Skip to Content

Mini Strawberry Lava Cakes: Hemelse Verwennerij

Oké, luister even! Als je op zoek bent naar dé perfecte afsluiting van een maaltijd, iets dat zowel elegant als super makkelijk is om te maken, dan heb ik het hier voor je: Mini Strawberry Lava Cakes! Serieus, deze kleine gebakjes zijn een droom. Stel je voor: warme, rijke chocoladekoekjes met een verrassende, zachte kern van zoete aardbeiensaus. Het is de ultieme combinatie van diepe chocoladesmaak en fris fruitigs, allemaal verpakt in een perfect portioneerbaar cadeautje. Ik maak deze al jaren als ik mezelf of anderen wil trakteren op iets bijzonders, en elke keer weer zijn ze een hit!

Waarom je dol zult zijn op deze Mini Strawberry Lava Cakes

Oké, luister even! Als je op zoek bent naar dé perfecte afsluiting van een maaltijd, iets dat zowel elegant als super makkelijk is om te maken, dan heb ik het hier voor je: Mini Strawberry Lava Cakes! Serieus, deze kleine gebakjes zijn een droom. Stel je voor: warme, rijke chocoladekoekjes met een verrassende, zachte kern van zoete aardbeiensaus. Het is de ultieme combinatie van diepe chocoladesmaak en fris fruitigs, allemaal verpakt in een perfect portioneerbaar cadeautje. Ik maak deze al jaren als ik mezelf of anderen wil trakteren op iets bijzonders, en elke keer weer zijn ze een hit!

Hier zijn een paar redenen waarom deze Mini Strawberry Lava Cakes meteen je nieuwe favoriet worden:

  • Ze zijn echt super snel klaar – je tovert ze in een half uurtje op tafel, perfect voor als je spontaan zin krijgt in iets lekkers.
  • De combinatie van diepe, rijke chocolade met het frisse, zoete van de aardbeienkern is echt hemels. Een smaakexplosie!
  • Elk mini lava cakeje is een perfect portie. Ideaal als je gasten hebt, maar ook heerlijk om gewoon lekker zelf van te smullen.
  • Geloven me, ze zijn makkelijker te maken dan je denkt, zelfs als je nog niet zo lang bakt. Echt een succes voor iedereen!
  • En dan dat moment… dat je die lepel erin zet en die heerlijke, warme, vloeibare kern van aardbei tevoorschijn komt. Pure magie!
  • Deze kleine taartjes zijn een gegarandeerd succes op elke speciale gelegenheid. Denk aan Valentijnsdag, verjaardagen, of gewoon omdat het kan!

Ingrediënten voor de Perfecte Mini Strawberry Lava Cakes

Oké, hier komen de sterren van de show! Dit zijn de dingen die je nodig hebt om die heerlijke mini aardbei lava cakes te maken. Ik heb geprobeerd om alles zo duidelijk mogelijk op te schrijven, met de maten die voor mij altijd perfect werken. Gebruik gerust wat je in huis hebt, maar met een paar goede ingrediënten komt het echt helemaal goed.

  • 100 gram pure chocolade, fijngehakt (echt, kies een lekkere!)
  • 100 gram ongezouten boter, in blokjes
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 2 extra eidooiers, ook op kamertemperatuur – dit is echt een tip voor extra romigheid!
  • 50 gram suiker (gewone kristalsuiker of fijne suiker)
  • 30 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gram verse aardbeien, gepureerd. Zorg dat het een mooie gladde puree is!
  • Extra poedersuiker, om straks mooi bovenop te strooien

Benodigdheden voor het Maken van Mini Strawberry Lava Cakes

Voor deze heerlijke mini aardbei lava cakes heb je niet heel veel speciale spullen nodig, gewoon de basis dingen die je waarschijnlijk al in je keukenla hebt liggen. Maar om het makkelijk te maken, heb ik even een lijstje voor je gemaakt van wat je precies nodig hebt:

