Oké, luister even! Als er één ding is waar mijn keuken naar moet ruiken op een luie zondagmiddag, dan is het wel gebraden kip met citroen en rozemarijn. Serieus, die geur alleen al is genoeg om je het water in de mond te laten lopen. Dit recept is zo ontzettend simpel, maar de smaak is echt waanzinnig. Ik weet nog de eerste keer dat ik dit maakte, jaren geleden. Ik was een beetje nerveus, want een hele kip braden klonk best ingewikkeld. Maar wauw, het was zó makkelijk en het resultaat? Een super malse, sappige kip met een heerlijk knapperig velletje en die frisse, kruidige smaak van citroen en rozemarijn. Sindsdien is dit mijn go-to recept als ik iets wil maken dat indruk maakt zonder uren in de keuken te staan. Echt, dit moet je proberen!
Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, dus waarom zou je dit geweldige recept voor gebraden kip met citroen en rozemarijn nu meteen moeten maken? Nou, er zijn gewoon zóveel redenen! Het is echt een winnaar, elke keer weer. En het is veel minder gedoe dan je misschien denkt. Geloof me, dit wordt jouw nieuwe favoriete kiprecept. Hierom:
- Het is belachelijk makkelijk: Serieus, een kind kan de was doen. Nou ja, bijna dan. Beetje wrijven, wat spullen in de kip proppen, in de oven en klaar! Perfect voor als je geen zin hebt in ingewikkelde toestanden.
- De smaak is om te smullen: Die combi van frisse citroen, aardse rozemarijn en sappige kip? Wauw. Het is comfort food, maar dan chic. En die knoflookjes worden zo lekker zacht… mmm!
- Hartstikke gezond (nou ja, best wel!): Kip is mager, en met al die kruiden en citroen heb je niet eens veel saus nodig. Voelt goed om te eten, toch?
- Past altijd: Of je nu eters krijgt, een normale dinsdagavond hebt of iets speciaals wilt vieren, deze kip kan het allemaal. Hij ziet er ook nog eens supermooi uit op tafel!
Zie je? Geen reden om het niet te proberen!
Benodigdheden Voor Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, voordat we die heerlijke kip in de oven schuiven, heb je natuurlijk wel een paar dingen nodig in je keuken. Geen gekke, ingewikkelde apparaten hoor! Gewoon de standaard spullen die je waarschijnlijk al hebt rondslingeren.
- Een oven (duh!)
- Een goede braadslede of ovenschaal waar je kip lekker in past.
- Een scherp mes om de citroen en knoflook voor te bereiden.
- En misschien wat keukenpapier om die kip goed droog te deppen – superbelangrijk voor een knapperig velletje!
Zie je? Niks bijzonders. Gewoon aan de slag!
Ingrediënten Voor Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, dit is waar de magie begint! Je hebt echt maar een paar simpele dingen nodig om deze fantastische gebraden kip met citroen en rozemarijn op tafel te zetten. Geen gekke, dure spullen, gewoon pure basis die samen iets geweldigs creëert. Zorg dat je alles bij de hand hebt voordat je begint, dat maakt het koken zoveel relaxter, toch?
- 1 hele kip: Probeer er eentje van ongeveer 1,5 kg te scoren. Niet te klein, niet te groot.
- 1 citroen: Snij deze even door midden straks. Zorgt voor die heerlijke frisheid!
- 4 takjes verse rozemarijn: Vers is echt een must hier. Die geur!
- 2 teentjes knoflook: Gewoon pellen, hoef je niet eens te snijden. Makkelijk!
- 2 eetlepels olijfolie: Om de kip lekker mee in te wrijven.
- Zout en versgemalen zwarte peper: Naar smaak, maar wees niet te zuinig, de kip kan wel wat hebben!
En dat is het al! Zie je? Super simpel.
Hoe Bereid Je Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, nu komt het leuke gedeelte! Dit is het moment dat we die simpele ingrediënten omtoveren tot iets spectaculairs. En echt, het is zo makkelijk! Volg gewoon deze stappen en je hebt binnen no-time die heerlijk geurende, perfect gebraden kip op tafel staan. Klaar om je keuken naar Italië te laten ruiken? Let’s go!
Voorbereiden en Kruiden van de Kip
Eerst en vooral: je kip moet kurkdroog zijn. Pak wat keukenpapier en dep ‘m goed droog, van buiten én van binnen. Geloof me, dit is hét geheim voor een super knapperig velletje straks! Smeer de hele kip dan lekker in met een goede scheut olijfolie. Gebruik je handen, dat werkt het fijnst! Strooi er daarna royaal zout en versgemalen zwarte peper overheen. Wrijf het er goed in, overal! Onder de vleugels, op de borst, overal!
