Description
Een klassiek Duits stoofgerecht met gemarineerd rundvlees.
Ingredients
Scale
- 1 kg rundvlees (sukade of runderlappen)
- 2 uien
- 2 wortels
- 1 prei
- 200 ml rode wijnazijn
- 750 ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 2 el suiker
- 1 el mosterd
- Kruidnagels
- Laurierblaadjes
- Jeneverbessen
- Zout
- Peper
Instructions
- Snijd het vlees in blokken en leg het in een schaal.
- Voeg de gesneden ui, wortel en prei toe.
- Giet de rode wijnazijn en rode wijn erbij tot het vlees bedekt is.
- Voeg kruidnagels, laurierblaadjes en jeneverbessen toe.
- Dek de schaal af en marineer het vlees minimaal 3 dagen in de koelkast. Keer het vlees dagelijks.
- Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Zeef de marinade en bewaar.
- Bestrooi het vlees met zout en peper.
- Verhit de boter in een braadpan en braad het vlees rondom bruin.
- Voeg de groenten uit de marinade toe en bak kort mee.
- Bestuif met bloem en bak al roerend tot een roux.
- Voeg langzaam de gemarineerde vloeistof en runderbouillon toe. Breng aan de kook en laat sudderen.
- Voeg suiker en mosterd toe.
- Stoof het vlees gaar in ongeveer 2-3 uur.
- Verwijder het vlees en zeef de saus.
- Bind de saus eventueel bij met een roux of maizena.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de sauerbraten met de saus.
Notes
- De marinadetijd kan variëren afhankelijk van de gewenste zuurgraad.
- Serveer met aardappelpuree of rode kool.
- Voeg eventueel krenten toe aan de saus voor extra zoetheid.
- Prep Time: 30 minuten
- Cook Time: 3 uur
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Stoven
- Cuisine: Duits
Nutrition
- Serving Size: 200g
- Calories: 450 kcal
- Sugar: 5g
- Sodium: 400mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 10g
- Unsaturated Fat: 15g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 15g
- Fiber: 2g
- Protein: 35g
- Cholesterol: 120mg
Keywords: Rhineland Sauerbraten, Duits stoofgerecht, gemarineerd rundvlees, traditioneel recept