Oké, luister, als je ooit hebt gedroomd van een dessert dat je smaakpapillen laat dansen, dan is deze Lemon Meringue Cheesecake jouw nieuwe beste vriend! Ik kan me nog herinneren hoe ik dit recept voor het eerst probeerde te maken, een beetje zenuwachtig voor die perfecte meringue, maar het resultaat was *waanzinnig*. De combinatie van die heerlijke, frisse citroensmaak met de romige cheesecake en die zoete, luchtige meringue topping… wow! Dit recept is echt een gamechanger voor elke gelegenheid.
Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Lemon Meringue Cheesecake
Deze cheesecake is echt een schot in de roos! Wat ‘m zo speciaal maakt? Nou, het is supermakkelijk te maken, zelfs als je geen keukenprins(es) bent. De smaak is een perfecte balans tussen friszuur en zoet, en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Ideaal voor die speciale gelegenheden of gewoon om jezelf (en anderen!) te verwennen.
Eenvoudige Ingrediënten voor Jouw Lemon Meringue Cheesecake
Je hebt echt geen gekke dingen nodig voor deze citroen-meringue droom! Voor de bodem pak je 200 gram fijngemaakte digestieve koekjes en meng je die met 100 gram gesmolten boter. Zorg dat die koekjes echt goed verkruimeld zijn, hè? Voor de vulling zelf is 500 gram roomkaas onmisbaar, zorg dat die echt op kamertemperatuur is, anders krijg je geen gladde massa. Daar meng je 150 gram suiker doorheen, samen met 3 eieren – die doe je er één voor één bij. En dan natuurlijk de sterren: het sap van 2 verse citroenen, de rasp van 1 citroen voor die extra kick, en een theelepeltje vanille-extract. Voor de topping heb je 3 eiwitten nodig, 150 gram suiker en een snufje citroensap.
Essentiële Keukenbenodigdheden voor Succes
Om deze Lemon Meringue Cheesecake te maken, heb je niet veel nodig, maar wel de juiste spullen. Een springvorm is echt een must, anders krijg je ‘m nooit mooi uit de vorm. Zorg ook voor een paar goede mengkommen, want je gaat wat mixen! Een mixer, het liefst een elektrische, maakt het een stuk makkelijker om alles luchtig te krijgen, vooral voor de meringue. En een spatel is handig om alles mooi glad te strijken en uit de kom te schrapen. Oh, en als je ‘m wilt branden, is een keukenbrander super handig!
Stap-voor-Stap Instructies voor Jouw Lemon Meringue Cheesecake
Oké, hier komt het leukste gedeelte! Het maken van deze cheesecake voelt bijna als toveren. Eerst gaan we die bodem maken. Je neemt die fijngemaakte koekjes en mengt die met de gesmolten boter. Dat druk je dan stevig aan op de bodem van je springvorm. Zorg echt dat het overal even dik is, dan heb je straks zo’n lekkere, stevige basis. Nu de vulling! Pak je mixer en klop de roomkaas met de suiker tot het helemaal glad is, geen klontjes meer te zien. Dat is belangrijk! Daarna doe je er één voor één de eieren bij. Mix goed na elk ei, anders wordt het geen mooie, egale massa. En dan de smaakmakers: het sap van de citroenen, de rasp en de vanille. Roer dat er rustig doorheen. Giet dit heerlijke beslag op de koekjesbodem. Nu de oven in! Verwarm ‘m voor op 160 graden en bak de cheesecake zo’n 45 tot 50 minuten. Je weet dat ‘ie goed is als de randjes stevig lijken, maar het midden nog een beetje wiebelt – dat is precies goed! Laat ‘m daarna helemaal afkoelen in de oven, met de deur een beetje open. Dat voorkomt barsten, geloof me. Als de cheesecake koud is, maken we de meringue. Klop de eiwitten stijf, dat betekent dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat er iets uit valt. Voeg dan steeds een beetje suiker toe en blijf kloppen tot het glanzend en stevig is. Een heel klein beetje citroensap erbij helpt ook. Verdeel die luchtige meringue over de cheesecake, lekker dik erop smeren. En nu komt het spannende deel: branden! Gebruik een brander om ‘m mooi goudbruin te maken, of zet ‘m heel kort onder een hete grill. Pas wel op, het gaat snel! Zet de cheesecake daarna nog minimaal 4 uur in de koelkast, het liefst langer, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Het Creëren van de Perfecte Koekjesbodem voor Jouw Lemon Meringue Cheesecake
Die koekjesbodem is echt de basis van alles, dus daar moeten we even aandacht aan geven. Zorg dat je koekjes echt heel fijn verkruimeld zijn, het liefst met een keukenmachine, maar een zak en een deegroller werkt ook prima! Meng dat met de gesmolten boter tot het een soort nat zand is. Druk dit daarna met de bolle kant van een lepel of je handen stevig aan in de springvorm, vooral aan de randen. Hoe steviger je het aandrukt, hoe minder kans op brokkelen straks!
