Skip to Content

Fantastische Beer Cheddar Cheese Soup 15 min klaar

Zeg eens eerlijk, wat is er nou fijner op een klamme herfstavond dan echt comfort food? Je weet wel, zo’n gerecht dat je meteen een warme knuffel van binnen geeft. Voor mij is dat zonder twijfel deze Bier Cheddar Kaassoep. Geloof me, dit is geen waterige variant die je bij een café om de hoek krijgt. Nee, dit is de échte deal: intens romig, barstensvol met scherpe kaas en met die verrassende diepte van pils. Het mooiste? Het staat binnen een kwartiertje op tafel! Het is de soep die hier de laatste jaren vaste voet aan de grond heeft gekregen als we echt even willen ‘cozyen’ met z’n allen na een lange dag. Je hebt maar een paar basisingrediënten nodig, en het resultaat is pure decadentie.

A close-up of a white bowl filled with hot, steaming Beer Cheddar Cheese Soup on a matching saucer.

Wat Maakt Deze Beer Cheddar Cheese Soup Zo Speciaal?

Oké, laten we eerlijk zijn, de naam klinkt al fantastisch, maar de smaak is nog beter. Wat deze soep echt naar een hoger niveau tilt, is de combinatie van twee smaakmakers die je niet zomaar combineert: scherpe, pittige cheddar en een goed, helder bier. Het is die balans tussen het zoute, het romige en die subtiele, aardse toets van het hop. Ik zweer het je, mensen die denken dat biersoep te zwaar of te bitter is, hebben deze versie nog niet geproefd. Het is eigenlijk zonde om een doordeweekse maaltijd te eten als je dit simpele wonder op tafel kunt zetten.

De Rol van het Bier in de Beer Cheddar Cheese Soup

Het bier is hier geen alcoholbom, verre van dat. Het gaat om die *depth* die het toevoegt. Je gebruikt een licht bier, echt waar. Denk aan een lichte pils of een lager die je ook zo zou slurpen. Zodra je het in de roux laat trekken, verdampt de scherpe alcohol en blijft er een heerlijke, lichtzurige kick achter. Dat breekt perfect door het rijke vet van de kaas heen. Het is een soort geheime smaakversterker die de hele Beer Cheddar Cheese Soup net dat beetje extra pit geeft dat je uit gewone bouillon niet haalt.

De Beste Cheddar Kiezen voor Uw Beer Cheddar Cheese Soup

Dit is mijn allerbelangrijkste tip, luister goed: koop een brok *scherpe* cheddar. Echt scherp. En het allerbelangrijkste: je raspt het zelf! Die zakjes geraspte kaas? Die zitten vol met zetmeel, en dat zetmeel zorgt ervoor dat je mooie, gladde soep verandert in een hobbelige, korrelige bende. Als je de kaas zelf raspt, smelt hij als boter in die warme vloeistof. Je proeft het verschil, en je ziet het. Voor deze Beer Cheddar Cheese Soup moet je echt even de moeite nemen om die kaasmolen te pakken.

Close-up of a steaming white bowl filled with rich, orange Beer Cheddar Cheese Soup on a granite countertop.

Ingrediënten voor de Perfecte Beer Cheddar Cheese Soup

Zoals je ziet, is het geen lange lijst. Dat is het mooie van echt goede comfort food: het heeft niet vijfentwintig dingen nodig om fantastisch te smaken. Ik heb het hierboven al gezegd, maar ik herhaal het voor de zekerheid: kwaliteit is hier het sleutelwoord, vooral bij die kaas en dat bier. Hier is alles wat je nodig hebt om deze belachelijk makkelijke Beer Cheddar Cheese Soup op tafel te krijgen:

  • 1 eetlepel boter (Zorg dat je die hebt staan, liever geen margarine hier!)
  • 1 kleine ui, helemaal fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem (Gewoon de standaard, geen speciale poespas nodig)
  • 500 ml kippenbouillon (Liefst zelfgemaakt, maar een goed blokje opgelost werkt ook prima)
  • 250 ml licht bier (Zie eerdere secties: niet te zwaar!)
  • 200 gram scherpe cheddar kaas, zónder poespas, zelf geraspt
  • 1 theelepel Dijon mosterd (Dat geeft net die scherpte die je zoekt)
  • Snufje nootmuskaat (Een echte smaakmaker die mensen vaak vergeten!)
  • Zout en peper naar smaak (Proef, proef, proef!)

