Skip to Content

Heerlijke Pineapple Pound cake met Glaze

Oh, deze Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze, mensen! Dit is echt zo’n cake waar je meteen blij van wordt. Echt waar, de geur alleen al brengt me terug naar die zonovergoten vakanties waar ik zo van hou. Het is die perfecte combinatie van vochtig, zacht cakebeslag met die heerlijke tropische ananassmaak, en dan nog eens overgoten met een glanzende, zoete ananasglazuur. Ik herinner me nog dat ik dit recept van mijn tante kreeg; ze maakte het altijd voor verjaardagen en ik kon er nooit genoeg van krijgen. Ze zei altijd dat het geheim zat in de ananas en de manier waarop je het beslag mengt. En ze had gelijk! Het is niet zomaar een cake, het is echt een klein feestje op een bord. De glazuur maakt het helemaal af, een soort tropische kus op je tong. Als je op zoek bent naar iets dat zowel makkelijk te maken is als enorm indruk maakt, dan is dit ‘m!

Pineapple Pound Cake with Pineapple Glaze - detail 1

Waarom Je Dol Bent Op Deze Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Waarom dit recept zo’n winnaar is? Nou, het begint allemaal met die ongelooflijk vochtige textuur. Echt, deze cake blijft dagenlang zacht, dankzij de ananas! En de smaak, oh die smaak! Die pure, intense ananas die zo heerlijk samengaat met de boterige pondcake. Het is ook nog eens super makkelijk te maken, zelfs als je geen keukenprins(es) bent. Perfect voor elke gelegenheid, van een snelle koffiepauze tot een feestelijke brunch. En dan dat glazuur… een droom!

  • Super vochtig en vol ananassmaak
  • Makkelijk te maken, zelfs voor beginners
  • Perfect voor elke gelegenheid
  • Een heerlijk zoet ananasglazuur dat het afmaakt

Hoe Maak Je de Perfecte Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Oké, tijd om die keuken in te duiken en dit heerlijke recept tot leven te brengen! Het lijkt misschien veel, maar geloof me, het is echt een fluitje van een cent als je het stap voor stap doet. En het resultaat? Oh, dat is het allemaal waard!

Voorbereiding van de Pineapple Pound Cake

Eerst en vooral, zet die oven maar aan op 175 graden Celsius. We willen dat ‘ie lekker warm is als het beslag erin gaat. Pak dan je cakevorm erbij, zo’n standaard van ongeveer 23 bij 13 cm. Vet ‘m goed in met boter of bakspray, en dan bestuif je ‘m met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er even uit. Dit zorgt ervoor dat je cake straks niet blijft plakken, super belangrijk!

Nu komt het leuke gedeelte: in een grote kom gooien we de boter en de suiker. En dan mixen maar! Gebruik je mixer of een garde, net wat je hebt. We willen dat het lekker romig wordt, een beetje lichtgeel van kleur. Dit duurt een paar minuutjes, maar dat zorgt voor die heerlijke luchtigheid. Daarna voegen we de eieren toe, één voor één. Zorg dat je na elk ei goed mixt voordat je de volgende erbij doet. Dit voorkomt dat het mengsel gaat schiften.

In een ander kommetje mengen we de droge ingrediënten: de bloem, het bakpoeder en het zout. En dan komt het trucje: we voegen afwisselend de droge ingrediënten en de karnemelk toe aan het botermengsel. Begin met een beetje droge mix, mix even, dan een scheut karnemelk, mix weer, en zo ga je door. Eindig weer met de droge ingrediënten. Meng het niet te lang, echt net tot alles gecombineerd is. Overmixen maakt de cake taai, en dat willen we niet!

Het Toevoegen van de Tropische Smaak

Nu is het tijd voor de sterren van de show: de ananas! Meng het vanille-extract erdoor, en als je dat hebt, ook het amandelextract. Dit geeft net dat beetje extra diepte. Dan de fijngehakte ananas. Roer dit er voorzichtig doorheen. Sommige mensen doen dit als laatste, anderen mengen het met de bloem om te voorkomen dat het naar de bodem zakt. Ik vind het zelf het lekkerst als het er gewoon rustig doorheen gemengd wordt. Zorg dat de stukjes niet te groot zijn, anders prik je er straks doorheen en valt de cake uit elkaar.

