Skip to Content

Chicken Fried Rice: binnen 25 min klaar

Oké, luister goed, want dit is een gamechanger! Als je op zoek bent naar comfort food dat binnen no-time op tafel staat, dan is deze Chicken Fried Rice precies wat je nodig hebt. Ik bedoel, wie houdt er niet van van die heerlijke, hartige, gefrituurde rijst met malse kip en knapperige groenten? Het is zo populair, en niet voor niets! En weet je wat het beste is? Dit Chicken Fried Rice recept is super snel, makkelijk én perfect voor die restjes rijst die je nog hebt liggen. Geen verspilling hier!

Ik maak dit gerecht al jaren, het is echt een van mijn go-to’s als ik geen zin heb om lang in de keuken te staan, maar toch iets lekkers wil. Het is zo simpel, maar de smaken zijn zo goed. Ik heb door de jaren heen wat geëxperimenteerd, maar dit is de basis die ik keer op keer gebruik, en het stelt nooit teleur. Vertrouw me maar, na één hap snap je waarom dit zo’n favoriet is!

Chicken Fried Rice - detail 1

Waarom je dol zult zijn op deze Chicken Fried Rice

Oké, waarom is DIT Chicken Fried Rice recept nou zo geweldig? Nou, om een paar simpele redenen:

  • Het is supersnel, binnen 25 minuten staat het op tafel. Perfect voor drukke avonden!
  • Je gebruikt je restjes rijst op een heerlijke manier. Weggooien? Nooit meer!
  • Het is makkelijk aan te passen. Andere groenten? Geen probleem!
  • De smaken zijn gewoon heerlijk – zout, umami, een beetje zoet… alles klopt!
  • En het is comfort food eerste klas. Altijd een winnaar.

Echt, je gaat hier zo blij van worden, beloofd!

Ingrediënten voor de Perfecte Chicken Fried Rice

Oké, om deze heerlijke Chicken Fried Rice te maken, heb je niet veel gekke dingen nodig. Grote kans dat je het meeste al in huis hebt! Hier is wat je precies nodig hebt:

  • 2 kopjes gekookte rijst: En hier is het geheim: het liefst een dag oud! Koude, gekookte rijst valt makkelijker uit elkaar en plakt minder. Haal het een beetje los voor je begint.
  • 1 kipfilet: Snijd deze in mooie, hapklare blokjes. Zo bakken ze lekker snel en gelijkmatig.
  • 1 eetlepel plantaardige olie: Gewoon een neutrale olie is prima.
  • 1/2 ui: Heel fijngehakt, zodat de smaak mooi door het gerecht gaat.
  • 1/2 kopje erwten: Diepvries erwten zijn super makkelijk.
  • 1/2 kopje wortelen: Ook in kleine blokjes, net zo groot als de erwten ongeveer.
  • 2 eieren: Klop ze even los in een kommetje.
  • 2 eetlepels sojasaus: De gewone, niet te zoute variant is perfect.
  • 1 theelepel sesamolie: Dit geeft die heerlijke, typische Aziatische smaak. Echt onmisbaar!
  • Zout en peper: Naar smaak, natuurlijk. Proef even!

Zie je wel? Niks ingewikkelds! En met deze ingrediënten tover je zo een fantastisch bord Chicken Fried Rice op tafel.

Chicken Fried Rice - detail 2

Benodigdheden voor Chicken Fried Rice

Oké, voordat we beginnen met wokken, zorg dat je de juiste spullen klaar hebt staan. Je hebt echt niet veel nodig, de meeste dingen heb je vast al in de keukenla liggen. Voor deze Chicken Fried Rice heb je sowieso een goede, grote koekenpan of, nog beter, een wok nodig. Een spatel om alles lekker door elkaar te roeren is ook handig, en natuurlijk een mes en snijplank voor de kip en groenten. Simpel, toch?

Stapsgewijze Bereiding van Chicken Fried Rice

Oké, hier komt het leuke gedeelte! Het daadwerkelijke maken van deze Chicken Fried Rice. Geloof me, dit gaat zo makkelijk dat je het bijna niet gelooft. Volg gewoon deze stappen en voor je het weet, zit je te smullen van je zelfgemaakte fried rice. We gaan het stap voor stap doen, zodat het echt niet mis kan gaan. Haal even diep adem, zet je favoriete muziek op en laten we beginnen!

