Description
Een klassiek stoofgerecht met mals rundvlees, aardappelen en wortelen, perfect voor een koude dag.
Ingredients
Scale
- 1 kg runderstoofvlees, in blokjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 grote uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 200 ml rode wijn (optioneel)
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 500 g aardappelen, geschild en in blokjes
- 300 g wortelen, geschild en in plakjes
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Instructions
- Dep het rundvlees droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout en peper.
- Verhit de olijfolie in een grote braadpan of stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Voeg de uien toe aan de pan en bak ze glazig, ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
- Roer de bloem door de uien en knoflook en bak 1 minuut mee.
- Giet langzaam de runderbouillon en eventueel de rode wijn erbij, terwijl u constant roert om klontjes te voorkomen. Breng aan de kook.
- Voeg het vlees, laurierblad en tijm toe aan de pan. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat afgedekt sudderen voor minimaal 1,5 tot 2 uur, of totdat het vlees bijna gaar is. Roer af en toe.
- Voeg de aardappelen en wortelen toe aan de pan. Roer voorzichtig door het stoofvlees.
- Laat nog 30-45 minuten sudderen, of totdat de aardappelen en wortelen gaar zijn en de saus is ingedikt.
- Verwijder het laurierblad en de tijm. Proef en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.
- Serveer warm.
Notes
- Dit gerecht smaakt de volgende dag vaak nog beter.
- U kunt ook andere groenten toevoegen, zoals champignons of prei.
- Serveer met vers brood om de saus op te deppen.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 2 uur 30 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Stoven
- Cuisine: Nederlands
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 650
- Sugar: 10g
- Sodium: 700mg
- Fat: 35g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 20g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 45g
- Fiber: 8g
- Protein: 40g
- Cholesterol: 120mg
Keywords: Stoofvlees, rundvlees, aardappelen, wortelen, stoofpot, comfort food