Het Bereiden van de Romige Citroen Vulling
Oké, het geheime wapen voor een super romige cheesecake is echt die roomkaas op kamertemperatuur. Haal ‘m dus echt op tijd uit de koelkast! Klop die roomkaas eerst met de suiker tot het een gladde, bijna zijdezachte massa is. Dit is belangrijk, want dan krijg je geen klontjes. Doe daarna de eieren er één voor één bij. Mix echt goed na elk ei, zodat het helemaal opgenomen is voordat je het volgende ei toevoegt. Dit zorgt voor die perfecte, egale textuur waar je op hoopt.
De Betoverende Meringue Topping Maken en Aanbrengen
Meringue kan soms een beetje lastig zijn, maar met deze tips komt het helemaal goed. Zorg dat je mixerbak en de kloppers echt brandschoon en vetvrij zijn, anders worden de eiwitten niet stijf. Begin met de eiwitten op middelhoge snelheid te kloppen. Als ze beginnen te schuimen, voeg je geleidelijk de suiker toe, een eetlepel per keer. Blijf kloppen tot je echt stijve, glanzende pieken hebt die niet omvallen. Een klein beetje citroensap erbij maakt het geheel nog wat stabieler. Smeer de meringue daarna met een lepel of spatel mooi over de afgekoelde cheesecake, zorg dat het overal een beetje dik op zit. Het gaat erom dat het er lekker luchtig uitziet!
Tips en Trucs voor Jouw Succesvolle Lemon Meringue Cheesecake
Oké, soms kan een cheesecake een beetje eigenwijs zijn, maar met deze tips lukt het gegarandeerd! Zorg echt dat al je ingrediënten voor de vulling op kamertemperatuur zijn. Dat is echt cruciaal voor een egale, romige massa zonder klontjes. Vergeet ook niet die citroenen! Gebruik echt verse citroenen, want dat sap en die rasp maken echt het verschil qua smaak. Als je de cheesecake bakt, is het een goed idee om ‘m langzaam af te laten koelen in de oven. Dat helpt barsten voorkomen. En die meringue? Zorg dat je kom en kloppers echt super schoon zijn, anders wordt ‘ie niet stijf. Als je ‘m onder de grill bruint, blijf erbij staan, want dat kan sneller gaan dan je denkt. Een paar minuten te lang en je hebt zwarte meringue, zonde!
Veelvoorkomende Vragen over Lemon Meringue Cheesecake Beantwoorden
Hoe voorkom ik dat mijn cheesecake barst?
Dat langzaam afkoelen in de oven met de deur op een kier is echt de beste truc. Ook zorgen dat je beslag niet te veel lucht ingeklopt krijgt na het toevoegen van de eieren helpt enorm. Een waterbad tijdens het bakken kan ook wonderen doen, maar dat is een beetje extra moeite.
Kan ik de meringue van tevoren maken?
Dat is niet echt aan te raden. Meringue is het allerlekkerst als ‘ie vers is en net gebakken of gebrand. Als je ‘m te lang laat staan, kan ‘ie zacht worden of vocht gaan lekken. Dus, maak ‘m echt vlak voordat je ‘m gaat serveren!
Hoe bewaar ik de Lemon Meringue Cheesecake het beste?
Deze cheesecake is het allerlekkerst als ‘ie goed gekoeld is. Dek ‘m wel goed af, anders neemt ‘ie geurtjes aan uit de koelkast. Hij blijft zo’n 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Zonder de meringue is ‘ie nog langer houdbaar, maar met die luchtige topping is het echt beter om ‘m niet te lang te bewaren.
Wat als ik geen keukenbrander heb?
Geen paniek! Je kunt de meringue ook heel mooi goudbruin krijgen onder een hete grill in de oven. Houd de cheesecake dan wel goed in de gaten, want het kan heel snel gaan. Een paar minuten is vaak al genoeg om die mooie kleur te krijgen.
