Skip to Content

Heerlijk Honingboter Zoete Aardappel Brood: 60 minuten magie

Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood dat de keuken vult, toch? En als het dan ook nog zo’n heerlijke combinatie heeft als dit Honingboter Zoete Aardappel Brood, dan is het echt feest. Ik hou ervan om comfort food te maken dat zowel makkelijk is als supergoed smaakt, en dit brood is daar perfect voor. De zoete aardappel zorgt voor een ongelooflijke smeuïgheid en een subtiele, aardse zoetheid, terwijl de honing en boter er een heerlijk decadente twist aan geven. Dit recept is een van mijn favorieten geworden, eentje die ik keer op keer maak als ik zin heb in iets warms en hartverwarmends.

Een versgebakken Honingboter Zoete Aardappel Brood, met twee plakjes ernaast op een houten plank.

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Dit Honingboter Zoete Aardappel Brood

Dit brood is echt een winnaar om meerdere redenen. Geloof me, als je het eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders! Hier zijn een paar redenen waarom dit recept zo speciaal is:

  • Ongelooflijk smeuïg: De zoete aardappel doet magisch werk, waardoor het brood vochtig blijft, zelfs dagen later. Geen droge kruimels hier!
  • Perfecte zoet-hartige balans: De combinatie van zoete honing, rijke boter en de aardse ondertoon van zoete aardappel is gewoonweg hemels.
  • Super makkelijk te maken: Echt waar, je hebt geen speciale bakskills nodig. De meeste ingrediënten mix je gewoon in één kom.
  • Veelzijdigheid ten top: Heerlijk bij het ontbijt met een beetje extra boter, als tussendoortje bij de koffie, of zelfs als een licht dessert.
  • Pure comfort food: Het voelt als een warme, knuffel van binnen. Perfect voor die dagen dat je gewoon iets lekkers nodig hebt.

Ingrediënten voor Honingboter Zoete Aardappel Brood

Oké, hier komen de sterren van de show! Dit brood is echt een feestje dankzij een paar fantastische ingrediënten. Zorg dat je de juiste spullen in huis haalt, want dat maakt echt het verschil. Echt goede zoete aardappelpuree is de sleutel tot die heerlijke, vochtige textuur, en vergeet die verse honing niet! Hier is wat je nodig hebt:

  • 250 gram zoete aardappelpuree (liefst zelfgemaakt van gestoomde of geroosterde zoete aardappel, dat geeft de beste smaak!)
  • 100 gram ongezouten boter, gesmolten en een klein beetje afgekoeld
  • 150 gram vloeibare honing (gebruik gerust je favoriete soort, dat mag!)
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract (echt vanille, dat ruikt zo lekker!)
  • 250 gram bloem (gewone patentbloem is prima)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kaneel (voor dat beetje extra warmte)

Stap-voor-Stap Bereiding van Honingboter Zoete Aardappel Brood

Oké, nu gaan we het leukste doen: bakken! Dit recept is echt zo simpel dat je denkt: ‘Kan het echt zo makkelijk zijn?’ En ja hoor, dat kan het! Ik ga je precies laten zien hoe je dit heerlijke Honingboter Zoete Aardappel Brood maakt, stap voor stap. Het geheim zit ‘m echt in niet te veel mixen en de juiste temperatuur. Echt, je gaat dit geweldig vinden. Het is een beetje zoals het maken van een heerlijke bananenbrood, waarbij de balans tussen nat en droog ingrediënten het verschil maakt.

Voorbereiding van de Ingrediënten en Oven

Het allerbelangrijkste om te beginnen met bakken is je oven voorverwarmen. Ik zet ‘m altijd alvast aan op 175°C (dat is zo’n 350°F als je een Amerikaanse oven hebt). En vergeet je broodvorm niet! Ik vet die van mij altijd goed in met een beetje boter of bakspray, en dan doe ik er een klein beetje bloem in om het helemaal zeker te weten. Of je gebruikt bakpapier natuurlijk, dat werkt ook perfect! Zo weet je zeker dat je brood er straks makkelijk uitkomt. Een goed voorbereide pan is net zo belangrijk als goede ingrediënten, net zoals bij een goede rabarbercake.

