Oké, luister goed, want ik heb iets ontdekt dat je leven gaat veranderen – althans, je diner-leven dan! Ik heb het over mijn absolute favoriet van dit moment: Baked Cabbage with Shrimp and Sausage. Dit is zo’n gerecht dat je maakt en waarbij iedereen aan tafel denkt: “Wow, dit is bijzonder!” Maar wat zij niet weten, is hoe belachelijk makkelijk het eigenlijk is. Echt waar, het is een compleet, smaakvol feestje op één schaal, en dat zonder uren in de keuken te staan. Perfect voor een doordeweekse avond, maar ook indrukwekkend genoeg voor gasten. Geloof me, dit ga je vaker maken!
Ik stuikelde min of meer over dit idee op een avond dat de koelkast leeg leek, behalve een verdwaalde kool, wat worst die op moest en een zak garnalen in de vriezer. Nood maakt vindingrijk, toch? Ik gooide alles bij elkaar in een ovenschaal, een beetje kruiden erbij, en hop, de oven in. En het resultaat? Verbluffend! De kool wordt heerlijk zacht en zoet, de worst geeft die lekkere zoutige kick, en de garnalen zijn zo klaar. Het is zo’n comfort food gerecht, maar dan met een gezonde twist. Ik ben er sindsdien verslaafd aan, en ik weet zeker dat jij dat ook wordt.
Waarom je dol zult zijn op deze Baked Cabbage with Shrimp and Sausage
Oké, waarom is dit gerecht nu écht zo’n topper? Ik zal het je vertellen:
- Supersnel klaar: Je staat echt niet lang in de keuken. Snijden, even bakken en de oven doet de rest. Perfect voor die drukke dagen!
- Kinderlijk eenvoudig: Zelfs als je normaal gesproken alleen water kunt koken, kun je dit maken. Geen gekke technieken of ingewikkelde stappen.
- Bomvol smaak: Die combinatie van zachte kool, kruidige worst, zoete garnalen en die heerlijke tomatensaus… wow! Elke hap is een feestje.
- Voedzaam en compleet: Je hebt je groenten, je eiwitten… alles in één schaal. Gezond én vullend.
- Eénpansgeluk: Minder afwas! Alles gaat uiteindelijk in die ene ovenschaal. Daar word je toch blij van?
Kortom, dit is comfort food dat ook nog eens goed voor je is en makkelijk te maken. Wat wil je nog meer?
Ingrediënten voor Baked Cabbage with Shrimp and Sausage
Oké, voor dit feestje in een schaal heb je niet heel veel nodig, en de meeste dingen heb je misschien al wel in huis. Dit is wat je op je boodschappenlijstje zet (of uit je voorraadkast tovert!):
- 1 middelgrote kool (gewoon een witte is perfect!)
- 500 gram garnalen (ongepeld of gepeld, wat je zelf het fijnst vindt, maar ontdooid!)
- 500 gram worst (ik ga vaak voor Andouille of Chorizo voor die lekkere kick, snijd hem in plakjes!)
- 1 ui (even fijn hakken)
- 2 teentjes knoflook (ook fijn hakken, natuurlijk!)
- 1 rode paprika (in reepjes snijden)
- 1 gele paprika (ook in reepjes, lekker kleurrijk!)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blik gepelde tomaten (zo’n blik van 400 gram)
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder (geeft net dat beetje extra!)
- Zout en peper (gewoon naar smaak, proeven is belangrijk!)
Simpel, toch? En met deze basis kun je al zoveel lekkers maken!
Benodigdheden voor Baked Cabbage with Shrimp and Sausage
Je hebt voor dit gerecht echt geen ingewikkelde gadgets nodig. De meeste dingen heb je waarschijnlijk al in je keuken staan. Zorg dat je de volgende basis spullen bij de hand hebt:
- Een goede, stevige snijplank
- Een scherp mes (voor al dat snijwerk!)
- Een grote pan waar alles in past om even aan te bakken (eentje met hoge randen is handig!)
- En natuurlijk, een mooie ovenschaal waar je hele creatie in past voor de oven!
Zie je wel? Niks spannends, gewoon je standaard keukengereedschap. Nu zijn we er bijna klaar voor om te beginnen!