Variaties op Jouw Lemon Meringue Cheesecake
Wil je ‘m net even anders? Dat kan! Je kunt bijvoorbeeld eens experimenteren met de bodem. Vervang de digestieve koekjes eens door verkruimelde bastogne koekjes voor een kruidige kick, of gebruik speculaasjes in de winter. Ook lekker is om een paar verse frambozen of blauwe bessen door de citroen vulling te scheppen net voordat je ‘m bakt. En voor de meringue, waarom niet een beetje citroenlikeur toevoegen aan de eiwitten voor een extra smaakdimensie? Zo maak je jouw Lemon Meringue Cheesecake helemaal uniek!
Serveren en Bewaren van Jouw Lemon Meringue Cheesecake
Deze Lemon Meringue Cheesecake is natuurlijk het allerlekkerst als ‘ie helemaal koud en stevig is. Zet ‘m dus echt nog een paar uur in de koelkast na het branden van de meringue. Hij is heerlijk op zichzelf, maar als je ‘m wilt serveren met iets extra’s, denk dan aan een klein toefje slagroom of een paar verse frambozen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het frisse van de frambozen past ook perfect bij de citroen. Heb je nog wat over? Geen probleem! Dek de cheesecake goed af met plasticfolie en bewaar ‘m in de koelkast. Zo blijft ‘ie zeker nog 2 tot 3 dagen heerlijk. Verwarmen is niet nodig, want hij is het lekkerst koud!
Voedingsinformatie voor Jouw Lemon Meringue Cheesecake
Even een kleine disclaimer: deze voedingswaarden zijn een schatting, hoor! Het kan natuurlijk een beetje verschillen per merk ingrediënt dat je gebruikt. Maar voor een portie van deze heerlijke Lemon Meringue Cheesecake kun je rekenen op ongeveer:
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: ongeveer 400 kcal
- Vet: ongeveer 25g (waarvan 15g verzadigd)
- Koolhydraten: ongeveer 35g (waarvan 30g suiker)
- Eiwit: ongeveer 7g
Deel Jouw Lemon Meringue Cheesecake Ervaring
Heb je deze cheesecake gemaakt? Ik ben zoooo benieuwd hoe hij bij jou is geworden! Laat het me weten in de comments hieronder, of deel een foto op social media en tag me! Jouw creaties inspireren mij enorm!

Super Lemon Meringue Cheesecake
- Total Time: 6 uur 20 minuten (inclusief afkoelen)
- Yield: 8-10 porties 1x
- Diet: Vegetarian
Description
Een heerlijke cheesecake met een citroensmaak en een meringue topping.
Ingredients
- 200g verkruimelde digestieve koekjes
- 100g gesmolten boter
- 500g roomkaas, op kamertemperatuur
- 150g suiker
- 3 eieren
- Sap van 2 citroenen
- Rasp van 1 citroen
- 1 theelepel vanille-extract
- Voor de meringue: 3 eiwitten
- 150g suiker
- 1 theelepel citroensap
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter en druk dit stevig aan op de bodem van een springvorm.
- Klop in een kom de roomkaas met de suiker tot een glad geheel.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix goed na elke toevoeging.
- Roer het citroensap, de citroenrasp en het vanille-extract erdoor.
- Giet het beslag op de koekjesbodem.
- Bak de cheesecake 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de randen stevig zijn en het midden nog een beetje wiebelt.
- Laat de cheesecake volledig afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.
- Klop voor de meringue de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot glanzende pieken ontstaan. Voeg het citroensap toe.
- Verdeel de meringue over de afgekoelde cheesecake.
- Brand de meringue met een brander of zet de cheesecake nog kort onder een hete grill tot de meringue goudbruin is.
- Laat de cheesecake verder afkoelen in de koelkast voor minimaal 4 uur.
Notes
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de cheesecake op kamertemperatuur zijn.
- Gebruik verse citroenen voor de beste smaak.
- Pas op dat de meringue niet verbrandt onder de grill.
- Prep Time: 30 minuten
- Cook Time: 50 minuten
- Category: Dessert
- Method: Bakken
- Cuisine: Europees
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: ongeveer 400 kcal
- Sugar: ongeveer 30g
- Sodium: ongeveer 150mg
- Fat: ongeveer 25g
- Saturated Fat: ongeveer 15g
- Unsaturated Fat: ongeveer 10g
- Trans Fat: minder dan 0.5g
- Carbohydrates: ongeveer 35g
- Fiber: ongeveer 1g
- Protein: ongeveer 7g
- Cholesterol: ongeveer 100mg
Keywords: cheesecake, citroen, meringue, dessert, bakken, koekjesbodem