Description
Een stevige en traditionele erwtensoep, perfect voor koude dagen.
Ingredients
Scale
- 500 gram gedroogde spliterwten
- 2 liter water
- 200 gram gerookt spek, in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 wortels, in plakjes
- 1 prei, in ringen
- 1 selderijstengel, in plakjes
- Zout en peper naar smaak
Instructions
- Spoel de spliterwten goed af.
- Doe de erwten in een grote pan met het water en het spek.
- Breng aan de kook en laat 2 uur sudderen op laag vuur.
- Voeg de ui, wortels, prei en selderij toe.
- Laat nog eens 1 uur sudderen, of tot de groenten gaar zijn.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer eventueel een deel van de soep voor een dikkere consistentie.
Notes
- Serveer met roggebrood.
- Verwijder het spek voor een vegetarische optie.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 3 uur
- Category: Soep
- Method: Sudderen
- Cuisine: Hollands
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 450 kcal
- Sugar: 10 g
- Sodium: 800 mg
- Fat: 15 g
- Saturated Fat: 5 g
- Unsaturated Fat: 10 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 60 g
- Fiber: 20 g
- Protein: 25 g
- Cholesterol: 50 mg
Keywords: rustieke erwtensoep, spliterwtensoep, Hollandse soep, winterkost