Zie je wel? Makkelijk zat. Zorg dat je al je spulletjes klaar hebt staan – de ui gehakt, de kaas geraspt – want als je eenmaal begint met de boter smelten, gaat het razendsnel en wil je niet stuntelen met zoeken naar die nootmuskaat.

Stap-voor-Stap Instructies voor Uw Beer Cheddar Cheese Soup

Dit is waar de magie gebeurt hoor! Omdat deze soep zo snel klaar is, moet je wel bij de les blijven. Het is echt een kwestie van de juiste volgorde, maar als je stappen overslaat, krijg je klonten, en dat willen we niet in onze zijdezachte Beer Cheddar Cheese Soup. Zet je schrap, want zodra we beginnen, gaat het van 0 naar 100 in minder dan vijftien minuten! Zorg dat je al je boter bij de hand hebt; ik gebruik het liefst zelfgemaakte, want die smaakt toch net wat voller, kijk maar eens hoe je dat doet met zelfgemaakte boter.

De Basis Leggen: Ui en Roux Maken voor de Beer Cheddar Cheese Soup

Begin echt met die boter in de pan op middelhoog vuur. Laat het smelt, en dan de ui erin. Bak die ui echt zachtjes, dat duurt ongeveer vijf minuutjes. Hij moet doorzichtig en zoet zijn, niet bruin! Als de ui zacht is, strooi je die twee eetlepels bloem erbij. Roer dat goed door totdat het een pastaatje wordt, en bak die bloem echt één minuut. Dat heet de roux, en dit is ons stoombootje voor dikte. Anders wordt het waterig, en dat is zonde van de kaas.

De Vloeistof Toevoegen en de Kaas Smelten in de Beer Cheddar Cheese Soup

Nu komt het lastige: de bouillon. Giet die 500 ml kippenbouillon er langzaam bij terwijl je onophoudelijk blijft roeren. Ik gebruik vaak een garde, want die pakt de klontjes beter dan een lepel. Laat het even koken, twee minuutjes is genoeg. Zodra het dikker wordt, haal je de pan van het vuur, of zet het vuur echt laag. Giet het bier erbij, en dan de cheddar en de mosterd. Blijf roeren tot alles glad is. En nu de gouden regel voor elke kaassoep: Niet meer laten koken nadat de kaas erin zit, anders wordt het korrelig!

Close-up of rich, orange Beer Cheddar Cheese Soup served hot in a white mug.

Als het perfect is, proef je even voor wat zout en peper. Klaar voor de strijd!

Tips voor Succes bij het Maken van Beer Cheddar Cheese Soup

Ik heb deze Beer Cheddar Cheese Soup zo vaak gemaakt dat ik precies weet waar het mis kan gaan. Het zijn die kleine dingetjes die het verschil maken tussen een prima soep en een soep waar iedereen een tweede kom van wil. Onthoud die tips van mij, want ze zijn goud waard voor die perfecte romigheid.

Ten eerste, die tip uit de originele aantekeningen: gebruik een bier dat ook écht lekker is om te drinken. Als het bier muf smaakt, dan smaakt je soep ook muf. Het lichte bier zorgt voor die subtiele balans, dus houd het bij een pils of een blonde, niet bij die donkere bieren, tenzij je een heel andere, zwaardere soep wilt maken. En als je nog een extra duwtje in de goede richting wilt, dan kun je kijken naar andere romige recepten, zoals mijn romige champignonsoep, want die techniek voor gladheid is soms universeel.

Maar mijn allerbelangrijkste, extra pro-tip: Zodra die geraspte cheddar erin gaat en smelt, zet je het vuur zó laag dat het bijna uit staat. Echt, als je de soep nog laat borrelen, dan weet je zeker dat de kaas zich gaat wentelen en je een korrelige, gescheiden textuur krijgt. Roer zachtjes door tot het glad is en haal de pan dan direct van het vuur. Dat koude-warmte-effect na het toevoegen van de kaas is de ware geheim tot een fluweelzachte Beer Cheddar Cheese Soup.