Vullen van de Kip voor Extra Aroma
Dit is waar die fantastische smaak vandaan komt! Pak je gehalveerde citroen, de takjes rozemarijn en de gepelde teentjes knoflook. Duw dit spul gewoon lekker in de buikholte van de kip. Probeer het er zo goed mogelijk in te proppen. Dit zorgt straks voor een heerlijke stoom van aroma’s van binnenuit. Zo simpel, maar zo effectief!
Het Braden van de Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Verwarm je oven voor op 200°C. Zorg dat hij goed heet is! Leg de kip dan in een braadslede of ovenschaal. Zet ‘m zo neer dat de lucht er goed omheen kan circuleren. Schuif de schaal voorzichtig in de hete oven. Pas op hoor, heet!
Nu begint het wachten… en het genieten van de geur die je huis vult! Laat de kip zo’n 60 tot 75 minuten braden. De exacte tijd hangt af van je oven en de grootte van de kip. Hoe weet je of ‘ie gaar is? Prik met een vork of spiesje in het dikste deel van de dij (dicht bij het bot). Als de sappen die eruit komen helemaal helder zijn en er geen roze meer te zien is, dan is je kip perfect gaar. Yes!
Rusten en Aansnijden
Oké, hij is klaar! Haal die prachtige gebraden kip met citroen en rozemarijn uit de oven (voorzichtig, nog steeds heet!). Nu komt een héél belangrijke stap die je echt niet mag overslaan: laat de kip minstens 10 minuten rusten buiten de oven. Leg er eventueel losjes wat aluminiumfolie over.
Waarom rusten? Hierdoor kunnen de sappen, die tijdens het braden naar de buitenkant zijn getrokken, zich weer mooi door het vlees verspreiden. Resultaat: super malse, sappige kip. Als je ‘m meteen aansnijdt, loopt al dat lekkere sap eruit. Zonde! Na het rusten snijd je de kip aan zoals je gewend bent. En dan… aanvallen maar!
Tips Voor De Perfecte Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, je hebt die kip al fantastisch voorbereid, maar voor dat échte ‘wow’-moment heb ik nog een paar super simpele tips voor je. Dit zijn de kleine dingen die jouw gebraden kip met citroen en rozemarijn onvergetelijk maken!
Wil je een huid die zó knapperig is dat je er bijna in wilt bijten? Dan is bedruipen het antwoord! Schep tijdens het braden, zo elke 20 minuten, even wat van het heerlijke braadvocht over de kip. Dat klinkt misschien als extra werk, maar het resultaat is een waanzinnig knapperig en goudbruin velletje. Echt de moeite waard!
En voel je vrij om te spelen met de kruiden! Citroen en rozemarijn zijn top, maar een takje tijm erbij in de buikholte werkt ook super goed. Of wrijf wat paprikapoeder over de kip voor een andere smaak. Maak het jouw feestje in de keuken!
Veelgestelde Vragen Over Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, ik kan me voorstellen dat je misschien nog een paar dingetjes wilt weten voordat je vol enthousiasme begint met deze heerlijke gebraden kip met citroen en rozemarijn. Geen zorgen, ik heb de meest gestelde vragen even voor je op een rijtje gezet. Vraag maar raak (nou ja, lees maar raak dan)!
Hoe weet ik zeker of mijn gebraden kip gaar is?
Dit is echt super belangrijk! De beste manier is om met een vork of prikker in het dikste deel van de dij te prikken, dicht bij het bot. Als de sappen die eruit komen helemaal helder zijn en er geen roze meer te zien is, dan zit je goed. Is het nog een beetje roze of troebel? Dan mag ‘ie nog even terug de oven in. Beter iets langer dan te kort!
Kan ik deze gebraden kip met citroen en rozemarijn van tevoren voorbereiden?
Ja, absoluut! Je kunt de kip alvast droogdeppen, inwrijven met olie, zout en peper, en vullen met de citroen, rozemarijn en knoflook. Dek ‘m dan goed af en zet in de koelkast. Haal ‘m wel ongeveer een half uur tot een uur voordat je gaat braden uit de koelkast, zodat ‘ie op kamertemperatuur kan komen. Dat helpt voor een gelijkmatige garing.
Welke bijgerechten passen goed bij gebraden kip met citroen en rozemarijn?
