Skip to Content

Heerlijke Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs (500g)

Oké, luister hier. Heb je ooit het gevoel gehad dat je gewoon iets nodig hebt dat direct de zon op je bord brengt? Nou, dat is precies wat deze Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs voor mij doen! Het is zo’n heerlijk makkelijk recept dat je in een mum van tijd op tafel hebt staan, en wauw, die smaken! Denk aan romige kokosmelk die perfect samenspeelt met een klein beetje pittigheid van rode peper en die warme kruiden. Het voelt echt alsof je even op vakantie bent in Brazilië, zonder ook maar een voet buiten de deur te zetten. Dit is echt mijn go-to als ik zin heb in iets exotisch, maar geen zin heb om uren in de keuken te staan. Trust me, deze kipdijfilet in kokossaus wordt een favoriet!

Close-up van heerlijke Spicy Braziliaanse Kipdijfilet in romige kokossaus, gegarneerd met verse koriander.

Waarom je van deze Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs zult houden

Oké, luister, er zijn gewoon van die recepten die het leven makkelijker maken én ontzettend lekker zijn. Dit is er zo eentje! Je zult hier helemaal weg van zijn om een paar redenen:

  • Supersnel en Makkelijk: Echt waar, je hebt dit in een handomdraai op tafel staan. Perfect voor een drukke weekavond!
  • Bomvol Smaak: De combinatie van romige kokosmelk, een vleugje pit van de peper en die heerlijke Braziliaanse kruiden is gewoonweg verslavend.
  • Heerlijk Mals: Kipdijfilet blijft altijd zo lekker mals, zeker in zo’n romige saus. Geen droge kip hier!
  • Veelzijdig: Of je nu rijst of quinoa serveert, het past er allemaal perfect bij. En je kunt er makkelijk nog wat extra groenten aan toevoegen.

Bereid je voor op een smaakexplosie die je keer op keer wilt maken.

Ingrediënten voor Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs

Oké, om dit heerlijke gerecht op tafel te toveren, heb je niet superveel nodig. En het mooie is, de meeste dingen heb je waarschijnlijk al standaard in huis. Hier is je boodschappenlijstje, zodat we straks meteen aan de slag kunnen:

  • 500 gram kipdijfilet: Dit snijden we in lekkere blokjes. Kipdijfilet blijft lekker mals, perfect voor zo’n saus!
  • 1 eetlepel olijfolie: Gewoon om de boel even op gang te helpen in de pan.
  • 1 ui: Lekker fijn gesnipperd, dat geeft een goede basis.
  • 2 teentjes knoflook: Fijngehakt natuurlijk, want wie houdt er nou niet van knoflook?
  • 1 rode peper: Hier komt de pit vandaan! Haal de zaadjes eruit als je het liever niet te heet wilt. Pas het aan naar jouw smaak!
  • 1 theelepel gemberpoeder: Geeft net dat beetje extra warms en pit.
  • 1 theelepel kurkumapoeder: Voor die mooie gele kleur en een subtiele aardse smaak.
  • 400 ml kokosmelk: Dit is de ster van de saus, maakt het lekker romig. Gebruik de volle variant voor het beste resultaat.
  • 1 eetlepel sojasaus: Voor een beetje umami en zoutigheid.
  • Sap van 1 limoen: Dit zorgt voor een frisse tegenhanger tegen de romigheid en de pit.
  • Verse koriander: Een handje gehakt als garnering maakt het helemaal af.
  • Zout en peper: Naar smaak, want dat is toch altijd het lekkerst.

Zorg dat je alles klaar hebt staan, dan kunnen we zo door naar de bereiding!

Bereidingsinstructies: Stap-voor-stap naar Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs

Oké, nu gaan we eindelijk aan de slag! Dit is echt het makkelijkste recept, geloof me. Zet je schrap, want voordat je het weet, ruikt je keuken heerlijk naar Brazilië! Als je hier van houdt, kun je ook dit kipgerecht met knoflook en bruine suiker eens proberen, dat is ook zo’n topper!

  1. Eerst en vooral zetten we een scheutje olijfolie in een mooie pan op een middelhoog vuur. Laat dat even lekker heet worden. Dan gaan de blokjes kipdijfilet erin. Bak ze rondom mooi bruin – dat geeft straks extra veel smaak aan de saus! Is de kip mooi goudbruin? Haal ‘m dan even uit de pan en zet ‘m apart. Geduld is een schone zaak hier!

