Description
Een verwarmende en smaakvolle zwarte bonensoep met een pittige kick en frisse koriander.
Ingredients
Scale
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 jalapeño, fijngehakt (verwijder zaadjes voor minder pittig)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 2 blikken (400g elk) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 blik (400g) gehakte tomaten
- 750 ml groentebouillon
- Sap van 1 limoen
- Verse koriander, fijngehakt, voor garnering
- Zout en zwarte peper naar smaak
Instructions
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, rode paprika en jalapeño toe en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
- Roer de komijn, chilipoeder en cayennepeper erdoor en bak nog 1 minuut.
- Voeg de afgespoelde zwarte bonen, gehakte tomaten en groentebouillon toe. Breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat 15-20 minuten sudderen, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
- Gebruik een staafmixer om een deel van de soep glad te pureren voor een dikkere consistentie, of laat de soep zo als je meer textuur wilt.
- Roer het limoensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep warm, gegarneerd met verse koriander.
Notes
- Voeg eventueel zure room of avocado toe als garnering.
- Voor een mildere soep, laat de cayennepeper weg.
- De soep kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 25 minuten
- Category: Soep
- Method: Sudderen
- Cuisine: Mexicaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 250
- Sugar: 6g
- Sodium: 600mg
- Fat: 5g
- Saturated Fat: 1g
- Unsaturated Fat: 3g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 40g
- Fiber: 15g
- Protein: 12g
- Cholesterol: 0mg
Keywords: zwarte bonensoep, pittige soep, koriander, Mexicaanse soep, vegan soep