De Kip Bakken

Eerst de kip! Zet die grote pan of wok op middelhoog vuur en doe de eetlepel olie erin. Zodra de olie warm is – je ziet het een beetje glanzen – gooi je de blokjes kipfilet erin. Bak ze lekker bruin en gaar. Dit duurt meestal zo’n 5 tot 7 minuutjes, afhankelijk van hoe groot je blokjes zijn. Zorg dat er geen roze meer te zien is, dan weet je dat het goed zit. Haal de kip eruit en zet ‘m even apart op een bordje. We hebben de pan zo weer nodig!

Groenten Roerbakken

Nu is het tijd voor de groentjes! Zonder de pan schoon te maken (lekker makkelijk!), gooi je de fijngehakte ui, erwten en wortelblokjes erin. Bak ze terwijl je af en toe roert, tot ze lekker zacht beginnen te worden, zo’n 3 tot 5 minuten. Ze moeten nog wel een beetje bite hebben, dat is juist zo lekker in fried rice!

Eieren Toevoegen en Bakken

Oké, een beetje pan-management nu! Schuif de groenten naar één kant van de pan. Aan de andere kant giet je de losgeklopte eieren. Laat ze even rustig bakken tot de randjes beginnen te stollen. Dan pak je je spatel en roer je de eieren door elkaar, net als bij roerei. Hak ze meteen in kleine stukjes terwijl ze stollen en meng ze dan voorzichtig door de groenten. Dit geeft die heerlijke zachte stukjes ei in je Chicken Fried Rice!

Rijst en Sauzen Mengen

Nu komt de ster van de show: de rijst! Gooi de koude, gekookte rijst bij de groenten en eieren in de pan. Meng alles goed door elkaar. Blijf roeren en prak eventuele klontjes rijst voorzichtig uit elkaar. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige textuur. Giet dan de sojasaus en de sesamolie erbij. Roer weer goed door, zodat elke korrel rijst en elk stukje groente bedekt is met die heerlijke saus. De geur die nu uit je pan komt… wow!

Alles Combineren en Op smaak Brengen

Laatste loodjes! Doe de gebakken kip weer terug in de pan bij de rijst en groenten. Roer alles nog een keer goed door zodat de kip weer warm wordt en de smaken zich kunnen mengen. Proef even een hapje. Moet er nog zout of peper bij? Voeg het nu toe naar jouw smaak. Blijf nog een minuutje roerbakken om alles goed door te warmen. En klaar is je fantastische Chicken Fried Rice! Zo simpel kan het zijn!

Chicken Fried Rice - detail 3

Tips voor de Beste Chicken Fried Rice

Oké, je hebt nu de basis, maar hier zijn een paar van mijn persoonlijke tips om je Chicken Fried Rice echt naar een hoger niveau te tillen. Dit zijn de kleine dingen die een groot verschil maken, trust me!

Tip nummer één: gebruik echt koude rijst. Ik zei het al even, maar het is zo belangrijk! Warme of vers gekookte rijst is te plakkerig en dan krijg je zo’n papperige boel. Koude rijst valt mooi uit elkaar en bakt veel beter.

En heel belangrijk: maak de pan niet te vol! Als je te veel in de pan gooit, gaat het stomen in plaats van bakken. Je wilt die mooie, licht gebruinde rijstkorrels, geen gekookte rijst. Bak liever in twee porties als je voor meer mensen maakt.

Wees niet bang om te proeven en op smaak te brengen! De hoeveelheid zout die je nodig hebt, hangt af van je sojasaus. Proef dus even voordat je extra zout toevoegt.

En als laatste: alles klaarzetten voordat je begint (mise en place!). Snijd al je groenten, kip, klop de eieren los. Als je eenmaal begint met roerbakken, gaat het super snel, dus je wilt niet nog staan te snijden terwijl de rest aanbrandt!

Veelgestelde Vragen over Chicken Fried Rice

Oké, na al dat bakken heb je misschien nog wat vragen. Dat snap ik helemaal! Hier zijn een paar dingen die ik vaak krijg gevraagd over mijn Chicken Fried Rice. Hopelijk helpen deze antwoorden je verder!

Kan ik andere groenten gebruiken in mijn Chicken Fried Rice?

Absoluut! Dat is juist het leuke aan Chicken Fried Rice, je kunt er van alles in gooien. Paprika, broccoli, champignons, maïs, taugé… wat je maar lekker vindt of nog in de koelkast hebt liggen. Gewoon proberen!

Hoe bewaar ik restjes Chicken Fried Rice?