  2. In dezelfde pan, met al die lekkere aanbaksels, gooien we nu de gesnipperde ui. Bak die tot ‘ie lekker glazig en zacht is. Dat duurt een minuutje of twee. Daarna mogen de knoflook, de fijngehakte rode peper en het gemberpoeder erbij. Even goed roeren en ongeveer een minuutje meebakken. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt, want dan wordt ‘ie bitter, en dat willen we natuurlijk niet! Als je graag meer groenten wilt toevoegen, kun je nu bijvoorbeeld ook wat paprika of broccoli meebakken, net als in dit broccoli kip roerbak recept.

  3. Nu komt de kurkumapoeder erbij. Dat geeft meteen zo’n mooie, vrolijke gele kleur aan je gerecht. Roer dat ook weer even goed door de ui en knoflookmix heen.

  4. Tijd voor de ster van het gerecht: de kokosmelk! Giet die er lekker bij en breng alles rustig aan de kook. Laat het héél even zachtjes bubbelen.

  5. Voeg nu de sojasaus toe voor die lekkere zoute kick en het sap van een verse limoen voor wat frisheid. Roer het nog even goed door.

  6. En nu mogen de bruingebakken kipblokjes weer terug de pan in! Laat dit alles nu zo’n 10 tot 15 minuutjes lekker sudderen op laag vuur. Zo gaart de kip helemaal en kan de saus lekker indikken tot de perfecte consistentie. Af en toe even roeren hoor, anders plakt het misschien aan de bodem.

  7. Proef even! Nu is het moment om zout en peper toe te voegen naar smaak. Ja, als je het zo goed proeft, dan weet je pas echt of het perfect is! Je kunt natuurlijk altijd nog wat extra chilivlokken toevoegen als je ‘m nóg pittiger wilt. Kwestie van smaak he!

  8. Schep de heerlijke Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs in een mooie kom of direct op je bord. Garneer royaal met verse, gehakte koriander. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar geeft ook nog net dat frisse accentje. Serieus, die geur alleen al… geniet ervan!

Close-up van Spicy Braziliaanse Kip met Kokos in een pan, gegarneerd met verse peterselie.

Tips voor het Perfect Maken van Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs

Oké, zoals met elk recept, zijn er van die kleine dingetjes die je kunt doen om het nóg lekkerder te maken. Dit is geen hogere wiskunde hoor, gewoon een paar simpele aandachtspunten die echt een verschil maken. Als je van een beetje pit houdt, maar ook van die heerlijke tropische smaken, probeer dan eens het recept voor kip met paprika en honing-soja saus, dat heeft ook zo’n fijne balans!

Zorg er écht voor dat je de kipdijfilet goed bruin bakt voordat je ‘m apart legt. Die aanbaksels in de pan zijn pure smaakmakers voor de uiteindelijke saus. En wat die rode peper betreft: proef ‘m even voordat je ‘m snijdt. Sommige pepers zijn feller dan anderen! Als je de pit wilt verminderen, haal dan echt alle zaadjes en de witte zaadlijsten eruit. En wees niet bang om die kokosmelk op een laag vuurtje te laten sudderen; we willen de kip garen en de saus laten indikken, geen harde knoflook of aangebrand goedje krijgen. Kleine moeite, groots resultaat, dat is het motto hier!

Variaties op je Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs

Het mooie van dit recept is dat je er ontzettend mee kunt spelen! Zie het als een basis, en jij bent de kunstenaar. Als je bijvoorbeeld eens wat extra groenten wilt toevoegen, pas dan zeker paprika’s in alle kleuren, wat spinazie op het laatst, of zelfs wat sugarsnaps mee. Dat maakt het gerecht nóg voedzamer en kleurrijker. Een beetje zoals in dit andere kip-roerbak recept waar we ook lekker veel groenten in gooien. En hou je van nog meer kruiden? Een snufje komijn of wat piment erbij kan ook verrassend lekker zijn! Durf te experimenteren, want zo ontdek je je eigen favoriete versie!

Serveersuggesties voor Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs

Wat je ook kiest om erbij te serveren, deze kip wordt altijd een succes. Ik serveer het zelf het allerliefst met een grote portie fluffy witte rijst. Die absorbeert die heerlijke saus perfect! Een andere favoriet is een frisse quinoasalade, dat geeft net wat meer structuur en frisheid. En als je echt zin hebt in iets anders, kun je natuurlijk ook altijd nog denken aan gebakken rijst, net als bij een lekkere kip-rijstschotel!

Close-up van Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs in een romige, oranje saus, gegarneerd met verse peterselie.