Variaties op Uw Klassieke Beer Cheddar Cheese Soup

Ik hou van de pure versie, maar stiekem vind ik het eindeloos leuk om een beetje te spelen met deze basis Beer Cheddar Cheese Soup. Je hoeft maar één ding te veranderen en je hebt een heel nieuw gerecht! Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld dol op als ik er een beetje vlees in verstop. Dat doe ik door een half rookworstje in kleine blokjes te snijden en dat samen met de bouillon toe te voegen. Dan wordt het een echte power-maaltijd.

Een andere simpele aanpassing is het kaastype. Vervang de helft van de scherpe cheddar door bijvoorbeeld Gruyère. Die smelt fantastisch en geeft een notige, diepere smaak. Of, als je wat groente wilt toevoegen, kook dan wat kleine broccoli roosjes apart gaar en roer die pas op het allerlaatste moment door de soep, net voordat je gaat serveren. Dat geeft ook een leuke, verse bite. Het is net als dat ik met andere cheesy soepen soms ook groenten toevoeg. Je ziet, met deze Beer Cheddar Cheese Soup kun je alle kanten op zonder de basis aan te passen. Het is net zo flexibel als mijn humeur op een maandagochtend!

Serveren en Garneren van de Beer Cheddar Cheese Soup

Zo, je hebt je romige, goudgele Beer Cheddar Cheese Soup klaar! Gefeliciteerd, je hebt de lekkerste soep van de week gemaakt. Nu nog even de finishing touch aanbrengen, want een feestje verdient een mooie presentatie, toch? Het originele recept noemde al twee fantastische opties die ik altijd gebruik. Ten eerste, een flinke lading knapperige croutons. Die geven je net dat lekkere hapje tegen de zachte soep in.

Close-up of a steaming white bowl filled with rich, orange Beer Cheddar Cheese Soup sitting on a countertop.

Als je het echt even snel wilt, is wat vers gesneden bieslook eroverheen strooien al genoeg. Dat groene steekt mooi af tegen het geel en het geeft een verse, licht ui-achtige smaak. Maar luister, als je echt wilt uitpakken, serveer ik deze soep het liefst met een dikke snee knoflookbrood ernaast. Je weet wel, zo’n stuk dat je lekker kunt dippen, ik heb zelfs een recept voor zelfgemaakte kaas-knoflookstokjes die hier perfect bij passen. Zo haal je het maximale uit je comfort meal. Eet smakelijk!

Bewaren en Opwarmen van Restjes Beer Cheddar Cheese Soup

Natuurlijk maak je te veel! Dat is het fijne aan een stevige Beer Cheddar Cheese Soup, want restjes zijn bijna nog lekkerder de dag erna, vind ik. Je kunt de overgebleven soep prima een paar dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte bak. Zorg wel dat je hem niet langer dan vier dagen bewaart, want die zuivel houdt niet van te lang wachten.

Als je echt een grote pan hebt gemaakt, kun je hem ook prima invriezen. Doe de soep wel in kleinere porties in diepvriesbestendige bakjes. Laat eerst goed afkoelen voordat je de deksel erop doet, anders schrikken de vriezerwanden zo. Bij het opwarmen van de Beer Cheddar Cheese Soup is de truc: geduld! Zet het laag op het fornuis en roer continu. Zodra je ziet dat het gaat pruttelen, haal je het meteen van het vuur en roer je eventueel een scheutje melk erdoor als het toch een beetje korrelig lijkt. Zo blijft die prachtige, romige textuur behouden!

Veelgestelde Vragen over Beer Cheddar Cheese Soup

Ik krijg altijd de meest uiteenlopende vragen over deze Beer Cheddar Cheese Soup, wat aangeeft dat niet iedereen even vaak kaassoep maakt. Logisch! Hier zijn de drie vragen die ik het allerheetst onder vijfentwintig reacties stel. Hopelijk helpt dit je als je aan de slag gaat met dit fantastische recept.

Kan ik de Beer Cheddar Cheese Soup maken zonder bier?

Ja, dat kan absoluut, al doet het een klein beetje afbreuk aan de ‘beer’ in de naam natuurlijk! Als je echt liever geen alcohol gebruikt, of je hebt geen pils meer in huis, dan vervang je die 250 ml bier door simpelweg 250 ml extra kippenbouillon. Wat je ook kunt doen, is een beetje melk of room toevoegen om de romigheid te compenseren. Maar ik moet eerlijk zijn: je mist dat lichtzure, diepere smaakje dat het bier toevoegt. Dan krijg je gewoon een hele goede, romige cheddar kaassoep, maar niet de *speciale* versie.

