Description
Een romige en pittige aardappelgratin, perfect als bijgerecht.
Ingredients
Scale
- 1 kg aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 250 ml slagroom
- 200 ml melk
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pittig)
- 100 g geraspte kaas (bijv. Gruyère of cheddar)
- 50 g boter
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Meng in een steelpan de slagroom, melk, knoflook, rode peper, zout, peper en nootmuskaat. Breng zachtjes aan de kook en haal van het vuur.
- Leg een laagje aardappelplakjes in de ovenschaal.
- Giet een deel van het roommengsel over de aardappelen en bestrooi met wat kaas.
- Herhaal de lagen tot alle aardappelen op zijn, eindig met room en kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Bak de gratin 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder de folie en bak nog 15-20 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin is.
- Laat de gratin 10 minuten rusten voor het serveren.
Notes
- Gebruik vastkokende aardappelen voor het beste resultaat.
- Voor extra pit kunt u meer rode peper toevoegen of een pittiger soort.
- Serveer direct na het bereiden voor de beste smaak en textuur.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 60 minuten
- Category: Bijgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Europees
Nutrition
- Serving Size: 1/6 van de schaal
- Calories: 450 kcal
- Sugar: 5 g
- Sodium: 350 mg
- Fat: 30 g
- Saturated Fat: 18 g
- Unsaturated Fat: 10 g
- Trans Fat: 1 g
- Carbohydrates: 35 g
- Fiber: 4 g
- Protein: 10 g
- Cholesterol: 90 mg
Keywords: aardappelgratin, pittig, bijgerecht, ovenschotel, kaas, room