Description
Een rijke en smaakvolle bereiding van runder tong, geïnspireerd op de Provençaalse keuken, met een royale twist.
Ingredients
Scale
- 1 runder tong (ongeveer 1 kg)
- 2 uien, grof gesneden
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 2 wortelen, in stukken
- 2 stengels bleekselderij, in stukken
- 400 gram gepelde tomaten uit blik
- 200 ml rode wijn
- 200 ml runderbouillon
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
- Olijfolie
- Zout
- Zwarte peper
- Optioneel: een snufje Herbes de Provence
Instructions
- Spoel de runder tong grondig af onder koud water.
- Plaats de tong in een grote pan en bedek met koud water. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet het water af en spoel de tong opnieuw af.
- Doe de schoongemaakte tong terug in de pan. Voeg de uien, knoflook, wortelen, bleekselderij, tijm en laurierblad toe.
- Giet de rode wijn en runderbouillon erbij. Voeg de gepelde tomaten toe.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af en laat sudderen voor minimaal 3 uur, of tot de tong zeer mals is.
- Haal de tong uit de pan en laat iets afkoelen. Verwijder de buitenste huid.
- Snijd de tong in plakken.
- Zeef de bouillon en verwijder de groenten en kruiden. Giet de bouillon terug in de pan.
- Voeg de gesneden tong toe aan de bouillon en laat nog 15 minuten sudderen.
- Breng op smaak met zout, peper en eventueel Herbes de Provence.
Notes
- Zorg ervoor dat de tong volledig ondergedompeld is in de vloeistof tijdens het sudderen.
- De sudertijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de tong.
- De huid van de tong is het best te verwijderen als deze nog warm is.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 3 uur 15 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Sudderen
- Cuisine: Frans (Provençaals)
Nutrition
- Serving Size: Ongeveer 150 gram
- Calories: 350 kcal
- Sugar: 4 gram
- Sodium: 300 mg
- Fat: 20 gram
- Saturated Fat: 7 gram
- Unsaturated Fat: 13 gram
- Trans Fat: 0.5 gram
- Carbohydrates: 8 gram
- Fiber: 2 gram
- Protein: 30 gram
- Cholesterol: 150 mg
Keywords: runder tong, Provençaals, stoofgerecht, mals, klassiek