Mijn Beer Cheddar Cheese Soup is korrelig geworden, wat nu?

Oei, korrelig… dat is het ergste wat een kaassoep kan overkomen. Dat gebeurt vrijwel altijd als je de soep te hard hebt gekookt nadat de geraspte cheddar erin zit. De eiwitten in de kaas trekken zich dan samen en ’scheiden’ van het vet. Als het eenmaal zover is, is er helaas weinig meer aan te redden. De tip voor de volgende keer is: ZET HET VUUR UIT als de kaas erin gaat. En als je restjes de volgende dag opwarmt, doe dat dan echt heel, heel zachtjes. Een beetje roeren met een scheutje verse melk kan helpen, maar bijt het vuur weg, anders is je Beer Cheddar Cheese Soup verpest.

En dan de laatste veelgestelde: kan ik die zakjes geraspte kaas gebruiken? Nee, nee, nee! Ik heb het al gezegd, maar ik herhaal het omdat het zo belangrijk is voor een gladde Beer Cheddar Cheese Soup. Koop een blok scherpe cheddar en rasp het zelf. Dat is het geheim voor een perfecte, romige textuur.

Voedingsinformatie voor Uw Beer Cheddar Cheese Soup

Oké, nu we het over de *echte* dingen in het leven gehad hebben – smaak en gezelligheid – is het tijd voor een kort momentje cijfertjes. Voor wie af en toe toch even kijkt wat er in dat heerlijke kommetje zit: hier is een schatting van de voedingswaarde voor één portie Beer Cheddar Cheese Soup.

  • Calorieën: ongeveer 350
  • Eiwitten: 20 gram
  • Vet: 25 gram (waarvan 15 gram verzadigd, dat is die lekkere kaas!)
  • Koolhydraten: 12 gram
  • Suiker: Slechts 3 gram, want we maken geen toetje!

Let wel op, dit zijn schattingen hoor. Als jij een écht scherpe kaas gebruikt of er een extra scheutje bier bij doet, dan verandert dit natuurlijk een beetje. Maar als leidraad voor een stevige lunch of een lichte avondmaaltijd is dit prima. Geniet ervan, want af en toe een *Beer Cheddar Cheese Soup* met flink wat smaak moet gewoon kunnen!

Deel Uw Ervaring met Deze Beer Cheddar Cheese Soup

Zo, nu heb je alle geheimen van deze top-notch Beer Cheddar Cheese Soup. Ik ben zó benieuwd wat jullie ervan vonden! Heb je hem gemaakt? Geef die sterren dan even aan, ik hoop op een volle tent! En vertel me eens in de reacties: welke garnering heb jij gekozen? Die croutons, of had je misschien een gekke, maar lekkere variatie geprobeerd? Dat vind ik altijd het leukst om te horen! En deel je dit culinaire geluk ook even met je vrienden op dat sociale netwerk? Dat zou me echt enorm helpen!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A close-up of a steaming white bowl filled with rich, orange Beer Cheddar Cheese Soup.

Bier Cheddar Kaassoep


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 25 min
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een eenvoudige en hartige soep met bier en scherpe cheddar kaas.


Ingredients

Scale
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 250 ml licht bier
  • 200 gram scherpe cheddar kaas, geraspt
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze tot hij zacht is, ongeveer 5 minuten.
  3. Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut.
  4. Giet langzaam de kippenbouillon erbij terwijl je constant roert om klontjes te voorkomen.
  5. Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten zachtjes koken.
  6. Zet het vuur laag en roer het bier erdoor.
  7. Voeg de geraspte cheddar kaas, mosterd en nootmuskaat toe. Roer tot de kaas volledig gesmolten is en de soep glad is. Niet meer laten koken.
  8. Breng op smaak met zout en peper.

Notes

  • Gebruik een bier dat je ook zou drinken; de smaak komt door in de soep.
  • Je kunt de soep serveren met croutons of bieslook.
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 15 min
  • Category: Soep
  • Method: Koken
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 350
  • Sugar: 3
  • Sodium: 650
  • Fat: 25
  • Saturated Fat: 15
  • Unsaturated Fat: 10
  • Trans Fat: 0
  • Carbohydrates: 12
  • Fiber: 1
  • Protein: 20
  • Cholesterol: 75

Keywords: bier, cheddar, kaas, soep, lunch, diner, romig

Recipe rating