Pineapple Pound Cake with Pineapple Glaze - detail 2

Het Bakken en Afkoelen van de Pound Cake

Giet het beslag nu in die voorbereide cakevorm. Strijk de bovenkant een beetje glad. Dan mag ‘ie de oven in! Bak ‘m ongeveer 45 tot 60 minuten. Hoe weet je of ‘ie gaar is? Steek er een tandenstoker in het midden in. Komt ‘ie er schoon uit? Dan is ‘ie perfect! Zie je nog nat beslag aan de tandenstoker? Dan moet ‘ie nog even langer. Wees niet bang om ‘m nog een paar minuutjes te laten staan als het nodig is.

Als de cake klaar is, haal je ‘m uit de oven. Laat ‘m echt even 10 minuutjes in de vorm afkoelen. Dit voorkomt dat ‘ie breekt als je ‘m eruit haalt. Daarna stort je ‘m voorzichtig op een rooster. Nu is het geduld hebben, want hij moet echt helemaal afgekoeld zijn voordat we het glazuur erop doen. Anders smelt het glazuur meteen weg, en dat is zonde!

Het Maken van de Zoete Pineapple Glaze

Terwijl de cake afkoelt, maken we het glazuur. Dit is zo simpel, je gelooft het niet. Pak een kommetje en doe er de poedersuiker in. Voeg dan lepeltje voor lepeltje het ananassap toe. Begin met twee eetlepels. Roer goed! Als het nog te dik is, voeg je een klein beetje extra sap toe, echt druppelsgewijs. We willen een mooie, gladde, gietbare substantie. Niet te dun, want dan loopt het er meteen af, en niet te dik, want dan is het lastig te verdelen.

Het Afwerken van je Pineapple Pound Cake

Als de cake helemaal koud is, is het tijd voor de finishing touch! Pak je kommetje met glazuur en verdeel het gelijkmatig over de bovenkant van de cake. Je kunt het gewoon met een lepel laten uitlopen, of met een spatel een beetje verdelen. Het mag best een beetje rustiek zijn, dat hoort bij zo’n huisgemaakte cake. En voilà! Je prachtige Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze is klaar om aangesneden te worden!

Pineapple Pound Cake with Pineapple Glaze - detail 3

Tips voor het Maken van de Beste Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Oké, een paar kleine geheimpjes om deze cake écht perfect te maken. Het allerbelangrijkste is dat al je ingrediënten, vooral de boter, eieren en karnemelk, op kamertemperatuur zijn. Dat zorgt ervoor dat alles mooi mengt en je die heerlijke, luchtige textuur krijgt. En onthoud: niet te lang mixen nadat je de bloem hebt toegevoegd, anders wordt je cake taai. Echt, alleen tot het net gecombineerd is! Zorg er ook voor dat de cake helemaal is afgekoeld voordat je het glazuur erop doet. Anders wordt het een plakkerige bende en dat is zonde van al je werk. Als je het glazuur maakt, voeg dat ananassap echt beetje bij beetje toe. Je wilt het niet te dun hebben, want dan loopt het er allemaal af. Een mooie, gietbare consistentie is wat we willen!

Veelvoorkomende Vragen over Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Kan ik ingeblikte ananas gebruiken in plaats van verse ananas?
Absoluut! Dat kan prima. Zorg er wel voor dat je de ingeblikte ananas heel goed laat uitlekken. Knijp er eventueel nog een beetje het vocht uit met je handen. Verse ananas geeft voor mij net iets meer die tropische kick, maar ingeblikt werkt ook super!

Hoe bewaar ik deze Pineapple Pound Cake het beste?
Deze cake is het allerlekkerst als ‘ie vers is, maar je kunt ‘m zeker een paar dagen bewaren. Wikkel ‘m goed in plasticfolie, of doe ‘m in een luchtdichte doos. Bewaar ‘m op kamertemperatuur. Door de ananas blijft ‘ie lekker vochtig. Als je het glazuur erop hebt gedaan, is het ook prima om ‘m gewoon buiten de koelkast te bewaren.

Waarom is mijn pound cake droog geworden?
Oei, dat is balen hè? Meestal komt dat doordat de cake te lang in de oven heeft gestaan. Let goed op de baktijd en doe de tandenstoker-test. Komt ‘ie er schoon uit, dan is ‘ie klaar. Als je ‘m er te lang in laat, verdampt al het vocht. Ook kan het zijn dat je te veel bloem hebt gebruikt, dus meet je bloem goed af! En zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat helpt ook enorm tegen een droge cake.

Variaties op je Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Hoewel deze cake al fantastisch is zoals hij is, vind ik het ook leuk om er af en toe een beetje mee te spelen. Een van mijn favorieten is om een handjevol geraspte kokos door het beslag te mengen. Dat geeft net dat extra tropische tintje, echt heerlijk! Of probeer eens wat limoen- of sinaasappelzest toe te voegen samen met de ananas. Dat geeft een frisse, citrusachtige twist die perfect past bij de zoetheid. En als je van een beetje extra kruidigheid houdt, is een snufje kaneel of nootmusmusk in het beslag ook een aanrader. Experimenteer er lekker op los, het is jouw cake!

