Description
Romige Poolse champignonsaus met ui en dille is een traditionele, volle saus die perfect past bij aardappels, vlees of vegetarische gerechten.
Ingredients
Scale
- 250 g kastanjechampignons, in plakjes
- 1 middelgrote ui, fijngesneden
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel bloem
- 200 ml groente- of runderbouillon
- 100 ml zure room (18% vet of meer)
- Zout en versgemalen peper naar smaak
- 1 theelepel gedroogde dille of 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
- Optioneel: een scheutje citroensap
Instructions
- Verhit boter en olie in een pan. Voeg de ui toe en fruit 3-4 minuten tot glazig.
- Voeg champignons toe en bak 6-8 minuten tot ze bruin en gaar zijn.
- Voeg de bloem toe, roer goed door en bak 1-2 minuten mee.
- Voeg de bouillon geleidelijk toe, roerend om klontjes te voorkomen. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal van het vuur en roer de zure room erdoor. Zet terug op laag vuur en verwarm zachtjes (niet koken).
- Breng op smaak met zout, peper en dille. Voeg eventueel een scheutje citroensap toe.
- Serveer warm, gegarneerd met extra dille of peterselie.
Notes
- Gebruik volle zure room voor de beste textuur en smaak.
- Laat de saus niet koken nadat de zure room is toegevoegd om schiften te voorkomen.
- Vervang bloem door maïzena voor een glutenvrije versie.
- Plantaardige room en olie maken dit recept eenvoudig vegan te maken.
- Perfect bij aardappelpuree, pierogi, toast of pasta.
- Prep Time: 10 minuten
- Cook Time: 15 minuten
- Category: Saus/Bijgerecht
- Method: Op het fornuis
- Cuisine: Pools
Nutrition
- Serving Size: 1 portie (ca. 100 ml)
- Calories: 120
- Sugar: 2g
- Sodium: 280mg
- Fat: 10g
- Saturated Fat: 4g
- Unsaturated Fat: 5g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 6g
- Fiber: 1g
- Protein: 2g
- Cholesterol: 15mg
Keywords: romige Poolse champignonsaus, champignonroomsaus, Poolse saus, saus met zure room, traditionele Poolse recepten, saus bij pierogi