  • 4 kleine ramekins (die kleine ovenvaste schaaltjes, ongeveer 150-200 ml inhoud)
  • Een paar mengkommen (ik gebruik er meestal twee: eentje voor de chocolade en eentje voor de eieren)
  • Een garde (voor het luchtig kloppen van de eieren en suiker)
  • Een spatel (om alles voorzichtig door elkaar te spatelen zonder te hard te mixen)
  • Een klein pannetje en een hittebestendig kommetje voor au bain-marie, of gewoon een magnetron!
  • Een zeef (voor de bloem en het zout, zo krijg je geen klontjes)
  • Een lepeltje of kleine opscheplepel (om de aardbeienpuree in het midden te scheppen)
  • Een bakplaat (handig om de ramekins op te zetten als ze de oven in gaan)

Stap-voor-stap: Hoe Maak Je Mini Strawberry Lava Cakes

Oké, nu komt het leukste gedeelte! Zelf vind ik het maken van deze mini aardbei lava cakes echt een feestje. Het is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een paar dingetjes waar je even op moet letten voor het allerbeste resultaat. Volg gewoon deze stappen en voor je het weet geniet je van de heerlijkste, warme chocoladecakejes met die verrassende aardbeiensaus erin. Echt waar, het is makkelijker dan je denkt. En die geur die door je keuken zweeft tijdens het bakken? Onbetaalbaar! Als je van lava cakes houdt, moet je

zeker ook deze eens proberen

!

Voorbereiding van de Ramekins en Oven

Als eerste, zet die oven alvast aan op 200 graden Celsius. Doe dit echt op tijd, zodat hij goed op temperatuur is als de cakejes zo het oventje in mogen. En dan die ramekins: vet ze heel goed in met wat boter, echt alle hoekjes en gaatjes meenemen. Daarna strooi je er een beetje bloem in en draai je ze rond. Klop al het overtollige bloem eruit. Dit zorgt ervoor dat je straks die prachtige cakejes makkelijk uit de vormpjes krijgt zonder dat ze blijven plakken. Trust me, dit stapje is cruciaal!

Het Chocolade-Bodem Mengsel Maken

Nu gaan we aan de slag met die heerlijke chocolade. Smelt de gehakte pure chocolade samen met de boter. Ik doe dit het liefst au bain-marie – je weet wel, dat kommetje boven een pannetje met zacht kokend water. Zo brandt de chocolade niet aan en krijg je een super glad mengsel. Je kunt het ook prima doen in de magnetron, steeds in korte intervallen van 20-30 seconden en tussendoor goed roeren tot alles gesmolten is. Zorg dat het echt helemaal glad is, zonder klontjes. Zet dit even aan de kant om een klein beetje af te koelen.

Een mini aardbei lava cake, bestrooid met poedersuiker, met een gesmolten chocolade vulling en aardbeienstukjes.

Het Beslag Combineren en Vullen

In een andere kom klop je de twee hele eieren en de twee extra eidooiers samen met de suiker. Gebruik je garde en sla dit luchtig en lichtgeel. Het hoeft geen stijve massa te worden, gewoon lekker luchtig. Nu spatel je de afgekoelde chocolade-botermix er rustig doorheen tot het net gemengd is. Vervolgens zeef je de bloem en het zout erboven. Werk voorzichtig met je spatel, niet te lang mixen! Je wilt gewoon dat alles net gecombineerd is, een paar streepjes bloem hier en daar is niet erg. Verdeel dan de helft van dit chocoladebeslag over de vier voorbereide ramekins. Schep nu in het midden van elke ramekin een flinke lepel van de gladde aardbeienpuree. Zorg dat het een mooie dikke klodder is, maar niet tot aan de rand komt. Daarna verdeel je de rest van het chocoladebeslag er voorzichtig overheen, zodat de aardbeienpuree bedekt is.

Een mini aardbei lava cake, bestrooid met poedersuiker, met een vloeibare chocolade kern en aardbeienstukjes.

Het Bakken en Serveren van de Mini Strawberry Lava Cakes

Nu gaan de ramekins de voorverwarmde oven in. Bak ze voor ongeveer 12 tot 15 minuten. Het is een beetje afhankelijk van je oven, dus houd ze goed in de gaten! De randjes moeten stevig lijken, maar het midden mag nog een klein beetje wiebelig en zacht zijn. Dat is precies wat je wilt voor die vloeibare kern! Haal ze voorzichtig uit de oven. Laat ze daarna ongeveer een minuutje staan in de vormpjes. Keer ze daarna voorzichtig om op een mooi bord. Bestrooi ze direct met een beetje poedersuiker en serveer ze meteen. Lekker met een bolletje vanille-ijs of gewoon zo, want ze zijn al perfect!