Hoe je Baked Cabbage with Shrimp and Sausage maakt: Stap voor stap
Oké, hier komt het leuke gedeelte! Het maken van deze Baked Cabbage with Shrimp and Sausage is echt zo gedaan, en het ruikt al heerlijk terwijl je bezig bent. Volg deze stappen en je hebt zo een fantastisch gerecht op tafel staan. Geen stress, gewoon lekker koken!
Voorbereiding van de ingrediënten
Voordat we echt beginnen met bakken, zorgen we dat alles netjes klaarligt. Dit scheelt straks een hoop gedoe. Begin met de kool: snijd de stronk eruit en snijd de kool in mooie repen. Niet te dun, want dan vallen ze straks uit elkaar in de oven. Snijd dan de worst in plakjes. De ui en knoflook hak je fijn. En de paprika’s snijd je in reepjes. Zorg dat je garnalen ontdooid zijn, als je bevroren garnalen gebruikt. Leg alles even klaar, dan kun je zo door!
Bakken van de worst en groenten
Nu gaan we de pan opwarmen! Verwarm de oven alvast voor op 200°C, dan is hij klaar als wij dat zijn. Doe de olijfolie in de grote pan op middelhoog vuur. Als de olie warm is, bak je de plakjes worst goudbruin. Dit geeft zo’n heerlijke smaakafgifte aan de pan, dat wil je niet overslaan! Haal de worst eruit en zet even apart. Nu gaat de ui en knoflook in de pan. Bak ze tot ze lekker zacht zijn en je de knoflook ruikt. Voeg dan de paprika’s toe en bak die een minuutje of vijf mee, tot ze een beetje zachter worden.
Samenvoegen en sudderen
Tijd voor de kool! Gooi de gesneden kool in de pan bij de ui en paprika. Het lijkt misschien veel, maar het slinkt snel hoor. Bak de kool mee tot ‘ie een beetje zacht wordt. Nu komen de gepelde tomaten erbij. Giet het hele blik erin, sap en al! Voeg het gerookte paprikapoeder toe, en breng het geheel op smaak met zout en peper. Roer alles goed door elkaar, zodat alle smaken zich kunnen mengen. Laat dit nu een minuut of tien zachtjes sudderen. Zo trekken de smaken goed in de groenten.
Baked Cabbage with Shrimp and Sausage in de oven
Oké, de basis is klaar! Voeg nu de garnalen (ze garen heel snel in de oven, dus nu erbij is perfect) en de eerder gebakken worst weer toe aan de pan. Roer het nog een keer voorzichtig door. Schep dit heerlijke mengsel over in je ovenschaal. Zorg dat alles een beetje gelijkmatig verdeeld is. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het geheel zo’n 20 tot 25 minuten. Je weet dat het klaar is als de garnalen mooi roze zijn en de kool lekker zacht is. Haal de schaal voorzichtig uit de oven en je Baked Cabbage with Shrimp and Sausage is klaar om te serveren!
Tips voor perfecte Baked Cabbage with Shrimp and Sausage
Oké, je hebt nu de basis, maar ik heb nog een paar kleine trucjes om je Baked Cabbage with Shrimp and Sausage echt naar een hoger niveau te tillen. Geloof me, deze kleine dingen maken een wereld van verschil! Ten eerste, die worst. Kies er eentje waar je écht van houdt, een beetje pittig zoals Andouille of Chorizo geeft zoveel extra diepte aan het gerecht. En braad die worst ook echt goed aan! Die bruine korstjes zorgen voor ongelooflijk veel smaak die in de pan blijft en de rest van het gerecht doordrenkt. En als laatste, wees voorzichtig met de garnalen. Ze zijn zo gaar, dus gooi ze er echt pas op het laatste moment in voordat het de oven ingaat. Overgare, taaie garnalen wil je echt niet!
Variaties op Baked Cabbage with Shrimp and Sausage
Het mooie van dit Baked Cabbage with Shrimp and Sausage gerecht is dat je er zo makkelijk mee kunt spelen! Zie het als een basis die je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Wil je meer groenten? Gooi er gerust reepjes courgette of blokjes aubergine bij samen met de paprika’s. Dat maakt het nog voedzamer en kleurrijker!
En die worst? De keuze is reuze! Gebruik gerust je favoriete soort. Een milde braadworst kan ook, of misschien wel kipworst voor een lichtere variant. Experimenteer en kijk wat jij het lekkerst vindt bij de kool en garnalen. En als je van een beetje pit houdt, voeg dan een snufje rode pepervlokken toe aan de saus terwijl het suddert. Begin met een klein beetje en proef, je kunt altijd meer toevoegen! Zo maak je dit gerecht echt helemaal van jou.