Het Maken van het Zoete Aardappel Brood Beslag

Nu het echte werk! Pak een grote kom, die van mij is van aardewerk en die gebruik ik altijd want die blijft lekker koel. Doe daar de zoete aardappelpuree in, die gesmolten boter, de honing (oh, die geur!), de eieren en het vanille-extract. Mix dit echt even met een garde of een mixer op lage snelheid tot het mooi glad is. Het moet eruitzien als een heerlijk zacht oranje prutje. Zet die kom even apart en pak een andere kom. Daarin gooi je de bloem, het bakpoeder, zout en de kaneel. Even kort doorroeren met een lepel of een vork. Nu komt het belangrijkste: voeg de droge ingrediënten geleidelijk, in twee of drie delen, toe aan het natte mengsel. Meng het écht maar net tot alles gecombineerd is. Ik zeg altijd: zie je nog een klein beetje witte bloem? Prima! Als je te lang mixt, wordt je brood taai, en dat willen we niet! Dit is het geheim voor dat luchtige, maar toch smeuïge brood. Net als bij mijn heerlijke bananenbrood, is dit de gouden regel: niet te veel! En net als bij dat recept hier, komt de zoete aardappel hier ook goed tot zijn recht. Maar als je toch iets extra’s wilt, bedenk dan eens hoe heerlijk een kruimeldeeg topping zou zijn, vergelijkbaar met die op een hummingbird cake.

Gekarameliseerde plakken Honingboter Zoete Aardappel Brood op een houten plank, met een mes ernaast.

Bakken en Afkoelen van het Brood

Giet nu voorzichtig dat mooie beslag in je voorbereide broodvorm. Zorg dat het een beetje gelijkmatig verdeeld is. Zet de vorm dan in de voorverwarmde oven. Nu is het geduld hebben geblazen, het bakken duurt ongeveer 50 tot 60 minuten. Je weet dat ‘ie klaar is als je er een tandenstoker of een dun mesje in steekt en die er (bijna) schoon uitkomt. Een paar vochtige kruimels zijn prima, dat betekent juist dat ‘ie lekker smeuïg is! Haal het brood daarna uit de oven en laat het eerst ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen. Dit is belangrijk, want anders breekt het nog makkelijk. Na die 10 minuten haal je het brood voorzichtig uit de vorm en laat het helemaal afkoelen op een rooster. En dan… dan is het zover!

Een close-up van een plak honingboter zoete aardappel brood op een houten plank.

Tips voor het Perfecte Honingboter Zoete Aardappel Brood

Natuurlijk, hier zijn mijn allerbeste tips om dat Honingboter Zoete Aardappel Brood écht perfect te maken! Ik heb door de jaren heen wel het een en ander geleerd, en ik deel het graag, want waarom zou je het jezelf moeilijk maken, toch? Dit brood heeft echt een paar geheimpjes die het van ‘lekker brood’ naar ‘HET brood’ tillen. Een van de dingen die ik zo leuk vind aan dit recept, is dat je het zo makkelijk kunt aanpassen, net als mijn appelfrietjes, waar je ook creatief mee kunt zijn.

Zoete Aardappel Puree: Keuze en Bereiding

Oké, die zoete aardappelpuree is dus écht cruciaal, mijn vrienden! Het liefst maak ik ‘m zelf. Kook of rooster gewoon een paar zoete aardappelen tot ze superzacht zijn, en pureer ze dan. Stomen geeft een iets lichtere smaak, roosteren juist wat intenser. Gebruik echt pure zoete aardappel, geen potjes met extra’s erin. Die zelfgemaakte puree geeft echt de beste vochtige textuur en die heerlijke, natuurlijke zoetheid waar je brood zo lekker van wordt. Echt waar, het is het kleine beetje extra moeite meer dan waard!

Variaties en Toevoegingen voor je Brood

Hoewel dit Honingboter Zoete Aardappel Brood op zichzelf al fantastisch is, kun je er natuurlijk altijd nog iets extra’s aan toevoegen. Ik vind het heerlijk om er een handje gehakte walnoten of pecannoten doorheen te mengen voor een lekkere crunch. Of wat dacht je van een paar eetlepels cacaopoeder voor een chocoladevariant? En als je echt wilt uitpakken, gooi er dan een handje chocoladedruppels bij. Dat smelt dan zo lekker in het warme brood. Dat soort variaties maken het net zo leuk als bijvoorbeeld het maken van no-bake pindakaasrepen, waarbij je ook makkelijk iets kunt aanpassen.

Twee plakken van het Honingboter Zoete Aardappel Brood op een houten plank, naast het hele brood.

Veelgestelde Vragen over Honingboter Zoete Aardappel Brood

Natuurlijk duiken er altijd wel wat vragen op als je een nieuw recept maakt, en dat snap ik helemaal! Dit Honingboter Zoete Aardappel Brood is super makkelijk, maar toch goed om even de puntjes op de i te zetten. Hier beantwoord ik wat je misschien wel wilt weten voordat je begint, of als je ‘m net gebakken hebt. Het is een beetje zoals je na een goede maaltijd zoals broccoli kip roerbak, even wilt weten hoe je alles het beste kunt bewaren!