Close-up van een Mini Aardbei Lava Cake, met gesmolten chocolade en aardbeien die eruit lopen, bestrooid met poedersuiker.
Twee Mini Aardbei Lava Cakes op een bord, bestrooid met poedersuiker, één is opengesneden en toont verse aardbeien.

Tips voor Succesvolle Mini Strawberry Lava Cakes

Wil je er zeker van zijn dat je mini aardbei lava cakejes elke keer weer perfect zijn? Ik heb een paar kleine geheimen die mij altijd helpen. Met deze snelle tips maak je van jouw baksel echt een succes!

  • Kwaliteit van de chocolade is key: Gebruik echt goede pure chocolade, het liefst met minimaal 60% cacao. Dit maakt zo’n verschil in de smaak, je proeft het echt terug!
  • Niet te lang mixen: Als je de bloem erdoor gaat spatelen, wees dan superlief en voorzichtig. Zodra alles net gemengd is, stop je. Te veel mixen maakt ze taai, en dat willen we niet bij zo’n luchtig gebakje.
  • Ken je oven: Elke oven is anders, dus die 12-15 minuten is een richtlijn. Houd ze goed in de gaten, vooral de laatste paar minuten. Je wilt een stevig randje maar nog een wiebelig, zacht midden.
  • Serveer ze direct: Deze lava cakes zijn op hun allerbest als ze warm uit de oven komen. De chocolade en aardbei voelen dan nog heerlijk vloeibaar. Dus, zet alles klaar voor het serveren!

Veelgestelde Vragen over Mini Strawberry Lava Cakes

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke mini aardbei lava cakes? Ik snap het wel, soms duiken er na het lezen van een recept toch nog wat dingetjes op. Hieronder probeer ik de meest voorkomende vragen alvast te beantwoorden. Hopelijk helpt dit je om meteen aan de slag te gaan!

Kan ik de aardbeienpuree vervangen door ander fruit?

Jazeker! Het leuke van deze recepten is dat je er best wat mee kunt spelen. Je kunt de aardbeienpuree prima vervangen door bijvoorbeeld gepureerde frambozen, kersen of zelfs een lekkere frambozen-rabarber compote. Zorg er wel voor dat het fruit niet te waterig is, anders wordt je lava cake misschien wat nattig. Als je bijvoorbeeld

verse aardbeien

gebruikt, pureer ze dan en laat het sap er een beetje uitlopen, of kook het eventueel kort in.

Hoe lang van tevoren kan ik het beslag maken?

Goed punt! Met dit soort lekkere dingen is voorbereiding vaak handig. Het beslag voor de mini aardbei lava cakes kun je eigenlijk prima een dag van tevoren maken. Roer het nog even kort door en verdeel het dan over de ramekins, inclusief de aardbeienpuree in het midden. Dek ze goed luchtdicht af met plasticfolie en bewaar ze in de koelkast. Bak ze kort iets langer dan aangegeven, misschien een minuutje of twee extra, want ze komen koud uit de koelkast. Zo kun je ze makkelijk serveren als er onverwacht bezoek komt!

Wat is het beste om te serveren bij deze lava cakes?

Oeh, dit is mijn favoriete vraag! Deze mini aardbei lava cakes zijn al een feestje op zich, maar met een paar simpele toevoegingen worden ze nóg specialer. Een bolletje romig vanille-ijs is natuurlijk altijd een klassieker die heerlijk contrasteert met de warme chocolade. Een dotje verse slagroom kan ook geen kwaad, of misschien een paar verse

aardbeitjes

erbij om het af te maken. Sommige mensen vinden het ook lekker met een beetje extra poedersuiker eroverheen gestrooid.

Variaties en Substituties voor Mini Strawberry Lava Cakes

Het leuke van bakken is dat je altijd wel een beetje kunt spelen met het recept, toch? Deze mini aardbei lava cakes zijn fantastisch zoals ze zijn, maar als je zin hebt om een beetje te variëren, heb ik hier een paar ideeën voor je. Zo maak je ze helemaal eigen!

