Oké, luister! Als je net als ik bent en doordeweeks geen zin hebt in urenlang zwoegen in de keuken maar wel iets waanzinnig lekkers op tafel wilt zetten, dan is deze Sheet Pan Shrimp Bake jouw nieuwe beste vriend. Echt waar! Dit is zo’n maaltijd waarbij je denkt: “Wacht, was dit alles? Zo makkelijk?”
Ik weet nog de eerste keer dat ik deze Sheet Pan Shrimp Bake maakte. Ik was bekaf na een lange dag en had echt geen puf voor veel gedoe. Ik gooide alles op de bakplaat, schoof het in de oven en hup, twaalf minuten later stond er iets heerlijks te dampen. Geen stapels afwas, geen ingewikkelde stappen. Puur geluk op een plaat!
Deze Sheet Pan Shrimp Bake is perfect voor die drukke avonden. Hij is snel, supergezond en zit boordevol smaak. De garnalen worden heerlijk sappig en die citroenpartjes erbij geven zo’n lekkere frisse kick. Dit is hét bewijs dat snel eten absoluut niet saai hoeft te zijn. Sterker nog, dit is gewoonweg geniaal!
Waarom je dol zult zijn op deze Sheet Pan Shrimp Bake
Oké, waarom is deze Sheet Pan Shrimp Bake nou echt een winnaar? Nou, laat me je vertellen:
- Minimale afwas: Je gebruikt maar één bakplaat. Hoera! Minder afwas betekent meer tijd om te relaxen.
- Supersnel klaar: Serieus, van start tot finish ben je zo klaar. Ideaal voor als de honger toeslaat en je geen geduld hebt.
- Mega smaakvol: Die garnalen nemen al die heerlijke kruiden en de frisse citroen zo goed op. Elke hap is een feestje.
- Hartstikke gezond: Boordevol proteïne en mager. Je voelt je goed na het eten hiervan.
Dit recept is echt gemaakt voor die avonden dat je laat thuiskomt, of als je gewoon geen zin hebt in poespas. Je gooit alles op de plaat, de oven doet het werk, en jij kunt even ademhalen. Dat is toch fantastisch?
Benodigdheden voor je Sheet Pan Shrimp Bake
Het mooie van deze Sheet Pan Shrimp Bake? Je hebt geen gekke ingrediënten nodig! Sterker nog, de kans is groot dat je het meeste al in huis hebt liggen. Je hebt natuurlijk grote garnalen nodig, wel even gepeld en schoongemaakt hoor. Dan wat olijfolie, een teentje knoflook (fijngehakt, dat is belangrijk!), en een heerlijke mix van paprikapoeder, gedroogde oregano en gedroogde tijm. Vergeet zout en peper niet om het lekker op smaak te brengen. En als finishing touch: een citroen in partjes en wat verse peterselie om het straks mooi te maken.
Keukengerei voor de Sheet Pan Shrimp Bake
Oké, je hebt de ingrediënten, nu het gereedschap! Gelukkig heb je voor deze Sheet Pan Shrimp Bake ook niet veel nodig. Een goede, stevige bakplaat is essentieel, want daar gebeurt al het moois op. Ik leg er zelf altijd even een stukje bakpapier op, scheelt weer schrobben! Verder heb je een grote kom nodig om die garnalen lekker te marineren, en je maatlepels om de kruiden af te meten. Simpel, toch?
Hoe je de perfecte Sheet Pan Shrimp Bake bereidt
Oké, nu komt het leuke deel: de Sheet Pan Shrimp Bake maken! En geloof me, dit is zo makkelijk dat je het bijna niet gelooft. Het begint allemaal met een beetje voorbereiding, en dan doet de oven het meeste werk. Heerlijk, toch?
Eerst en vooral, zet die oven aan! Verwarm ‘m voor op 200°C. Zo is hij lekker heet als je garnalen erin gaan. Pak dan die grote kom en gooi de garnalen erin. Nu komt de smaak! Schenk de olijfolie erover, voeg de fijngehakte knoflook toe (mmm, knoflook!), en strooi de paprikapoeder, oregano en tijm erbij. Vergeet het zout en de peper niet, dat maakt het af. Hup, even goed mengen met je handen of een lepel, zorg dat elke garnaal bedekt is met die heerlijke marinade.
