Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Romige Poolse champignonsaus met ui en dille – een klassieke saus boordevol smaak, ideaal bij aardappelpuree, vlees of vegetarische gerechten

Recept: Romige Poolse Champignonsaus met Ui en Dille


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Romige Poolse champignonsaus met ui en dille is een traditionele, volle saus die perfect past bij aardappels, vlees of vegetarische gerechten.


Ingredients

Scale
  • 250 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 ml groente- of runderbouillon
  • 100 ml zure room (18% vet of meer)
  • Zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde dille of 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • Optioneel: een scheutje citroensap

Instructions

  1. Verhit boter en olie in een pan. Voeg de ui toe en fruit 3-4 minuten tot glazig.
  2. Voeg champignons toe en bak 6-8 minuten tot ze bruin en gaar zijn.
  3. Voeg de bloem toe, roer goed door en bak 1-2 minuten mee.
  4. Voeg de bouillon geleidelijk toe, roerend om klontjes te voorkomen. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Haal van het vuur en roer de zure room erdoor. Zet terug op laag vuur en verwarm zachtjes (niet koken).
  6. Breng op smaak met zout, peper en dille. Voeg eventueel een scheutje citroensap toe.
  7. Serveer warm, gegarneerd met extra dille of peterselie.

Notes

  • Gebruik volle zure room voor de beste textuur en smaak.
  • Laat de saus niet koken nadat de zure room is toegevoegd om schiften te voorkomen.
  • Vervang bloem door maïzena voor een glutenvrije versie.
  • Plantaardige room en olie maken dit recept eenvoudig vegan te maken.
  • Perfect bij aardappelpuree, pierogi, toast of pasta.
  • Prep Time: 10 minuten
  • Cook Time: 15 minuten
  • Category: Saus/Bijgerecht
  • Method: Op het fornuis
  • Cuisine: Pools

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie (ca. 100 ml)
  • Calories: 120
  • Sugar: 2g
  • Sodium: 280mg
  • Fat: 10g
  • Saturated Fat: 4g
  • Unsaturated Fat: 5g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 6g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 2g
  • Cholesterol: 15mg

Keywords: romige Poolse champignonsaus, champignonroomsaus, Poolse saus, saus met zure room, traditionele Poolse recepten, saus bij pierogi