Serveertips voor Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Deze Pineapple Pound Cake is al een feestje op zich, maar je kunt ‘m nog specialer maken! Ik serveer ‘m graag met een paar verse frambozen of blauwe bessen ernaast. Dat geeft een heerlijke frisse tegenhanger voor de zoete cake. Een flinke dot slagroom, of een bolletje romig vanille-ijs is ook altijd een goed idee. Het maakt de tropische smaak nog lekkerder, geloof me!

Bewaren en Opwarmen van Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Als je nog cake over hebt (wat ik betwijfel!), kun je ‘m het beste goed afdekken met plasticfolie of in een luchtdichte doos bewaren. Op kamertemperatuur blijft ‘ie zo’n 2-3 dagen heerlijk vochtig dankzij de ananas. Wil je ‘m toch liever in de koelkast bewaren, kan dat ook, maar haal ‘m dan wel ruim van tevoren uit de koelkast zodat de cake weer op temperatuur kan komen. Opwarmen hoeft meestal niet, maar als je ‘m toch even warm wilt, kan dat heel kort in de magnetron op een laag vermogen. Pas op dat ‘ie niet taai wordt!

Voedingsinformatie voor Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Oké, even een kleine disclaimer: de voedingswaarden hieronder zijn schattingen, hè? Het kan natuurlijk een beetje verschillen afhankelijk van precies welke ingrediënten je gebruikt en hoeveel je van het glazuur erop doet. Maar dit geeft je een goed idee wat je ongeveer binnenkrijgt per plakje.

  • Portiegrootte: 1 plakje
  • Calorieën: 350 kcal
  • Vet: 18g
  • Waarvan verzadigd: 11g
  • Waarvan onverzadigd: 7g
  • Transvet: 0g
  • Koolhydraten: 45g
  • Waarvan suikers: 40g
  • Vezels: 1g
  • Eiwitten: 4g
  • Cholesterol: 90mg

Het is een heerlijke traktatie, dus geniet ervan met mate! Want zeg nou zelf, zo’n tropische verwennerij is het dubbel en dwars waard.

Deel Je Ervaring met Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze

Heb je deze heerlijke Pineapple Pound Cake met Pineapple Glaze zelf gemaakt? Ik ben zoooo benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten in de reacties hieronder. En als je mooie foto’s hebt gemaakt, deel ze dan vooral op social media en tag me! Ik zie ze graag!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pineapple Pound Cake with Pineapple Glaze

Heerlijke Pineapple Pound cake met Glaze


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 1 uur 10 minuten
  • Yield: 10-12 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een heerlijke, vochtige pondcake met ananassmaak, geglazuurd met een zoete ananasglazuur.


Ingredients

Scale
  • 250g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 300g fijne kristalsuiker
  • 4 grote eieren
  • 350g patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 240ml karnemelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel amandelextract (optioneel)
  • 200g verse ananas, fijngehakt
  • Voor het glazuur: 200g poedersuiker, 2-3 eetlepels ananassap

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm van 23×13 cm in en bestuif met bloem.
  2. Klop in een grote kom de boter en suiker romig.
  3. Voeg de eieren één voor één toe, klop goed na elke toevoeging.
  4. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en zout.
  5. Voeg afwisselend de droge ingrediënten en de karnemelk toe aan het botermengsel, beginnend en eindigend met de droge ingrediënten. Mix tot net gecombineerd.
  6. Roer het vanille-extract, amandelextract (indien gebruikt) en de fijngehakte ananas erdoor.
  7. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm.
  8. Bak 45-60 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  9. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort om volledig af te koelen.
  10. Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met 2 eetlepels ananassap. Voeg meer sap toe indien nodig voor de gewenste consistentie.
  11. Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake.

Notes

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
  • Gebruik vers ananassap voor het glazuur voor een intensere smaak.
  • Je kunt ook ingeblikte ananas verwenden, maar zorg ervoor dat deze goed uitgelekt is.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 50 minuten
  • Category: Dessert
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 plakje
  • Calories: 350 kcal
  • Sugar: 40g
  • Sodium: 200mg
  • Fat: 18g
  • Saturated Fat: 11g
  • Unsaturated Fat: 7g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 45g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 90mg

Keywords: ananas, cake, pondcake, zoet, dessert, bakken, zelfgemaakt, tropisch

Recipe rating