Restjes? Als die er al zijn, haha! Maar ja, je kunt overgebleven Chicken Fried Rice prima bewaren. Doe het in een luchtdichte bak en zet het binnen twee uur in de koelkast. Daar blijft het zo’n 3-4 dagen goed.

Waarom is koude rijst beter voor Chicken Fried Rice?

Dit is echt belangrijk! Koude, gekookte rijst is droger en de korrels zijn steviger. Daardoor vliegen ze makkelijker over elkaar in de pan en krijg je die mooie, ietwat krokante textuur. Verse, warme rijst is te nat en plakt snel aan elkaar, wat een papperige boel geeft.

Bewaren en Opwarmen van Chicken Fried Rice

Oké, stel je voor dat je zo enthousiast was met koken dat je iets te veel Chicken Fried Rice hebt gemaakt (gebeurt mij áltijd!). Geen paniek, restjes zijn hier geen straf! Overgebleven fried rice bewaar je heel makkelijk. Laat het eerst helemaal afkoelen tot kamertemperatuur – doe dit binnen twee uur na het koken. Schep het dan in een goede, luchtdichte bak en zet het in de koelkast. Zo blijft het zeker 3 tot 4 dagen lekker.

Opwarmen is ook zo gepiept. Ik warm het meestal op in de magnetron, eventueel met een klein scheutje water erbij om het niet uit te laten drogen. Roer halverwege even door. Je kunt het ook weer even kort roerbakken in een pan met een beetje olie op middelhoog vuur. Net wat jij fijn vindt!

Voedingswaarde van Chicken Fried Rice

Even een kleine opmerking over de voedingswaarde van deze Chicken Fried Rice. De cijfers die je misschien ziet, zijn echt schattingen, oké? Het hangt namelijk heel erg af van wat voor rijst je gebruikt, welk merk sojasaus (sommige zijn zoutiger!), hoeveel olie je precies in de pan doet, en natuurlijk wat voor groenten je erin gooit. Zie het als een richtlijn, geen exacte wetenschap!

Chicken Fried Rice - detail 4

Probeer Deze Chicken Fried Rice!

Zo, nu heb je al mijn geheimen voor deze heerlijke Chicken Fried Rice! Ik hoop echt dat je dit recept gaat proberen. Het is zo makkelijk, zo snel, en zo ontzettend lekker. Perfect voor een doordeweekse avond, of gewoon als je zin hebt in iets troostrijks. Ga ervoor, duik de keuken in en maak het! En laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond in de reacties hieronder. Ik ben zo benieuwd naar jouw Chicken Fried Rice avontuur!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Chicken Fried Rice

Chicken Fried Rice: binnen 25 min klaar


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2 porties 1x
  • Diet: Geen

Description

Klassieke gefrituurde rijst met kip en groenten.


Ingredients

Scale
  • 2 kopjes gekookte rijst (bij voorkeur een dag oud)
  • 1 kipfilet, in blokjes
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • 1/2 kopje erwten
  • 1/2 kopje wortelen, in kleine blokjes
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
  2. Voeg de kip toe en bak tot deze gaar is. Haal de kip uit de pan en zet apart.
  3. Voeg de ui, erwten en wortelen toe aan de pan en bak tot ze zacht zijn.
  4. Duw de groenten naar één kant van de pan en voeg de losgeklopte eieren toe aan de andere kant. Roer de eieren tot ze gestold zijn en hak ze in kleine stukjes.
  5. Voeg de gekookte rijst toe aan de pan. Meng alles door elkaar.
  6. Voeg de sojasaus en sesamolie toe en roer goed door.
  7. Voeg de gebakken kip weer toe aan de pan. Meng alles.
  8. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Serveer onmiddellijk.

Notes

  • Gebruik koude, gekookte rijst voor het beste resultaat.
  • Je kunt andere groenten toevoegen, zoals paprika, broccoli of maïs.
  • Voeg eventueel wat gember of knoflook toe voor extra smaak.
  • Prep Time: 10 minuten
  • Cook Time: 15 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Roerbakken
  • Cuisine: Aziatisch

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450 kcal
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 800 mg
  • Fat: 15 g
  • Saturated Fat: 4 g
  • Unsaturated Fat: 10 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 50 g
  • Fiber: 4 g
  • Protein: 30 g
  • Cholesterol: 150 mg

Keywords: gefrituurde rijst, kip, Aziatisch, roerbakken

Recipe rating