Description
Een hartige aardappelovenschotel, perfect als bijgerecht of hoofdgerecht, met de romige smaak van twee keer gebakken aardappelen.
Ingredients
Scale
- 1 kg bak aardappelen (bijv. Russet of Bintje)
- 120 ml melk
- 120 ml zure room
- 100 gram boter, gesmolten
- 1 theelepel zout
- 0.5 theelepel zwarte peper
- 100 gram geraspte cheddar kaas
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 4 plakjes spek, knapperig gebakken en verkruimeld
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Boen de aardappelen schoon en prik er rondom in met een vork. Bak ze 45-60 minuten in de oven, of tot ze zacht zijn.
- Laat de aardappelen iets afkoelen, snijd ze dan doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Laat een dunne schil aan de binnenkant zitten.
- Doe het aardappelvruchtvlees in een grote kom. Voeg melk, zure room, gesmolten boter, zout en peper toe. Pureer het geheel tot een gladde massa.
- Roer de helft van de cheddar kaas en de Parmezaanse kaas door de aardappelpuree.
- Schep het aardappelmengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de resterende cheddar kaas, Parmezaanse kaas en het verkruimelde spek.
- Bak de ovenschotel 20-25 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Garneer met bieslook voor het serveren.
Notes
- Voor een extra romige textuur kunt u roomkaas toevoegen aan de puree.
- Gebruik gerookt spek voor een diepere smaak.
- Dit gerecht kan van tevoren worden bereid en later worden afgebakken.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 70 minuten
- Category: Bijgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 450
- Sugar: 5g
- Sodium: 700mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 8g
- Trans Fat: 1g
- Carbohydrates: 45g
- Fiber: 5g
- Protein: 15g
- Cholesterol: 70mg
Keywords: aardappelovenschotel, tweemaal gebakken aardappelen, aardappelgerecht, comfort food