Nu de bakplaat! Leg ‘m klaar met bakpapier. Verdeel de gemarineerde garnalen in een enkele laag over de plaat. Niet te veel op elkaar, anders garen ze niet mooi. Leg de citroenpartjes er gezellig tussen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar geeft ook nog eens extra smaak en frisheid tijdens het bakken.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. En nu is het wachten… maar niet lang! Zo’n 10 tot 12 minuten is meestal genoeg. Je weet dat ze gaar zijn als ze mooi roze en ondoorzichtig zijn. Zie je nog grijze stukjes? Dan mogen ze nog heel even terug. Pas op dat je ze niet te lang bakt, want dan worden ze taai. Dat zou zonde zijn!
Haal de plaat uit de oven en strooi er voor het serveren nog wat verse peterselie over. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit, maar geeft ook een lekkere frisse touch.
Stap-voor-stap gids voor Sheet Pan Shrimp Bake
- Verwarm je oven voor op 200°C.
- Doe de garnalen in een grote kom.
- Voeg olijfolie, knoflook, paprikapoeder, oregano, tijm, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de garnalen in één laag.
- Leg de citroenpartjes ertussen.
- Bak 10-12 minuten in de voorverwarmde oven tot de garnalen roze en gaar zijn.
- Haal uit de oven en garneer met verse peterselie.
Tips voor een smaakvolle Sheet Pan Shrimp Bake
Wil je echt de allerlekkerste Sheet Pan Shrimp Bake? Hier zijn een paar simpele tips:
- Niet overbevolken: Zorg dat de garnalen niet op elkaar liggen op de bakplaat. Anders stomen ze en worden ze niet mooi bruin en sappig. Gebruik desnoods twee bakplaten als je veel garnalen hebt.
- Verse kruiden (optioneel): Hoewel gedroogde kruiden prima werken, geven verse kruiden (denk aan verse oregano of tijm) nét dat beetje extra smaak. Probeer het eens!
- Wees niet bang voor knoflook: Ik gebruik zelf graag een flinke teen knoflook, maar als je een knoflookliefhebber bent, mag er best wat meer bij hoor!
Veelgestelde vragen over Sheet Pan Shrimp Bake
Oké, ik snap het! Je hebt misschien nog een paar vraagjes over deze geweldige Sheet Pan Shrimp Bake. Geen probleem, ik help je graag op weg!
Kun je bevroren garnalen gebruiken? Jazeker! Zorg er wel voor dat je ze eerst goed ontdooit en droogdept met keukenpapier voordat je ze marineert. Anders laten ze te veel vocht los op de bakplaat, en dat willen we niet.
Hoe weet je of de garnalen gaar zijn? Simpel! Garnalen zijn gaar als ze mooi roze zijn geworden en niet meer doorschijnend zijn. Ze krullen dan ook een beetje op. Bak ze niet te lang, anders worden ze taai. Liever iets korter dan te lang!
Kun je andere groenten toevoegen aan de Sheet Pan Shrimp Bake? Absoluut! Dit recept leent zich perfect voor extra groenten. Denk aan reepjes paprika, stukjes courgette, cherrytomaatjes of broccoliroosjes. Snijd ze wel in gelijke stukken zodat alles tegelijk gaar is. Voeg ze tegelijk met de garnalen toe aan de bakplaat.
Hoe lang kun je de Sheet Pan Shrimp Bake bewaren? Als je leftovers hebt (wat ik betwijfel!), kun je de Sheet Pan Shrimp Bake luchtdicht verpakt zo’n 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Opwarmen doe je het beste kort in een pan op laag vuur of heel even in de oven, zodat de garnalen niet taai worden.
Variaties op je Sheet Pan Shrimp Bake
Het fijne van deze Sheet Pan Shrimp Bake is dat je er alle kanten mee op kunt! Zie het als een basis die je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wil je er een completere maaltijd van maken? Gooi er dan wat extra groenten bij! Reepjes paprika, blokjes courgette, of zelfs wat cherrytomaatjes zijn heerlijk en garen perfect mee op de bakplaat. Zorg wel dat je ze een beetje snijdt zodat ze ongeveer tegelijk gaar zijn met de garnalen.
