Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Spicy Potato Gratin

Ultieme Spicy Potato Gratin: Een 10 waardig genot


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 80 minuten
  • Yield: 4-6 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een romige en pittige aardappelgratin, perfect als bijgerecht.


Ingredients

Scale
  • 1 kg aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pittig)
  • 100 g geraspte kaas (bijv. Gruyère of cheddar)
  • 50 g boter
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een ovenschaal in met boter.
  3. Meng in een steelpan de slagroom, melk, knoflook, rode peper, zout, peper en nootmuskaat. Breng zachtjes aan de kook en haal van het vuur.
  4. Leg een laagje aardappelplakjes in de ovenschaal.
  5. Giet een deel van het roommengsel over de aardappelen en bestrooi met wat kaas.
  6. Herhaal de lagen tot alle aardappelen op zijn, eindig met room en kaas.
  7. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  8. Bak de gratin 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Verwijder de folie en bak nog 15-20 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin is.
  10. Laat de gratin 10 minuten rusten voor het serveren.

Notes

  • Gebruik vastkokende aardappelen voor het beste resultaat.
  • Voor extra pit kunt u meer rode peper toevoegen of een pittiger soort.
  • Serveer direct na het bereiden voor de beste smaak en textuur.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 60 minuten
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1/6 van de schaal
  • Calories: 450 kcal
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 350 mg
  • Fat: 30 g
  • Saturated Fat: 18 g
  • Unsaturated Fat: 10 g
  • Trans Fat: 1 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 4 g
  • Protein: 10 g
  • Cholesterol: 90 mg

Keywords: aardappelgratin, pittig, bijgerecht, ovenschotel, kaas, room