Veelgestelde Vragen over Baked Cabbage with Shrimp and Sausage
Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?
Ja hoor, dat kan prima! Je kunt de groenten en worst alvast bakken en de tomatensaus laten sudderen. Laat het mengsel dan helemaal afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast, zonder de garnalen. Als je het wilt bakken, voeg je de garnalen toe aan het koude mengsel in de ovenschaal en bak je het dan iets langer in de oven, zo’n 30-35 minuten, tot alles goed warm is en de garnalen roze zijn. Handig voor als je weinig tijd hebt!
Welke worst past het beste bij Baked Cabbage with Shrimp and Sausage?
Dat ligt een beetje aan je smaak! Ik ben dol op de pittige, rokerige smaak van Andouille of Chorizo worst, dat contrasteert zo lekker met de zachte kool en zoete garnalen. Maar een milde Italiaanse worst, een goede braadworst of zelfs kipworst kan ook heel goed. Kies gewoon een worst die je lekker vindt en die een beetje smaak afgeeft tijdens het bakken. Dat is het belangrijkste!
Hoe weet ik wanneer de garnalen gaar zijn?
Garnalen zijn supersnel gaar, dus hier moet je een beetje op letten. In dit gerecht zijn ze klaar als ze een mooie roze kleur hebben gekregen en gekruld zijn. Ze zien er dan niet meer doorschijnend uit. Overgaar je ze, worden ze taai en dat is zonde! Meestal is 20-25 minuten in de oven ruim voldoende, maar check het even, zeker de eerste keer dat je het maakt.
Voedingsinformatie
Even een kleine opmerking over de voedingswaarden die je hieronder ziet staan. Dit zijn schattingen, hè? De precieze waarden kunnen best een beetje verschillen, afhankelijk van de exacte merken worst, garnalen en andere ingrediënten die jij gebruikt. Zie het als een richtlijn, geen keiharde wetenschap. Maar het geeft je wel een idee van wat je binnenkrijgt met deze Baked Cabbage with Shrimp and Sausage!
Probeer deze Baked Cabbage with Shrimp and Sausage zelf!
Nou, daar heb je het! Mijn absolute favoriete, supermakkelijke, mega-smaakvolle Baked Cabbage with Shrimp and Sausage. Ik hoop echt dat je net zo enthousiast bent geworden als ik! Ga dit nou gewoon proberen, je zult er geen spijt van krijgen. En als je het gemaakt hebt, laat me dan alsjeblieft weten wat je ervan vond! Laat een reactie achter, geef het een sterrenbeoordeling, of deel een foto van jouw creatie op social media. Vind ik superleuk om te zien!
Print
Goddelijke Gebakken Kool met Worst 20minuten
- Total Time: 65 minuten
- Yield: 4 porties 1x
- Diet: Geen
Description
Een heerlijk ovengerecht met kool, garnalen en worst.
Ingredients
- 1 middelgrote kool
- 500g garnalen
- 500g worst (bijvoorbeeld Andouille of Chorizo)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 el olijfolie
- 1 blik gepelde tomaten (400g)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de kool in repen.
- Snijd de worst in plakjes.
- Hak de ui en knoflook fijn.
- Snijd de paprika’s in reepjes.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Bak de worst goudbruin. Haal de worst uit de pan en zet apart.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en bak tot ze zacht zijn.
- Voeg de paprika’s toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg de kool toe en bak tot deze begint te slinken.
- Voeg de gepelde tomaten, gerookt paprikapoeder, zout en peper toe. Roer goed door.
- Laat 10 minuten sudderen.
- Voeg de garnalen en worst toe en roer door.
- Doe alles over in een ovenschaal.
- Bak 20-25 minuten in de oven, of tot de garnalen roze zijn en de kool zacht is.
Notes
- Je kunt andere groenten toevoegen, zoals courgette of aubergine.
- Gebruik andere soorten worst naar smaak.
- Voor een pittiger gerecht voeg je rode pepervlokken toe.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 45 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Bakken in de oven
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 450
- Sugar: 8g
- Sodium: 800mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 8g
- Unsaturated Fat: 15g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 20g
- Fiber: 5g
- Protein: 35g
- Cholesterol: 200mg
Keywords: ovenschotel, kool, garnalen, worst, paprika