Speel ook eens met de kruidenmix! Voeg wat komijn en koriander toe voor een meer Midden-Oosterse twist, of gooi er wat chilivlokken bij als je van een beetje pit houdt. Een snufje gerookt paprikapoeder geeft ook een verrassend lekkere diepte. Elke kleine aanpassing verandert de smaak van je Sheet Pan Shrimp Bake, dus wees creatief!
Serveersuggesties voor Sheet Pan Shrimp Bake
Oké, je heerlijke Sheet Pan Shrimp Bake is klaar! En nu? Wat serveer je erbij? Het mooie is, dit gerecht past bij van alles en nog wat. Een simpel kommetje rijst of quinoa is altijd goed. Het vangt die lekkere sappen van de citroen en de kruiden perfect op. Of wat dacht je van een snelle, frisse salade? Lekker licht en het contrasteert mooi met de warme garnalen. En als je zin hebt in iets meer vullends, kan een beetje pasta er ook prima bij! Gewoon even die garnalen met de sappen over de pasta scheppen, heerlijk!
Bewaren en opwarmen van Sheet Pan Shrimp Bake
Oké, stel je voor dat je (wonder boven wonder!) wat van je Sheet Pan Shrimp Bake overhoudt. Geen probleem! Je kunt de restjes prima bewaren. Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen en stop het dan in een luchtdichte container in de koelkast. Zo blijft het zo’n 2 tot 3 dagen goed.
Wil je het weer opwarmen? Doe dat dan voorzichtig, want garnalen worden snel taai als je ze te lang verhit. Het beste is om de Sheet Pan Shrimp Bake kort op te warmen in een pan op laag vuur, of heel even in de oven op zo’n 150°C tot het net warm is. De magnetron kan ook, maar dan loop je meer risico op taaie garnalen. En dat willen we natuurlijk niet!
Voedingsinformatie
Even een kleine opmerking over de voedingsinformatie die je hierboven ziet: dit is een schatting, hè? Het hangt natuurlijk een beetje af van de precieze garnalen die je gebruikt, welke olijfolie, en noem maar op. Zie het als een richtlijn, niet als een keiharde wetenschap. Ik ben zelf niet zo van het calorieën tellen, ik kook liever op gevoel en smaak, maar ik weet dat sommigen het fijn vinden om een idee te hebben. Dus vandaar!
Probeer deze Sheet Pan Shrimp Bake
Dus, daar heb je het! Mijn super makkelijke, super snelle en super lekkere Sheet Pan Shrimp Bake. Ik hoop echt dat je ‘m gaat proberen, want ik weet zeker dat je er net zo dol op zult zijn als ik. Het is zo’n recept dat je leven makkelijker maakt, zonder in te leveren op smaak. Ga aan de slag, geniet ervan, en laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond! Laat hieronder een reactie achter, of geef het recept een beoordeling. Vind ik superleuk om te horen!
Print
Sheet Pan Shrimp Bake In 12 Min Knetterlekkere Stijl
- Total Time: 22 minuten
- Yield: 2 porties 1x
- Diet: Geen dieetbeperkingen
Description
Een eenvoudige en heerlijke garnalenovenschotel gemaakt op één bakplaat.
Ingredients
- 500 gram grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl gedroogde tijm
- Zout en zwarte peper naar smaak
- 1 citroen, in partjes gesneden
- Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe de garnalen in een grote kom.
- Voeg de olijfolie, knoflook, paprikapoeder, oregano, tijm, zout en peper toe.
- Meng goed zodat de garnalen gelijkmatig bedekt zijn.
- Verspreid de garnalen in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Plaats de citroenpartjes tussen de garnalen.
- Bak 10-12 minuten, of tot de garnalen roze en gaar zijn.
- Garneer met verse peterselie voor het serveren.
Notes
- Gebruik grote garnalen voor het beste resultaat.
- Pas de kruiden aan naar jouw voorkeur.
- Prep Time: 10 minuten
- Cook Time: 12 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 250
- Sugar: 1g
- Sodium: 300mg
- Fat: 12g
- Saturated Fat: 2g
- Unsaturated Fat: 8g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 3g
- Fiber: 1g
- Protein: 30g
- Cholesterol: 250mg
Keywords: garnalen, bakplaat, ovenschotel, makkelijk, snel