Oh, zoveel! Deze kip is echt een allemansvriend. Geroosterde aardappeltjes (misschien wel in dezelfde braadslede voor extra smaak!), groene boontjes, een simpele salade, aardappelpuree… Eigenlijk alles wat jij lekker vindt! In de volgende sectie geef ik nog wat meer suggesties, dus lees vooral even verder!
Suggesties Voor Serveren Bij Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, je hebt die waanzinnige gebraden kip met citroen en rozemarijn uit de oven getoverd, en nu? Wat serveer je erbij? Nou, het mooie is: deze kip is zo lekker van zichzelf dat je er eigenlijk alle kanten mee op kunt! Maar ik heb wel een paar favoriete combi’s die het echt afmaken.
Mijn absolute topper? Geroosterde groenten! Worteltjes, courgette, paprika, rode ui… gooi ze met wat olijfolie, zout, peper en misschien nog een takje rozemarijn in de braadslede bij de kip (of in een aparte schaal) voor het laatste halfuurtje. Die smaken trekken zo lekker in elkaar!
Maar ook klassieke aardappelpuree is heerlijk comfort food hierbij. Of gewoon wat simpele gekookte aardappeltjes en groene boontjes. En vergeet een frisse salade niet! Iets lichts met een beetje citroendressing past perfect bij de rijke smaak van de kip. Kies wat jij lekker vindt, want met deze kip is het altijd feest!
Bewaren en Opwarmen van Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn
Oké, stel je voor (heel optimistisch, ik weet het!) dat je restjes hebt van deze heerlijke gebraden kip met citroen en rozemarijn. Zonde om weg te gooien, toch? Stop de afgekoelde restjes in een luchtdichte bak en bewaar ze maximaal 3-4 dagen in de koelkast. Wil je het opwarmen? Ik doe het meestal even kort in de oven (niet te heet!) of heel voorzichtig in de magnetron, zodat het niet uitdroogt. Zo geniet je de volgende dag gewoon weer!
Voedingsinformatie Disclaimer
Oké, even een klein dingetje over die voedingswaarden die je misschien ergens bij dit recept ziet staan. Kijk, ik ben een thuiskok, geen voedingswetenschapper! Ik probeer je zo goed mogelijk een idee te geven, maar zie het alsjeblieft als een schatting, oké?
Het hangt natuurlijk super erg af van wát voor kip je gebruikt, welk merk olijfolie, en nou ja, precies hoe je het maakt. Dus gebruik die cijfers als een richtlijn, maar pin je er niet op vast. Kook met plezier, dat is het belangrijkst!
Probeer Dit Recept Zelf
Oké, nu is het jouw beurt! Ik heb je al mijn geheimen verteld voor deze waanzinnige gebraden kip met citroen en rozemarijn. Het is echt zo makkelijk en zo ontzettend lekker, je moet dit gewoon proberen! Duik de keuken in, geniet van die heerlijke geuren en proef zelf hoe simpel én feestelijk dit gerecht is. En als je ‘m gemaakt hebt, laat het me dan alsjeblieft weten! Laat een reactie achter, vertel hoe het ging, of deel een foto op social media. Ik ben zo benieuwd naar jouw creatie!
Print
Gebraden Kip Met Citroen En Rozemarijn 1.5kg Wauw
- Total Time: 90 minuten
- Yield: 4 porties 1x
- Diet: Geen
Description
Een eenvoudig en heerlijk recept voor gebraden kip met citroen en rozemarijn.
Ingredients
- 1 hele kip (ongeveer 1,5 kg)
- 1 citroen, gehalveerd
- 4 takjes verse rozemarijn
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Dep de kip droog met keukenpapier.
- Wrijf de kip in met olijfolie, zout en peper.
- Stop de citroenhelften, rozemarijntakjes en knoflookteentjes in de buikholte van de kip.
- Leg de kip in een braadslede.
- Braad de kip 60-75 minuten, of tot de sappen helder zijn wanneer je in het dikste deel van de dij prikt.
- Laat de kip 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Notes
- Voor extra knapperige huid, kun je de kip tijdens het braden af en toe bedruipen met het braadvocht.
- Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals tijm of oregano.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 75 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Braden
- Cuisine: Europees
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 350
- Sugar: 0g
- Sodium: 300mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 7g
- Unsaturated Fat: 15g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 0g
- Fiber: 0g
- Protein: 30g
- Cholesterol: 100mg
Keywords: gebraden kip, citroen, rozemarijn, ovenrecept, hoofdgerecht