Description
Jericallas zijn een traditioneel Mexicaans dessert uit Guadalajara, Jalisco. Ze lijken op een crème brûlée of vla, maar met een unieke, licht gebrande bovenkant.
Ingredients
Scale
- 1 liter melk
- 1 kopje suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 4 eieren
- 1 kaneelstokje
Instructions
- Verwarm de melk met het kaneelstokje in een pan op middelhoog vuur tot het bijna kookt. Haal van het vuur en laat 10 minuten trekken. Verwijder het kaneelstokje.
- Klop in een aparte kom de eieren, suiker en vanille-extract goed door elkaar.
- Giet langzaam de warme melk bij het eimengsel terwijl je constant roert om schiften te voorkomen.
- Verdeel het mengsel over individuele ovenvaste schaaltjes.
- Plaats de schaaltjes in een braadslee en vul de braadslee met heet water tot halverwege de schaaltjes (au bain-marie).
- Bak in een voorverwarmde oven op 180°C (350°F) voor 30-40 minuten, of tot de jericallas stevig zijn maar nog licht wiebelen in het midden.
- Zet de oven op de grillstand en grill de bovenkant van de jericallas kort tot ze licht gekarameliseerd zijn. Blijf erbij om verbranding te voorkomen.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minimaal 2 uur in de koelkast voor het serveren.
Notes
- Gebruik volle melk voor een romiger resultaat.
- Voor een extra smaakdimensie kun je een snufje nootmuskaat toevoegen aan het melkmengsel.
- De gebrande bovenkant is kenmerkend voor jericallas; wees voorzichtig met de grillstand om aanbranden te voorkomen.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 40 minuten
- Category: Dessert
- Method: Bakken
- Cuisine: Mexicaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 250
- Sugar: 30g
- Sodium: 100mg
- Fat: 10g
- Saturated Fat: 5g
- Unsaturated Fat: 3g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 35g
- Fiber: 0g
- Protein: 8g
- Cholesterol: 150mg
Keywords: Jericallas, Guadalajara, Jalisco, Mexicaans dessert, vla, crème brûlée