Bewaren en Opwarmen

Heb je nog wat van die heerlijke Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs over? Geen paniek, dat komt goed! Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen op het aanrecht, dat is belangrijk voor de kwaliteit. Daarna kun je het direct in een goed afgesloten bak in de koelkast zetten. Zo blijft het zeker wel 2 tot 3 dagen goed. Als je het weer wilt opwarmen, gebruik dan een pannetje op laag vuur met een klein scheutje water of extra kokosmelk, of zet het even in de magnetron op een lage stand. Even goed doorroeren en genieten maar!

Close-up van Spicy Braziliaanse Kipdij met Kokos, geserveerd in een witte kom met verse kruiden.

Veelgestelde Vragen over Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs

Even wat dingen die je misschien afvraagt, want ik snap het helemaal! Met dit soort lekkere recepten komen er vaak wel wat vragen op. Hieronder heb ik de meest voorkomende even op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je aan toe bent. En als je nog meer wilt weten, vraag het gerust! Misschien denk je ook wel aan een lekkere saus erbij, check dan zeker dit recept voor saus!

Kan ik kipfilet gebruiken in plaats van kipdijfilet?

Ja hoor, dat kan prima! Houd er wel rekening mee dat kipfilet wat sneller droog kan worden. Bak het niet te lang, want dan wordt het snel taai. Kipdijfilet blijft gewoon wat malser en sappiger, vandaar dat ik dat meestal aanraad.

Hoe maak ik dit recept minder pittig?

Dat is heel simpel! De pit komt van de rode peper. Haal de zaadjes en de witte zaadlijsten eruit voordat je de peper fijn snijdt. Zo haal je al veel van de scherpte weg. Je kunt ook gewoon een halve peper gebruiken, of zelfs een snufje chilivlokken in plaats van een hele peper. Begin rustig en voeg later eventueel meer toe!

Welke groenten passen goed bij dit gerecht?

Oh, daar kun je echt alle kanten mee op! Paprika’s in verschillende kleuren zijn altijd een goede keuze, die geven ook wat kleur en frisheid. Een handje spinazie op het einde meebakken tot het slinkt, is ook heerlijk. En denk eens aan sugar snaps, broccoliroosjes of zelfs wat courgette. Alles wat je lekker vindt, past er waarschijnlijk wel bij!

Voedingswaarde (schatting)

Oké, even een korte disclaimer: dit zijn natuurlijk schattingen hè? De precieze waarden kunnen een beetje verschillen, afhankelijk van de exacte producten die je gebruikt. Maar ter indicatie, voor één portie van deze heerlijke Spicy Brazilian Coconut Chicken Thighs kun je rekenen op ongeveer:

  • Calorieën: 450 kcal
  • Vet: 30 gram (waarvan 20 gram verzadigd)
  • Koolhydraten: 15 gram
  • Suikers: 8 gram
  • Eiwitten: 30 gram
  • Natrium: 500 mg

Best een voedzame maaltijd dus, met een goede balans. Als je echt op je calorieën wilt letten, kun je misschien eens kijken naar dit bananenrecept of deze koolsoep. Maar deze kip is het zeker waard!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Close-up van heerlijke Spicy Braziliaanse Kip met Kokos in een romige saus, gegarneerd met verse peterselie.

Pittige Braziliaanse Kokos Kipdijfilet


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 40 min
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een recept voor pittige kipdijfilet met kokosmelk, geïnspireerd door Braziliaanse smaken.


Ingredients

Scale
  • 500 gram kipdijfilet, in blokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt (zaadjes verwijderd voor minder pit)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Sap van 1 limoen
  • Verse koriander, gehakt (voor garnering)
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de kipblokjes toe en bak ze rondom bruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
  3. Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan en bak glazig.
  4. Voeg de knoflook, rode peper en gemberpoeder toe en bak 1 minuut mee.
  5. Voeg de kurkumapoeder toe en roer goed door.
  6. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook.
  7. Voeg de sojasaus en het limoensap toe.
  8. Doe de kip terug in de pan en laat 10-15 minuten sudderen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.
  9. Breng op smaak met zout en peper.
  10. Serveer gegarneerd met verse koriander.

Notes

  • Serveer met rijst of quinoa.
  • Voeg extra groenten toe zoals paprika of spinazie.
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 25 min
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Sudderen
  • Cuisine: Braziliaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450
  • Sugar: 8
  • Sodium: 500
  • Fat: 30
  • Saturated Fat: 20
  • Unsaturated Fat: 10
  • Trans Fat: 0
  • Carbohydrates: 15
  • Fiber: 3
  • Protein: 30
  • Cholesterol: 100

Keywords: kipdijfilet, kokosmelk, pittig, Braziliaans, hoofdgerecht, snel, makkelijk

Recipe rating