Hoe Bewaar Ik Honingboter Zoete Aardappel Brood?

Het mooie van dit brood is dat het van nature goed vochtig blijft, dus je kunt het prima een paar dagen buiten de koelkast bewaren. Wikkel het gewoon goed in plasticfolie of doe het in een luchtdichte trommel. Zelf vind ik ‘m het lekkerst binnen 2-3 dagen. Als het warmer weer is, of als je ‘m langer wilt bewaren, kun je ‘m beter in de koelkast leggen. Dan blijft hij zeker een week goed.

Kan Ik Dit Brood Invriezen?

Jazeker kan dat! Dit zoete aardappel brood leent zich er perfect voor om in te vriezen. Als het brood helemaal is afgekoeld, snijd het dan in plakken, of vries het heel in. Wikkel elke plak goed in plasticfolie en doe het daarna in een diepvrieszak. Zo blijft het zeker een maand of twee goed zonder kwaliteit te verliezen. Haal er dan gewoon een plakje uit als je trek hebt, en laat het rustig ontdooien op het aanrecht.

Wat Zijn Goede Alternatieven voor Zoete Aardappel?

Geen zoete aardappel in huis? Geen paniek! Je kunt ook prima pompoenpuree gebruiken, dat geeft een vergelijkbaar smeuïg resultaat. Geroosterde en gepureerde flespompoen of zelfs een stevige zoete aardappel variëteit zoals de oranje bataat werkt ook goed. Het eindresultaat kan qua smaak een heel klein beetje anders zijn, maar het blijft een heerlijk brood!

Voedingswaarde van dit Zoete Aardappel Brood

Natuurlijk wil je ook weten wat je ongeveer binnenkrijgt met dit heerlijke Honingboter Zoete Aardappel Brood. Houd er rekening mee dat dit schattingen zijn, want de precieze waarden kunnen natuurlijk een beetje verschillen afhankelijk van de exacte ingrediënten die je gebruikt, zoals het type honing en de grootte van de eieren. Maar over het algemeen kun je rekenen op ongeveer 250 calorieën per plak, met zo’n 40 gram koolhydraten en 20 gram suikers. Het bevat ook zo’n 10 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd, en ongeveer 2 gram vezels en 4 gram eiwit. Het is dus een smakelijke traktatie om met mate van te genieten!

Deel Je Ervaring met dit Honingboter Zoete Aardappel Brood!

En, heb je het heerlijke Honingboter Zoete Aardappel Brood al gebakken? Ik hoop het van harte! Ik ben altijd zo benieuwd hoe het bij jullie thuis uitpakt. Laat me hieronder weten wat je ervan vond, geef een beoordeling, of deel je eigen foto’s van jouw brood. Ik vind het superleuk om jouw creaties te zien, net als die fantastische baklava cheesecake die een lezer laatst deelde!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Twee plakken honingboter zoete aardappel brood op een houten snijplank, met de rest van het brood ernaast.

Honingboter Zoete Aardappel Brood


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 75 min
  • Yield: 1 brood 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een eenvoudig recept voor een zoet en vochtig brood met honingbotersmaak en zoete aardappel.


Ingredients

Scale
  • 250g zoete aardappelpuree
  • 100g ongezouten boter, gesmolten
  • 150g honing
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kaneel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een broodvorm in of bekleed deze met bakpapier.
  2. Meng in een grote kom de zoete aardappelpuree, gesmolten boter, honing, eieren en vanille-extract tot een glad geheel.
  3. Voeg in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zout en kaneel samen.
  4. Voeg de droge ingrediënten geleidelijk toe aan de natte ingrediënten en meng tot alles net gecombineerd is. Meng niet te veel.
  5. Giet het beslag in de voorbereide broodvorm.
  6. Bak gedurende 50-60 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  7. Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je het op een rooster volledig laat afkoelen.

Notes

  • Gebruik gestoomde of geroosterde zoete aardappelen voor de puree.
  • Je kunt walnoten of pecannoten toevoegen voor extra textuur.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 60 min
  • Category: Bakken
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 plak
  • Calories: 250
  • Sugar: 20g
  • Sodium: 150mg
  • Fat: 10g
  • Saturated Fat: 6g
  • Unsaturated Fat: 4g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 40g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 50mg

Keywords: zoete aardappel brood, honing boter brood, cake, bakken, dessert, ontbijt

Recipe rating