De aardbeienpuree kun je bijvoorbeeld makkelijk vervangen door andere heerlijke fruitsoorten. Denk aan gepureerde frambozen voor een iets pittigere smaak, of misschien een lekkere kersencoulis – net als bij

deze kersen cheesecake

! Als je liever geen enkel fruit gebruikt, kun je ook een lepel goede kwaliteit karamelsaus of een beetje mokka-extract in het midden scheppen voor een andere smaakdimensie. En heb je geen zin in boter? Je kunt het ook proberen met een neutrale plantaardige olie, al vind ik de smaak van echte boter het allerlekkerst. Voor een extra smaakdimensie kun je een snufje kaneel of een paar druppels vanille-extract aan het beslag toevoegen. Experimenteer en ontdek jouw favoriete versie!

Opslag en Opwarmen van Mini Strawberry Lava Cakes

Oei, stel je voor dat je deze heerlijke mini aardbei lava cakes hebt gemaakt en je hebt nog wat over… of je hebt een geniaal plan om ze van tevoren te maken. Geen zorgen! Je kunt ze prima bewaren en daarna weer opwarmen zodat ze net zo lekker zijn als vers uit de oven.

Laat de cakejes eerst helemaal afkoelen voordat je ze opbergt. Doe ze in een luchtdichte bak of wikkel ze goed in plasticfolie. Zo blijven ze ongeveer 2 tot 3 dagen goed op kamertemperatuur, of langer in de koelkast. Om ze weer op te warmen, en die heerlijke lava-kern te bewaren, zet je ze het beste even kort in een voorverwarmde oven op ongeveer 160°C voor zo’n 5-8 minuutjes. Een magnetron kan ook, maar dan wel heel kort (15-20 seconden per cakeje) zodat ze van binnen warm worden maar niet te gaar bakken.

Voedingswaarde Informatie

Even een kleine disclaimer voordat we duiken in de cijfertjes: deze voedingswaarden zijn natuurlijk schattingen, en het kan een beetje verschillen afhankelijk van welk merk pure chocolade je precies gebruikt of hoe groot je ei was. Maar globaal gezien, als je één van deze heerlijke mini aardbei lava cakes eet, kun je rekenen op ongeveer:

  • Ongeveer 350 calorieën
  • Zo’n 20 gram vet, waarvan 12 gram verzadigd
  • Ongeveer 35 gram koolhydraten
  • En zo’n 5 gram eiwit.

Het zijn toch wel echte verwennerijtjes, hè? Maar oh zo de moeite waard!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een mini aardbei lava cake, bestrooid met poedersuiker, met een vloeibare aardbeienvulling die uit het midden stroomt.

Mini Aardbei Lava Cakes


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 30 min
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Kleine, warme chocoladecakes met een vloeibare aardbeienkern.


Ingredients

Scale
  • 100g pure chocolade, gehakt
  • 100g ongezouten boter
  • 2 grote eieren
  • 2 eidooiers
  • 50g suiker
  • 30g bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 100g verse aardbeien, gepureerd
  • Poedersuiker, voor garnering

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet 4 kleine ramekins in en bestuif ze met bloem.
  2. Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of in de magnetron. Roer glad.
  3. Klop in een aparte kom de eieren, eidooiers en suiker tot een licht en luchtig mengsel.
  4. Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel.
  5. Zeef de bloem en het zout erbij en spatel voorzichtig tot het net gecombineerd is.
  6. Verdeel de helft van het beslag over de voorbereide ramekins.
  7. Schep in het midden van elke ramekin een lepel aardbeienpuree.
  8. Verdeel de rest van het beslag over de aardbeienpuree.
  9. Bak 12-15 minuten, tot de randen stevig zijn en het midden nog zacht is.
  10. Laat 1 minuut afkoelen in de vorm, stort dan op een bord.
  11. Bestuif met poedersuiker en serveer direct.

Notes

  • Gebruik goede kwaliteit pure chocolade voor de beste smaak.
  • Zorg dat de aardbeienpuree niet te waterig is.
  • Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra traktatie.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 15 min
  • Category: Dessert
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1 cake
  • Calories: 350
  • Sugar: 30g
  • Sodium: 50mg
  • Fat: 20g
  • Saturated Fat: 12g
  • Unsaturated Fat: 8g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 35g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 5g
  • Cholesterol: 100mg

Keywords: mini aardbei lava cake, chocolade cake, dessert, snelle dessert, vloeibare chocolade

Recipe rating