en boter au bain-marie of in de magnetron. Roer glad.
  3. Klop de suiker en eieren in een kom tot een licht en luchtig mengsel.
  4. Voeg de gesmolten chocolade en boter toe aan het eimengsel en mix goed.
  5. Roer de pompoenpuree erdoor.
  6. Meng in een aparte kom het amandelmeel, gemalen gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, bakpoeder en zout.
  7. Voeg de droge ingrediënten geleidelijk toe aan het natte mengsel en mix tot een glad beslag.
  8. Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
  9. Bak de taart 35-40 minuten, of tot een satéprikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  10. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster verder laat afkoelen.

Notes

  • Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.
  • Bewaar de taart luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 40 minuten
  • Category: Dessert
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 stuk
  • Calories: 350 kcal
  • Sugar: 30g
  • Sodium: 50mg
  • Fat: 22g
  • Saturated Fat: 12g
  • Unsaturated Fat: 10g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 35g
  • Fiber: 4g
  • Protein: 6g
  • Cholesterol: 90mg

Keywords: chocoladetaart, pompoentaart, gembertaart, glutenvrij, nagerecht, herfst, feestelijk

Recipe rating